Nokian 4Q selvä pettymys

Vaikka Nokian tulos ylittikin odotukset oli Nokian tulosjulkistus kokonaisuudessaan pettymys. Myytyjen luurien, sekä tavallisten että älysellaisten, määrä jäi omista ja yleisistä odotuksista ja markkinaosuus laski. Nokialla on vaikeat hetket meneillään ja kurssi on selvässä laskussa tänäänkin.

Negatiivisia poimintoja tulosjulkistuksesta:

  • Osinko 0.4 euroa eli ei nousua vuodelta 2009. Osinkotuotto kuitenkin nykykurssilla muhkeat 5.5%. Nokia myös aikoo anoa yhtiökokoukselta lupaa omien osakkeiden osto-ohjelmaan mutta sillä ei ole mitään aikeita aloittaa omien osakkeiden osto- ja mitätöintiohjelmaa.
  • Nokian matkaviestinten kappalemääräinen myynti oli 123,7 miljoonaa laitetta vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä eli 3% vähemmän kuin vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä ja 12% enemmän kuin vuoden 2010 kolmannella neljänneksellä –> tämä on koko tulosjulkistuksen selvästi huonoin yksittäinen juttu. Odotus oli selvästi päälle 130 miljoonan laitteen
  • Nokian yhdistelmälaitteiden (älypuhelimet ja mobiilitietokoneet) kappalemääräinen myynti vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä oli 28,3 miljoonaa laitetta. Se kasvoi 36% vuoden 2009 viimeiseen neljännekseen verrattuna ja 7% vuoden 2010 kolmanteen neljännekseen verrattuna. –> selvä markkinaosuuden lasku. Nyt tuli 31 prosenttia, kun se vuoden 2009 vastaavalla ajanjaksolla tuli 40 prosenttia ja edellisellä neljänneksellä 38 prosenttia. Tässä raportin toinen suuri pettymys ja tämä tapahtui vielä kun uusi Symbian^3 mallisto oli osin jo markkinoilla. Toivottavasti tässä näkyi tuo komponenttiongelma eikä niinkään ole kyseessä kysyntäongelma. Päiviä 3Q:lla oli kaikenkaikkiaan 92 joten älyluurien päivämyynti oli 307 600 kappaletta. Android on käytännössä samoissa luvuissa.
  • Tavallisten matkapuhelimien liikevaihto laski 5% vuodentakaisesta ja oli n. 4 miljardia euroa (kasvua 15% 3Q:lta).
  • Nokian markkinaosuus luureissa oli 31% missä laskua 4%-yksikköä vuodentakaiseen mutta nousua 1%-yksikkö 3Q lukuihin. Olisiko tuo 3Q ollut kuitenkin se pohja minkä alle ei enää mennä?
  • Uusia Symbian^3 luureja myytiin 5 miljoonaa kappaletta joka ainakin minulla on selvä pettymys. Odotin tuplasti isompaa lukua. N8:n kysyntä ylitti tarjonnan. Komponentit rajoittivat myyntiä. Harmillista…
  • Kappalemääräinen luurimyynti laski vuodentakaisesta kaikkialla muualla paitsi Kiinassa. USA:ssa myytiin enää 2.6 miljoonaa Nokia-luuria.
  • Nokia olisi myynyt enemmän luureja mutta joidenkin komponenttien puutteesta sekä komponenttien niukasta saatavuudesta aiheutui toimitus- ja logistiikkahaasteita neljänneksen aikana. Toisaalta kun tämä saadaan kuntoon niin Nokia saa menettämäänsä markkinaosuutta takaisin.
  • Nokia myi Pohjois-Amerikassa vain 2.6 miljoonaa luuria  ja koko Pohjois-Amerikan (Kanada mukaanlukien) kännykkämyynti tuotti vain 233 miljoonan euron liikevaihdon. Käytönnössä lähes kaikki tai ainakin suurin osa noista luureista oli halpoja perusluureja. Käytännössä Nokialla ei ole enää mitään hävittävää alueella ja samalla se on iso mahdollisuus. Jos Nokia saa hyvän uuden älyluurin tai pari myyntiin yhdelle tai kahdelle operaattorille hyvällä subventoinnilla ja markkinointituella niin Nokia voi kasvaa hyvinkin nopeasti siellä ja kasvattaa voittoja ja liikevoittoa moninkertaiseksi alueella.

Positiivisia poimintoja tulosjulkistuksesta:

  • Tulos 0.2 euroa (IFRS) mikä oli o.03 – 0.04 euroa enemmän kuin konsensusodotus. Operatiivinen EPS oli 0.22 euroa
  • Kassavirta oli ennätysmäiset(?) 2.5 miljardia euroa 4Q:lla ja nettokassa on nyt muhkeat 7 miljardia euroa. Kassa- ja muita likvidejä varoja on nyt 12 miljardia käytössä. Nokia jakaa keväällä osinkoina ulos 1.5 miljardia joten tulevaisuudessa kun tuloskin paranee on varaa maksaa isompia osinkoja ja mahdollisesti myös ostaa ja mitätöidä omia osakkeita
  • ASP nousi 69 euroon (3Q:lla oli 65 ja 4Q:lla 64 euroa). Tavallisten luurien ASP oli 43 euroa (kasvua) ja 156 yhdistelmäluurien ASP oli 156 euroa (3Q 2010 136 eur ja 4Q 2009 186 eur)
  • Luurien bruttokate nousi hieman edelliseltä kvartaalilta
  • Luurien operatiivinen  liikevoitto-% oli 11.3% (3Q:lla 10.5% ja 4Q:lla 15.4%)
  • OVI latauksia tehdään nyt joka päivä 4 miljoonaa kappaletta. Kasvu on kovaa
  • Navteq kasvaa edelleen kovaa, nyt tuli 309 miljoonan liikevaihto missä kasvua 37% vuoden takaiseen ja 23% 3Q:n verrattuna
  • NSN kasvoi 9% (Ericsson 8%) vuodentakaisesta. Liikevaihto 4 miljardia euroa. Eli NSN napsi markkinaosuutta ja sen liikevaihto kehittyi paremmin kuin Ericssonilla jo kolmatta kvartaalia putkeen. NSN onnistui myös kasvamaan 1% koko vuoden osalta
  • NSN teki 3.7% marginaalilla operatiivista voittoa ja koko vuosikin oli voitollinen (operatiivinen voitto kertaluontoiset poislukien)
  • Elopin ja Ihamuotilan esiintyminen!! Selkeää ja fiksun oloista. Elop kertoi että usko Nokiaan on vahvistunut koko ajan.

Toimitusjohtaja Stephen Elopin kommentti: “Viimeisen vuosineljänneksen suorituksemme oli vankka kaikilla kolmellaliiketoiminta-alueellamme, mikä tuotti erinomaisen kassavirran. Lisäksi matkaviestinmarkkinan yleiset kasvutrendit jatkuvat rohkaisevina. Nokialla on kuitenkin merkittäviä kilpailu- ja suorituskykyyn liittyviä haasteita. Lyhyesti sanottuna toimialamme on muuttunut, ja nyt on aika Nokian muuttua nopeammin“. Hmmm… onkohan jotain isompia muutoksia tulossa helmikuun 11. päivän CMD:ssa?

Tulevaisuuden näkymistä Nokia ennustaa näin:

  • Nokia arvioi Devices & Services -ryhmän liikevaihdon olevan 6,8 – 7,3 miljardia euroa vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä. –> Oli 6.6 miljardia 1Q 2010 eli kasvua tulee jonkun verran. Apple saattaa olla 1Q:lla liikevaihdolla mitattuna suurin luurivalmistaja niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin
  • Nokia arvioi Devices & Services -ryhmän ei-IFRS-liikevoittoprosentin olevan 7-10% vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä. –> Oli 12.1% 1Q2010 joten selvää laskua sekä vuoden takaiseen että 4Q.n nähden
  • Nokia ja Nokia Siemens Networks arvioivat Nokia Siemens Networksin liikevaihdon olevan 2,8 – 3,1 miljardia euroa vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä. –> Oli 2.7 miljardia 1Q 2010 joten selvää kasvua tulee
  • Nokia ja Nokia Siemens Networks arvioivat Nokia Siemens Networksin ei-IFRS-liikevoittoprosentin olevan -3% – 0% vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä. –> Oli 0.6% 1Q 2010 joten tämä on huonompi

Nokian yhdistelmälaitteiden liikevaihto oli 4.4 miljardia euroa mikä on 400 miljoonaa tavallisia luureja enemmän. Raha liikkuu älyluureissa ja Nokian pitäisi ehdottomasti saada älyluurimallistonsa paremmalle tolalle ja nopeasti. Nokia muuten kirjasi IFRS-kirjanpidossaan 4Q:lla 85 miljoonan euron kuluerän Devices & Services divisioonan uudelleenjärjestelykustannuksista (nuo loppuvuoden YT:t). Nokian koko vuoden IFRS mukainen EPS on 0.5 euroa (vuonna 2009 EPS oli 0.24 euroa) ja kun kertaluontoiset erät jättää huomioimatta on EPS 0.61 euroa mikä on pikkaisen vuoden 2009 0.66 euron epsiä huonompi.

Komponenttipula vaivaa sekä halpisluureja että kalliimpia puhelimia. Ilmeisesti halpisluureja vaivaava komponenttipula helpottaa aika nopeasti mutta älyluureissa pullonkaulana on mm. AMOLED-näytöt. Ihan tässä muutama päivä sitten Nokia ilmoitti että LG perustaa uuden AMOLED-näyttötehtaan ja Nokia tulee olemaan kyseisen tehtaan suuri asiakas. Tehdas avaa 1H:n aikana ja kyseiset näytöt tulemaan olemaan uutisten mukaan parempia kuin iPhone 4 näytöt ja Samsungit valmistamat Super AMOLEDit. Nokia on siis hoitamassa komponenttipulaa pois päiväjärjestyksestä.

Nokian koko vuoden kassavirta oli 5.64 miljardia euroa ja osinkoina jaetaan ulos siis 1.5 miljardia. Vaikka tuo 0.4 euron osakekohtainen osinko kolminkertaistettaisiin 1.2 euroon osakkeelta (osinkotuotto olisi nykykurssilla 16%) kertyisi Nokian kassaan viime vuodelta silti 1.14 miljardia euroa. Miksi ja mihin Nokia siis kerryttää kassaa? Isoon yritysostoon? Turvallisuuden vuoksi? Aloittaa kuitenkin omien osakkeiden ostot ja mitätöinnit? Vai mikähän tässä on takana? Kaikenlisäksi se todennäköisesti saa tänä vuonna Applelta miljardikorvaukset patenttirikkomuksista ja voisi halutessaan listauttaa NSN:n pörssiin ja saada parin vuoden osinkorahat kasaan. Vuonna 2007 Nokia generoi muuten 9 miljardin euron kassavirran. Taantuma ja koventunut kilpailu painoivat Nokian vuosien 2008 ja 2009 kassavirran molempina vuosina 4.4 miljardiin euroon. Vuoden 2010 kassavirta jakaantuu kvartaaleittain seuraavasti:

  • 1Q 1.0
  • 2Q 0.94
  • 3Q 1.2
  • 4Q 2.5
  • Koko vuosi yhteensä 5.64 miljardia euroa

Nokian hallitukseen tulee muutoksia. Keijo Suila ja Lalita Gupte lähtevät ja tilalle tulee Jouko Karvinen (StoraEnson CEO), Helge Lund (Statoilin CEO) ja Kari Stadigh (Sampon CEO). Myös Elop on nousemassa hallitukseen. Hmmm. Karvinen on profiloitunut kovana saneeraajana…

Onko Nokian kurssi kaikesta huolimatta alihintainen? Tässä mielenkiintoinen käyrä jossa sinisellä kassavirta ja punaisella kurssikäyrä.

Pettymys tästä jäi päällimmäisenä mieleen vaikkakin tuloksessa oli paljon hyvääkin. Kunhan Samsung raportoi tuloksensa summaan kvartaalin yhteen. Nokian kurssikäyrä tältä päivältä on aika mielenkiintoisen näköinen. Heti tuloksen julkistamisen yhteydessä kurssi käväisi sekä päälle 8 euron että alimmillaan 7.12 eurossa. Kurssi oli selvässä laskussa kello 15:00 alkaneeseen sijoittajaconffaan saakka ja siitä kurssi lähti selvään nousuuun Elopin ja Ihamuotilan erinomaisen esiintymisen myötä. Lopulta kurssi jäi Helsingissä 0.83% laskuun (syvimmillään oli yli 8% laskussa). Odotin kyllä että olisi sulkenut alemmas tuon raportin luettuani mutta kun kurssitaso oli jo ennestään niin alhaalla niin laskuvaraa ei juuri ollut sitten kuitenkaan. Vaihtokin oli melkoinen. USA:ssa seitsämän jälkeen Nokian kurssi on USA:ssa päivän korkeimmissa lukemissaan. Koko salkku nousi tänään kaikesta huolimatta 0.3%

Jatkan Nokian osakkeen holdaamista mutta en kyllä kauhean iloisin miettein. Kaippa tämä kivireki jossain vaiheessa muuttuu vauhtiaan kiihdyttäväksi salonkivaunuksi jossa voi istuskella minkinnahkapenkeillä ja siemailla parasta shampanjaa ja katsella vaunun ikkunasta epätoivosesti salonkivaunuun yrittäviä. Jos osakkeessa ei meno parane koko vuoden tuottotavoitteelleni, 30% tuotolle, saan sanoa hyvästit.

Tags:

10 Responses to “Nokian 4Q selvä pettymys”

  1. Mikko Says:

    Kirjoitit:
    “Nokia arvioi Devices & Services -ryhmän ei-IFRS-liikevoittoprosentin olevan 7-10% vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä. –> Oli 8.6% 1Q2010 joten samoissa luvuissa liikutaan.”

    Eikös Devices & Services -ryhmän ei-IFRS -liikevoittoprosentti ollut 1Q2010 12,1% ja Kaikkien Ryhmien yhteensä tuo mainitsemasi 8,6%. Ja viimeisen kahden vuoden aikana Dev&Ser voittoprosentti on ollut välillä 9,5% … 15,4%.

    Tässä valossa kun katsotaan 1Q2011 ennustetta 7%…10%, niin vähän pahalta näyttäisi…

    • Laimea Silli Says:

      Olet oikeassa. Korjasin. Kiitos.

    • Vulcan Says:

      Sama 7-10% ohjeistus annettiin myös Q3 2010:lle ja tulos oli 10,5% liikevoitto-% (Devices). No Q4:lla jäätiin haarukan ylälaitaan, ei ylitetty, mutta luen tuota tapahtuneiden valossa että odottavat olevan 9-10% ja antavat laajemman haarukan varmuuden vuoksi kuten jo kaksi kvartaalia ovat tehneet.

      • Vulcan Says:

        Vedetään vähän takaisin, muistin ulkoa väärin tämän juuri julkistetun liikevoittoprosentin, eli ovat keskimäärin hiuksen hienosti 0,1% alle ennusteen ylälaidan.

  2. timppa Says:

    Sellainen asia tuli tässä jokunen tunti osarin lukemisen jälkeen mieleen, että mahtoivatkohan ne laittaa ensimmäisen kvartaalin ohjeistuksen tahallaan alakanttiin? Näin varmistettaisiin se, ettei uuden pomon tarvitse aloittaa ensimmäistä “omaa” vuottaan tulosvaroituksella.

    • Laimea Silli Says:

      No sulle tuli aivan sama asia mieleen kuin minulle. USA:ssa on aika yleistä antaa ohjeistukset vähän alakanttiin ja sitten “ylittää” ne. Elop on voinut tuoda tätä Jenkkimeininkiä mukanaan ja vaatinut että ohjeistusta lasketaan totuttua alemmas.

      • Vulcan Says:

        Aika varovaisia ovat olleet jo kaksi aiempaakin kvartaalia, keskimäärin kahden viimeisen toteutunut ollut 0,1%-yksikköä yli ennustehaarukan eli keskimäärinkin ylittäneet annetun haarukan.

        Silti 9,5%-10,5% väliin toteutuneena (kuten uskoisin menevän) ei tuolla niin valtavasti juhlita. Mutta CMD:ssä esiteltävä uusi strategia kuullostaa lupaavalta sen perusteella miten Elop sen tavoitteita luonnehti, eli mitä ja miten sillä pitää ratkaista. Osakkaiden kannalta suurin ongelma on tulokseen verrattuna surkea arvostus verrokkeihin nähden, koska Nokia ei ole näkyvä toimija USA:ssa ja NYSE:n pörssissä roikkuminen tuo tätä jatkuvaa liikettä amerikkalaisten näkemysten painottuessa uskomattomiin mittoihin kun kuitenkin aidosti globaali markkinajohtaja joka ei juurikaan toimi USA:ssa (no tuotekehitystä siellä toki on + Naviteq).

  3. Markku H Says:

    En ole ollenkaan varma siitä että 7-10% ohjeistus olisi alakanttiin. Kilpailu on kiristynyt ja kiristyy koko ajan, Aasiasta tulee uutta kamaa tuutin täydeltä. Nokia on parissa vuodessa menettänyt markkinaosuuksia ja sijoittajien ja kuluttajien hermoja kutkutellaan monin tavoin Nokian taholta. Tuotteet ja ohjelmistopäivitykset myöhästelevät, Meego on myöhässä ja uudet puhelimet eivät vastaa odotuksia. Brändi on saanut kovia kolhuja, pari vuotta ollaan jo odotettu Nokian ryhdistymistä. Komponenttipulako myyntiä sakkaa? En olis ihmeissäni vaikka seuraava osavuosikatsaus olisi surkeampi kun Q4 oli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: