Fortum ja risupaketti

Joskus, tai lähestulkoon aina, on vaikeaa ymmärtää poliitikkojen järjenjuoksua. Niinkuin nyt tämän risupaketin tiimoilta. Paketti ja hanke on sinällään periaatteessa hyvä ja tulee työllistämään suomalaisia Suomessa, mutta miksi tähän sinällään hyvään pakettiin piti koplata ydinvoimalat?Ja miten tämä hanke on näin kallis?

Risupaketiksi ristitty energia-uudistus polttaa veronmaksajien rahaa aluksi kymmeniä miljoonia euroja vuodessa ja vuonna 2020 jo 300–400 miljoonaa euroa.

  • tuulivoiman ja biokaasun syöttötariffiin 200 miljoonaa euroa
  • pienpuun energiatukeen 36 miljoonaa euroa
  • muuttuvaan sähköntuotantotukeen 70 miljoonaa miljoonaa euroa
  • pienten CHP-voimaloiden syöttötariffiin 36 miljoonaa euroa

Aika paljon rahaa arviolta 20 000 työpaikan luomiseen. Yksi luotu työpaikka vuonna 2020 maksaa siis 15 000 – 20 000 euroa joka vuosi. Melko kallista ja tuo arvioi 20 000 työpaikasta voi olla yläkanttiinkin jolloin työpaikan luominen tulee ensistäkin kalliimmaksi. Käytännössä voisi sanoa että tämä on nollasummapeliä ja tämä iso veronmaksajien rahoilla tehty panostus tuottaa aika surkean tuoton. Kallista se on käpyjen ja kantojen keräily metsissä. Voisikohan muualle investoimalla vuosittain saman summa saada paremman tuoton veronmaksajille? Keskustalle tämä sopii hienosti. Tämähän on suoraa tukea metsänomistajille, eli Kepuleiden äänestäjille. Tuottoa saadaan nyt kannoistakin ja kävyistä ja pikku risuista. Leijukattiloita, ehkäpä Metson toimittamia, varmaan rakennellaan lisää maakuntiin ja poltellaan kantoja ja käpyjä lämmöksi ja sähköksi. Kepun kannattajille tämä siis sopii mutta hyödyttääkö hanke Suomea? Toki takana on EU:n velvoite nostaa uusiutuvan energian osuus koko energiantuotannosta 38%:iin vuoteen 2020 mennessä, joten ehkäpä tämä on siis pakko tehdä. Mene ja tiedä. Mutta ollaanko tuossakin EU velvoitteessa ainoana maana?

Kantojen, risujen ja käpyjen sijaan tullaan tukemaan myös muuta uusiutuvaa energiaa. Uusiutuvan energian lisäyksestä 55 prosenttia eli valtaosa saadaan puusta, 16 prosenttia biopolttonesteistä (Nesteen palmuöljy jne.), 15 prosenttia tuulivoimasta ja 8 prosenttia lämpöpumpuista. Valtio siis tukenee mm. maalämpöpumppujen asentamista taloyhtiöihin ja omakotitaloihin, miksei teollisuus- ja liikekiinteistöihinkin. Tuulivoimaloiden omistajille maksetaan tukea syöttötariffien muodossa. Hallitus arvioi että tukipaketti luo yhteensä 10 miljardin investoinnit joista rahaa jää suurelta osin Suomeen. Mikä on tietysti ihan kiva. Se luo uusia työpaikkoja, uutta osaamista jota voidaan viedä ulkomaillekin. Toivottavasti.

Mutta mikä on vaikutus paperiteollisuuteen? Kallistuuko sen raaka-aine ja siirtyykö sitäkautta paperi- ja sellutehtaat muualle ja puuta sitten vain poltetaan?

Mutta miksi tänne rakennetaan vain kaksi uutta ydinvoimalaa? Suomeen tuodaan vuosittain sähköä Venäjältä 11 MTwh. Lainaus Energiateollisuuden sivuilta: Suomeen tuodaan sähköä selvästi enemmän kuin sitä viedään muihin maihin. Sähkön nettotuonti on kattanut viime vuosina 12-20 prosenttia sähkön kulutuksestamme. Sähkön nettotuonnin osuus sähkön käytöstä 20,1 prosenttia vuonna 2005 on kaikkien aikojen ennätys. Euroopassa ei juuri missään sähkön tuontiosuus nouse niin suureksi.Venäjältä sähköä tuodaan nykyisin yli 11 TWh vuodessa“. Tuo vastaa käytännössä yhtä uutta Olkiluoto 3 ydinvoimalaa. Miksi Suomesta ei voisi tehdä energianviejämaata? Miksi täällä ei voisi tuottaa sähköä Saksan tarpeisiinkin? Tuota kautta tulisi tasaista kassavirtaa maamme yrityksille ja verotuloja valtiolle ja kunnille. Eikö hallituksen pitäisi olla innoissaan kun Suomeen halutaan investoida miljardeja euroja rahaa ja luodut uudet työpaikat? Maassa olisi halpaa sähköä mikä houkuttelisi teollisuutta investoimaan tänne, ehkäpä Googlen esimerkkiä noudattaisi muitakin alan firmoja jotka rakentaisivat isoja serverifarmejaan tänne jossa kylmä ilmasto mahdollistaa kustannustehokkaan jäähdytyksen. Miksi tämä ei kelpaa hallitukselle ja lähinnä Pekkariselle?

Miksi Fortum ei saanut lupaa voimalalleen Loviisaan? Sillä olisi taitoa ja osaamista, valmis paikka, loppusijoituspaikka ja se myy sähköä suoraan kuluttajille toisin kuin nyt luvan saaneet TVO ja Fennovoima. Jälkimmäinen sopii Kepulle hyvin sillä se aikoo rakentaa voimalansa joko Simoon tai Pyhäjoelle eli Kepun vahvoille alueille luomaan duunipaikkoja. Mahtoiko kukaan huomata laskea kuinka paljon Fingrid joutuu investoimaan sähkön kantaverkkoon jotta se sähkö saadaan siirrettyä Etelä-Suomeen? Fennovoimalla ei ole myöskään loppusijoituspaikkaa eli se joutunee rakentamaan Eurajoelle oman paikkansa ja jotenkin se ydinjäte pitää myöskin kuljettaa tuolta asti sinne. Fortum toki hyötyy myös TVO:n hankkeesta sillä se omistaa siitä neljänneksen. Mutta suomalainen sähkönkuluttaja olisi hyötynyt varmasti eniten jos Fortum olisi saanut oman voimalansa. Ehkäpä Fortum rakentaa sen voimalansa sitten Viroon jonne ollaan kaaveilemassa maan ensimmäistä ydinvoimalaa ja Fortumilla olisi siihen osaamista ja maasta on jo kysytty yhtiötä hankkeeseen mukaan.Sillä on jo ennestään sähkön- ja lämmöntuotantoa maassa.

Fortum julkaisee tuloksensa huomenna. Odotan tuloksesta hyvää. 1Q:lla oli kylmä ja energiaa kului ja sähkön hinta oli korkealla. Tänään Fortumin kurssi ennakoi jo 3%  nousulla.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: