Tilastojen perusteella vuodesta 2011 tulee nousuvuosi

Vuoden ensimmäinen pörssipäivä ennustaa tilastojen mukaan pörssikurssien koko vuoden kehityksen. Kannattaa lukea myös Seppo Saarion pörssiraamattu joka käsittelee tätäkin aihetta. Ennustus toimi vuonna 2009 ja niin se toimi myös vuonna 2010. En näe mitään syytä miksei se toimisi myös tänä vuonna. Osakekurssit siis nousivat tänään pörsseissä ympäri maailman laajalti. HEX nousi +1.96%, OMX HEX Cap 1.91%, Saksan DAX 1.09%, Ranska 2.53%, Nasdaq +1.46% ja S&P500 1.13%. Myös raaka-aineet kuten öljy nousivat ja dollari vahvistui euroa vasten. Kaikki näyttää siis hyvältä vuotta 2011 varten, ainakin alku on täydellinen.

Oman salkkuni arvo nousi vuoden ensimmäisenä pörssipäivänä mukavat +2.63%. Kovimpia nousijoita salkussani olivat:

 • Rautaruukki + 4.97% (tähän olen panostanut ja uskon sen olevan salkkuni parhaimpia ellei parhain osake kuluvana vuonna)
 • Nokia +3.55% (Uskon Nokian olevan salkkuni kovimpia arvon kasvattajia tänä vuonna)
 • Kemira +2.56% (Kemiran vahva vire jatkuu erinomaisen viime vuoden jälkeenkin)
 • Metso +2.46% (on se kova)
 • Tikkurila +2.36%
 • Uponor +2.02% (uskon tämän olevan yksi kovimmista nousijoista salkussani tänä vuonna)

Oli siellä joukossa yksi laskittelijakin: Fortum jonka arvo laski tänään 0.83%. Stockmann B jäi nollille.

Tämä oli pörssipäivä jota ei kannattanut missata misään nimessä. Haluaisin muistuttaa vuonna 2007 kirjoittamastani jutusta vuoden parhaimpien nousupäivien missaamisesta. Käykää lukemassa. Laskeskelin huvikseni että tarvittaisiin noin kymmenen peräkkäistä vastaavan nousuprosentin pörssipäivää jotta saisin kasaan koko vuoden tavoitteeni 30% arvonnoususta. Tämä nyt ei tietenkään toteudu mutta ajatuksena se on hauska. Sinällään se laittaa miettimään kuinka vähän moisia päiviä tarvitaan noin kovaan tuottoon. Ne ovat harvinaisia tälläiset näin kovat ja laajat nousupäivät ja toki niitä laskupäiviäkin tulee. Siksi ei missään nimessä kannata missata näitä, sillä se näkyy ja tuntuu tuotossa ja pahasti. Toki jos osaisi välttää ne vuoden pahimmat laskupäivät niin tuotto olisi vieläkin kovempi ainakin jos unohtaa veroseuraamukset ja kaupankäyntikulut. Harvoin kyllä sellaista maagikkoa löytyy joka moisen ajoituksen osaisi tehdä vuoden sisällä siitä puhumattakaan että osaisi sen vuosien ajan. Helpompaa on olla mukana niissä nousuissa.

USA:n teollisuus jatkaa vahvassa vireessä tänään julkistetun ISM PMI tilaston mukaan. Joulukuun lukema on 57 ja kasvua tuli siis hieman lisää marraskuun 56.6:sta. Se oli sitten 17 peräkkäinen kuukausi kun USA:n teollisuus kasvaa ja loppua tälle kasvulla ainakaan ihan lähikuukausina ei ole näköpiirissäkään. Hyvältä näyttää.

Tags: , , , , , , , ,

4 Responses to “Tilastojen perusteella vuodesta 2011 tulee nousuvuosi”

 1. Rahastosäästäjä Says:

  “Tämä nyt ei tietenkään toteudu mutta ajatuksena se on hauska. Sinällään se laittaa miettimään kuinka vähän moisia päiviä tarvitaan noin kovaan tuottoon. Ne ovat harvinaisia tälläiset näin kovat ja laajat nousupäivät ja toki niitä laskupäiviäkin tulee. Siksi ei missään nimessä kannata missata näitä, sillä se näkyy ja tuntuu tuotossa ja pahasti.”
  Erittäin hyvin tiivistetty. Tämä pitää sisällään sellaisen sijoitusmaailman kultamunan, että sitä ei pidä kenenkään väheksyä. Tärkeimmät nousupäivät pitää olla mukana tai missaa tuoton. Ja niitä päiviä jotka muodostavat (laajasti) tuotosta suurimman osan on ällistyttävän vähän. Niitä ei siis kukaan sijoittaja osaa ennalta ennustaa, tai jos osaa niin pitää siitä suunsa tiukasti kiinni.

  Kiitos hyvästä blogista ja tuottorikasta uuttavuotta.

  • Laimea Silli Says:

   Jeps näin on. Aihetta on käsitelty monissakin eri sijoituskirjoissa. Suomessa varmasti yleisin on tuo Saarion pörssiraamattu. Kannattaa ostaa ja lukea, sen saa verovähennyksiinkin.

   Kiitoksia kehuista ja menestyksekästä sijoitusvuotta!!

 2. Vuosi 2013 alkoi erinomaisesti « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] tilastojen mukaan vuoden ensimmäinen pörssipäivä ennustaa koko vuoden kehityksen pörssissä. Niin kävi viime vuonnakin kuten monesti […]

 3. Huonosti alkoi pörssivuosi! | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] vuoden ensimmäisen pörssipäivän kurssikehitys määrittää koko vuoden kurssikehityksen. Vuosi 2011 oli poikkeus. Vuonna 2012 indikaattori toimi oikein (muistaakseni) kuten vuonna 2013. Vuosina 1996-2008 […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: