Nokia julkisti Maemo 5 pohjaisen N900 luurin

Se on nyt vihdoin totta :). Viime syyskuusta asti olen tätä Maemo 5 laitetta odottanut enemmän tai vähemmän malttamattomasti. Tuolloin Nokia kertoi Maemo 5:sta ensimmäisen kerran julkisesti OSiM konferenssissä Berliinissä ja listasi tulevan laitteen tärkeimmät ominaisuudet.  Lue syyskuussa 2008 kirjoittamani juttu aiheesta. Kannattaa myös lukaista kirjoittamani jutut Maemosta ja kirjoitukseeni Nokian Maemo-suunnitelmista. Se historiasta…

Laite on suomalaisin Nokian kännykkä koskaan. Konehuoneessa jyllää Linux pohjainen Maemo käyttis ja Linuxhan, kuten kaikki tietävät, on Linus Torvaldsin käyntiin laittama käyttöjärjestelmä. Maemo on myös kehitetty Suomessa. Laitteeseen voisikin liimata kylkeen avainlipun. Laitteessa myös lukee “Designed in Finland”

N900

Speksilista on enemmän kuin kohdillaan:

 • ARM Cortex – A8 prosessori 600Mhz nopeudella (OMAP 3)
 • 1GB muistia applikaatioille (256 MB RAM muistia ja 768MB virtuaalista muistia)
 • 3D grafiikkakiihdytin
 • aito moniajo
 • 32GB sisäistä tallennusmuistia ja SD kortilla muistin voi kasvattaa 48 GB kokoiseksi
 • 3.5″ kosketusnäyttö (800 x 480 resolla). Pikkaisen pienemmän kokoinen kuin N810:ssä mutta koko mahdollistaa käytän kännykkänä
 • Mozilla-pohjainen selain (tukeekohan se firefoxin plug-ineita?) joka tukee Flash 9.4:sta.
 • Kattavat sähköpostitoiminnot
 • 5 MPix laadukas kamera tupla LED-salamoilla
 • A-GPS
 • TV-Out
 • UPnP
 • Kaikki mahdolliset radiot (wlan, bluetooth, GSM, 3G/HSPA mm. 900 Mhz taajuudella)
 • FM Transmitter
 • Personoitava panorama desktop joka mahdollistaa luurin tekemisen just sen näköiseksi kuin kukin haluaa
 • oikea fyysinen qwerty-näppis sekä virtuaalinen näppis
 • Niin ja tällä voi siis myös soittaa

Listaa voisi jatkaa loppupäivän mutta parhaiten käsityksen laitteesta, sen nopeudesta ja ominaisuuksista saa katsomalla alla olevan videon

Mikä parasta laitteen veroton hinta on 500 euroa ja se tulee myyntiin lokakuussa valituilla markkinoilla. Itse aion ostaa tuon laitteen heti kun myyntiin tulee. Sijoitusmielessä uskon Maemon olevan Nokialle elintärkeä lisäys tuoteportofolioon. Viime aikoina on Nokiaa ja sen tuotteita arvosteltu ja haukuttu blogeissa ja mediassa. N900 ja Maemo palauttavat Nokian teknofriikkien ykkösvalinnaksi ja uskon että se tulee myymään erittäin hyvin jo 4Q:n aikana. Maemo laitteita on tulossa lisää. QT tuen mahdollistava Harmattan laite tulee sitten joskus, ehkäpä ensi vuoden puolella. Tästä voi tulla iPhonen kaltainen ellei suurempikin menestys.  Lisää infoa Nokia kertoo tästä laitteesta ensi viikolla Nokia Worldissä. Julkistus sai Nokian kurssin selvään nousuun laskevassa markkinassa. Olisi tuo kurssinousu voinut suurempaakin olla. Eiköhän tuo muutu kun laite pääsee bloggaajien, toimittajien, analyytikkojen ja asiakkaitten käsiin. Lokakuussa kirjoittelen sitten omista N900 ensikokemuksista ellen saa jostain käsiini tätä superluuria jo ennen tätä.

Lopuksi kannattaa laittaa volyymit kaakkoon ja katsella nämä videot:

Tags: , , , , , ,

6 Responses to “Nokia julkisti Maemo 5 pohjaisen N900 luurin”

 1. geelitukka Says:

  Hienoa juttu,että Nokialta on tullut vihdoin laite joka herättää näitä spontaaneja Wow! huudahduksia.

  On tätä odoteltukin.

  http://www.engadget.com/2009/08/27/nokia-n900-running-maemo-5-officially-500-in-october/#comments

 2. LaruX - Linux User 338592 Says:

  Olen seuraillut maemo-kirjoitteluasi tassa blogissa. Olen kanssasi taysin samaa mielta, etta tassa on nyt SE puhelin.

  Omistan kaikki Nokian tahan mennessa julkaisemat tabletit: Nokia 770, N800 ja N810. Jo 770 tuotti itselleni ahaa-elamyksen, etta tassa on sitten Nokian tulevaisuus!

  Vuosia pelkasin, etta Nokian johto ei anna taman alustan kehittya puhelimeksi saakka. Huomasin olleeni vaarassa Nokian ostaessa Trolltechin ja tajusin mannerlaattojen liikahtaneen peruuttamattomalla tavalla.

  Iphone on ollut monelle teknofriikille ja analyytikolle ns. referenssi alypuhelimissa. Uskon etta tulevaisuudessa johtopaikan tassa suhteessa ottaa NOKIA. QT-Maemo antavat yhdessa mahdollisuuden tuottaa horisontaalisia kayttokokemuksia kayttojarjestelmasta riippumatta – alkanut Microsoft yhteistyo on vain sivujuonne isommassa pelissa. Nokian uutta nousua petaa myos sen teknologiajohtajuus muilla kuin pelkan kayttoliittyman kehittelyn ja kaytettavyystutkimuksen alueilla.

  GO Nokia GO! Ja kiitos sinulle laimea silli asiantuntevasta kirjoittelusta Nokiaan ja sen tuotteisiin liittyen. Saman analyyttisuuden kun saisi viela median edustajillekin niin avot!

 3. Laimea Silli Says:

  LaruX, hyvin kuvattu. Nokia 770:n ostaminen oli suuri ahaa-elämys. Valtava näyttö hyvällä resolla yhdistettynä hyvään selaimeen oli vallankumous. Ja kuten tiedät ei se ole laitteen ainoa mullistava ominaisuus.

  Trolltechin ostaminen on minusta Nokian parhain yritysosto koskaan. Eiköhän aika moni muukin tajua tämän tulevaisuudessa kun tuota tukevia laitteita tulee ulos.

  Uskon myös että Maemolla on hyvät mahdollisuudet tulla referenssiksi johon muut bechmarkkaavat. Se on avoin, tehokas, kevyt ja Linux-pohjainen (Linuxnörttien voima voittaa jopa Omppuhörhöt).

  Tuli muuten tänään kokeiltua N900:sta. Vain yksi sana: WOW!!! 😉

  • Mika Says:

   Kiitokset täältäkin hehkutuksellesi. Musiikki- ja ääniominaisuudet kiinnostavat erityisesti. Kiinnostava kapistus kyllä. 🙂

 4. Karpo Says:

  OMAP3:ssa on noin 2x tehokkaammat Mhz verattuna OMAP2:een, eli tuo 600Mhz siru on n.3 kertaa tehokkaampi kuin edellisessa tabletissa ollut. Jaksaa helposti pyorittaa vaikka xvid leffoja koko resoluution koolla. Naytonohjaimessa oleva PowerVR 3D piiri on myoskin hyva joten esim Quake3 pitaisi toimia hienosti ja muutenkin tuo antaa mahdollisuuksia pelipuolelle paljon.

 5. Laimea Silli Says:

  Jep ja OMAP4 se vasta todellinen tykki on: https://laimeasilli.wordpress.com/2009/02/21/todellisia-superkannykoita-tulossa-2009-2010/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: