N900:sta tulee jättimenestys!!

Se on nyt jo varmaa. Olen selaillut netistä juttuja tähän N900 julkistukseen liittyen ja näin positiivista suhtautumista en muista moniin moniin vuosiin tapahtuneen yhdenkään Nokia-laitteen osalta. Edes N95 ei saanut moista hehkutusta osakseen. Jopa Nokiaan vihamielisesti suhtautuva Engadget kirjoitti posiitivisen jutun laitteesta mikä jo sinällään on hienoa mutta nuo kommentit ovat täysin käsittämättömiä. Ensinnäkin niitä on jo 222 kappaletta ja käytännössä kaikki kommentit ovat laitetta ja Nokiaa ylistäviä. Tätä ei todellakaan tapahdu koskaan Engadgetissa Nokian osalta. Niin paitsi nyt. Vastaavia esimerkkejä löytyy paljon. Gizmodo joka kirjoitti “Nokia is doomed“-jutun N97 julkistuksen yhteydessä hehkuttaa nyt Maemo 5:sta ja N900:sta. Googlen haulla löytyy jo runsaat 2 miljoonaa hittiä hakusanalle “N900” ja 1.2 miljoonaa hittiä hakusanalle “Maemo 5”. Googlen News-haulla löytyy valtavasti positiivisia arvosteluita.

Speksit on kyllä kohdallaan. FM radiokin ilmeisesti loppujen lopuksi löytyy sekä äänikomennot (aivan ehdoton ominaisuus autosta bluetoothin kanssa soitettaessa) mutta MMS tuki on jostain syystä jäänyt pois. No eiköhän Maemo-yhteisö kehitä MMS-applikaation aika nopeasti. Laite tukee myös TMO USA:n käyttämiä WCDMA-taajuuksia joten lienee aika todennäköistä että TMO USA ottaa sen myyntiin. Digitaalinen kompassikin löytyy eli laite ymmärtää miten päin se on ja voi esimerkiksi kääntää kartan vastaavasti. N900:ssä pyörii aito Mozillan Firefox joten oletettavasti kaikki samat plug-in softat pyörii Maemossa mitä Linux desktopissakin. Ja softa on avointa ja sillä voi tehdä mitä haluaa kuten oheissa jutussa lukee. Ja softaa sinne tulee varmasti paljon. GTK+, Maemo ja QT softat saa portattua suhteellisen helposti laitteeseen eli monet Linux desktop softat tulevat pyörimään N900:ssa. Ja jo N810:ssa eli Maemo 4.1:ssä oli puhelimessa helppokäyttöinen sovellus jota käyttäen pystyi lataamaan ja päivittämään applikaatioita. Symbianin firmis-päivitysten kanssa tuskailleet voivat unohtaa koko homman sillä Maemo 5:ssa firmispäivitykset tehdään samalla tavalla kuin Maemo 4.1:ssä eli haetaan vain muuttuneet komponentit.

Tuossa voi piillä Nokian kannalta myös negatiivisia vaikutuksia. Mitenkä N900 julkistus ja myyntiin tulo lokakuussa vaikuttaa Nokian Symbian-laitteiden, erityisesti N97, myyntiin? Laittavatko monet N97, joka on ihan hieno laite sekin, hankintansa jäihin ja ostavat sitten N900:n heti kun saavat. Ai niin N900 on jo ennakkomyynnnissä Saksassa Nokian omassa verkkokaupassa hintaan 599 euroa.

Sinällään Nokian tuotepaletti on kunnossa tai tulossa kuntoon myös Symbian puolella. E-sarja tekee hyvää jälkeä ja kosketusnäyttöisen luurien puolella Nokian tarjonta on kasvanut kivasti. 5800 Express Musicin ja N97:n rinnalle on pikapuoliin tulossa 5530 ja tiistaina julkistettu todellinen halpishiplain 5230, joka tulee myyntiin 4Q:lla. Veikkaan että tuosta tulee yksi myydyimmistä Nokian puhelimista koskaan. Kilpailu on tosin kireää ja taantumasta ollaan vasta lähdössä kasvuun mutta kaikenkaikkiaan hyvin valoisalta näyttää nyt Nokian tilanne. Uusi organisaatiokin on tehty ratkaisuiden (solution) vinkkelistä eli puhelimet ja palvelut katsotaan kokonaisuutena.  Keskiviikkona julkistettu Nokia Money tekee Nokian luureista lompakon. Luuriin voi ladata rahaa ja maksaa sillä NFC-sirun (near field communication) avulla esimerkiksi bussimatkoja aivan kuten nykyään matkakortilla tai ostaa kaupasta ruokaa tai vaikka siirtää rahaa käyttäjien välillä: nettihuutokauppojen maksusuoritukset. jne. Tällä viikolla on tullut erittäin kovia julkistuksia ja Nokia world on vasta edessä. Kurssi on noussut vastaavasti 8.54 eurosta (intrana oltiin alempanakin ja itsekin ostin Nokiaa lisää 8.5 eurolla) nykyiseen 9.7:ään eli sellaiset 13-14%.

Miksi Nokian markkina-arvo on surkea verrattuna vaikkapa Appleen? Nokian markkina-arvo on 51 miljardia dollaria kun Applen vastaava on jo 152 miljardia dollaria eli kolme kertaa arvokkaampi. Kuitenkin 2Q:lla firmat tekivät kutakuinkin yhtä ison voiton: Nokia 775 miljoonaa euroa (non-IFRS) ja raportoitu 427 miljoonaa euroa ja Apple 1.23 miljardia dollaria (=856 miljoonaa euroa) Applen liikevaihto oli 8.34 miljardia dollaria (=5.7 miljardia euroa) ja Nokian liikevaihto 9.9 miljardia euroa. 3Q:lla uskon Nokian parantavan selvästi joten eiköhän kurssilla ole nousuvaraa selvästi. Apple toki saa lisää bisnestä Kiinasta mutta matalammilla katteilla ja iPhone osalta vaikuttaa siltä että tuo alkuhuuma alkaa hellittää. Lisää ja lisää. Räjähtelevät iPhonet ja Applen haluttomuus ottaa asiasta vastuuta ei varmastikaan auta. Nokiahan aikonaan hoiti hienosti tuon viallisen akkuerän joka aiheutti joitain tulipaloja ja vaihtoi 40 miljoonaa viallista akkua. Milläs iPhonen akku vaihdetaan? Ja jos Nokia Money:n myötä Nokia nappaa VISAlta, jonka markkina-arvo on 54 miljardia dollaria, bisneksen niin saattaapa jokunen kymmenen miljardia tulla Nokian markkina-arvoon lisää.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 Responses to “N900:sta tulee jättimenestys!!”

 1. Karpo Says:

  En varauksetta N900:sta saa jattimenestysta viela, mutta se ehdottomasti on ensimmainen askel oikeaan suuntaan. Laite on hyvin balanssissa mutta ehka turhan paksu haastaakseen iPhonen. Todennakoisesti tuovat ensivuonna ilman nappista vastaavan mallin joka on sitten ohukainen myos.

  Laitteen avoimuus auttaa kylla iPhoneen kyllastyneita vaihtamaan

  • Kaitsu Says:

   Kuumissani itsekin odottelen tilaamaani laitetta jo. Youtuben videoita olen katsellut lukuisia ja surffaillut muilla Maemo5/nokia sivustoilla.

   Mielestäni tämä laite / kehitysaskel on merkittävin sitten 2110:n jälkeen.

   Viimeiset kymmenen vuotta ovat menneet laimein tunnelmin Nokian osalta. Tuotteet ovat olleet tavalla tai toiselta persoonattomia – ei innostavia.

   N900:n kohdalla hypätään jättimäinen harppaus oikeaan suuntaan teknisesti sekä erityisesti palveluiden ja ohjelmistokehityksen osalta.

 2. Anton Says:

  On todella paljon avoimempi kuin mikään muu, joo. Ja root access + ssh ovat varsin hyviä syitä ottaa tuo käyttöön.

  Kuitenkin, asiaa pari päivää harkittuani, jään seuraamaan muutamat maemot ennen kuin saatan siirtyä. Vekotin ei ole oikeasti läpeensä avoin, vaikka voisi. No, Nokian tuotteena ei oikein voisi, mutta periaatteessa voisi.

  Sama homma kuin Microsoft TV:llä vuosituhannen alussa: erittäin kova hypetys avoimista standardeista, mutta se ei pidä oikeasti paikkaansa -> ei myöskään lennä. N900 on paljon parempi avoimuudessaan kuin MS TV, mutta ei oikeasti auki. Siksi ei jymymenesty, eikä noin hyvänä laitteena myöskään feilaa.

 3. Laimea Silli Says:

  No ei 100% open sourcea ole mutta jos se olisi niin kuka tahansa valmistaja voisi tehdä vastaavan luurin. Nokia pitää suljettuna mm. virransäästöön ja konnektiviteettiin liittyvät osiot kuten wlan, GSM ja WCDMA/HSPA toteutus on suljettua. Tosin ymmärtääkseni wlan toteutus avattiin vähän aikaa sitten ja annettiin yhteisön käyttöön.

  Mutta on tuo tietääkseni kaikkein avoin platformi ja tarpeeksi avoin ainakin suurimmalle osalle käyttäjistä. En tiedä mikä siellä pitäisi olla vielä avoimempaa? Haluaisitko sinä muutella mitä tahansa sorsakoodia ja kääntää täysin itsesi näköisen version? Eihän tuo ole edes mahdollista sillä operaattorit eivät voi ottaa sellaista luuria verkkoonsa mitä ei ole testattu ja yksittäisten luurien testaaminen ei ole mahdollista. Häiriköivät luurit voisivat kaataa koko verkon. Mieti nyt vähän…

 4. Laimea Silli Says:

  Tuossa muuten mainiota infoa miksi tietyt Maemo komponentit ovat suljettua koodia. http://wiki.maemo.org/Why_the_closed_packages

 5. Anton Says:

  No, enpä taida jättää toista kummoista kommenttia, kun ensimmäiseen vastaus oli näköjään “mieti nyt vähän”. Ammattini puolesta mietin kyllä, mitäs sitä täällä blogeissa sitten sen enempää…

  Katso itse viittaamastasi keskustelusta kritiikki Why_the_closed_packages -palstaan. Hyvin selitetty, mutta ei muuta peruspointtia.

  Laimeaa, näkemiin.

 6. LaruX Says:

  Löytyi muuten erittäin hyvä, perusteellinen ja perusteltu artikkeli SymbianFreakista aiheen tiimoilta. Kannattaa lukaista läpi vaikka pitkä onkin:

  http://www.symbian-freak.com/news/009/08/chris_truth_about_nokia_symbian_maemo_the_n900_and_n97_2.htm

 7. Laimea Silli Says:

  Ihan Ok juttu LaruX, tosin ei paljon uutta tuonut. Mutta hyvin jäsennelty kertaus.

 8. Tuomo-tt Says:

  Anton,

  Kommenttisi avoimuudesta oli ihan hyvä ja taidat osua oikeaan kirjoittaessasi Tabletin avoimuudesta “No, Nokian tuotteena ei oikein voisi, mutta periaatteessa voisi”.

  Nokia tekee bisnestä. Avoimuus on hyväksi heidän bisnekselleen, kun se ei ole täydellistä avoimuutta. Nokia on panostanut tutkimukseen ja kehitystoimintaan niin paljon saavuttaakseen kilpailuedun, ettei se halua osaamisensa vahingossakaan valuvan muille tahoille. Kännykästä tekee kännykän juuri yhteystekniikat. Nokialaisen tuotteesta tekee muotoilu, myös käyttöliittymän. Siksi Nokia suojelee näitä osa-alueita.

  Täytyy sanoa, että olin yllättynyt Maemo.orgin perustelusta suljetuille osille, ne vaikuttivat erittäin rehellisiltä. Ei mitään markkinointi hymistelyä.

 9. Anton Says:

  Ennakkoasenteiden perusteella N900 lentää. Ei se minua haittaa, hyvä niin.

  Kuluttajien suosiosta huolimatta valitsemallaan tiellä Nokia ei vakuuta kehittäjiä, jotka tarvittaisiin jymymenestyksen toteuttavaan ekosysteemiin. Tämä haittaa Nokiaa.

 10. Laimea Silli Says:

  Eli Anton Nokia ei vakuuta kehittäjiä koska ei ole 100% open sourcea. Apple on täysin closed sourcea ja Applen sovelluskaupasta löytyy kymmeniä tuhansia sovelluksia ja ekosysteemi on paras tällä hetkellä.

  Eikös tuo sinun väitteesi ole pahasti ristiriidassa?

 11. Anton Says:

  On pahasti ristiriidassa, jos pitää “kehittäjiä” yhtenäisenä massana. He eivät ole yhtenäinen massa.

  Applelle tai DoCoMolle kehittävät fanittavat alustaa eivätkä siksi piittaa periaatteellisesta avoimuudesta tahi ohjelmistojen lisensoinnista ja patentoinnista ylipäänsä. Maemon pitäisi houkutella GNU/Linux-kehittäjiä eivätkä ensireaktiot eikä alku muutenkaan ole ollut hurraata näiden kehittäjien piirissä. Näen tilanteen haastavaksi ja menestys jää siis nähtäväksi.

  Hieman samaa ilmiötä siis odotan kuin Ovi tai iTunes Storen kanssa, vain toinen sattuu toimimaan, vaikka paperilla tarkasteltuna Ovi:nkin pitäisi toimia hyvin. Nokialla on edelleen jäljellä runsaasti 90-luvulla hankkimaansa arroganssia. Toivottavasti oppivat, continuos learning…

 12. Laimea Silli Says:

  Ok Anton. Aika näyttää… QT:n myötä Nokialla on kuitenkin sovelluskehitysympäristö kunnossa tulevaisuudessa ja samat softat pyörii sekä maemossa että symbbarissa. Ja Nokian toimitusmäärät ovat valtavia joten kehittäjät tulevat sinne aivan varmasti yhä sankkenevin joukoin.

 13. Mobiilirahamarkkinasta Nokialle uusi cashcow? « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] aika sitten tuli ihmeteltyä Nokian markkina-arvoa ja vertailin sitä jopa VISAan. Nyt jos Nokia lohkaisee VISAlta kunnon siivun maksuvirroista ja bisneksestä niin on se kumma jos […]

 14. Marko Saisto Says:

  Pääsin kokeilemaan eilen ihmettä. Kosketusnäyttö on kauhea käyttää. Ei vastaa kosketuksiin ja yleisilme käyttiksessä sekava. Se siis ensivaikutelmasta…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: