Mobiilirahamarkkinasta Nokialle uusi cashcow?

Päivittäinen Google News kierros tuotti tänäänkin mielenkiintoisia uutisia. Nokia kertoi tuovansa Mobile Money tuotteensa markkinoille 1Q:n aikana ja että potentiaali tämän bisneksen suhteen on jättimäinen. Analyytikot arvioivat Mobile Money markkinan kooksi 18 miljardia euroa (12 kehittyviltä markkinoilta) vuonna 2014. Länsi-Euroopassa markkinan lähtisi nollasta liikkeelle ja olisi jo vuonna 2013 4-5 miljardin euron suuruinen, mutta Nokialla fokus tässä bisneksessä on kehittyvillä markkinoilla joissa Nokia saattaa assisioitua kännykän lisäksi myös rahaan ja vahvistaa entisestään brandiä ja markkinaosuutta. Nokian jakelu kehittyvissa maissa on ylivertainen kuten sen brändi ja mobiilimaksaminen on taatusti tuolla juuri sellainen asia jolle näkee varmaa kysyntää. Luottokortteja ja edes pankkeja ei ole joka puolella mutta monilla on kännykkä joka toimii myös lompakkona ja luottokorttina tulevaisuudessa. Nokia välittää maksut pankkien ja käyttäjien välillä ja ottaa välistä pienen siivun. Helppoa ja riskitöntä rahaa kun systeemi saadaan  rullaamaan ja palvelun on tarkoitus toimia myös muilla kuin Nokian luureilla.

Joku aika sitten tuli ihmeteltyä Nokian markkina-arvoa ja vertailin sitä jopa VISAan. Nyt jos Nokia lohkaisee VISAlta kunnon siivun maksuvirroista ja bisneksestä niin on se kumma jos ei Nokian markkina-arvokin tästä reipastu.

Nokia messaging-palvelu laajentaa harva se päivä uusiin maihin. Tässä malliksi yksi tiedote. Olen tätä sähköpostipalvelua käyttänyt itsekin nyt pari kuukautta ja pari päivää sitten sain sähköpostin että palvelu muuttuu maksulliseksi. Niin hyvä kuin tuo palvelu onkin, en aio siitä maksaa. Siirryn kohta jokatapauksessa pitkälti Maemo-käyttäjäksi N900:n myötä ja siellä kuvittelen vastaavan palvelun löytyvän ihan ilmaisena. Mutta sinällään jos tuo olisi hinnoiteltu tyyliin 5 euroa vuodessa tai vaikka 10 euroa niin maksaisin kyllä. Hinta vaan on 4.95 euroa kuukaudessa. Melko suolainen hinta, ei tule kauppoja.

Nokia esitteli kolme uutta CDMA-luuria. Halpoja ja keskihintaisia malleja. Hyvin etenee Nokia nyt tuollakin puolella.

Tags: , , , , ,

One Response to “Mobiilirahamarkkinasta Nokialle uusi cashcow?”

  1. lessthebest Says:

    Aika yllättävää tieto, kun Nokia Messaging FAQ-sivuilla (http://email.nokia.com/account/faq.action) vielä sanotaan seuraavaa:

    “Miten paljon Nokia Messaging maksaa?

    Tiedonsiirtoon ja tietojen vastaanottamiseen matkapuhelimeen voi liittyä maksuja, jotka eivät ehkä sisälly tiedonsiirron perusmaksuun. Pyydä operaattoriltasi tietoja maksun suuruudesta.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: