Kuka masinoi Nokia-ajojahtia?

Jonkinlainen kummallinen Nokia dissauskampanja on menossa ympäri maailman ja näin nettiaikakaudella tuo dissauspropaganda leviää kirjaimellisesti valon nopeudella ympäri maailman. Otetaan nyt esimerkiksi tämä uusin perjantainen propaganda-pläjäys. Gartnerin geelitukat laittoivat liikkelle “uutisen” jonka mukaan Nokia olisi myynyt vain alle 100 000 kappaletta N900 luuria sen viiden kuukauden aikana mitä sitä on myyty. “Uutinen” perustui Gartnerin arvioihin ja laskelmiin. Bullshit… eivät edes nuo geelitukat ole noin saatanan ammattitaidottomia että voisivat julkaista vahingossa moista roskaa.  Jos nyt vähääkään on seurannut Maemo-yhteisöä niin on pysynyt hyvin kärryillä missä mennään ja jonkinlaisia, mahdollisesti hyvinkin tarkkoja, arvioita on voinut vetää myytyjen laitteiden määrästä. Yhtenä parhaimmista indikaattoreista mistä vo arvioida myytyjen laitteiden määriä jollain tasolla on Maemon extras-repositoryn applikaatioiden latausmäärät. Tuolla sivun oikeassa reunassa on valkoinen iso laatikko jossa lukee näin:

10 904 485 downloads served for Maemo 5 (Last update: 2010-05-28 12:31)

Luulisin että nuo geelitukat osaavat sen verran perusmatematiikkaa ja omaavat sen verran maalaisjärkeä että kykenevät arvioimaan montako applikaatiota per luuri on mahdollisesti asennettuna luuriin noin niinkuin keskimäärin. Arviointia helpottaa iPhonesta saatavilla vuoden 2008 lopulta olevat tilastot, joiden mukaan keskimäärin 7 applikaatiota on asennettuna per käyttäjä. Androidista löysin suurin piirtein samansuuruisia lukuja osoittavia tilastoja.  Vähän uudempien arvioiden mukaan applikaatioita olisi iPhonessa asennettuna keskimäärin 27. N900:ssa tuo extras-repository, josta noita Maemo-yhteisön softia voi asentaa, pitää erikseen osata konfiguroida käyttöön toisin kuin Applen Store (jossa valikoimakin on huomattavasti suurempi), joten kaikki N900 omistajat eivät ole sitä osanneet tehdä ja siten keskimäärin asennusmäärät lienevät keskimäärin pienemmät kuin iPhonessa ja Androidissa. Itselläni on kymmenkunta softaa asennettuna extras-reposta. Jos olettaisi että noita applikaatioita olisi keskimäärin asennettua noin viisi kappaletta per N900 saisi arvion jonka mukaan noin kaksi miljoonaa N900 laitetta olisi tähän asti, n. viidessä kuukaudessa myytynä. Melko paljon enemmän kuin tuo Gartnerin geelitukkien arvio. Ja sanoisin että hitosti parempi arvio kuin Gartnerin geelitukkien arvio, joka olisi tarkoittanut että jokaisessa N900:ssä olisi yli 100 applikaatiota asennettuna tuolta extras reposta. Melko hyvin kun applikaatioita tuolla repossa on nyt tasan 290  tarjolla.

Ja kuvaan sopii se että tämä bullshit “uutinen” sitten leviää ympäri maailman minuuteissa eri talousalan webbisaitteihin, erilaisten teknologialehtien webbbisivuille ja blogeihin ilman minkäänlaista lähdekritiikkiä. Kauppalehti kirjoitti kuinka Nokian lippulaivamalla floppasi. Ainoa joka tuossa floppasi, jälleen kerran, oli Kauppalehden toimituksen taso. Hassua mutta nyt ovat sentään korjanneet uutisen ja korvanneet sen sisällön Nokian kommentilla asiaa koskien. Nokia siis kiistää geelitukkien arvion ja kertoo että ovat myyneet yli 100 000 jo ekan viiden viikon aikana jolloin tuotantoa vasta käynnisteltiin ja lisättiin pikkuhiljaa toimitusmääriä. Ei tunnu olevan minkäänlaista vastuuta noilla uutisgeneraattoreilla minkälaista paskaa ne suoltaa ulos. Ihmettelen taas miksi tilaan tuota Kauppalehteä. Sisältö on keskimäärin täyttä roskaa ja pohjautuu edellisenä päivän Google Newsillä löydettyihin uutisiin suomeksi käännettynä tai sitten suomalaisten firmojen pörssitiedotteita melkein sellaisenaan.

Netin keskustelupalstat täyttyivät ääliöistä joiden ainoa sisältö elämässä tuntuu olevan dissata Nokiaa ja etsiä päivittäin netistä jotain negatiivista Nokiaa koskien ja sitten levittää sitä joka paikkaan. Jos mitään ei löydy, sitten lämmitetään vanhoja juttuja tai sitten keksitään itse jotain… Tämäkin “uutinen” otettiin riemulla vastaan näiden heikkolahjaisten toimesta ja hehkuteltiin kuinka Nokia on paska ja kuin se on tuhoon tuomittu ja kuinka nyt pitäisi äkkiä hypätä Android-kelkkaan ennenkuin on myöhäistä. Jos se kelkka on niin hieno, niin miksiköhän Samsung ja Motorola katselevat ja kehittävät omia kelkkojaan ja miksiköhän HP osti Palmin tuon WebOS:n takia vaikka Android-kelkkaan sekin olisi helpommin ja halvemmin voisi hypätä.

“Isojen poikien” shorttikampanjalle tämä dissauskampanja sopii vallan mainiosti. Sekä tietty Nokian kilpailijoille ja niille maille jonne ne veronsa maksavat. Ja mikä ettei yritysvaltauskorppikotkat siellä jo odottaa ja kaartelee ja jos markkina-arvo vielä laskee on suunnitelmat jo valmiina.

Tags: , , , , , , , , , ,

11 Responses to “Kuka masinoi Nokia-ajojahtia?”

 1. tooki Says:

  Olen samaa mieltä. Minua tämä ei haittaa osake tippuu ja pääsee ostamaan lisää halvalla!

 2. Onça Says:

  Yksi skenaario on että joku haluaa kovasti tietää paljon noita on myyty, kun Nokia ei anna vihjettäkään joten laittoivat tuollaisen tiedon levitykseen johon Nokian piti jollain tavalla reagoida. Esim Gartnerilla on lienee datapointteja kovin rajoitetusti ja tarvitsevat faktaa jotta voivat jatkossa ekstrapoloida myyntitilastoja joita sitten myydä eteenpäin… Nokian vastauksenkin voi tulkita tuota vasten, “ekstrapoloikaa noista ekoista viikoista miten lystäätte”. Onko tuo sitten riittävästi, vai pelkkää kettuilua, sen tietänee huhun liikkeellelaittaja.

 3. Def Says:

  Rumaa touhua joka tapauksessa, oli syy tuolle ilmeisen tahallisen virheelliselle alkuperäiselle “uutiselle” mikä tahansa. Ehkä se tuuli kääntyy kun patenttikiista nytkähtelee eteenpäin ja Apple ei näyttäydy enää niin puhtoisessa valossa.

  Täysin virheellisten uutisten levittäminen pörssiyhtiöistä tuntuu olevan lisääntymään päin. Toimittajat eivät tarkista mitään kun laittavat materiaalin “uutisen” muodossa verkkoon.

 4. jerg Says:

  Jos suomalaisten sivustojen Nokia-uutisten kommentteja seuraa, niin on hyvin nopeasti nähtävissä muutaman tyypin “pyhä sota” Nokiaa vastaan. Lähes kaikkien Nokia uutisten keskusteluun tulee hyvin samalla tavalla kirjoitettuja kommentteja, joskus jopa suoria copy-pasteja toisaalta. Monet kommenteista on myös suoria käännöksiä englanninkielisten sivustojen Nokiaa dissaavista kommenteista. Muutama yksittäinen tyyppi saa aikaan valtavan haloon ja vielä saavat muutamia muita mukaan samaan touhuun. Trolleja kaikki ja valitettavasti perusnetin käyttäjät eivät ole vielä oppineet trollien oikeaa käsittelyä -> älä koskaan vastaa tai viittaa trollin viestiin millään tavalla.

  Kauppalehti ei ole tosiaankaan ainoa noita copy-paste uutisia tehtaileva sivusto. Ei taida suomesta enää löytyä yhtään netti-uutisia tarjoavaa sivustoa, jossa olisi oikeita toimittajia töissä, jotka osaavat tarkistaa juttujensa faktat useista lähteistä ennen julkaisua, vai onko?

 5. tits Says:

  Mut näin se vaan on, että Symbianilla kun ei tee mitään. Se on Nokian iso ongelma, ei kuluttajien, koska on muitakin valmistajia. Nokia myisi kuin häkää, jos se käyttäisi eri alustaa. Ja okei… sit vielä, että pitäisi huolen siitä, että puhelin ei nitise.

  Noilla ohjeilla lähtisi pörssikurssit taas aivan uusille statösfääreille. Mut mikäpä minä olen sanomaan, elämä sujuu ihan hyvin ilman Microsoftia ja Nokiaa..lisätään siihen vielä Yahoo!.

 6. Olli Says:

  Kyllä Nokia on valiettavasti dissaamisen ansainnut ihan tuotteillaan ja tekemisillään. Taso on tällähetkellä jotain vallan hirvittävää, eikä suuntaa parempaan näytä olevan. Tuo N900 on hyvä esimerkki, fanboyt hehkuttivat sitä suureen ääneen iPhone-tappajana, mutta mitens kävikään, jää ainoaksi Maemo luuriksi ja myyntimäärät ovat melko mitättömiä. Ja “uuh tää tukee Qt:tä meni housut pyykkiin” nörtit poislukien tyytyväistä käyttäjää on vaikea löytää.

  Ohjelmien _lataaminen_ ei tarkoita sitä että ne olisivat käytössä. Olen omaan N900 puhelimeeni ladannut toistasataa sovellusta mutta käyttön on jäänyt 6. Kun softien ja etenkin pelien kuvaukset ovat täysin mitäänsanomattomia, on pakko asentaa että näkee mistä on kyse. Otetaan muutama esimerkki kuvauksista:
  “Alien blaster port for N900”, “A simple Jawbreaker(tm) clone written in Qt4″, ” is a small Quran viewer witten in Python” ja bonuksena “. A game by “,
  paikalla on vain tekijän / tuotteen nimi, en halua niitä tässä toistaa

  Pidän vallan omituisena että Nokian tuotteiden kritisointia pidetään heti trollaamisena, tai väitetään että kritisoija on töissä kilpalevasa firmassa ja haukkuu nokian tuotteita siksi.

 7. Olisikohan N900:ta myyty jo kolme miljoonaa? « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Silli Toukokuun lopussa arvelin että Nokia olisi myynyt N900:sta kaksi miljoonaa kappaletta. Lue juttu. Nyt kun Maemo.org extras-repoista on ladattu sovelluksia jo 15 miljoonaa kertaa niin samalla […]

 8. Applen sikailu jatkuu « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Applen epätoivoisesta patenttien puutteesta kertoo myös se että oli mukana kilpailemassa Palmin ostamisesta ja vain ja ainoastaan patenttien takia kuten myös Google. RIM oli myös mukana ostamassa Palmia ja se olisi tätä kipeästi tarvinnutkin kuten aiemmin kirjoitinkin. Uskoisin että pitkässä juoksussa RIMM tulee putoamaan älyluurikisassa kelkasta koska sillä puuttuu kilpailukykyinen OS. Ja toisin kuin tuossa jutussa ja tässä jutussa (jutun kuvitus jo kertoo kaiken jutun tasosta) kirjoitetaan Nokia ei tarvitse tuota Palmin OS:aa yhtään mihinkään eikä se tarjoa mitään sellaista mitä on Maemossa / MeeGossa ja Symbianissa. Nuo muutamat jenkkitoimijat ovat kohtuullisen pihalla asiasta, lienevätkö koskaan edes kuulleet esim. MeeGosta? Ja noiden ja vastaavien juttujen sävy viittaa kyllä vahvasti jostakin johdettuun masinointikampanjaan. […]

 9. Nokia ajojahti vain pahenee « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] ajojahti vain pahenee By Laimea Silli Toukokuussa tuli kirjoitettua USA-vetoisesta Nokiaa dissaavasta propagandasta ja näyttäisi siltä että tämä vaan pahenee. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: