Myin Wärtsilän ja Componentan osakkeeni

Olin jo pitkään miettinyt sekä Componentan että Wärtsilän myymistä ja tänään sitten päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Componentan myin pois firman kohtalaisen huonon tilanteen takia. Iso velkalasti ja valtavasti romahtanut liikevaihto eivät ole oikein hyvä yhdistelmä. Viimeinen niitti oli tuo valtavan kokoisen antivaltuutuksen hakeminen ylimääräisellä yhtiökokouksella. Pahimmillaan tuo laimentaa nykyiset osakkeet ja tulevat osinkovirrat (lähivuosina voi olla aika hiljaista sillä sektorilla) melkein puolella.

Wärtsilät taas lähti sen takia että osakkeessa ei taida olla polttoainetta jäljellä nousuun. Kurssi on junnannut paikallaan oikeastaan toukokuusta asti ja voi olla tulee junnaamaan tai jopa laskemaan ellei jonkinlaista käännettä ala kuulua laivanrakennusmarkkinoilta. Sitä käännettä voi joutua odottamaan jopa useamman vuoden. Wärtsilä pärjää kyllä varsin mainiosti vielä jonkun aikaa pelkällä nykyisellä tilauskannallaan mutta sen ehtyessä alkaa näyttää huonolta. Osaketta ja firmaa tulen kyllä seuraamaan varsin tiiviisti edelleen ja hyppään mukaan takaisin kunhan valoa alkaa pilkottaa. Yksi syy myymiseen oli myös rahan tarve. Rahaa tarvitsin Nokia ostamiseen.

Nokian kurssi käyttäytyy mielestäni järjen vastaisesti. Se laskee päivä päivän perään vaikka uskoakseni Nokian tulos tulee kvartaali kvartaalilta nousemaan ja uusia tuotteita julkistetaan syyskuun alussa perinteisessä Nokian päätapahtumassa Nokia Worldissä. Itse toivon ja odotan erityisen kovasti että Nokia kertoisi Maemo suunnitelmistaan lisää.

AP Areenalla suuresti arvostamani nimimerkki “Ameriikan serkku” kertoi että USAssa markkinavoimat odottavat Nokian tekevän 3Q:lla tappiota ja 4Q:lla kutakuinkin nollatuloksen. Tuohon nähden ei ole ihme että kurssit laskevat. Minun odotukseni on pikkaisen toisenlainen ja Nokia itse kertoi että marginaali pyörii siinä 10% nurkilla markkinaosuuden pysyessä 2Q:n tasolla ja markkinoiden volyymi kasvaa hieman tai pysyy samalla tasolla kuin 2Q:lla. Tulosta Nokia teki kertaeristä putsattuna 775 miljoonaa euroa ja nämä jenkkien talousnerot jotka ajoivat koko maailman talouden sekaisin lainaamalla köyhille kieroja lainoja kehtaavat tällä kertaa väittää että Nokia tekisi 3Q:lla tappiota. Voi Ziisus!! Nokian osaketta on lisäksi shortattuna n. 100 miljoonaa kappaletta. Kun tuo odotusten ero on noin iso siihen mihin itse uskon, hankin Nokiaa lisää tänään. Ja uskon hankkivani toisen lisäerän ensi viikolla. Nokian bisneksiä Intiassa tulee lisäksi boostaamaan Intian hallituksen vihdoin viimein tekemä päätös kieltää kloonipuhelimien maahantuonti (Kiinasta). Taiwan teki saman päätöksen. Kiinalaisille klooniluurivalmistajille koittaa ankeat ajat ja Nokia hyötyy. Lisäksi Nokia kertoi tänään tutkivansa mahdollisuuksia myydä Intiassa yhä halvempia luureja. Tämä tarkoittaisi kännyköiden myyntiä ihmisille joilla ei tähän asti ole ollut siihen varaa. Eli lisää bisnestä ja liikevaihtoa ihmisiltä joilta ei ole ennemmä valuuttaa virrannut Nokian suuntaan.

Ajattelin lisäksi ostaa BRIC maiden ETF:iä. IFN:ää jo hankinkin lisää annista, Brasilia voisi kiinnostaa seuraavaksi. Kiinan kanssa tarvii olla nyt tarkkana, dippi voi olla tulossa joten ehkä sieltä seuraava satsi. Ja Stockmannin antikin on tulossa. Viimeksi tuli muuten myytyä osakkeita marraskuussa 2008 ja silloin myin pois Digiat.

Tags: , , , , , , , ,

5 Responses to “Myin Wärtsilän ja Componentan osakkeeni”

 1. Timppa Says:

  Nokian arvostus on nyt tosiaan niin eri maailmasta kuin muun pörssin, että jopa minä, joka ja puhun alkeelliseen Samsungin peruskännykkään, en ymmärrä tekno-osakkeista mitään enkä ole omistanut Nokiaa tällä vuosituhannella, ostin Noksun ostowarrantteja. Olisin ostanut itse osakkeita, mutta ylimääräistä käteistä ei ollut kuin muutama satanen enkä halua nyt myydä mitään.

 2. Seppo Says:

  Mainitsit että Noksua olisi 100 milj. kpl shortissa. Mistä tuon tiedon löysit? Muistan, että joskus ap-areenalla oli url-mistä näki noita shorttimääriä, mutta en löytänyt sitä enää. Olisiko sulla mahdollisuutta laittaa tuota urlia tänne? Terveisin Seppo

 3. Laimea Silli Says:

  Luin tuosta 100 miljoonan shortatun Nokia-osakkeen määrästä AP areennasta suuresti kunnioittamaltani nimimerkin “Ameriikan serkku” kirjoittamana. Googlella varmaan löytyy joku saitti josta nuo määrät näkyy.

 4. Elokuussa salkku nousi selvästi « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] vilkastui elokuussa. Tuli jopa tehtyä pari myyntiä sillä hankkiuduin eroon Componentan osakkeista tappiolla ja Wärtsilän osakkeista voitolla. Ostin Nokiaa lisää sekä […]

 5. Tulikohan tehtyä Wärtsilän kanssa virhe? « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] tehtyä Wärtsilän kanssa virhe? By Laimea Silli Myin Wärtsilän ja Componentan osakkeet pois n. kuukausi sitten koska Componentan taloudellinen tilanne näyttää aina vain huonommalta ja koska laivamarkkina ei […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: