Googlen jättiyllätys

Google ilmoitti tänään ostavansa paperitehtaan Suomesta!! Jep, luit oikein. Paperitehtaan Suomesta. Se olisikin aika luonteva tapa laajentaa mainosbisneksiä printtimedian pariin mutta tässä on kyse aivan muusta ja itseasiassa entisestä paperitehtaasta. Google siis aikoo ostaa StoraEnson entisen Summan (Hamina)paperitehtaan jonka toiminta loppui viime vuoden tammikuussa. Uutisen luettuna piti tarkistaa päivämäärä koska ekana tuli mieleen aprillipäivä ja toisekseen tuli mieleen jonkinlainen testiuutinen Kauppalehdessä, sillä joskus sellaisiakin on nähty, kolmanneksi tuli mieleen pila je neljänneksi tarkistin että mulla oli varmasti oikea osoite siellä selaimen osoiterivillä. Kuudenneksi epäilin jo että olen joutunut jonkinlaisen nimipalvelinhyökkäyksen uhriksi. Mutta kun tarkistin että sama uutinen löytyi myös muista verkkolehdistä niin uskottava se oli.

Seuraavaksi mietin hetken että mistä on kyse ja sitten sen tajusin. Kyseessä on oltava palvelinfarmin perustaminen Suomeen. Googlellahan on noita palvelinfarmeja ympäri maailmaa ja palvelinfarmin perustamisessa Suomeen on paljonkin ideaa. Täällä sähkötoimitusten luotettavuus on erittäin korkealla tasolla, sähkö on halpaa ja tuotetaan pääosin hiilidioksivapaasti ja koska Suomessa on talvisin kylmä voidaan palvelinfarmin tuottamaa lämpöä myydä vaikkapa kaukolämmöksi. Ja eikös tuo Summan tehdas ole meren äärellä josta saa tarvittaessa halvalla jäähdytystä ja kaikenlisäksi entisenä paperitehtaana sähkönsyöttöinfa on jo valmiiksi kunnossa. Maajohtaja Kokko vahvistikin päivän mittaan että kyseessä on nimenomaan palvelinfarmista.

Tämä on suorastaan loistava uutinen kaikille 🙂 StoraEnso saa 40 miljoonaa euroa rahaa, Hamina ja koko Suomi saa valtavan imagolisän Googlen myötä ja uusia työpaikkoja ja verotuloja. Fortumin tuottamalle sähkölle löytyy uusia asiakkaita. Tosin tässä tapauksessa sähkön tuottaisi ilmeisesti WinWind jonka tehdas tulee myös Summan tehtaan läheisyyteen ja se aikoo rakentaa alueelle tuulivoimaloita Haminan Energialle. Uusia työpaikkoja lienee luvassa kymmeniä ellei jopa satoja. Harvoin Suomi saa maailmalta globaalien ykkösketjujen yhtiöiden investointeja maahan.

Pitäisikö Suomen aktiivisesti markkinoida itseään erilaisten tietotekniikkafirmojen palvelinfarmien sijoitusmaaksi? Maassamme on tilaa, sähkö on halpaa, sitä tulee kun tarvitsee ja se on tuotettu puhtaasti kuten jo todettiin. Tuotettu lämpö voidaan talvisin myydä. Uusia ydinvoimaloita on tulossa. Googlen lisäksi mm. HP on jo perustanut maahan palvelinfarmin. Toivottavasti lisää on tulossa. Jokainen uusi työpaikka maassamme on juhlan paikka.

Tässä vielä listaus Googlen vaatimuksille palvelinfarmien osalta:

  • Large volumes of cheap electricity.
  • Green energy. Focuses on renewable power sources.
  • Proximity to rivers and lakes. They use a large amount of water for cooling purposes.
  • Large areas of land. Allows for more privacy and security.
  • The distance to other Google data centers (for fast connections between data centers).
  • Tax incentives.
Advertisements

One Response to “Googlen jättiyllätys”

  1. Eno Says:

    Google on hienojen innovaatioiden ja talouskehityksen ihme. Vuosikymmenessä se on saavuttanut suuren maailmanlaajuisen vaikutusvallan. Mitä Googlella ei löydy, sitä ei käytännössä ole olemassa. Pari huolestuttavaa huomiota: Kiinassa Google on manipuloinut hakutuloksia jo vuosia Kiinan hallituksen käskystä. Nyt uusi julkisuuteen tullut uutinen kertoo, että Google auttaa Saudi-viranomaisia polkemaan kristittyjen perusoikeuksia ja -vapauksia, lähdeosoite: http://www.stefanus.fi/uutiset/9-2-09.html#2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: