Saavutin tavoitteeni vuonna 2010

Vuonna 2009 saavutin 62% arvonnousun salkulleni ja koko vuotta summatessa koitin myös hahmotella vuotta 2010 ja mitä se voisi tuoda tullessaan sijoitusmielessä. Uskoin silloin että käänne on jo tapahtunut ja tänä vuonna kehitys voimistuu: työttömyys pienenee ja firmojen liikevaihdot ja tulokset alkavat selvästi kasvaa ja se generoi osakekurssien nousua. Näin myös riskejä velkojen suhteen. Uskoin myös että korot alkavat nousta ja keskuspankit aloittavat ohjauskorkojen nostot. Nokialle ja sen osakkeelle vuosi 2009 oli vaikea ja uskoin sen kehittyvän selvästi indeksejä paremmin tänä vuonna. En aikonut tehdä salkkuuni merkittäviä muutoksia vuoden 2010 aikana. Kaikenkaikkiaan asetin tavoitteeksi vähintään 30% arvonnousun.

Saavutin tavoitteeni sillä salkkuni arvo kohosi 31% eikä tässä ole edes huomioitu IFN ETF:n isoa osinkoa joka tulee maksuun vasta tammikuussa. Olen suhteellisen tyytyväinen menneeseen vuoteen kokonaisuutena ja vuosi sujui aika pitkälti juuri siten kuin sen ennakoinkin vuoden 2009 lopulla mutta Nokiaan jouduin jälleen pettymään. Velkaongelmien takia keskuspankit eivät vielä käyttäneet korkojensa säätösauvoja toisin kuin vuosi sitten arvelin. Pitkän tähtäimen tavoitteeni taloudellisen riippumattomuuden suhteen olen nyt 1.5 vuotta edellä aikataulua.

Miltä vuosi 2010 näyttää indeksien vinkkelistä?

 • S&P500 +13% (joista 6.5% joulukuussa mikä tekee päättyneestä joulukuusta indeksin parhaan 19 vuoteen)
 • Nasdaq composite +18%
 • Helsinki OMX CAP +24.78%
 • DAX +23.36%
 • Dow Jones +11%
 • Japani Nikkei 225 indeksi +19.5%
 • Kiina Shanghai composite -14.31% (no viime vuonna se nousikin peräti +74%)
 • Venäjän RTS +23%  (viime vuonna +164%)
 • Brasilia Bovespa +27.49% (viime vuonna +56%)

Oma salkkuni pätki siis tänäkin vuonna indeksit ja aika selvästi pätkikin. Kaikenkaikkiaan vuosi oli globaalisti aika menestyksekäs sijoittamisen suhteen globaalisti, Kiinan osakekurssienlasku oli kyllä pienoinen yllätys mutta se voisi taata polttoaineen vuoden 2011 kurssinousulle. Kaupankäyntiaktiteetti vuoden aikana oli aika vähäinen. Myin lähinnä aivan alkuvuodesta Uponoria ja Rautaruukkia jolloin purin molemmista lyhyen position. Siinä koko vuoden myynnit sitten olivatkin. Ostin vuonna 2010 Uponoria, Rautaruukkia ja Nokiaa lisää pitkään salkkuun kuten myös EWM (Malesia) ETF:ää. Ja uutena tulokkaana salkkuuni tuli Tikkurila jonka Kemira jakoi osinkoina.

Suurin osa salkun tuotosta selittyy osakkeiden ja ETF:ien arvonnousulla, osinkotuotto vuoden 2010 päätöskursseilla laskettuna oli vaatimattomat 2% oli 5.81% mikä oli toiseksi parhain koskaan salkussani. Brutto-osinkojen kasvu oli peräti 188% edellisvuodesta mikä on uusi salkun ennätys (vuonna 2002 kasvu-% oli 177.2%). Viimeksi yhtä huono osinkotuotto tuli vuonna 2002 jolloin jäin 1.73%:iin. Euromääräinen osinkotuotto kuitenkin kasvoi 0.5% vuoteen 2009 nähden ja katkaisi kahden vuoden laskuputken. Suurin osa tästä mainiosta osinkotuotosta tosin tuli kun Kemira jakoi Tikkurilan osakkeet osinkoina. Vuoden aikana tuli myös siirrettyä epäsäännöllisesti jonkun verran rahaa palkkatililtä osaketilille mikä luonnollisesti muodostaa osan salkun arvonnoususta. En pidä tilastoja siitä kuinka paljon rahaa siirsin ja kuinka iso osa arvonnoususta tuo lisärahan injektointi muodostaa. Tulevaisuudessa salkun arvon entisestään kohotessa (toivottavasti) lisärahan suhteellinen osuus salkun arvonnoususta luonnollisesti kevenee. Velkavipu oli käytössä koko vuoden, helmikuusta lähtien pienensin kuukausi kuukaudelta velkavivun määrää ja elokuussa oltiin jo lähes nollilla kunnes aloin tankkaamaan Uponoria, Rautaruukkia ja Nokiaa ja joulukuussa velkavipu oli suurimmillaan.

Salkkuni sankariosakkeet vuonna 2010: (kurssinousu vuoden alusta vuoden loppuun)

 • Metso +70% (salkkuni toiseksi suurimpana sijoituksena Metso toi selvästi eniten koko vuoden arvonnoususta. Osakekurssi alkaa olla hieman haasteellisella tasolla jo)
 • Kemira +66% (hieno nousu Kemiralta ja siitä huolimatta että Kemirasta lohkesi Tikkurila irti. Salkun 4. suurin sijoitukseni tällä hetkellä)
 • Stockmann B +49% (salkun kolmanneksi suurin osake kantoi iso korren kekoon koko salkun arvonnousun suhteen)
 • EWM ETF (Malesia) +35.4% dollareissa. Euroissa mitattuna nousu vielä reippaampaa kun dollari vahvistui vuoden aikana 6.6% euroa vastaan
 • RNE ETF (Venäjä) +21.1% dollareissa
 • Fortum +19%
 • IFN ETF +14% dollareissa

Salkkuni luuseriosakkeet vuonna 2010:

 • Uponor -8% (Uponorilla oli huono alkuvuosi mutta lähti piristymään syyskuun alusta)
 • Nokia -13% (toinen surkea vuosi putkeen. Viime vuonna osake laski 20%)
 • PBD ETF (clean energy) -16% (jos kohoava öljyn- ja energianhinta ei tätä käännä reippaaseen nousuun tänä vuonna niin myyn tappiolla pois)

Nokialle vuosi 2010 oli jälleen vaikea ja kurssi kehittyi indekseihin nähden ja erityisesti vahvassa vireessä olleeseen konepajasektoriin nähden suorastaan surkeasti. Uskon kuiten että käänne on käsillä tai jo tapahtunut ja ensi vuodesta tulee Nokian vuosi. Uskon että Nokian osakekurssi kehittyy vuonna 2011 indeksejä paremmin. Seuraavat asiat tulevat olemaan uskoakseni positiivisia Nokian kannalta ja nostavat Nokian osaketta:

 • MeeGo laitteiden (kännykät, tabletit(?) jne. julkaisu ja QT:n laajeneva käyttö sekä Nokian sisällä että sovelluskehittäjien toimesta
 • mahdollisten operaattorisopimusten solminen ja julkaisu USA:ssa älypuhelimista (Symbian ja MeeGo)
 • OVI Storen kasvu
 • Applen ja Nokian patenttitaistelu päättyy ja Apple tulee maksamaan ison kertakorvauksen ja tulevaisuudessa rojaltit jokaisesta myymästään laitteesta joka käyttää Nokian patentteja
 • NSN. Analyytikot ennustavat alalle selvää kasvua 4-5 seuraavaksi vuodeksi LTE-investointien ja HSPA-kapasiteetin ja muun verkkokapasiteetin lisäysten takia. Myös palvelusektorin kasvu jatkuu. Motorolan verkkopuolen integrointi. NSN listausspekulaatiot nostanevat Nokian kurssia
 • Uskon että Nokia kilpailukyky älyluureissa paranee entisestään vuoden aikana
 • Stephen Elop esittelee Nokian uuden strategian CMD:ssä

Yleisesti vuosi 2010 jää historiaan velkakriisin ja orastavan talouskasvun vuotena. Tukipaketit elvyttivät talouden globaalisti mukavaan kasvuun mutta taustalla velovat velkahuolet erityisesti Euroopassa heiluttivat kursseja ja valuuttoja merkittävästikin. Sensijaan että keskuspankit olisivat aloittaneet ohjauskorkojen nostot ne jakoivat uusia tukipaketteja tukeakseen hermoilevaa taloutta. Korean kiristynyt tilanne, Kiinan ja Brasilian koronnostot, jättimäinen öljyturma Meksikonlahdella jäivät myös mieleen. Öljynhinta kohosi vuoden mittaan 90 dollariin.

Viime vuosikymmentä (2000-2009) kutsuttiin menetetyksi vuosikymmeneksi sillä aika monen indeksin osalta ei nähty kasvua kymmenessä vuodessa. 2000-luvun alun teknokupla päästi ilmat pois tekno-osakkeista ja vuoden 2007 lopulla alkanut romahdus päästi ilmat pois hyvin laajalti osakkeista ja asunnoista globaalisti. Suomessa ihme kyllä asuntojen hinnat pitivät hintansa hyvin. Osakesalkkuni vuosittainen arvonnousuhistoria näyttää tältä:

 • vuosi 2001 -51%
 • vuosi 2002 +53%
 • vuosi 2003 +67%
 • vuosi 2004 +101%
 • vuosi 2005 +100%
 • vuosi 2006 +8%
 • vuosi 2007 +71%
 • vuosi 2008 -41%
 • vuosi 2009 +62%
 • vuosi 2010 +31%

Tämä tekee keskimääräiseksi salkun vuosittaiseksi arvonnousuprosentiksi 28%. Melko hyvin kun sen suhteuttaa siihen että puhutaan menetetystä vuosikymmenestä.

Vuodesta 2011 uskon tulevan hyvä sijoitusvuosi. Globaali talouskasvu jatkuu ja vahvistuu. USA:n talouden vauhti alkaa elpyä ja asuntojen ja talojen hinnat pohjaavat ja alkavat nousta ja työttömyys alkaa laskea. Kiinan, Intian ja muiden Aasian maiden talous jatkuu roimassa kasvussa. Kiina onnistuu hillitsemään talouden ylikuumenemista antamalla valuuttansa hieman vahvistua dollariin nähden ja nostanee samalla hieman lisää korkoja. Kiinan valuutan vahvistuminen lisää sikäläistä ostovoimaa ja avaa tietä tuonnille myös Euroopasta ja USA:sta ja parantaa tuontimaiden asemaa kansainvälisessä kilpailussa. Saksan vienti kasvaa hyvin. Öljyn ja energian hinta kallistuu mikä nostaa mm. raaka-aineiden hintoja ja tämä hyödyttää sekä Brasiliaa että Venäjää. Riskejäkin luonnollisesti on ja suurimpana on edelleen velka, etenkin Euroopassa mutta on sitä velkaa USA:ssakin. Korot alkavat nousta ja voi olla että FED tai EKP alkavat jo rasvata säätösauvoja jos vaikka aivan loppuvuodesta nähtäisiin koronnosto.

Ensi keväänä on Suomessa eduskuntavaalit ja veronkorotuksia lienee tulossa. Osinkoverot ja pääomatulojen luovutusvoitot todennäköisesti kiristyvät ellei järki palaa poliitikkojen päähän. Osinkoveron nousu 19.6% –> 30% olisi kyllä sellainen paukku että se laittaisi aika monen sijoitusstrategiat uusiksi. Onneksi vielä vuonna 2011 kiristyksiä ei tule joten tämä vuosi on aikaa seurata tilannetta ja alkaa pikkuhiljaa muuttaa salkkua sitten tarvittaessa johonkin suuntaan. Tai jopa ottamaan sijoitusvakuutuksen tai jonkun vastaavan veronkiertokeinon käyttöön. Osittain näistä mahdollisesti tulevista veronkorotuksista ja osittain yhtiöiden selvästi parantuneesta voitosta johtuen osinkotuotto kasvaa reilusti kuluvana vuonna.

Uskon että vuonna 2011 erityisen hyvin tulevat nousemaan Nokian, Rautaruukin ja Uponorin osakkeet ja ETF:stä erityisesti Malesian, Brasilian, Venäjän ETF:t. Kiina on pienoinen kysymysmerkki. Metson hinta alkaa olla haasteellinen ja saatan luopua omistuksestani kuluvan vuoden aikana. Saatan myös ostaa joitain potentiaalisia osakkeita salkkuuni ja mahdollisesti luopua joistain, kuten m. PBD ETF:stä. Velkavivun aion pudottaa nolliin loppuvuoteen mennessä. Maksan kesällä viimeisen asuntolainaerän minkä jälkeen aloitan säännöllisen kuukausittaisen osakesäästämisen. Luon automaattisen tilisiirron joka siirtää palkkatililtä rahaa osaketilille ja tuon päälle en siirrä erikseen enää mitään vaan loppuraha jää kulutukseen ja pahan päivän varalta säästöön. Tavoitteeni kuluvalle vuodelle on haasteellinen 30% arvonnousu. Mikäli Nokia ei kehity kuten uskon, en tule tähän tavoitteeseen pääsemään.

Erinomaista sijoitusvuotta 2011!!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

15 Responses to “Saavutin tavoitteeni vuonna 2010”

 1. Baarihyttynen Says:

  Euron odotetaan heikentyvän jopa pariteettiin taalan kanssa. Oletko samaa mieltä ja miten se tulee näkymään salkussasi?

  • Laimea Silli Says:

   USA:n talous toipuu varmaan nopeammin kuin velkaongelmissa kamppailevan Euroalueen talous. Ja jos Kiina vielä revalvoi valuuttansa niin dollarin vahvistumisella on tie auki euroa vastaan. Olen samaa mieltä siitä, mutta meneekö se pariteettiin tänä vuonna? En usko että menee mutta ehkä tulevaisuudessa.

   Salkussa tuo näkyisi kivasti kun olen satsannut suomalaisiin vientifirmoihin. Niiden kilpailuasema vahvistuisi ja dollarialueelta tulevat tulot vahvistuisivat.

   Hyvä idea olisi myös ostaa USA:n pörssistä jotain sisämarkkinoilta tulonsa saavia firmoja. Tulisi mukavaa valuuttavipua.

 2. vdell Says:

  Ymmärsinkö oikein, että tuossa arvonnousuhistoriassasi on mukana myös lisätty “uusi raha”? Mikäli kyllä, niin miltä arvonnousu näyttäisi puhtaasti sijoitustuottoihin katsomalla?

  • Laimea Silli Says:

   Oikein ymmärsit. Ei ole aavistustakaan mikä olisi tuotto ilman lisärahaa, en ole pitänyt kirjaa. Minulla sillä ei ole juuri merkitystä.

   • vdell Says:

    OK, kiitoksia selvennyksestä! Voidaanko sinun mielestäsi, rehellisesti puhuen, sanoa että olet päihittänyt indeksin näinä vuosina? Esimerkiksi: Sijoittaja osti osaketta X vuonna 2001 mutta vuoden lopussa huomasi, että hänen sijoituksensa on kehittynyt indeksiä huonommin. Korjatakseen ongelmansa, hän siirtää välittäjänsä tilille tarpeeksi uusia euroja, jotta luvut näyttäisivät paremmilta. Omaan korvaani tämä kuulostaa lähinnä itsensä huijaamiselta. Ehkä tässä tapauksessa parempi termi “arvonnousun” sijaan olisi vaikkapa “vuosittainen varallisuuden kasvu”?

    • Laimea Silli Says:

     en mä tiedä sinusta mutta en laita rahaa lisää osakesalkkuuni sillä periaatteella että katson olenko jäljessä indeksejä ja sitten lisään rahaa saadakseni indeksit kiinni. Minä laitan rahaa lisää osakesalkkuuni koska haluan saada rahan tuottamaan. Sitä kutsutaan osakesäästämiseksi.

     Minulle on ihan sama sinällään miltä luvut näyttävät kunhan pääsen omiin tavoitteisiini. Enkä kyllä koe huijaavani itseni. Minulle ainoa asia mikä merkitsee on se että salkku kasvaa ja arvo kohoaa niihin lukuihin jotka mahdollistavat taloudellisen riippumattomuuden. Ja minulle on se ja sama mitä joku muu asiasta ajattelee.

     Minun salkkuni arvo nousee kun sen osakkeiden arvo kohoaa, kun osinkoja tippuu tilille ja kun siirrän rahaa osaketilille ja ostan niillä lisää osakkeita.

   • vdell Says:

    Samaa mieltä, tärkeintä on luonnollisesti jokaisen omat tavoitteet, eikä jonkun toisen. Halusinkin vain omalla kommentillani välttää muiden lukijoiden mahdollisia väärinkäsityksiä siitä, että salkkusi arvo on noussut huimia prosentteja pelkästään osakkeiden arvonnousulla selittäen. Kyseiset prosentuaaliset nousut ovat kuitenkin erittäin kovia ja vaatisi huomattavaa sijoitusosaamista onnistua löytämään osakkeet jotka tarjoaisivat moiset nousut useana vuonna peräkkäin.

    • Laimea Silli Says:

     Mitenkähän sellainen väärinkäsitys voi muodostua kun se aivan selvällä suomenkielellä siellä lukee että rahaa on salkkuun lisätty?

     Jokseenkin huvittavaa että muut ihmiset ottaa noin kovasti paineita jonkun toisen salkun arvonnoususta? Lieneekö tuo perikansallinen kateus vai mikä syynä?

   • vdell Says:

    Se mahdollinen väärinkäsitys voisi syntyä vaikka siitä, että ensimmäinen lauseesi on “Vuonna 2009 saavutin 62% arvonnousun salkulleni”. Jo tässä vaiheessa menee puurot ja vellit sekaisin, vaikka myöhemmin mainitsetkin lisänneesi rahaa salkkuun.

    Mielestäni on vielä huvittavampaa, että sinun egosi ottaa ilmeisesti noinkin kovan iskun, mikäli joku antaa ihan ystävällisessä mielessä kommenttia kirjoituksistasi. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että omat kommenttini olivat täysin asiallisia, eivätkä millään tavalla naljailevia. Ehkä sinun olisi pitänyt “suuttumisen” sijaan miettiä niiden sisältöä ja mahdollisesti löytää niistä jotain hyödyllistäkin. Ottaen vielä huomioon, että blogisi taso sijoitustietoisuuden kasvattamisessa on aika heikkoa tasoa, niin lienee parasta että ainakin minä lopetan blogisi seuraamisen. En ihmettelisi jos myös muut lukijat tekisivät samoin.

   • vdell Says:

    Niin ja vielä lisäyksenä aikaisempaan kirjoitukseen: Tuo kateus-kortin vetäminen oli kyllä erittäin halpa temppu.

   • Laimea Silli Says:

    Niin vdell. Salkkuni arvo nousi 62% vuonna 2009 eikä siinä ole mennyt puurot eikä vellit sekaisin kuin ehkä sinulla.

    Ei tänne pakko ole tulla jos olet mielestäsi sitä mieltä että blogi on heikkoa taso. Ihme että olet viitsinyt tähänkin asti täällä vierailla.

 3. yrjöR Says:

  Tuo lisärahan injektoiminen siis vääristää saavuttamiasi vuosittaisia tuottoprosentteja. Mitä jos pysyisit totuudessa, etkä esittelisi rahaa polttamalla saavuttamiasi “tuottoja” julkisesti. Lisärahaa salkkuunsa syytämällä pääsee kuka tahansa huikeisiin tuottoihin vuodesta toiseen.

  Ehkö sinun on aika herätä todellisuuteen, vaikuttaa siltä että valehtelet itsellesikin.

  • Laimea Silli Says:

   heh 🙂 Mikään pakko tätä “valehtelua” ei ole lukea Yrjö hyvä. Kohtahan sulle koittaa kissanpäivät kun Ratto ja Jallu tulee ilmaiseksi webbiin tarjolle 😉

 4. Vuoden 2010 vuosikoosteessani oli iso virhe osinkojen suhteen « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Perhana, kiireessä sattuu ja tapahtuu. Olin kokonaan unohtanut Kemiran jakamat Tikkurilan osakkeet kun laskeskelin osinkoja yhteen ja osa osingoista tuossa yhteenvetolaskelmassa oli vielä lisäksi netto-osinkoja brutto-osinkojen sijaan. Vaatimaton 2% osinkotuotto ja 0.5% osinkotulojen vuosikasvu vaihtuivat 5.81% osinkotuottoon ja 188% osinkotulojen vuosikasvuun ja sijoitushistoriani toiseksi muhkeimpaan osinkotuottoon vuodessa. Korjaukset on tehty salkun tuoton seuranta-sivustoon ja vuoden 2010 yhteenvetoon. […]

 5. Vuoden 2010 vuosikoosteessani oli iso virhe osinkojen suhteen « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Vuoden 2010 vuosikoosteessani oli iso virhe osinkojen suhteen By Laimea Silli Perhana, kiireessä sattuu ja tapahtuu. Olin kokonaan unohtanut Kemiran jakamat Tikkurilan osakkeet kun laskeskelin osinkoja yhteen ja osa osingoista tuossa yhteenvetolaskelmassa oli vielä lisäksi netto-osinkoja brutto-osinkojen sijaan. Vaatimaton 2% osinkotuotto ja 0.5% osinkotulojen vuosikasvu vaihtuivat 5.81% osinkotuottoon ja 188% osinkotulojen vuosikasvuun ja sijoitushistoriani toiseksi muhkeimpaan osinkotuottoon vuodessa. Korjaukset on tehty salkun tuoton seuranta-sivustoon ja vuoden 2010 yhteenvetoon. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: