Pörssi laskussa, hyvä ostotilaisuus?

Pörssit ovat olleet laskusuunnassa viime aikoina makrodatapettymysten jälkeen. Yhtiöiden julkaistut tulokset ovat olleet pääsääntöisesti positiivisia yllätyksiä mutta nyt taivaanrantaan on taas kasautumassa pilviä. Markkinoilla pelätään että lyhyen kasvupyrähdyksen jälkeen palataan matalaan kasvuun tai pahimmassa tapauksessa joksikin aikaa takaisin taantumaan. Suurimpia makrotalouspettymyksiä ovat olleet USA:n asuntomarkkinatilastot ja USA:n työttömyyskehitys.

Markkinakehitystä tässä tilanteessa on aika mahdoton ennustaa lyhyellä aikavälillä mutta hiemankaan pidemmässä juoksussa uskon edelleen nousuun. Nousukausi on vasta aluillaan ja näistä nykyisistä käynnistysvaikeuksista kun päästään niin kasvua riittää vuosiksi mikä tulee nostamaan firmojen tuloksia merkittävästi näiltä tasoilta.

Vilkaisin hieman osakekurssin kehitystä kolmen vuoden ajalta tähän päivään. Tein mielenkiintoisen huomion. Salkussani on osakkeita joilla on pitkä matka edessään kolmen vuoden takaisille kurssiluvuilleen. Itseasiassa eniten laskeneiden suurten firmojen listalla kolme eniten laskenutta löytyvät kaikki salkustani.

Osake – laskua prosenteissa 26.8.2007 pörssikurssista:

 • Nokia  -69%
 • Rautaruukki -65%
 • Uponor -60%
 • Metso -37%

Erityisesti pienten yhtiöiden pörssikurssit ovat edelleen merkittävästi alempana kuin isompien tai keskikokoisten firmojen. Olisikohan nyt hyvä idea napsaista jotain pientä paljon laskenutta firmaa salkkuun? Tässä TOP-7 pientä firmaa:

 • Tiimari -76%
 • Elcoteq -74%
 • Suominen -70%
 • Incap -67%
 • Trainer’s House -66%
 • Excel -66%
 • Cencorp -66%

Enpä tiedä pienten firmojen ostamisesta, tuo on melkoisen kattava kriisiyhtiöiden listaus. Tosin Exceliä ja Cencorppia voisi ehkä jopa ostaakin. Mutta vanhaa sijoitusviisautta, osta halvalla-myy kalliilla, noudattaakseni ostin tänään Rautaruukkia lisää. Minullahan oli aiemmin tätä aika pienellä osuudella salkussa. Tämänpäiväisten ostojen jälkeenkin tankkaus on edelleen kesken. Myös Uponoria pitää ostaa lisää. Nokiaakin ostaisin lisää ellei se olisi salkussa jo noin isolla osuudella edustettuna.

Mielenkiintoinen havainto on sekin että vain kolme suurta yhtiötä on onnistunut nostamaan pörssikurssiaan kolmen vuoden takaisista luvuista. Nämä yhtiöt ovat

 • Kone +47%
 • TeliaSonera +1%
 • Fiskars +1%

Keskisuurten ja pienten osakkeiden listalla nousijoita on enemmän. Mm. Digia joka on noussut kolmessa vuodessa 40% 5.36 euroon. Myyminen n. 2.8 eurolla oli aika huono idea marraskuussa 2008. Tai oikeastaan ei ollut sillä kurssi jatkoi laskua aina 1.4 euroon saakka huhtikuussa 2009. Olisi vaan pitänyt silloin ostaa nuo osakkeet takaisin. Maalis-Huhtikuu 2009 oli kyllä muutenkin uskomattoman alennusmyynnin aikaa.

Tags: , , , , , , ,

2 Responses to “Pörssi laskussa, hyvä ostotilaisuus?”

 1. Ostin lisää Uponoria « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] eivät vielä ole oikein kunnolla toipunut taantumasta mutta silloinhan osaketta kannattaa ostaa kun sitä halvalla saa. Osto-ohjelma jatkuu loppuvuoden aikana, tosin seuraavaksi saatan ostaa lisää […]

 2. Vahvaa nousua joulukuussa! « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] +25% (ostin RR:ää lisää elokuussa ja syyskuussa ja olen erittäin positiivinen firman tulevaisuuden suhteen. Tämä salonkivaunu on […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: