Vuosi 2008 ei voisi loppua yhtään aikaisemmin

Viime vuonna tähän aikaan oli pikkaisen erilaiset fiilikset kuin juuri nyt. Olin juuri saanut pulkkaan parhaimman sijoitusvuoteni koskaan ja myynyt salkun tyhjäksi, tarkoituksena oli ottaa tuleva osakekurssien lasku vastaan pääosin cashinä ja alkaa napsimaan pikkuhiljaa osakkeita halventunein hinnoin. No näin teinkin mutta ostin liian paljon, liian aikaisin ja tätä kirjoittaessa salkku on 41% miinuksella vuoden 2007 lopulta. Tämä on toinen tappiollinen sijoitusvuoteni (se eka oli vuonna 2001) vuonna 1997 alkaneen harrastukseni aikana. Toukokuussa salkku oli reippaasti 4.5% plussalla ja uskoin että tavoitteeseeni pääsen ja vielä elokuun lopussakin oltiin ihan vain pikkaisen miinuksella. Syyskuussa sitten reppu repesi ja alkoi tulosvaroitusten ja konkurssien suma jota seurasi keskuspankkien erilaiset hätäoperaatiot. Kaukana ollaan viime vuoden lopulla asetetusta 10% arvonnousutavoitteesta. No niinhän sitä sanotaan että suurien voittojen jälkeen tulee yleensä tehtyä virheitä ja myös tappioita. Tästä on syytä ottaa oppia ja analysoida tarkkaan ja siihen tämä blogikin on hyvä kun voi jälkikäteen lukea eri päivien fiiliksiä ja ideoita ja sitten nähdä miten kävi. Vuosi 2008 olisi voinut olla upea sijoitusvuosi, ei niinkään voittojen ja arvonnousun myötä vaan siinä että saa tankattua salkun täyteen todella halvalla ja vuoden päätteeksi ollaan siinä nollan tuntumassa tai pikkaisen jopa plussalla. No, sijoittaminen ei ole sadan metrin juoksua vaan pikemminkin ultramaratonia. Uskon että vaikka salkku onkin juuri nyt laskenut reilusti viime vuoden lopulta, tulen tekemään seuraavan nousukauden aikana merkittävät voitot. Tavoitteeni on yli kolminkertaistaa nykyisen salkkuni arvo seuraavan nousukauden, joka arviolta kestää n.5 vuotta, huipulle.

Vielä hieman vuodesta 2008. USAssa asuntojen hinnat romahtivat ja perässä pankit jotka olivat paketoineet subprime-lainojaan (ynnä muita ekonomien viisaudella väsättyjä maailmanlopun massatuhoaseita) ja arvopaperistaneet ja laittaneet joukkoon vähän kaikkea muutakin. Lopulta kukaan ei tuntunut enää tietävän että kellä ne Mustat Pekat on kädessä ja pankit alkoivat varoa toisiaan ja lopulta raha ei enää liikkunut pankkien välillä eikä oikein pankeista uloskaan. Seurauksena kaatuneita pankkeja, pelastettuja ja kansallistettuja pankkeja ja vakuutusyhtiöitä, kulutus hyytyi erityisesti asuntojen ja autojen ostaminen kun lainarahaa ei saanut tai ei uskaltanut sitä ottaa. Detroitin kolme suurta autovalmistajaa ovat kaikki konkurssikypsiä. Dominoefekti levisi Eurooppaan ja Aasiaan ja muille sektoreillekin sillä subprime- yms. tuotteita oli päätynyt pankkeihin ja rahastoihin muuallekin ja USAn kulutuksen pysähtyminen pysäytti ja hidasti talouksia muuallakin. Öljy ja raaka-aineet romahtivat. Seurauksena pahin rytinä ja kolina sitten 30-luvun laman. Historiallisen suuria romahduksia siis globaalisti. Ehkä tälläinen rytinä nähdään seuraavaksi ensi vuosisadalla seuraavaksi. Reaalitaloudessa pahin on vielä edessä, työttömyys kasvaa, firmoja kaatuu ja ihmiset menettävät autojaan ja asuntojaan kun eivät kykene maksamaan lainojaan. Toivottavasti pahin on kuitenkin takana osakkeissa. Tietysti jos muistelee 30-luvun lamaa niin siitä seurasi massatyöttömyys, rikollisuutta, valtapuolueiden vaihtuminen ja maailmansota. Toivottavasti niin pahaksi asiat eivät pääse, mutta tämähän on tietysti se pahin riskiskenaario. Päivän kauppalehdessa joku Venäläinen ajatusten Tonava väläytteli USAhan vuonna 2010 talousromahduksesta johtuvaa sisällissotaa ja liittovaltio jakautumista kuuteen eri maahan. Sillälailla!!

Vuonna 2008 Indeksit tippuivat seuraavasti (oman salkkuni kehitys oli jopa parempaa kuin indeksien jälleen mutta eipä se paljon lämmitä):

 • S&P500 -40%
 • Helsinki OMX CAP -50%
 • DAX -42%
 • Dow Jones -36%
 • Kiina Shanghai composite -64%
 • Islanti OMX – 95%
 • Venäjän RTS -75%
 • Japani -43%

Uskon että se seuraava nousukausi on ihan kulman takana. Osakkeet ennakoivat reaalitalouden nousua sekä laskussa että nousussa ja reaalitalouden uskon lähtevän kasvuun ensi syksynä joten osakkeiden laaja-alaisempi nousu voi olla ihan lähiviikkojen tai kuukausien aika-ikkunassa. Nousun puolesta puhuu myös ennätysmäinen käteisen rahan kasvu. Uutistoimisto Bloombergin mukaan vastaavanlainen tilanne, jossa käteisen rahan osuus on kohonnut huippuunsa, on usein ennakoinut nopeaa pörssinousua. Kahdeksan edellistä kertaa, kun näin tapahtui, Wall Streetin S&P 500 -indeksi nousi keskimäärin 24 prosenttia kuuden kuukauden aikana. Amerikkalaisissa pankkitalletuksissa ja lyhyen koron rahastoissa on 8,85 biljoonan dollarin edestä kahisevaa, mikä vastaa 74 prosenttia listattujen jenkkifirmojen markkina-arvosta. Käteisvarojen osuus Yhdysvalloissa ei ole ollut näin suuri kertaakaan sitten vuoden 1990. Raha vaan odottaa lähtölaukausta ja sitten se alkaa valua osakkeisiin mikä tulee nostamaan kursseja. Tavoitteeni, mielestäni realistinen sellainen, on että salkkuni arvo kohoaa ensi vuonna 20%. Pääosa noususta tulee loppuvuoden aikana. Alkuvuonna tuottoa takoo lähinnä osingot. Pyrin sijoittamaan kaiken säästöön jäävän rahan kiinni osakkeisiin sitä mukaa kun sitä rahaa jää säästöön.

Viime vuoden lopulla ennakoin että vuonna 2008 hyvää tuottoa takaavat BRIC-maiden ETF:t ja arvelin mm. että raaka-aineiden ja öljyn hinta pysyy korkealla. No päin prinkkalaahan tuo arvioni meni ja öljyn hinta suorastaan romahti ja sitäkautta myös RNE ETF ja toki myös muut BRIC ETF:t. RNE onnistui myös tuottamaan vuoden 2009 ensimmäisen osinkopettymyksen sillä se ei maksa perinteistä tammikuun alun (irtoamispäivä joulukuussa) ollenkaan. Salkkuni suurimmalla painolla oleva osake Nokiakin romahti. Luulin ostaneeni Nokiaa erittäin halvalla mutta ale se vaan jatkui ja jatkuu edelleen ja minun Nokia positioni on täynnä. Nokiasta olen kirjoittanut aika paljon kuluvan vuoden aikana. Haulla ja tageillä löytyy koko surullinen juttusarja 🙂 Rautaruukki, jota pidin myös erinomaisena sijoituskohteena vuodelle 2008, romahti halvasta hinnastaan huolimatta. Nyt se on käsittämättömän halpa. Teräksen hinta ja kysyntä ovat laskeneet roimasti kun globaalitalous on jäähtynyt. Myös Venäjän viljelysmaahan sijoittaja Black Earth Farming romahti sellaiset 70%. No, se viime vuodesta. Paljon mielenkiintoisempaa on se miltä ensi vuosi näyttää. Tai siis miltä ensi vuoden arvelen näyttävän.

Jos aloittaisi vuoden 2009 makrotalouden puolelta. Uskon että korkojen lasku jatkuu entisestään globaalisti. 12kk euribor on tätä kirjoittessa 3% tuntumassa ja menee kohta alle. Kesällä se voisi olla 2.0% tuntumassa tai jopa alle ja uskon että niillä paikkeilla nähdään pohjat mutta nousuun korot eivät lähde vielä ensi vuoden aikana. Deflaatio pitää saada torjuttua ja talouden rattaat rullaamaan ja inflaatio käyntiin joten korot pidetään alhaalla, elvytetään ja kasvatetaan ostovoimaa ja voi olla aletaan samalla puhaltaa ilmaa uuteen kuplaan. Uskon että USAssa ja UK:ssa saadaan asuntojen hintojen lasku pysähtymään, muualla Euroopassa, mm. Suomessa se voi mennä vuoden 2010 puolelle saakka. Dollari tulee laskemaan euroa vastaan hieman sillä USAssa korot pidetään alempana ja uusia dollareita painetaan. Öljyn hinta tulee olemaan loppuvuonna 2009 korkeammalla kuin nyt mutta alle 60 dollarin tynnyrihinnan. Öljyn hintaa nostavat Opecin tuotantorajoitukset ja elpymään lähtevä globaalitalous mm. Kiinan, Euroopan ja USAn tukipakettien voimin. Raaka-aineet ja rahtihinnat tulevat ensi vuonna nousemaan. Firmojen tulokset laskevat voimakkaasti alkuvuonna mutta saattavat nousta loppuvuoden aikana. Osakkeet toipuvat ensin USAssa ja sitten Euroopassa. Mutta kärjessä marssii Kiina ETF joka on jo noussut pohjistaan melkein 50%. Uskon että myös Intia ja Brasilia nousevat suhteellisen nopeasti, ehkä Eurooppaan nopeammin. Venäjällä toipuminen kestää pidempään ja Rupla devalvoituu. Öljyn hinnan alkaessa nousta alkaa Venäjän talouskin toipua. Ensi vuonna tullaan näkemään paljon fuusioita ja yritysostoja kun vahvemmat ja isomman kassan ja terveemmän taseen omaavat format ostavat halvalla lisää markkina-osuuksia ja poistavat kilpailijoitaan (lisäävät kannattavuutta pitkässä juoksussa) tai laajentuvat uusilla alueille. Firmat joiden kassat pullistelevat rahaa ovat vahvoilla. Tälläisiä firmoja ovat mm. Nokia ja Apple. Ensi vuonna tullaan myös näkemään ennätysmäisiä osinkoja osinkotuottoprosenteilla mitattuna siitä huolimatta että moni firma alentaa osinkojaan tai jättää ne jopa kokonaan maksamatta. Itse uskon että oma euromääräinen osinkotuottoni hieman laskee mutta osinkotuottoprosenttini nousee.

Ensi vuodelle minulle mielenkiintoisia osakkeita / ETF:iä ovat. Boldattuina ne joita aion varmasti ostaa. Listan osakkeista voisi kyllä ostaa mitä tahansa mutta kaikkiin eivät rahat riitä. Siksi pitää karsia. Saatan myös harkita velkavivun ottamista tässä tilanteessa (korkeintaan 15-20% salkun nykyarvosta). Korkojen edelleen laskiessa velkavivun ottamisesta tulee kyllä erittäin houkutteleva vaihtoehto ja korothan saa vähentää verotuksessa. Jos taantuma jatkuu pidempään kuin uskon tulevat kassavirta, vähävelkaisuus ja defensiivisyys olemaan ensi vuonna hyviä ideoita. Elintarvikefirmat, operaattorit, jätehuoltofirmat, lääkefirmat, energiafirmat jne.

 • Wärtsilä (jos mikään on varmaa niin se että ostan Wärtsilää lisää. Eka satsi noussut jo 22%. Tätä tankkaan varmaankin ihan  ekana seuraavan satsin. Laski 60%)
 • Rautaruukki (tankkaus kesken, tätä on vasta vähän hankittuna. Ei ihan ekana ostolistalla. Tullut alas 60% tänä vuonna)
 • Metso (halventunut aivan liikaa eli 77% vuonna 2008. Toki Metsolle tää lama iskee aika pahasti, mutta aikanaan sekin loppuu. Ostoja ehkä juuri ennen osinkoja tai loppukesällä)
 • YIT (ostoja aikaisintaan loppuvuonna sillä asuntomarkkinat näkevät pohjansa Suomessa vasta 2010. Kurssi tuli alas 70% kuluvana vuonna)
 • Uponor (ostoja aikaisintaan loppuvuonna. Katso yllä. Alas 55%)
 • Lassila&Tikanoja (halventunut 52%. Kassavirtaa)
 • TeliaSonera (Kassavirtaa ja osinkoja. Hyvät paaomistajat, todennäköisyys tulla ostetuksi osaksi jättioperaattoria aika isot ja sitäkautta muhkea preemio mahdollinen. Alas 45%)
 • Nokia (en osta lisää mutta salkkuni suurimpana sijoituksena kiinnostaa luonnollisesti eniten. Jännä nähdä kuinka paljon kännymarkkina ja myös verkkomarkkinat kutistuvat ja kuinka moni Nokian kilpailijoista heittää pyyhkeen kehään. Nokia trimmaa tarvittaessa itsensä vastaamaan uutta markkinatilannetta hyvinkin nopeasti ja valtava kassa auttaa tarvittaessa ja yritysostojakin voidaan nähdä. Saa nähdä millaisen osingon firma maksaa)
 • FXI, EWZ, IFN, RNE (näitä kaikkia BRIC-maiden ETF:iä voisi alkaa pikkuhiljaa tankata. Venäjää muita myöhemmin)
 • Componenta (tankkaus kesken, lisää aikaisintaan loppuvuonna)
Advertisements

5 Responses to “Vuosi 2008 ei voisi loppua yhtään aikaisemmin”

 1. Ennätysnousua huhtikuussa!! « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] jo n. 50% ja vuoden 2008 lopun salkun arvoon nähden nousua on tullut nyt 19.9%. Itseasiassa vuodenvaihteessa asettamani tuottotavoite koko vuodelle 2009 on nyt kasassa.  Melkoinen käänne on siis nähty nyt maaliskuun alun pohjien jälkeen. Ensin […]

 2. YIT ja TeliaSonera vahvoina 2Q:lla « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] juuri pohjien aikaan osinkohistoria tarkasteltuani ja analysoituani YIT oli selvä ostokandidaatti. Samoin joulukuun lopulla arvelin että YIT olisi hyvä osake vuodelle 2009. Toivottavasti joku juttuni perusteella innostui tutkimaan firmaa ja ostamaan sitä. Itse en […]

 3. Lassila&Tikanojan bisnes piristymässä « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] varmahko kohde, edelleen alkuvuoden kurssinoususta huolimatta. Osake oli yksi niistä jotka nostin vuoden 2009 hyviksi sijoituskohteiksi. Eipä nuo muutkaan ehdotukset kovin huonoja […]

 4. Vuosi 2009 oli erinomainen sijoitusvuosi « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Silli Tämän kirjoituksen voisi oikeastaan aloittaa samoilla sanoilla kuin viime vuonna: “Viime vuonna tähän aikaan oli pikkaisen erilaiset fiilikset kuin juuri nyt“. Kun salkun arvo nousee vuodessa 62% on syytä olla iloinen ja tyytyväinen etenkin kun […]

 5. YIT:n 4Q tulos vahva « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] joku harmittaa niin se etten ostanut YIT:tä vuonna 2009. Listasin sen jopa itse yhdeksi vuoden 2009 menestyjäosakkeeksi mutten itse sitten lopulta sitä ostanut. Itseasiassa YIT:n osake pohjasi jovuoden 2008 lopulla ja […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: