Miksi Componenta on noin halpa?

Componenta oli alkuvuoden yksi parhaimmista sijoituksistani. Myin koko joulukuussa 2006 ja tammikuussa 2007 hieman ajallisesti hajauttaen haalimani Componenta-pottini pois 1.3.2007 hinnalla 11.06 euroa (noin 30% voittoa) ja ehdin saada vielä 0.25 euron osingotkin per osake. Myin kun katsoin paikallisen huipun olevan käsillä. No näin se asia olikin, mutta jo huhtikuussa oltiin yli 11 eurossa ja vuoden ylin kurssi toistaiseksi, yli 14 euroa, nähtiin kesäkuussa. 17.7. julkistettu 2Q tulos pudottia kurssia yli 8% kun tulos jäi odotettua pienemmäksi. Subprime-kriisikin tarttui Componentaan aika tavalla ja nyt kurssi pienen toipumisenkin jälkeen on 10.25 euroa eli myyntihintani alapuolella. Componenta myynnistä saamani rahat olen sijoittanut tämän 6kk aikana muihin osakkeisiin ja saanut hyviä tuottoja joten tämä liike kannatti.

Uutta Arvopaperilehteä lukiessani luin erityisen tarkkaan, kuten aina, tuon erinomaisen Tulosennustetaulukon. Valuatumin toimittamien ennusteiden mukaan Componenta tekee tänä vuonna 1.68 euron tuloksen ja ensi vuonna 1.84 euron tuloksen. PE-luvuissa mitattuna tuo tarkoittaisi noin 6 ja 5 lukuja ja PB luvuilla mitattuna noin 1.4 ja 1.2 lukuja. Hexin halvimpia lappuja!! Miksi? Pelkäävätkö sijoittajat valuuttaongelmia sillä Componentahan saa ison osan tuloksestaan ja liikevaihdoistaan Turkin liiroissa. Vai pelkäävätkö sijoittajat Componentan velkaisuutta? Vai pelkäävätkö sijoittajat että raskaiden autojen myynti romahtaa? Vai onko syynä pelko tärkeimmän raaka-aineen, kierrätysmetallin, hinnan kohoamisesta? Painaako 2Q tulospettymys vieläkin? Vai onko tässä kyseessä vain mainio superale, joka pitäisi käyttää hyödyksi niin kauan kuin ehtii? PKC Group, joka toimittaa johdinsarjoja raskaille autoille, pyörii PE luvuissa 11 ja 10 tänä ja ensi vuonna. Samaten PB on 2.3 ja 2.0. Eikä tuotakaan kalliiksi osakkeeksi voi väittää.

Tässä poimintoja Componentan 1Q tulosjulkistuksesta:

  • Liikevaihto katsauskaudella oli 167,9 Me (152,3 Me).
  • Konsernin tulos rahoituserien jälkeen ilman kertaluontoisia eriä oli 9,3 Me (5,4 Me). Konsernin katsauskauden tulos kertaluontoisten erien, verojen ja vähemmistöosuuden jälkeen oli 21,7 Me (4,3 Me)
  • Osakekohtainen laimentamaton tulos oli 2,06 e (0,44 e) ja ilman kertaluontoisia eriä vastaavasti 0,69 e (0,44 e)

Poimintoja 2Q tulosjulkistuksesta (1.1. – 31.6 luvut):

  • Liikevaihto katsauskaudella oli 328,6 Me (308,5 Me).
  • Konsernin tulos rahoituserien jälkeen ilman kertaluontoisia eriä oli 14,8 Me (15,4 Me). Konsernin katsauskauden tulos kertaluontoisten erien, verojen ja vähemmistöosuuden jälkeen oli 25,1 Me (10,8 Me)
  • Osakekohtainen laimentamaton tulos oli 2,42 e (1,18 e) ja ilman kertaluontoisia eriä vastaavasti 1,00 e (1,18 e)

Lisäksi sijoitetun pääoman tuotto ekalla halffilla oli kertaluontoiset erät mukaanlukien 21.2% ja oman pääoman tuotto 58.5%. Ilman kertaluonteisia eriä vastaavat luvut olivat: 14.2% ja 25.6%.

Noiden ekan halffin lukujen perusteella lienee hyvinkin todennäköistä että Valuatumin ennuste 1.68 euron epsistä kuluvalle vuodelle toteutuu. Täytyy sanoa että ne syyt miksi Componentaa ostin joulukuussa ja tammikuussa eivät ole muuttuneet mihinkään. Tämä on kaikilla tunnusluvuilla mitattuna äärimmäisen halpa osake ja tätä pitäisi salkkuun takaisin hankkia. Ongelmana on se että käteistä ei ole eli joku salkkuni osakkeista (ehkä Fortum jolla on kuitenkin suhteellisen rajoittunut nousupotentiaali) pitäisi myydä pois ja ostaa Componentaa tilalle. Velkarahallahan minä en pelaa ellei sellaiseksi katsota asuntolainaani. Hmmm… pitääpä tätä miettiä nyt tarkkaan. Saattaa olla että maanantaina Componenta saa uuden omistajan ja Fortum menettää yhden. Tosin mahdolliset ostot ja myynnit teen ainakin lievästi ajallisesti hajauttaen.

Poiminta Componentan 2Q tulosjulkistuksesta: “Componentan ja Döktasin toimintojen yhdistämisestä arvioidaan saatavan 10 Me:n synergiaedut vuoden 2008 loppuun mennessä. Osan synergioista odotetaan parantavan jo kuluvan vuoden tulosta. Karkkilan ja Heerlenin yksiköiden toiminnan tehostaminen jatkuu vuoden 2007 aikana. Yksiköiden liiketulosten odotetaan paranevan kuluvan vuoden aikana.

Katsauskauden tilauskanta oli katsastuskauden lopussa edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa korkeammalla tasolla”

Linkki Componentan sijoittajasivuille . Kannattaa lueskella täältä mm. 2Q tulosjulkistuksen esityskalvot.

Olisin kiinnostunut lukemaan kommentteja tästä kirjoituksesta ja erityisesti niistä syistä miksi se Componenta on noin halpa.

ps. On kohtuullisen ärsyttävää että eQ:n sivuilta ei enää löydä Componentan uusimpia tiedotteita.

Tags: ,

One Response to “Miksi Componenta on noin halpa?”

  1. Componenta veteli vastapalloon « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

    […] blogikirjoituksessani kyselin miksi Componenta on noin halpa? Tänään siihen saatiin sitten vastauksia. Valuatumin […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: