Mikä on Androidin tulevaisuus?

Googlen Android on ollut sitä käyttäville puhelinfirmoille tähän asti ilmainen. Mitenkähän sen ilmaisuuden kanssa mahtaa käydä tulevaisuudessa? Microsoft on jo ilmoittanut että Androidissa on mukana sen patentoitua softaa ja nyt myös Oracle on haluamassa apajille. Se on haastanut Googlen oikeuteen omien patenttiensa loukkaamisesta Androidissa. Jos Oracle voittaa oikeusjutun joutuu Google maksamaan lisenssimaksuja jokaisesta myydystä Android-luurista.

Haluaako Google sponsoroida Androidia vai siirtääkö se kustannuksia myös luurivalmistajille? Android tietysti generoi sille mainostuloja, joten voi olla että se pitää tulevaisuudessa mahdollisesti tulevat lisäkustannukset itsellään ja tarjoaa edelleen Androidia ilmaiseksi. Mikäli Google siirtää kustannuksia lisenssimaksujen kautta sitä käyttäville luurivalmistajille, tulee niiden entisestään kehnot marginaalit laskemaan. Nythän aika moni Android luurivalmistaja toimii jo tappiolla ja hintakilpailu Android valmistajien kesken on kiihtymässä ja ASPit on laskussa.

Teknisesti Android on käytännössä Linux viritys jossa softat pyörii Java virtuaalikoneen päällä joten se on huomattavasti rajoittuneempi kuin Linux pohjaiset Maemo ja Meego sekä Symbian.

Tags: , , , ,

6 Responses to “Mikä on Androidin tulevaisuus?”

 1. Vulcan Says:

  Jos Google häviää suurien korvausten saattelemana oikeudessa kanteet Androidista nostaneille, saattaa Googlea alkaa kiinnostaa toden teolla MeeGo ja mahdollisuus saada MeeGoon omat lisukkeet siten, että MeeGo-laitteilla olisi tiettyjä Googlen haluamia toimintoja, mutta Android nykyisellään lakkaisi. Toinen vaihtoehto olisi ilmeisesti että Google tosiaan maksaisi nuo korvaukset patenteista jatkossa, ja saisi ne kokonaan tai osin takaisin laitteita valmistavilta.

  Jos MeeGo “voittaisi” tämän kierroksen, ja Android kuopattaisiin, on hyvä miettiä ennalta mitä se tarkoittaisikaan. Jos ajatellaan että Nokialla on 2011 aikana myynnissä vaikkapa 3-4 erilaista MeeGo-mallia, joista yksi on myynnissä yksinoikeudella AT&T:llä iPhone 4:n yksinoikeussopimuksen päättymisen jälkeen (2/2011 alkaen), ja joskus 2012 tienoolta alkaen nämä Androidia käyttäneet valmistajat siirtyisivät kokonaan MeeGo-valmistajiksi, olisi tilanne Nokian kannalta erikoinen. Toisaalta sen käyttöjärjestelmä saisi yhden voiton, mutta toisaalta sen laitteet olisivat toki järjestelmän kehittäjän tuotteita, mutta silti vain yksi tuoteperhe lukuisien joukossa. Eritytyminen muista markkinoilla olevista tuotteista kapenisi selvästi.

  Toisaalta Nokia ja Intel tähtäävät MeeGon levittämiseen eri puolille mm. autoihin joissa MeeGo-sopimuksia on jo runsaasti (BMW ja useita muita suuria), tämä skenario on luultavasti mietitty loppuun saakka. Silti minulle on vielä vähän hämärän peitossa miten tämä kääntyisi pelkästään voitoksi tilanteessa jossa MeeGo:sta open source käyttiksenä tulisi alan johtava de facto standardi. Oletko miettinyt asiaa tältä kannalta, löytyykö näkemystä asiaan?

  Tekniseltä kannalta kaksi vahvinta mobile os perhettä ovat MeeGo ja Symbian, varsinkin versio 3:sta alkaen.

  • Laimea Silli Says:

   Mielenkiintoista pohdintaa. Ei välttämättä ole Nokialla hyväksi että Android katoaisi mihinkään. Aika mielenkiintoinen tilanne.

   Olen samaa mieltä kanssasi siitä että tekniseltä kannalta vahvimmat OS:t ovat MeeGo ja Symbian. Testaamani N8:n ja näkemieni YouTube videoiden perusteella tuo UI alkaa myös olla kohdallaan Symbianissa. Maemo puolellahan UI on jo nyt loistava.

 2. meripihka Says:

  Minun mielestäni Googlella on useitakin mahdollisuuksia jatkaa Androidin parissa. On tietenkin mahdollista, että Google voisi sulauttaa Androidin Meegoon tai se voisi jopa maksaa lisenssimaksut itse sen sijaan, että ne kaatuisivat laitevalmistajien maksettaviksi.

  Androidin jatkon osalta unohdetaan kuitenkin muutamia asioita. Google voi hyvinkin sopia ristiinlisensoinneilla tai vastaavilla sopimuksilla kaikki ne tapaukset joista siltä vaaditaan lisenssimaksuja.

  Mikäli Meego olisi ratkaisu, Google voisi katsoa tämän kortin tavalla joka ei ole tullut mieleen kovinkaan monelle taholle. Sen sijaan, että Google sulauttaisi Androidin Meegoon, se voisi ottaa avoimen lähdenkoodin Meegon ja ottaa siitä ne osat joita se tarvitsee välttääkseen lisenssimaksut. Miksi tämä ei olisi mahdollista? Meego on avointa lähdekoodia ja kuka tahansa saa käyttää sitä ja sen osia!

 3. Microsoft haastoi Motorolan oikeuteen patenttirikkomuksista « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] lisensioimaan Windows Mobilen laitteisiinsa. Apple (haastoi HTC:n Android laitteista) ja Oracle ovat jo omat haasteensa heittäneet Androidia vastaan. Parin vuoden sisällä nähdään kuinka […]

 4. Oraclen patenttihaaste näyttää uhkaavalta Androidille « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Kirjoittelin elokuussa Oracklen patenttihaasteesta Androidia ja Googlea kohtaan. Tänään Oracle antoi lisätietoja ja aika pahalta tuo näyttää Androidin vinkkelistä. Minusta Oracle on aika vahva niskaote juuri nyt Googlesta ja on hyvin todennäköistä että Google tai Android-valmistajat joutuvat maksamaan lisenssimaksuja jokaisesta myydystä Android-luurista. […]

 5. Google on kusessa Androidin kanssa « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] kirjoittanut Oracklen patenttihaasteesta Googlea ja sen Android käyttöjärjestelmää vastaan. Elokuun juttu ja lokakuun juttu. Jo lokakuussa homma vaikutti pahalta Googlen kannalta mutta nyt tämä ceissi on […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: