Black Friday!!

Tämänpäiväisen kalkkunajuhlan jälkeen ylensyöneitä jenkkejä odottaa huomenna Musta Perjantai. Ja tällä kertaa ei puhuta osakemarkkinoista ja niiden romahduksesta vaan 4Q:n yhdestä kovimmista ostospäivistä noin niinkuin perinteisesti. Tärkeä päivä siis kuluttajatuotteita myyville firmoille ja kaupalle. Kaiken tämän subbari-hässäkän, asuntokuplan puhkeamisen jne. myötä kuluttajien pelätään nyt olevan varovaisia ja media ja analyytikot ovat varmastikin kaduilla laskemassa paljonko ihmisiä marssiin sisään kauppoihin ja ovat tietty kaupoissa myös aistimassa tunnelmia ja kuuntelemassa kassakoneen kilinän tahtia. Ensimmäiset arviot lienee uutisoitu jo perjantaina ja saattavat vaikuttaa myös osakemarkkinoihin jo tuoreeltaan. Ensi viikolla viimeistään tämä suunnannäyttäjä kertoo tärkeää tietoa perus-Joen kulutuskyvystä ja -halusta tänä jouluna ja sitä kautta koko globaalin talouden tulevasta tilasta. Olkaapa tarkkana, elämme mielenkiintoisia aikoja.

Niin itse en ole ostanut tällä viikolla mitään, mutta Tiimarit myin pois. Näen edelleen syvemmän laskun ja taantuman mahdollisuuden juuri nyt suurempana kuin väliaikaisen ja ohimenevän häiriön todennäköisyyden. Tästä kertoo osaltaan ehkä myös Ericsson joka on aika surkeassa jamassa juuri nyt. Kurssi on pudonnut n.45% 15.10 lähtien, kaksi tulosvaroitusta, spekulaatiot CEO:n potkuista, lehtitietojen mukaan (joku tutkimustalo se alkuperäinen lähde taisi olla) NSN:n takia romahtanut markkinaosuus ja nyt iso kassavirtaongelma.

Ericsson siis aikoo lehtitietojen mukaan viivästää maksujaan alihankkijoille pari-kolme kuukautta ja jos ne alkaa urputtaa tästä niin katkovat sopimukset. Sinällään mikään yllätyshän tuo ei ole kun kertoivat jo 3Q tulosraportissaan että kassavirta oli kvartaalin aikana 1.6 miljardia kruunua miinuksella ja voi olla että ongelma on nyt pahentumassa. Tukholman pörssi aloitti juuri tutkinnan onko Ericsson tehnyt tiedotusrikkeen ja joukkokanteita sataa. Hyvä meininki varmaan firmassa just nyt (optio-ohjelmat ja osakekannustimet ovat sakanneet) ja sen alihankkijoissa. CEO ja hallituksen pj. saavat kyllä nyt pelätä paikkansa puolesta Ericssonin mukaan eurooppalaiset ja amerikkalaiset operaattorit (sivu 26) ovat laittaneet investointihanojaan kiinnipäin. Aika näyttää ovatko yhtiökohtaisia ongelmia vai alakohtaisia ongelmia. Teknokuplan puhjettua telekommunikaatioalalta katosi vähintään miljoona työpaikkaa koska operaattorit laittoivat investointinsa jäihin vähäksi aikaa. No silloin toki tämä teknokupla oli aiheuttanut yli-investointiaallon koska käyrät sojottivat kaikissa ennusteissa taivaalle. Onko tämä siis indikaatio siitä että nousukausi on loppunut ja laskukausi alkaa, mene ja tiedä?!

Intiassa ei ole kyllä tietoakaan siitä että operaattorit laittaisivat investointejaan jäihin. Lokakuussa tuli 8 miljoonaa uutta kännyköijää. Lukekaas oheinen uutinen. Huomatkaa että aika iso kasa kiinteitä puhelinliittymiä on suljettu ja huomatkaa kuinka naurettavan vähän siellä on vielä laajakaistayhteyksiä. Eli kyllä tuossa yli miljardin asukkaan maassa kasvua on tiedossa vielä pitkäksi aikaa.

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: