Suomalaiset poliitikot elävät suljetun talouden ajassa

Suomalaiset poliitikot haaveilevat keräävänsä valtiolle 1.5  miljardia euroa lisää rahaa vuosittain nostamalla ALVin 22 %:sta 25%:iin. Dream on. Emme elä enää suljetussa taloudessa. Saksassa ALV on nykyään 19 % tasolla (oltuaan pitkään tätä ennen 16% tasolla). UK:ssa ALV on nyt 15% tasolla mutta nousee 17.5%:iin tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2010 (ruuasta eivät siellä maksa mitään alvia kuten eivät kirjoistakaan). Suomalaiset poliitikot siis uskovat että suomalaiset kuluttajat ostavat kiltisti suomalaisia palveluita ja erilaisia tuotteita suomalaisista kaupoista siitä huolimatta että sama tuote on paljon paljon halvempi esimerkiksi Saksassa. Otetaanpa tarkasteluun Canonin hieno L-sarjan kuvanvakaimella varustettu 100-400mm zoom-objektiivi jota olen vähän miettinyt hankkivani. Suomessa se maksaa Verkkokauppa.comissa 1639 euroa. Saksassa erinomaisessa fotokaupassa AC Fotossa sama tuote maksaa 1466 euroa. Eroa on siis jo nyt 173 euroa joka osin selittyy pienemmällä ALVilla ja osin skaalaetujen, pienempien kuljetuskustannusten yms. takia . Tuon veromuutoksen myötä Verkkokauppa.com:n hinta kasvaisi 1680 euroon ja hintaero kasvaisi 214 euroon. Miksi ihmeessä kukaan maksaisi samasta tuotteesta 214 euroa enemmän etenkin kun toimitus tapahtuu muutamassa päivässä ihan kotiovelle ja toimituskulut ovat muistaakseni kympin, kaksi. Säästöä siis melkein 200 euroa, runsaat 10%.

Poliitikot, voin kertoa jo nyt mitä tulee tapahtumaan. Kun nostatte ALVin 25%:iin tulee kestokulutushyödykkeittein kauppa siirtymään Saksaan ja Britanniaan yhä enemmän. Itse ostan jo nyt aika paljon sieltä ja tulevaisuudessa ehkä kaiken. Ja niin tekee moni muukin. Mikä on tulos? ALVin tuotto ei kasva 1.5 miljardilla vuodessa vaan paljon vähemmän. Huonolla tsägällä tuotto voi jopa laskea. Entä sitten kaupan alan yritysten yhteisöverotuotto ja kaupan alan työpaikat? Kun kauppa siirtyy ulkomaille, vähenevät yhteisöverotuototkin ja palkkaverojen tuotot. Voi olla että kokonaisvaikutus on negatiivinen. Vielä ei toki ole myöhäistä herätä ja kytkeä aivot päälle. Mutta olen melko varma että tätä poliitikot eivät osaa tehdä. Ei kapasiteetti riitä.

Ylipäätään verokorotustenne tie on käyty loppuun, ainoa vero mitä voitte nostaa on kiinteistövero mutta siinäkin on rajansa. Palkkaveroissa ei ole nostovaraa kuten ei pääomatuloissakaan. Missä muuten viipyy Kataisen ja kumppaneiden lupaama pienten osinkojen veroale? Tuollaisen lupasitte.

Tags:

6 Responses to “Suomalaiset poliitikot elävät suljetun talouden ajassa”

 1. tertius tertius Says:

  Peruslähtökohtasi menot tulojen tasolle ja verot kilpailijoiden tasolle on oikea. Kun veroja on kuitenkin kerättävä niin on tarve priorisoida menot ja verot. Sitten on tehtävä verojen optimointi; veronkorotus ei kerrytä vastaavasti verokertymää vaan syntyy joustoa. Jos veroja pitää priorisoida niin alv ja muut kulutusverot ovat ensisijaisia, sitten palveluiden perusteella perittävä kunnallisvero ja kiinteistövero (joka tosin takavarikkovero) yksityisen valtion tulovero tasaverona(%) on perusteltu mutta voimakkaan progressiivisena ei tuota verokertymää ja vie kannustavuuden. Pääomaa pitäisi verottaa vain yhteisellä eu-kannalla, koska pääoma on vikkelää. Kun palveluihin on liitetty tulosidonnaiset progressiiviset maksut on tehty tårta på torta poliittinen käsittämättömyys. Joten 25 % alv kuten Ruotsissa on välttämättömyys kuten menoleikkauksetkin jotta ensilauseen lähtökohdan voisi edes toivoa toteutuvan nähtävässä ajassa.

 2. Leonardo Says:

  Hyvä esimerkki siitä, että verolla on aina optiminsa eli korotusprosentti ei erittäin todennäköisesti ole sama kuin kertymän kasvuprosentti. Kaikilla veroilla on tuoton kannalta optimikohtansa ja olen täysin samaa mieltä siitä, että ALV ei kestä nostoa 25%:iin vaikka ALV veroa sinänsä pidänkin hyvänä veromuotona.

  Sama pätee myös veroprosenttia laskettaessa eli veroprosentin lasku tuskin on sama kuin kertymän laskuprosentti.

  Tunnetustihan tuo prosenttilasku on vaikeaa poliitikoille!!

 3. tertius tertius Says:

  Leonardo on oikeassa: emme kestä nykyistä korkeampaa veroastetta, korkeamman alvin juuri ja juuri. Julkista puolta on leikattava heti talouden elvyttyä ja rajusti. Tässä mediailmastossa siitä vaan on tehty liki mahdottomuus vaatii melkein itsemurhauhrautumista (poliittista). Ilmankos Niinistön mitta politiikkaan alkaa olla täynnä.

 4. Laimea Silli Says:

  Tertius. Olen samaa mieltä että kulutusverot ovat fiksumpia veroja kuin palkkaverot ja pääomatulojen verot. Mutta kun emme elä suljetussa taloudessa niin ei ne kulutusverot voi olla korkeampia kuin muissa EU-maissa, ainakaan yhtään enempää kuin ne nyt ovat. Ja kuten sanottu mitään muutakaan veroa ei voi oikein nostaa. Kiinteistöveroa ehkä lukuunottamatta mutta sekin raha on sitten pois kulutuksesta.

 5. Jari Parantainen Says:

  Hyvä Laimea Silli,

  Pahoitteluni tästä täysin aiheen vierestä menevästä kommentistani, joka joutaa heti sen luettuasi roskiin.

  Hyllyssäni on nököttänyt jo monta vuotta tuo mainitsemasi Canonin objektiivi (Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM).

  Se oli käytössä muutamia vuosia sitten ehkä 2-3 tuntia yhteensä. Putki on siis täysin uutta vastaavassa kunnossa.

  Myyn sen sinulle selvästi halvemmalla kuin saat vastaavan edes saksalaisesta verkkokaupasta.

  Jos kiinnostaa, yhteystietoni löydät vaikkapa gurumarkkinointi.fi-blogistani.

 6. Laimea Silli Says:

  Kiitos Jari tarjouksesta 🙂 Juuri nyt en ole ko. putkea kuitenkaan ostamassa, ensi kesänä pitää katsoa uudestaan. Jos sulla on putki edelleen silloin pitää palailla astialle silloin. Ok?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: