Marraskuu päätyi pakkaselle

Jos oli marraskuun loppu ennätyskylmää aikaa niin kylmä viima kävi pörssissäkin.Salkun arvo heikkeni 2.7% ja putosi hieman syyskuun päätöslukujen alle. Ja kuten lokakuussakin niin nytkin hävisin seuraamilleni indekseille sillä OMX Hex cap laski 1.5%, Nasdaq 0.36% ja S&P500 0.25%.

Luuseriosaston jäseniä (tänne oli tunkua marraskuussa):

 • Nokia -8%
 • IFN ETF -7%
 • PBD ETF -6.6%
 • FXI ETF -3.6%
 • EWM ETF -3%
 • EWZ ETF -3%
 • RNE ETF -2.5%
 • Rautaruukki -2%

Sankariosake:

 • Metso +16%

Euro heikkeni dollaria vastaan 7% ja päätyi 1.298 dollariin ja kun otetaan tämä dollarin vahvistuminen huomioon niin ETF:ien euromääräinen arvo käytännössä nousi. Nokia oli siis käytännössä salkun arvon laskun takana pääosin. Kuinkas muuten. Mutta on tuo Metso vaan uskomaton osake. Nousua nytkin 16% ja ilman tätä salkun arvo olisi laskenut paljon nyt nähtyä enemmän. Marraskuussa Metso sai päätökseen Valmet Automotiven merkittävän laajennuksen kun sen Karmann-kauppa hyväksyttiin. Kauppa nelinkertaistaa Valmet Automotiven liikevaihdon ja avaa sille ovia autofirmojen toimitusketjuihin. Tosin samalla Metson omistusosuus laskee 60%:iin kun mukaan tulee Teollisuussijoitus ja Pontos sekä yhtiön toimivaa johtoa.

Kuukausi oli aika sekasortoista aikaa markkinoilla, useiden prosenttien päivänousuja ja – laskuja nähtiin ja suuria päivänsisäisiäkin vaihteluita. Irlannin pankkien velkaongelma päätyi päivittäiseksi puheenaiheeksi ja lopulta EU:n oli kyhättävä jälleen pelastuspaketti kasaan. Mutta sekään ei estänyt spekulaatioiden jatkumista uusien maiden osalta. Portugali lienee seuraavana liipaisemalla ja Espanjan ja Italian talouksia seurataan suurennuslasilla. Tanskassakaan ei mene hyvin. Pohjois-Korean oopperasäveltäjä-golffarit keksivät alkaa leikkiä sotaa tykeillä ja sekään ei oikein innostanut markkinoita. Marraskuu lienee Suomessa tylsin ja pimein kuukausi ja aika masentavaa oli siis markkinoillakin. Lokakuun kuukausikatsauksessa uskoin että dollari heikkenee USA:n elvytyspaketin myötä ja että osakkeet nousevat. Erityisesti uskoin Nokian nousevan. No päin mäntyähän tuo ennuste meni 🙂

Marraskuussa ostin hieman lisää Uponoria velkavivulla ja nyt on tankkaus tuon osalta käytännössä valmis. Muita kauppoja en tehnyt. Hieman rahaa siirsin käyttötililtä osaketilille.

Öljyn hinta on ollut viime kuukausina noususuunnassa ja päätyi yli 80 dollarin. Tämän luulisi boostaavan Venäjän taloutta ja mm. Petrobrasia (isoin sijoitus EWZ ETF:ää)

Joulukuulle ennustan melko reipasti nousua ja pidän melko yllättävänä mikäli Nokialta ei tule positiivista tulosvaroitusta. Jenkkianalyytikko nosti eilen Nokian osakkeen OSTO-suositukseen sillä perusteella että N8:ia myytäisiin kvartaalissa 2.5 miljoonaa. Markkinoiden ennuste on reilusti tätä alempi. Samainen analyytikko totesi että hänen tietojensa mukaan Euroopassa yhtä N8 kohden myytäisiin kuusi iPhonea. Minusta tuo on aika epäuskottava väite kun eri webbipalveluiden kautta voi seurata että N8 on myydyin luuri Ranskassa ja top3 listalla UK:ssa jne. ja jopa niin että useampi värivariantti on siellä TOP-listoilla. Uskon siis että N8:ia myydään kvartaalissa paljon enemmän kuin tuo 2.5 miljoonaa ja mikähän on sitten jenkkianalyytikon suositus? Ja osakekurssi? Nokia saa lisäksi kertaluontoisena eränä 200 miljoonaa dollaria Renesasilta maksuna ostamastaan langattomien modeemien bisneksestä. Joulukuussa kurssit yleensäkin ovat tavanneet nousta ja jos markkina ottaa vielä helpotusrallia näiden velkahuolien jälkeen niin voidaan nähdä todella reipas nousukuukausi.

Blogissa oli marraskuussa 17 101 käyntiä. Mukava määrä. Kiitos 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Marraskuu päätyi pakkaselle”

 1. Vahvaa nousua joulukuussa! « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] mukanaan 12% arvonnousun, nyt joulukuussa päästiin 10% arvonnousuun ja melko odotetusti, kuten marraskuun kuukausikatsauksessa kirjoitin, siitäkin huolimatta että Nokialta se positiivinen tulosvaroitus ainakin joulukuussa […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: