Nokian Maemo-suunnitelmista

Viime päivinä on media, mm. Kauppalehti,  kovasti kirjoitetellut Nokian Maemo-suunnitelmista. Itse olen kirjoittanut aiheesta kirjoituksia tänne blogiini jo vuosia. Ehkä nyt on paikallaan pieni kooste ja kertaus mistä tässä on oikeastaan kyse. Maemo on Nokian kehittämä Open Source (osa komponenteista eivät ole avoimia) käyttöjärjestelmä kannettaville laitteille. Nokia julkisti ensimmäisen Maemo (silloiselta nimeltään Internet Tablet OS) laitteensa toukokuussa 2005. Laite oli Nokia 770 ja se oli internet tabletti jossa oli sekä Bluetooth että Wlan-radiot. Laite mullisti internetin käyttöni sillä sen erinomainen 800 x 480 resoluution omaava resistiivinen 4.1″ kosketusnäyttö oli kuin omiaan internetin käyttöön wlanin yli tai sitten kännykkää modeemina käyttäen. Ostin laitteen melkein heti kun se tuli myyntiin. Ajan kuluessa laitteelle tehtiin ja käännettiin paljon softaa, yksi suosituimmista oli varmastikin karttasofta Maemo Mapper joka pystyi käyttämään karttapohjanaan erilaista aineistoa, mm Google Mapsin satellitti- ja katukartat ja josta sai ulkoisen GPS palikan avulla selvitettyä myös olinpaikkansa, suuntansa, nopeutensa jne. Yksi parhammista Nokia 770 ominaisuuksista oli sähköposti ja erinomainen RSS lukija. Lisäksi laite tuki Google Talkin avulla IP-puheluita. Pidin laitteesta kovasti vaikka prosessori olikin hieman alitehoinen.

Tammikuussa 2007 Nokia 770 sai seuraajan kun Nokia esitteli N800:n jossa tärkeimpänä uutuutena rautamielessä oli enemmän muistia ja parempi prosessori eli Intelin Omap2-sarjan mylly jota tosin ajettiin alikellotettuna. Laitteeseen oli lisätty myös FM-radio. ja webbiradio. Myös käyttöjärjestelmää oli parannettu ja lisätty tuki Google Talkin lisäksi myös Skypelle. N800:n jätin välin sillä koin että 770:lla pärjäilen kuitenkin hyvin. Näppistä itseasiassa epäilin sillä olin tullut sen 770:n virtuaalinäppiksen kanssa niin sinuiksi että kirjoittelin sillä nopeasti pitkiäkin tekstejä. Käytin 770:aa paljon mm. osakekurssien seurantaan sekä Arvopaperin keskustelupalstan seurantaan ja kirjoittamiseen sinne.

Lokakuussa 2007 Nokia sitten esitteli toistaiseksi uusimman Maemo-laitteensa eli N810:n. Rautaan oli tehty jälleen parannuksia sillä siihen oli lisätty oikea näppäimistö, sisäänrakennettu GPS, RAM muistia 258 MB asti ja siinä oli sisäinen 2GB kiinteä muistikortti ja paikka ulkoiselle muistikortille. Näyttö oli paremmin luettavissa ulkona auringonvalossa. Ikävä kyllä FM-radio poistui. N810:ssa on sama prosessori kuin N800:ssa mutta nyt softalla oli toteutettu dynaaminen alikellotuksen poisto joten laitteessa oli enemmän vääntöä. Pakkohan tuo oli ostaa. Softamielessä N810 toi isoja muutoksia. Internet Tablet OS nimi vaihtui Maemoksi ja N810:n alla jyllää Maemo 4.0 ja 4.1 Diablo.  Ennen Maemo 4.0:ää käyttöjärjestelmäpäivitykset piti tehdä flashäämällä tietokoneen avulla, ja koko softa laitettiin sileäksi ja kaikki asennetut softat jne. piti laittaa uusiksi. Nyt käyttispäivitykset tapahtuvat siten että N810 ilmoittaa että olisi päivitys tarjolla ja sitten se voidaan hakea vaikkapa wlan-yhteyden yli ja asentaa siten että pelkästään muuttuneet komponentit päivittyvät. Applikaatioiden osalta tuo toimii aivan samoin, laite ilmoittaa päivityksistä ja sitten vain päivitetyt komponentit haetaan. Helppoa ja nopeaa. Maemo 4.0:ssa on Apple Storen tai Ovi Storen kaltainen applikaatio”kauppa” jossa tosin kaikki applikaatiot ovat ilmaisia. Laitteessa on ikoni jota klikkaamalla avautuu Application Manager. Sen kautta näkee mitä applikaatioita on tullut asennettua ja onko niihin tarjolla päivityksiä ja sitten voi selailla mitä uusia applikaatioita sinne voisi asentaa. Kaikki toimii ilman tietokonetta langattomasti joko wlanin yli tai käyttäen puhelinta modeemina. Omassa tabletissa on asennettuna 29 applikaatiota joista tärkeimpänä itselleni on säilynyt Maemo Mapper joka sisäänrakennetun GPS:n (erillisellä lisäapplikaatiolla sen sai päivitettyä A-GPS:ksi) ja Maanmittauslaitoksen maastokarttojen avulla on lyömätön yhdistelmä vesillä ja maastossa liikuttaessa. Muita mielenkiintoisia softia on mm. Firefoxin Fennec-selain. N810 on melkein päivittäisessä käytössä tosin Nokian E90 hankkimisen myötä webin selailu on osin siirtynyt sinne. Edelleen noita wow-fiiliksiä tulee laitteen kanssa, viimeksi veneillessä Maemo Mapperia käyttäen. Kotona käytän lopulta aika vähän PC-konettani webin selaamiseen. Paljon mukavampaa on lojua pihalla keinussa tai sohvalla E90 tai N810 kourassa ja ehkä katsella sivusilmällä telkkaria. Aika monet tämän blogin kirjoituksista on myös kirjoitettu N810:lla ja sen qwerty-näppiksellä. Laitetta vaivaa pikkaisen edelleen tehottomuus eli prosessori saisi olla hieman tehokkaampi.

Maemo 4.0 / 4.1:n ehkä parhain tai ainakin näkyvin ominaisuus on käyttäjien säädettävissä oleva “home screen”. Sen voi tuunata haluamakseen valitsemalla ne widgetit näkyviin mitä käyttää. Itselläni on RSS-feed widgetti joka hakee haluamani RSS feedit vartin välein päivitettynä näkyviin, lisäksi GTalk widgetti joka näyttää muutamien valitsemieni GTalk-käyttäjien statustiedon ja mahdollistaa nopeat chat-sessiot tai IP-puhelut. Lisäksi minulla on webbiradiowidgetti ja kellowidgetti. Erilaisia sääwidgettejä jne. on myös saatavilla. N97 pohjautuu selvästi tähän Maemo 4.0 home screen ideaan ja sitä onkin kovasti kehuttu yhdeksi parhaista N97:n ominaisuudeksi.

N810:sta tuli myös WiMAX versio mutta sen tuotanto lopetettiin nopeasti Nokian muutettua WiMax-suunnitelmiaan ja kysyntäkään ei tainnut olla suurta Sprintin WiMax verkon myöhästymisten takia. Ylipäätään noiden tablettien myynnistä Nokia ei ole antanut ulos minkäänlaisia tietoja joten on arvailujen varassa paljonko niitä on myyty.

Maemon ympärille on kehittynyt innostunut ja kasvava sovelluskehittäjien ja häkkääjien yhteisö. Keskustelu on vilkasta Internet Tablet Talk-saitilla. Ja Maemo yhteisön koti on luonnollisesti Maemo.org.

Se historiasta, paljon mielenkiintoisempaa on se mitä on edessä. Maemo 4:n jälkeen tulee, no arvasit oikein, Maemo 5 josta kirjoitin tuoreeltaan kun Nokia siitä tietoja julkisti. Nokia siis tukee tulevaisuudessa kahta tai oikeastaan kolmea eri käyttöjärjestelmä+UI comboa:  Maemo, S60-pohjainen Symbian (joka kehittyy varmasti tulevaisuudessa omalla polullaan eteenpäin) ja S40. Liima niiden välillä on QT jonka avulla on erittäin helppoa tehdä applikaatioita ja jotka toimivat kaikissa noissa laitteissa. Tästä enemmän tässä kirjoituksessani. Kun sovelluskehittäjä siis kehittää tulevaisuudessa softaa QT:llä vaikkapa S60:lle niin se toimii sellaisenaan myös Maemo-laitteessa. Sinällään Nokia on jo julkistanut SDK:n (softankehitysympäristön) Maemo 5 laitteille. TI:n OMAP3 prosessoriperhe ja sen seuraaja OMAP4 mahdollistavat todelliset superkännykät ja Nokia ilmoitti myös syventyvästä yhteistyöstään Intelin kanssa.

Eli Maemo 5 pohjainen laite Nokialta tulee ulos luultavasti tämän vuoden aikana. Spekulaatioita sen julkaisuajankohdasta liikkuu webissä, suurena Maemo-fanina toivoisin mahdollisimman pikaista julkistusta ja todennäköisesti ostan sen heti kun myyntiin tulee. Mutta ei se kehitys tuohon lopu. Maemo 5 eli Fremantlen seuraajasta Harmattanista on jo annettu tietoja ulos. Se tukee QT:ta mitä tuo Maemo 5 / Fremantle ei vielä Maemon roadmapin mukaan tue. Harmattanin raudasta ei ole vielä mitään mainintaa julkisessa roadmapissä. Toivon että se on OMAP4 mutta OMAP3:ssakin riittää varmasti vääntöä.

Se millaisia laitteita Nokia noiden päälle rakentaa on täysin auki, mutta tähän asti kaikki julkistetut ja myyntiin tuodut Maemo-laitteet ovat olleet kosketusnäyttöisiä internetin mobiilikäyttöön erittäin hyvin soveltuvia laitteita. Eiköhän sama linja jatku tulevaisuudessakin. Nokialla on alustasta jo pitkä kokemus, alla pyörivä Linux käyttis on vakaa ja vie vähän muistia ja resursseja, tukee aitoa moniajoa toisin kuin iPhonen käyttis ja Linux-yhteisössä on valtava määrä innostuneita sovelluskehittäjiä ja häkkääjiä jotka QT:n avulla voivat sitten helposti tehdä softaa Maemolle ja siten myös Symbianille kunhan se QT tuki sinne ja Maemo-puolelle sitten aikanaan tulee. Minusta tulevaisuus näyttää Maemon osalta hyvältä ja siten myös Nokian kannalta. Pikkaisen kyllästyttää tuo käynnissä oleva jenkkivetoinen Symbianin mollauskampanja joka on aika hyvin levinnyt jo Suomeenkin, ehkä Maemon kehityksen myötä blogilässyttäjät ja kaikenmaailman analyytikot saavat muuta mietittävää. Mutta totuus on myös se että USAssa Symbian pohjaisia laitteita ei ole juuri myyty, ehkäpä Maemo sitten muuttaa tuon? Jostain syystä jenkkioperaattorit eivät ole Symbianista innostuneet ja kun ne käytännössä määräävät mitä luureja siellä myydään niin Nokian älyluuribisnekset eivät ole USAssa oikein ottaneet tuulta alleen.  Googlen Android on tietysti sekoittamassa soppaa omalta osaltaan. Sovelluskehittäjien houkuttelu ja erinomaiset ominaisuudet ja käytettävyys ovat avainasemassa miten Maemo lyö läpi jos se lyö. Tähän asti se on ollut käsittääkseni suhteellisen pienen mutta innostuneen piirin juttu. Blogistani löytyy paljon lisääkin tätä aihepiiriä käsitteleviä kirjoituksia. Kannattaa kokeilla haku-toimintoa.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 Responses to “Nokian Maemo-suunnitelmista”

 1. Heppu Says:

  Tsekkaapa vielä N800 speksit. Onko Qwertyä? Ainakaan minun omassani ei ollut.

 2. Laimea Silli Says:

  Perhana, olet oikeassa. Sehän tuli vasta N810:ssä. Korjataan. Kiitos.

 3. Isto Says:

  OMAP ei tietääkseni ole Intelin tuote, vaan Texas Instrumentsin. Itse prosessoriydinhän on siinäkin ARM:in tuotantoa, kuten niin monessa muussakin mobiiliprosessorissa.

  /isto

 4. Laimea Silli Says:

  Olet luonnollisesti oikeassa Isto. Taas korjataan…

 5. Myin Wärtsilän ja Componentan osakkeeni « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Nokian kurssi käyttäytyy mielestäni järjen vastaisesti. Se laskee päivä päivän perään vaikka uskoakseni Nokian tulos tulee kvartaali kvartaalilta nousemaan ja uusia tuotteita julkistetaan syyskuun alussa perinteisessä Nokian päätapahtumassa Nokia Worldissä. Itse toivon ja odotan erityisen kovasti että Nokia kertoisi Maemo suunnitelmistaan lisää. […]

 6. Nokia julkisti Maemo 5 pohjaisen N900 luurin « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] juttu aiheesta. Kannattaa myös lukaista kirjoittamani jutut Maemosta ja kirjoitukseeni Nokian Maemo-suunnitelmista. Se […]

 7. Lyytre Says:

  Miten N810 ja Maemon avulla saa gps -paikantimen (TR-151) seurantaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: