Nokia – älypuhelimien kuningas!!

Mikäs se sellainen firma on jonka kerrotaan menettävän koko ajan markkinaosuuttaan Applelle, RIMmille ja Android valmistajille ja jonka kerrotaan olevan syvissä vaikeuksissa mutta joka pitääkin markkinaosuutensa ennallaan ja suurinta kohua herättävät kilpailijat menettävät markkinaosuuttaan? No se on Nokia, Suomesta!

Nokia siis piti osin vanhentuneellakin mallistolla markkinaosuutensa ennallaan ylivoimaisessa 41%:ssa samaan aikaan kun Applen ja RIMMin markkinaosuus laskivat. Ja tämä tapahtui ennenkuin Applen antenniongelmat alkoivat. Tällä kvartaalilla Nokia tuo markkinoille myyntiin monessa mielessä ylivertaisen N8 luurin ja 4Q:lla Symbian^3 luureja onkin sitten myynnissä kokonainen tuoteperhe ja todennäköisesti ja toivottavasti MeeGokin. Samaan aikaan suurinta kohua ja mediatilaa saava Apple keskittyy kilpailijoidensa luurivideoiden postaamiseen omalle webbisaitilleen mustamaalaamismielessä ja alkaa valmistaa kortonkeja viallisen luurinsa ympärille laitettavaksi. Nokian myymien yhdistelmälaitteiden määrä kvartaalilla oli 24 miljoonaa kappaletta missä oli kasvua 42% vuoden takaiseen ja 12% enemmän kuin 1Q:lla. Kaikkien valmistajien yhteenlaskettujen älyluurien määrä oli 59 miljoonaa kappaletta (41 miljoonaa vuotta aiemmin ja 52.6 1Q:lla). Prosenteissa koko markkina kasvoi 44% vuoden takaisesta ja 12% 1Q:lta. Applen markkinaosuus on pudonnut nyt n. 14%:iin, huiput nähtiin melkein vuosi sitten eli 3Q 2009 jolloin markkinaosuus oli 17%. RIMmin osuus on nyt n. 19%. Loput 25% jakaantuu Androidin, Windows Mobilen, Linuxin jne. kesken. Toki Nokia joutui osin vanhentuneen mallistonsa takia laskemaan hintojaan pitääkseen markkinaosuutensa.

Hieman lukuja ja poimintoja:

 • Liikevaihto jatkui kasvussa, tosin pienessä 1% sellaisessa  ja  ynnätty myynti oli 10.0 miljardia euroa. Toinen kasvukvartaali putkeen
 • NSN teki kolmantena kvartaalina peräkkäin operaatiivista voittoa (51 miljoonaa euroa) vaikka liikevaihto laskikin edelleen. Liikevaihdon laskukin on selvästi hidastunut ja selittyy ilmeisesti aika pitkälti tuolla Intian tilanteella (maan verkkotoimituksia estää ja haittaa turvallisuussselvitykset) ja yleinen komponenttipula. Liikevaihto jäi hieman Nokian antaman ennusteputken alalaidasta.
 • Navteq kasvoi kovaa ja operatiivista voittoa syntyi peräti 50 miljoonaa euroa
 • Devices and services voitto laski selvästi 643 miljoonaan euroon (16%)
 • Nokian myymien luurien määrä oli yhteensä 111.1 miljoonaa luuria 33% markkinaosuudella (ennallaan edelliseen kvartaaliin nähden)
 • ASP 61 euroa eli euron verran laskua edelliseltä kvartaalilta
 • NSN:n ennustetaan(taas)  kääntyvän pienoiseen kasvuun 3Q:lla sillä viime vuonna raportoitu liikevaihto oli 2.760 miljardia euroa kun nyt annettu ennustehaarukka kuluvalle kvartaalille on 2.7 – 3.1 miljardia euroa
 • Kassavirta 0.944 miljardia euroa eli liikevoittoa suurempi.
 • Kassa-ja muut likvidit varat olivat 9.5 miljardia euroa. Laskua vain 200 miljoonaa edelliseen kvartaaliin vaikka osingot on jo maksettu.
 • USA:ssa menee surkeasti

Nokia myös mahdutti tulosjulkistukseensa lievän varoituksen:

 • Nokia ennustaa että Devices & Services ei-IFRS-liikevoittoprosentti on 10 – 11 vuonna 2010. Nokian 16.6.2010 julkistetutta tulosvaroituksessa tuo putki oli 11 – 13

Kurssi nousi lopulta Helsingissä 2.58% 7.17 euroon. Uskoisin että Nokian osakkeen pohjat on nähty ja käänne on tapahtunut. N8:n ja muiden Symbian^3 ja MeeGo luurien myötä Nokia paikkaa ongelmaansa eli älyluurimalliston yläpäässä olevaa kalliimman hintaluokan myyvän mallin puutettaan ja tämä myötä voitot kasvavat. NSN ja Navteq tulevat myös kasvattamaan voittojaan. Nokian CFO Ihamuotila antoi ymmärtää että Nokia muuttaisi osinkopolitiikkaansa sellaiseksi että osinkoa maksettaisiin koko kvartaali. Ihan tervetullut muutos edellyttäen että Katainen ja kumppanit malttavat pitää ahneet näppinsä erossa osingoista. Niiden verotus on jo nyt melkein maailman kireintä tasoa. Pikemminkin tuota veroa pitäisi laskea.

OPK esiintyi hienosti ja ryhdikkäästi vaikka paineet varmasti ovat kovat median jauhaessa “erouutista” päivittäin. Ehkäpä OPK:n kommentit jatkostaan ja Nokian ihan solidi tulos rauhoittavat tilannetta nyt ja tuo typerä paskanjauhanta loppuu.

Oli muutenkin komia nousupäivä. Koko salkku nousi 2.2% tänään.

Tags: , , , , ,

7 Responses to “Nokia – älypuhelimien kuningas!!”

 1. Vulcan Says:

  OPK:n jatkon suhteen kyse on kuitenkin ollut nimenomaan parjauskampanjasta, joten sen lopettaminen on vaikeaa. Siitä voi olla piittaamatta, mutta jos media jauhaa sitä joka viikko kuukaudesta toiseen tai parin kuukauden välein (edellinen keksitty huhu “Nokian sisältä” taisi olla toukokuussa yhtiökokousviikolla).

  Tilanne ei kuitenkaan paranisi, jos CEO vaihtuisi. Kuten “Adolfo” AP:n palstalla hyvin kommentoi, erinomaisen pätevä ja joukot kuriin ja nuhteeseen laittava COO voisi olla hyvä aisapari OPK:lle. Juuri nyt ei ole aika vaihtaa CEO:a, jos siitä mitään iloakaan olisi.

 2. Markus Lehtiniitty Says:

  Tuo jako peruspuhelimiin ja älypuhelimiin alkaa nyt viimein olemaan markkinaosuuksien tarkastelumielessäkin todella epärelevanttia. Yhä enemmän tarkastelun rinnalle tulisi nostaa myös liikevaihto-osuuksien vertailu.

  Nokia piti siis markkinaosuutensa molemmissa, mutta tämä ei kerro koko tarinaa Nokian älypuhelin-ASP:n ollessa oliko nyt 148 euroa ja samaan aikaan Applen iPhonen ASP:n olleen dollareissa jotain 595 dollarin luokkaa muistaakseni viime kvarttaalilla.

  Mielenkiintoista olisi tietää tarkkoja ja luotettavia lukuja siitä, mikä Nokian markkinaosuus on esimerkiksi yli 300 euronkin hintaluokan puhelimissa – tuolta osin luvut lienevät melko varmasti paljon Nokian koko puhelinmarkkinan 33 prosentin ja “älypuhelinten” 41 prosentin osuuksia pienempi ja siinä se ongelma parhaillaan myös on. On toki myös totta, että iPhonen myynti on junnannut nyt kolme kvartaalia melko lailla paikoillaan.

  Tavallaan olisi hyvä, jollei kukaan olisi koskaan keksinyt erillistä, vaikeasti määriteltävää älypuhelinkäsitettä. 🙂

 3. Micel Says:

  Ei Ei ja Ei.

  Katsokaas.

  • Laimea Silli Says:

   Tämä oli ihan viihdyttävä juttu mutta se olisi sopinut pikemminkin johonkin muuhun aiheeseen kuin Nokian tulos”analyysiin”. Tuolla alempana oli noita juttuja iPhone antenniongelmista jonne se olisi sopinut paremmin. Noh olkoon nyt tässä

 4. moose Says:

  Tämä nyt ei ihan aiheeseen liity suoraan, mutta Nokian tulevaisuuteen kuitenkin.

  http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/yritysuutiset/?oid=2010077319

  Lainaus artikkelista: “NFC:n potentiaali on vasta edessä, sillä ominaisuus ei ole vielä yleinen kännyköissä.”

  Nokiahan totesi tuossa alkukesästä, että se tuo ensi vuoden alusta jokaiseen uuteen luuriinsa NFC-sirun. Tämä on tietysti täysin merkityksetöntä. Tärkeämpää on se, koska OPK lähtee. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: