Kemiralta vahvat 2Q luvut

Kemira nousi 1Q tulosjulkistuspäivänä toukokuussa 17%. Päätöskurssi oli silloin 7.76 euroa. Tänään näyttäisi menevän huonommin sillä tätä kirjoittaessa on taulussa “vain” runsaat 14% ja kurssi on juuri nyt 8.76 euroa. Runsaat 10% on tullut nousua siis toukokuun alusta. Veikkaanpa että nousuputki jatkuu nyt hieman paremmin kuin 1Q:n jälkeen sillä oli tuo tulos niin vakuuttavaa luettavaa. Ja voi olla että kohta aletaan spekuloida jälleen Tikkurilan listautumisella jos markkinoiden yleinen nousu jatkuu.

Muutamia poimintoja tuloksesta:

 • Liikevaihto huhti-kesäkuussa 2009 oli 650,9 milj. euroa (huhti-kesäkuu 2008: 741,5 milj. euroa). Jatkavien liiketoimintojen liikevaihto laski 5 %.
 • Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä nousi 45 % ja oli 53,8 milj. euroa (37,2). Jatkavien liiketoimintojen liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä nousi 52 %.
 • Liikevoittomarginaali nousi 7.9%:iin 1Q:n 4.6%:sta ja vuodentakaisesta 5.3%:sta. Ilman kertaluonteisiä eriä marginaali oli 2Q:lla 8.3%
 • Rahoituskulut laskivat 10.6 miljoonaan vuodentakaisesta 13.9 miljoonasta
 • Henkilöstön määrä on pudonnut vuodentakaisesta vajaalla tuhannella 9139:ään joten kustannuksia on säästetty ja säästetään tästedes reilusti.  Kiinteät kustannukset olivat huhti-kesäkuussa noin 22 milj. euroa alemmat kuin vastaavalla kaudella vuotta aikaisemmin.
 • Investointien jälkeiset rahavirrat olivat 83,9 milj. euroa (-56,7).
 • Tulos/osake oli 0,23 euroa (0,15).

Toimitusjohtaja Kerminen totesi tuloksesta näin: “Kemiran jatkavien liiketoimintojen liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä nousi huhti-kesäkuussa 52 % viime vuoden vastaavasta kaudesta, mikä on erittäin hyvä saavutus nykyisessä markkinatilanteessa“. Vaikka myynti laskikin nousi tulos selvästi myyntihintojen korotuksilla ja kustannussäätöillä. Kunhan tuo liikevaihto saadaan taas kasvuun niin Kemira tulee tekemään melkoisen hurjaa tulosta. Lisää kustannusstäästöjä on tulossa sillä  Kemiran globaalin kustannussäästöohjelman vuotuinen säästötavoite on yli 85 milj. euroa. Hyvän kassavirran ansiosta velkaakin voitiin lyhentää.

Kaikki bisnesyksiköt Tikkurilaa  lukuunottamatta paransivat tulostaan. Parannus erityisesti vesibisneksessä oli huomattava jossa myös liikevaihto kasvoi. Tikkurilan liikevaihto laski rakentamisen hiipumisen myötä selvästi mutta tuli oli vahva valuuttakurssimuutoksista ja selvästä myynnin laskusta huolimatta. Tikkurila olikin ehkä suurin positiivinen yllätys.

 • Paperi 8 miljoonaa (7.6 viime vuonna)
 • Vesi  18.2 miljoonaa (4.6)
 • Öljy ja kaivos 3.2 miljoonaa (2.4)
 • Tikkurila 24.5 miljoonaa (29.7)

Näkymät ovat yleiseen talouskehitykseen nähden ihan hyvät elleivät jopa erinomaiset: “Kemiran koko vuoden 2009 liikevaihdon arvioidaan laskevan viime vuodesta asiakasteollisuuksien heikentyneen kysynnän vuoksi erityisesti maaliliiketoiminnassa sekä liiketoimintojen liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 126,3 milj. euroa. Jatkavien liiketoimintojen liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan nousevan vuonna 2009 viime vuodesta massa- ja paperikemikaaleissa. Viime vuonna jatkavien“. Linkki presentaatiomateriaaliin.

Jatkan holdaamista. Osake on nousemassa haastamaan Metson salkkuni toiseksi suurimpana sijoituksena.

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: