Nokia hyppää Microsoftin kelkkaan

Merkatkaa tämä päivä ylös. 11.2, 112. Suomen taloushistorian yksi synkimmistä päivistä. Nokian päätös ottaa Windows Mobile 7 ensisijaiseksi käyttöjärjestelmäkseen ja laittaa MeeGo, Symbian ja QT sivuraiteelle johtaa käytännössä suomalaisen ohjelmistoalan alasajoon.  Pahimmillaan tuo voi tarkoittaa yli 10 000 työtöntä Suomessa. Tampereella, Oulussa, Salossa ja Espoossa voi tulla melkoinen lovi verotuloihin. Nokia, alansa markkinajohtaja, siis hylkää omat alustansa ja ottaa tilalle Windows Mobilen, joka myi 1.5 miljoonaa 4Q:lla versus yli 5 miljoonaa S^3 luuria samalla kvartaalilla.

Yritettyäni turhaan ymmärtää tätä strategiaa Nokian kannalta pari tuntia aamupäivällä päädyin myymään Nokiat pois. En edelleenkään ymmärrä mitä Nokia hyötyy siitä että se vaihtaa avoimet ja omat käyttiksensä suljettuun ja maksulliseen (Noksu joutuu maksamaan rojaltit) Windowsiin. Ja kun tuossa käyttiksessä ei ole tällä hetkellä edes copy-paste tukea näin esimerkkinä. Riski tässä on melko valtava. Ensinnäkin Nokian myynti ja markkinaosuus ennen ensimmäistä WM7 luuria voi romahtaa. Kuka ostaa S^3 luurin jolle tuskin tulee paljon uutta softatarjontaa enää kun alusta kerran tapetaan ja Qt ei ole tulossa WM7:lle. Nokiaa sitkeästi tukeneet softatalot hyppäävät muille alustoille. Maanantaina niillä kaikilla vaihtuu suunta. Miksi ne enää tekisivät yhtään mitään alustoilla jotka tapetaan? Kauanko kestää ennenkuin eka WM7 luuri tulee? Myynti voi romahtaa ennen sitä. Ja mikä takaa että tuo Nokia Wm7 luuri menestyy? 4Q:lla se floppasi. Riskejä on niin paljon että en nähnyt mitään syytä pysyä omistajana. Mutta never say never. Katsotaan myöhemmin josko hyppään kyytiin paljon nykyistä halvemmalla. En kuitenkaan juuri nyt usko että tulen enää koskaan omistamaan Nokiaa.

Microsoft hyötyy tästä merkittävästi. Se saa Nokian myötä lisää voimaa alustansa taakse ja ilman että sen tarvitsee käyttää rahaa tähän (ei tarvi edes ostaa Nokiaa). Hyötyjiä ovat myös Apple ja Google jotka nappaavat Nokian luovuttamaa markkinaosuutta.

Surullinen päivä suomalaisille. Surullinen päivä suomalaiselle ohjelmisto-osaamiselle ja avoimelle koodille. En ymmärrä. Kännyköitä hallitsee sitten tulevaisuudessa kolme amerikkalaista alustaa: iOS, Android ja WM7. Luurivalmistajat ovat sitten matalakatteisia tehtaita näille softantekijöille. Voi helvetti. En olisi tälläistä päivää uskonut näkeväni. Aiheesta voisin kirjoittaa sivukaupalla mutta olkoon nyt. Toivottavasti alan muut toimijat kuten Google tulevat perustamaan R&D keskuksia Suomeen ja hyödyntämään alan osaamista täällä ettei tosiaan käy niin että valtava osaaminen valuu aivan hukkaan. Tomi Ahosella on hyvä blogikirjoitus aiheesta.

Salkku laski kokonaisuudessaan tänään 1.8%. Sinällään helpottunut olo että Nokiaa ei enää salkusta löydy. Nyt pitää katsoa rauhassa mihin tuon Nokiasta irronneen rahan laitan. En tule enää päivittämään “Nokian kvartaalitulossivuja” enkä myöskään “kännykkämarkkinoiden tilannetta kvartaaleittain” – sivua. Ja nyt haen lisää olutta…

AI niin… kurssi romahti tänään 15% ja ihmekös tuo. Lasku tuskin jää tähän.

Tags: , , , ,

50 Responses to “Nokia hyppää Microsoftin kelkkaan”

 1. The Edge Says:

  Jep jep. Hämillään on itse kukin minne Nokia ja tämä maa on menossa… ei auta kuin toivoa että jossakin vaiheessa ns. “uuteen nousuun”. Nokian osakkeenomistajilta vaaditaan nyt pitkää pinnaa.

 2. Oonakonna Says:

  Hyvin pystyit itsesi hillitsemään .)

  Samat tuntemukset täällä. Tässä menee usko koko ihmiskuntaan
  kun huomaa miten typeriä päätöksiä ns. oman alansa viisaat ihmiset
  porukalla pystyvät tekemään.

  Missä oli elopin lupaama elegantti ja yksinkertainen!?

  Mielestäni selekämpi ratkaisu olisi ollut MeeGo+QT+Naviteq+OVI
  ekosysteemin pontevampi eteenpäin vieminen. Enkä olisi pahana katsonut jos Nokian olisi amerikan valloituksen takia pitänyt ola jollakin motoa mukana paikallisessa operaattoribisneksessä.

  JOS TÄMÄ TARINA PÄÄTTYY ILMAN MS:N OSTOTARJOUSTA (edes osittaisesta osasta) NIIN ON TAPAHTUNUT HISTORIAN SUURIN KUSETUS JA JOSSA HÄVIJINÄ SUOMALAISET IHAN KAIKILLA TASOILLA (omistajat, nokian työntekijät, suomalasiet veronmaksajat, valtio/kunnat, eläkeyhtiöt, jne).

 3. tooki Says:

  Heipä hei

  Tein saman asian, mutta ostin kuitenkin takaisin micro-pienen-pienen siivun. Mutta niin kai tiedät, että Qt tukee myös windows ce-alustaa? Teoriassa on mahdollista, että Qt:ta laajennetaan tuolle WP7 alustalle ja sitä voidaan käyttää siellä, mutta toivossa on hyvä elää.

  Täytyy kyllä sanoa, että olen Qt fanaatikko ja tämä on ollut minulle kauhea päivä aivan hirveä, niin rahallisesti kuin henkisesti.

 4. Micel Says:

  Terve. Tuntuu vieläkin, että tänään Nokialta tulleet tiedotteet on pahaa unta. En pystynyt mitenkään ymmärtämään uutta strategiaa.

  Suoraan sanottuna vituttaa aivan käsittämättömän paljon.

  Luojalle kiitos, että myin warrantit ajoissa pois, kun tuo Elopin kirje työntekijöilleen heitti pelon persuksiin. Vaikka olin aivan varma, että kyseinen kirje on täysi vedätys.

  Tänään aamulla kun ovi mailiin tuli Nokian tiedotteet siinä klo 9:30 olin totaalisen järkyttynyt.

  Myin 85% Nokiasta pois. Olisin halunnut myydä kaikki, mutta ajattelin että, parempi olla myymättä kaikkea tunnekuohun vallassa..

  Seuraavaksi aukeaa perisuomalainen koskenkorva. Niinkään minua ei harmita omat tuhansien eurojen tappiot tänään. Enemmän olo on surullinen Nokian puolesta.

  Luulin olevani optimisti, mutta en löydä mitään positiivista Nokian uudesta strategiasta.

  Tuntuu siltä, että Microsoft käytti tilaisuuden hyväkseen täydellisesti. Sen sijaan, että olisi ostanut Nokian isolla rahalla lähetti yhden miehen hoitamaan kaikki edut Microsoftille pilkka hintaan.

  Lopulta Nokia tullaan ostamaan ja pilkkomaa ja Microsoft ottaa siitä kaiken irti. Siirtymä kauden aikana Nokian tulos tulee romahtamaan ja Nokia on helppo ostaa pois.

  Nerokasta.

  Suomalaisittain, erittäin surullista. Tekisi mieli potkia Ollilaa munille näin suomeksi sanottuna….

  • Laimea Silli Says:

   aivan aivan… ei täälläkään selvin päin olla. Suomalaisen ohjelmistoteollisuuden hautajaisia vietän surullisissa fiiliksissä. Uskomatonta paskaa tämä tämänpäiväinen.

 5. moose Says:

  Henkilökohtaisesti en saanut vielä riittävästi tarttumapintaa Stephenin puheista. Liian yleisellä tasolla liikuttiin. Odotan mielenkiinnolla sitä miten tämä yhteistyö lähtee konkretisoitumaan.

  Korupuheet olivat kutakuinkin sitä normaalia tavaraa. Suurin este tämänkin allianssin toimivuudelle ovat toimijat itse. Loppuviimeksi siis kummankin osapuolen toiminta määrittelee sen mihin lopulta päädytään. Tähän liittyy luonnollisesti sekä riskejä että mahdollisuuksia.

  Jos ei muuta, niin Stephen osasi ainakin valita quotensa oikein:

  Jälleen kerran aika näyttää. Voihan tässä huonostikin käydä 😉

  • moose Says:

   Quote tulee siis noin 0:44 kohdalla…

   • Laimea Silli Says:

    Kumpa osaisin olla yhtä optimistinen kuin sinä… en vaan ymmärrä miten tämä hyödyttää Suomea ja suomalaisia ja Nokiaa.

   • moose Says:

    No en minä odota suuria. Niin kuin todettua, aika näyttää. Mutta mielestäni tämä on vähintäänkin kiehtovaa.

    Vähän menee itsensä toistamiseksi, mutta minun on todella vaikea sanoa yhtään mitään tästä yhteistyöstä sen takia, että se ei ole juurikaan konkretisoitunut. Tähän mennessä on käsittääkseni allekirjoitettu vasta aiesopimus, ja yksityiskohtia vielä hiotaan.

    Itsellenikin on hieman epäselvää Nokian rooli tässä yhteistyössä. Nokialla on kuitenkin paljon vahvuuksia. Toivon vain, että myös Microsoftin puolelta osataan lähestyä tätä yhteistyötä nöyrästi, ja tunnistaa Nokian vahvuudet ja osata ottaa niistä hyöty irti. Tekisi melkein mieleni kysyä Elopilta, että miten Nokia meinaa tuoda omaa osaamistaan WP7 käyttöjärjestelmään.

    Jännäksi menee 🙂

 6. J.T Says:

  Kieltämättä yhtiä historian pahimpia päiviä.

  Yleisesti ottaen vihaan salaliittoteorioita, mutta jos tehdään poikkeus, en näe järjestelyssä mitään edullista Nokian kannalta. 16 vuotias pikkuveljenikin joka ymmärtää talouselämästä lähes yhtä paljon kuin Jutta Urpilainen julkisesta esiintymisestä, kysyi aidosti “Mitä vittua?”

  Ainut syy miksi en itse myynyt heti osakkeitani on se, että odotan jos lähiaikoina kävisi tuuri yritysvaltauksen tai Android- uutisen myötä, jolloin kurssi voisi nousta sopivaksi myyntiä varten.

  Jos tunteet kumminkin sivutetaan etenkin ensimmäinen on epärealistista, sillä Microsoftin on kannattavampaa hajottaa Nokia mahdollisimman moneen pesäkkeeseen jotka kymmenkertaisella ylivoimalla pakotetaan alistumaan. Toisaalta Microsoft saa ilmaiseksi kokeilualustan tuotteilleen, eikä sen epäonnistuessaan tarvitse kantaa vastuuta. Suoraan kuin Sodankäynnin taidosta.

  Täytyy myöntää että yhtiö oli sijoitusurani suurin erhe. Jos tarkastellaan taloudellisia lukuja ja niihin suhteutettuja riskejä, koen että otin hyvän riskin. Toisaalta sille on syy miksi Warren Buffett alkoi painottaa johdon merkitystä sillä välin kuin oppi-isä Benjamin Graham keskittyi enemmän taloudellisiin tunnuslukuihin. Oli typerää

  Tällä hetkellä Nokiaan pätee vanha viisaus – köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa.

 7. anonyymi Says:

  Laimea Silli,

  En tiedä mobiilititeknologiasta (esim. käyttöjärjestelmistä) juuri mitään, mutta uskaltaisin silti kontrata hieman vallitsevaa tappiomielialaa Nokian suhteen. Kuulisin mielelläni missä olen mielestäsi väärässä randomeissa kommenteissani ja/tai mitä muita asioita tulisi ottaa huomioon, kun tarkastellaan Nokiaa nimenomaan sijoitusnäkökulmasta – ei Suomen valtilntalouden, kuntatalouden tai Suomen työllisyyden näkökulmasta. Selvää on, että nyt alustavasti julkistetut leikkaukset tulevat olemaan vaikeita ja kovia Suomen työllisyyden puolella. Erittäin valitettavaa, mutta todennäköisesti kuitenkin välttämätöntä yhtiön kannalta.

  Nokia sijoituskohteena:

  1. Perjantain 7 euron Helsingin päätöskurssilla Nokian markkina-arvo on n. 26200 meur. Nokian Q4/2010 nettokassa oli n. 5640 meur. Nokian 2010 EBIT oli 2070meur (2009: 1197meur). 2010-2008 vuosien (jolloin monet Nokian nykyisistä vaikeuksista olivat jo tiedossa, ja makrotalous oli lisäksi monilla markkinoilla huono) keskimääräinen EBIT on 2750meur. Nokian nykyinen P/E liikkuu kolmen vuoden keskiarvolla siis 7-8 välissä.

  Em. laskelmat eivät huomioi esim. NSN:n mahdollista pörssilistausta ja Nokian oikeusjuttuja, joista voi tulla korvauksia tai Nokia voi joutua maksamaan korvauksia. Lisäksi mukana ei tietenkään ole esim. niitä kustannussäästöjä, joita tulee R&D -puolen leikkaamisesta.

  2. Nokian Q4/2010 omalla pääomalla laskettuna Nokian P/B on nyt 1.80. Tätä ei ole oikaistu esim. Navteqin mahdollisella alaskirjauksella.

  Mielestäni kohtien 1-2 luvut eivät ole kovin haastavia vaikka Nokia ei pääsisikään CMD:ssä esitettyihin pitkän tähtäimen kasvu- ja kannattavuustavoittesiinsa. Jos taas pääsee, hyvin halvalta näyttää.

  3. Esimerkiksi Intiassa Nokia on tällä hetkellä “most trusted brand”. Tämä ei tarkoita, että matkapuhelinvalmistajien joukossa, vaan yleensä. Lisäksi kun katsoo kansainvälisiä branditutkimuksia, Nokia näyttäisi niissä edelleenkin sijoittuvan varsin korkealle. Onko näissä tutkimuksissa jotain rakenteellista vikaa?

  4. Em. osakkeen hinnoittelulla Nokia vaikuttaa mielestäni melkoisen halvalta osakkeelta, jos haluaa osallistua kehittyvien maiden kuten Intian, Kiinan, Indonesian jne. kulutajamarkkinoille. Riippumatta siitä, mitä tapahtuu älypuhelinpuolella länsimaissa, uskaltaisin väittää, että Nokian perinteisempi puhelinliiketoiminta tulee mahdollistamaan 0,4 eur osingon maksamisen Nokian toimintojen uudelleen myllertämisen kestävän ylimenokauden ajan. Nokian houkuttelevuutta sijoituksena lisää mielestäni se, että tällä hetkellä on todella vaikea löytää ketään, kenen mielestä Nokia olisi järkevä sijoituskohde. Mielestäni se, että 2011 näkymiä ei annettu, ja että 2011-2012 tulevat olemaan siirtymävuosia, pitää huolen siitä, että anglosaksiset institutionaaliset kvartaalisijoittavat tulevat välttämään Nokiaa kuin ruttoa. Aikaisemmin minua on epäilyttänyt setimentissä se, että suomalaiset yksityissijoittajat, jotka kokonaisuutena harvemmin ovat oikeassa, ovat suosineet Nokiaa. Nyt tämäkin ryhmä näyttäisi kuitenkin hypänneen palavalta lautalta.

  5. Nokian ja Microsoftin yhteistyö: Lähes kaikissa uutisjutuissa, erityisesti Suomessa, on todettu, että Nokiasta tuli nyt MSFT:n alihankkija. Käsittääkseni harva kuitenkaan on päässyt lukemaan LOI:n sisällön. Minä en ainakaan ole. Elop ei myöskään käsittääkseni sanonut, että Nokia luopuu Meegosta. Eli mikä estää Nokian R&D -menojen keskittämisen nyt kulisseissa rauhassa esim. Meegoon tai johonkin muuhun samaan aikaan, kun MSFT:n kanssa toimimalla pyritään heittämään kapuloita Googlen ja Applen rattaisiin. Tällä hajauttamisella Nokiaa saattaisi pelata itselleen aikaa ja pyrkiä huolehtimaan toisaalta siitä, että sille ei käy kuten IBM:lle.

  6. “Kuka hullu ostaa Nokian XYZ käyttöjärjestelmää käyttävän puhelimen, jos se kerran ajatetaan alas?” Sanottiinko Nokian CMD:ssä, että MeeGon valmistus lopetetaan? Toiseksi, valtaosa kännykän ostajista (ml. allekirjoittanut) ei tiedä/välitä käyttöjärjestelmistä yhtään mitään. Lisäksi pari vuotta on pitkä aika, ja sinä aikana puhelin vaihtuu monilla. Puhelimen merkki ei välttämättä taas vaihdu.

  7. “MSFT ostaa Nokian”. Jos ostaa, miksi ei ostaisi saman tien. MSFT:n kassassa on kyllä rahaa, ja yhtiöllä on lainajärjestelyt kunnossa. Miksi odottaa, selviääkö, että toimiiko yhteistötyö vai ei. Jos toimii, ostaminen tulee kalliimmaksi, jos ei toimi, miksi ostaa roskaa.

  8. Jos ja kun kehittyvien maiden kuluttajat tulevaisuudessa pystyvät hankkimaan hienompia puhelimia joiden kautta päästä esimerkiksi nettiin inhimilliseen hintaan yms., miksi Suomessa ollaan kuin maansa myyneitä siitä, että kehittyvien markkinoiden arvostetuin puhelinfirma Nokia ja kehittyvissä maissa yleisin nettiselain ja toimistotyökalupaketti Microsoft löytyisivät samasta paketista. Toki tässä riskinä on, että Nokialle käy kuin IBM:llä, mutta jotenkin tuo IBM-vertaus on niin ilmeinen, että mieli tekisi kontrata ja sanoa, että tuskin edes Nokian surkea suomalaissavupiippuvuorineuvos -hallitus olisi niin typerä, että olisi antanut uudelle toimitusjohtajalle ja järjestelijälle vapaan valtakirjan, jolla toistetaan yksi maailman tunnetuimmista yritysmunauksista. Nokian omistuspohja on myös niin repaleinen, että tuskin siellä mitään kovin syvällisiä keskusteluka kenenkään aktivistisijoittajan kanssa on näistä asioista käyty eli tässä mielessä uskon, että savupiippuneuvokset ovat tosiasiallisesti saaneet sählätä aikata vapaasti tässä asiassa.

  Aika näyttää, mutta mielestäni Nokian nykyhinnoittelu on sellainen, että kaiken ei tarvitse mennä putkeen, ja osake näyttää silti edulliselta. Tietenkään tämä ei riitä Park Avenuen analyytikko- ja varainsiirtomiehille, mutta heidän ja Intian, Indonesian ja Kiinan keskivertokuluttajien arki onkin hieman erilaista eivätkä nämä maailmat oikein kohtaa. Tietenkin Nokian, joka on nykyisen omistusrakenteensa puolesta portfoliosijoittajien heittopussi, täytyy myös myydä kv-sijoittajille Nokia-tarina Pohjois-Amerikassa huomiotalousmielessä, mutta se USA:n väkiluku on kuitenkin “vain” se reilut 300 miljoonaa. Tässä mielessä minusta puhutaan tällä hetkellä liikaa älypuhelimistä ja Pohjois-Amerikasta aivan kuin se olisi joku kuolemankysymys.

  Disclosure: Long NOK

  • Laimea Silli Says:

   No toivottavasti olet oikeassa. Minulle Nokia lakkasi 112 strategian myötä olemasta kiinnostava sijoituskohde ainakin lyhyellä aikavälillä. Riskien pitää merkittävästi hälvetä ennenkuin minä uskallan hypätä kyytiin. Voihan se tietysti olla mahdollista että Nokia “tekee Nokiat” uudelleen mutta se olisi jo yliluonnollinen temppu.

   Tähän haluan siltä kommentoida: “Toiseksi, valtaosa kännykän ostajista (ml. allekirjoittanut) ei tiedä/välitä käyttöjärjestelmistä yhtään mitään.”

   Mutta sovelluskehittäjät tietävät ja Nokia veti niiden alta maton nyt ehkä viimeisen kerran. Ilman sovelluskehittäjiä ei ole sovelluksia ja jos ei ole alustalle sovelluksia niin miksi sitä älyluuria ostettaisiin?

  • Laimea Silli Says:

   Ja tällä käyttiksellä siis pitäisi kilpailla tulevaisuudessa Androidia ja iPhonea vastaan. Tässä on WM7 käyttöjärjestelmän rajoitukset tällä hetkellä:

   WP7-specific limitations

   * No system-wide file manager
   * No Bluetooth file transfers
   * No USB mass storage mode
   * Limited third-party apps availability
   * No Flash or Silverlight support in the browser
   * Too dependent on Zune software for file management and syncing
   * No video calls
   * No custom ringtones
   * Music player lacks equalizer presets
   * No multitasking
   * No copy/paste
   * No DivX/XviD video support (automatic transcoding provided by Zune software)
   * No sign of free Bing maps Navigation so far
   * No internet tethering support

   Symbianissa ja MeeGossa moisia rajoituksia ei ole. En voi kuvitella ottavani itse tuollaista luuria käyttöön jossa on moiset rajoitukset.

   • moose Says:

    Lainaanpa itseäni tuolta ylempää:

    “Nokialla on kuitenkin paljon vahvuuksia. Toivon vain, että myös Microsoftin puolelta osataan lähestyä tätä yhteistyötä nöyrästi, ja tunnistaa Nokian vahvuudet ja osata ottaa niistä hyöty irti. Tekisi melkein mieleni kysyä Elopilta, että miten Nokia meinaa tuoda omaa osaamistaan WP7 käyttöjärjestelmään.”

    Tässä taitaakin olla yksi avainkohta. Miten saadaan poistettua nämä rajoitukset, vai saadaanko?

   • Jontte Says:

    Suurin osa listatuista tavoitteista on joko nörttiominaisuuksia, irrelevantteja tai molempia.

    Muita huomioita keskustelusta: Elopin demonisointi. Ei tällaista yksi mies sooloile, tällä on johdon ja *hallituksen* täysi tuki. Saattoi olla jopa syy Elopin valintaan.

    WP7:n nykymyynnin tai ominaisuuksien vertailu on aika turhaa. Ei niillä ole mitään merkitystä kun Nokian Windows-kapula on markkinoilla. Androidinkin markkinaosuus oli 12-18kk sitten minimaalinen. Tilanteet muuttuvat, kehityspotentiaali on tärkeätä.

    Riskiratkaisu, mutta ei Nokialle lainkaan sellainen katastrofi mitä sentimentaalinen lehdistö maalaa. Nokian R&D tuottavuuden takia olisi suomi-inssejä leikattu isolla moottorisahalla viimeistään vuoden tai kahden päästä vaikka (tai varsinkin) jos olisi jatkettu nykyisellä linjalla.

 8. analyzing Says:

  Yhtiön tulos menee pakkasella – vähintään vuodeksi mutta alalla tiedetään että tuollainen kehitys on äärimmäisen vaikea katkaista, yhtiö siirtyi arvoketjussa pari askelta taaksepäin ja päälle käytännössä luopuu määräysvallasta tuotteidensa oleellisten ominaisuuksien suhteen.

  Täysin käsittämätöntä, ei tätä ymmärrä vielä nukutun yönkään jälkeen.

  • Laimea Silli Says:

   en minäkään ymmärrä erittäin huonosti nukutun yön jälkeenkään. Mielestäni on erittäin todennäköistä että tulos menee miinukselle ja että markkinaosuus tulee laskemaan reilusti.

   Mitä tapahtuu tämän jälkeen on täysin auki. Nokian uusi strategia voi toimia tai sitten ei. Riski on suuri. Ainakin 3rd party sovelluskehittäjät se suututti nyt lopullisesti. Android ja iOS alustat saavat nyt paljon uusia devaajia.

 9. LaruX Says:

  Engadgetissa on jo kuva uudesta Windows Mobile puhelimesta (konsepti) http://www.engadget.com/2011/02/11/exclusive-nokias-windows-phone-7-concept-revealed/
  Että silleen. Saapas nähdä onkos kone esillä Barcelonassa sunnuntaina.

  Eilinen päivä meni pilalle, eikä tämäkään hyvin ala. Päätöstä ei ole näköjään pyörretty yön aikana. Eniten itseäni v*tuttaa tuo QT:n kohtalo. Sitä ei voi ymmärtää, ei vain voi.

  • Laimea Silli Says:

   > Eilinen päivä meni pilalle, eikä tämäkään hyvin ala.

   juuri näin. Vietin itse eilen tuntemani Nokian hautajaisia ja olo on nyt aika krapulainen 🙂

   > Eniten itseäni v*tuttaa tuo QT:n kohtalo. Sitä ei voi ymmärtää, ei vain
   > voi.

   tässä 112-strategiassa on aika vähän mitä minä ymmärrän. Itseasiassa ei mitään.

 10. leonardo Says:

  Samat fiilikset kuin Sinulla ja muilla kommentoijilla. Itse olin optimistinen mutta meklarini soitti keskiviikkona ja suositteli keventämistä. Hetken pohdittuani käskin myydä kaiken – torstaina Nokia possa kokonaan pois 8,32.. Pitäisi kai ostaa konupullo meklarille ja toinen itselle ja viettää myös pejaiset Nokian muistolle. Eniten harmittaa se, että pelkään Nokian luisuvan nopeasti puhtaasti jenkkien käsiin. No onneksi ostin juuri vaimolle E7:n joten muutaman vuoden ainakin hän voi nauttia toimivasta ja hyvästä luurista. Itsekin pitäisi vaihtaa luuri mutta pieni kynnys juuri nyt tuntuu olevan mutta ehkä vielä hankin tuon N8:n, jäänee viimeiseksi Nokiaksi pitkässä sarjassa puhelimia.

 11. anonyymi Says:

  Laimea Silli (ja muut), kiitos kommenteista.

  Voisitko kertoa lisää esittämistäsi seuraavista huomioista?:

  “Mutta sovelluskehittäjät tietävät ja Nokia veti niiden alta maton nyt ehkä viimeisen kerran. Ilman sovelluskehittäjiä ei ole sovelluksia ja jos ei ole alustalle sovelluksia niin miksi sitä älyluuria ostettaisiin?”
  “Ainakin 3rd party sovelluskehittäjät se suututti nyt lopullisesti. Android ja iOS alustat saavat nyt paljon uusia devaajia.”

  Q: Miten alalla käytännössä sovellutusten kehittäminen tällä hetkellä toimii ja tapahtuu? Mitä osaa 3rd party sovelluskehittäjät tällä hetkellä edustavat kokonaisuudesta ja sisällöstä ja laadusta? Vallitseeko alalla yleisemminkin jonkilainen kapinahenki Nokiaa tai Microsoftia kohtaan ja tästä syystä Androidia ja iOSia pidetään ensisisijaisempina? Mitkä tekijät mielestäsi vaikuttavat em. kapinaliikkeen syntyyn ja mitkä tekivät sitä mahdollisesti voivat lisätä/vähentää?
  Keitä nämä 3rd party sovelluskehittäjät pääsääntöisesti ovat, mistä he tulevat, mitkä ovat heidän motiivinsa ja kannustimensa?

  “WP7-specific limitations —-Symbianissa ja MeeGossa moisia rajoituksia ei ole. En voi kuvitella ottavani itse tuollaista luuria käyttöön jossa on moiset rajoitukset.”

  Q: Ymmärrän pointtisi hyvin, joskin vastaväitteenä voisi ehkä esittää, että osakesijoittamisen näkökulmasta tämänhetkiset edut/puutteet eivät välttämättä ole pysyvä kilpailuetu tai -haitta. En tunne käyttöjärjestelmien teknisiä eroja yms., ja kysyisin siksi lisäksi, onko mielestäsi WP7 ja/tai NOK-MSFC yhteistyössä mitään sellaista, jota Googlella tai Applella ei ole?

  MItä tulee Nokian tappiollisuuteen tai voitollisuuteen 2011, mielestäni tällä asialla ei ole hirveästi merkitystä osakesäästäjälle. Selvästi on niin, että Nokia on hinnoiteltu auringonlaskuksi, mikä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö osake voisi laskea vielä vaikka kuinka paljon, jos tulos menee tappiolle. Toisaalta luulisin, että jokainen joka kuvittelee pystyvänsä myymään huipulla ja ostamaan pohjilla, kun epävarmuus on hälventynyt, jos se nyt yleensä koskaan poistuu, todennäköisesti pettyy.

  En todellakaan mitenkään halua yrittää vähätellä Nokia-uutisten vaikutusta Suomelle ja Suomen työllisyydelle: erittäin ikävää. Nokia yhtiönä -näkökulmasta kontraisin anekdoottitasolla kuitenkin sen verran, että kun tänään ulkomailla kävelin paikallisen Nokia-liikkeen ohi, samanlailla siellä oli väkeä katsomassa niitä Nokian “superpaskoja” puhelimia kuin ennenkin. Yhtä vähän tai paljon, riippuu katsojasta. Samassa kauppakeskustassa paikallisen suuren operaattorin myyntimies ojensi edelleen mainoslappuja. Mainoksen puhelimista 5 kpl oli Nokioita, SE:ltä oli 3 kpl, Samsungilta ja HTC:ltä molemmilta 2 kpl. Yksittäisiä malleja oli tietysti myös muilta valmistajilta. Tämä anekdootti ei tietenkään todista yhtään mitään, mutta jos ja kun kannattavien puhelinvalmistajien joukko pienenee, Nokian tuotto-riski-potentiaali on mielestäni osakesijoittajalle ihan ok aikahorisonttiana min. 2 vuotta kunhan tase ei ala heiketä. Voin kyllä olla väärässäkin, ei olisi ensimmäinen kerta.

  Siinä olen kyllä samaa mieltä, että mitä tulee yhteistyösopimuksen yksityiskohtiin, kertoimet ovat MSFT:n puolella, koska MSFT:n merkittävillä henkilöomistajilla on aivan erilainen intressi voittaa näissä asioissa kuin palkkajohtajilla, savupiippuvuorineuvoksilla tai kasvottomilla portfoliosijoittajilla. Lisäksi MSFT:n track record on partnereiden tai/ja ostokohteina olleiden osapuolen näkökulmasta tyly. Kuitenkin veikkaan, että aika paljon tätäkin on jo hinnoiteltu Nokian osakkeeseen.

  Disclosure: long NOK

  • Laimea Silli Says:

   Sovelluskehityksestä. Puhuin nyt niistä sovelluksista jotka ovat ladattavissa Ovi Storesta ja Maemo.org repositoryistä. Ne kaikki ovat 3rd party kehittäjien tekemiä. Nokian strategiana ennen 112:ta oli SYmbian ja MeeGo-alustoille tehtävä sovelluskehitys Qt-kirjastojen ja platformin päälle ja softafirmat olivat investoineet tähän ja tehneet jo paljon uusia applikaatioita. Tätä ennen ne tekivät sovellukset vaikeammin koodaamalla suoraan Symbian-alustalle. Ja nyt kun Nokia ilmoitti että omat alusta ajetaan alas niin sovelluskehittäjien pitäisi taas investoida uuteen alustaan .NETiin jos haluaisivat Nokialle koodailla.

   Miksi ne haluisivat kun ei ole mitään tietoa koska sellaisia luureja tulee ja kuinka ne menestyvät? Tähän asti WM7 on ollut floppi ja alusta on teknisesti erittäin rajoittunut mikä jo itsessään karkoittaa sovelluskehittäjiä. Ja miksi sovelluskehittäjät luottaisivat enää Nokiaan kun se jälleen kerran veti niiden alta maton.

   Android ja iOS ovat nyt kuuminta hottia sovelluskehittäjien vinkkelistä. Android on avoin ja suurin älyluuri-OS. iOS on nyt ainakin toistaiseksi tärkein alusta sovelluskehittäjille sillä Applen iPhone käyttäjät lataavat aktiivisesti noita applikaatioita ja ne generoivat sovelluskehittäjille parhaimmat voitot.

   Se alusta missä on paras sovellusvalikoima ja parhaat ominaisuudet tulee uskoakseni voittamaan. Ennen 112:ta uskoin että Nokialla olisi voittava stretegia tämän suhteen.

   Sovelluskehittäjien fiiliksiä voi aistia vaikkapa noistä linkeistä:
   http://talk.maemo.org/showthread.php?t=69654
   http://talk.maemo.org/showthread.php?p=943559#post943559
   http://conversations.nokia.com/2011/02/11/ask-steve-and-stephen/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NokiaConversations-Posts+%28Nokia+Conversations+-+Posts%29 (kommentit)

   Nokiasta tuli nyt käytännössä Microsoftin sopimisvalmistaja. Tulevaisuuden katetaso on sitten siinä 10% hyvinä vuosina ja uskoisin että markkinaosuus ei tule olemaan sama kuin ennen.

 12. Anon Says:

  Nyt vihdoin ymmärrän mistä on kyse.

  Hiiret tilasivat rahtilaivallisen juustoa, mutta
  kun tilaus saapui perille 11.2, he huomasivat
  laivan olevankin täynnä kultaa, eikä juustoa missään!

  Raivostuneet hiiret alkoivat heitellä kultaa
  mereen ja huusivat “v*ttu täällä ei ole yhtään juustoa!”

 13. Haamu Says:

  Aivan ensiksi haluan sanoa, että on suuri menetys ellei Laimea silli enää bloggaile mobiilimarkkinoide tilannetta. Koen että antisi juuri sillä saralla on erittäin suuri, vaikka johtopäätöksesi eivät parhaita olekaan olleet, ovat tietosi silti erinomaisia.

  MS ja Elop tekivät härskin vedätyksen ja se onnistui, minä siirryn ensi viikolla Nokian suhteen putteihin, uskon että teen niillä suuren tilin vielä.

 14. timppa Says:

  Miten Nokian sitten olisi pitänyt yrittää ottaa älypuhelinmarkkinoiden johto takaisin ja paikka USA:n markkinoilla? Minulla on nyt vähän sellainen olo, että jengi on pettynyt sen takia, ettei Elop keksinytkään tapaa millä tämän olisi voinut saavuttaa tekemällä kaiken aivan kuten ennenkin.

 15. Heikki Says:

  Oon timpan kanssa samoilla linjoilla. Mitä sitte olisi pitänyt tehdä? Mitä ihmettä ihmiset odottivat? Okei, ehkä MeeGon piti olle se juttu millä tästä suosta noustaan.

  Itse seuraan mielenkiinnolla tilannetta. Tuntuu siltä, että suomalaiseen mentaliteettiin ei sovi, että tehdään liittouma jonkun kanssa mikä vielä hyötyy siitä. Olis pitäny Nokian vaan kaatua saappaat jalassa..

  Vai?

 16. Para Noid Says:

  Jos katsoo asioita MS:n kannalta, niin
  sen osuus älypuhelinmarkkinoista on
  muistaakseni noin 4 pinnaa. WP7 on
  laimean alkuinnostuksen jälkeen jo
  hiipuva käyttis joten Q1 tämä osuus on
  laskussa. Osuutta jakavat nyt Samsung,
  LG ja HTC – alan kovimmat toimijat
  rautapuolella Nokian jälkeen. Näillä on
  WP:ssä noin 1-2 vuoden etumatka Nokiaan.
  Myös Sony Ericssonilta WP7 puhelin on jo
  tulossa (miettikäähän miksi)

  Onko Nokian mukaantulo “itsenäisenä”
  WP:n pelastus? Ei, kahdesta syystä.

  1. Se saa mainitut toimijat keskittymään
  entistä kovemmin muihin ekosysteemeihin,
  androidiin ja badaan.
  2. Nokian oppimisprosessi ja “implementaatio”
  tulee kestämään niin kauan, että WP:n juna on jo
  mennyt, ennen kuin Nokia pääsee edes
  alkuun.

  Mikä on sitten MS:n ainoa pelastus?
  1. Voittaa takaisin puolelleen ainakin kaksi
  mainitusta nelikosta ja mielellään eksklusiivisesti.
  2. Saavuttaa kilpailuetua muihin ekosysteemeihin
  nähden oleellisten mobiilipatenttien ja
  hyvän karttapalvelun muodossa.

  MS:n ainoa mahdollisuus on sitouttaa mainitut
  toimijat voimakkaammin WP7:aan. Kuinka se
  käy?

  1. Hankkimalla iso oleellisten mobiilipatenttien
  salkku, jolla se voi “painottaa” omaa käyttistään
  2. Hankkimalla karttapalvelu, jonka se voi
  liittää omaan ekosysteemiinsä ja tarjota edullisesti
  toimijoiden käyttöön.
  3, Tarjoamalla lisää porkkanoita muille toimijoille niin,
  että ne sitoutuvat voimakkaammin WP alustaan.

  Mitä nämä porkkanat voisivat olla?

  “Tässä olisi tarjolla tällainen verkkotoimittaja –
  myydään kokonaisena tai paloina. Tai jos mieluummin
  haluatte, niin voidaan kuopata koko puulaaki, niin
  jää markkinoile paremmin tilaa.”
  Sony-Ericsson tai uutena WP tukijoina Huawei
  tai ZTE voisivat kiinnostua tästä.
  “Tässä olisi tarjolla tällainen tuotemerkki, parin
  miljardin peruspuhelinpopulaatio, sekä miltei
  puolen miljardin vuosittaiset peruspuhelin
  markkinat. Onhan tämä business vähän hiipumaan
  mutta saattaapa tässä jotakin arvoa olla”
  Luulen, että tämä olisi aika monen kandidaatin
  märkä uni.

  Tärkeintä MS:lle on kuitenkin toimia nopeasti
  ettei android ehdi karkuun. Noin elokuussa tämä
  voisi olla kuitenkin jo finaalissa.

  Kerrataanpa vielä:

  1. Nokian kurssin romautus troijalaisen johdolla (2-4 /11)
  2. Symbianin ja Meegon kuoppaus (2-3/11)
  3. Lunastustarjous, kun 50 pinnaa hankittu bulvaanien
  avulla (4/11, aika pian sen jälkeen kuin pahasti
  tappiollinen Q2/11 tulosennuste on annettu)
  4. Nokia hankinta finaalissa (6/11)
  5. Navteqin ja patenttien siirto (6/11)
  6. NSN kauppa tai kuoppaus (7/11)
  7. Peruspuhelimien ja tuotemerkin myynti (8/11)
  8. Älypuhelin resurssien kauppa ja oman
  älypuhelinvalmistuksen lopetus. (8/11)

  Lopputulema:
  – n. 20-30 mrd markkinanaoperaatio on tuottanut suoraan
  n. 7 mrd kassan ja noin 10-15 mrd peruspuhelinten myynteinä
  – NSN myynti tuotti n. 3 mrd
  – Navteq markkina-arvo n. 10 mrd
  – Patenttisalkun arvo n. 5mrd
  – 3-4 tärkeintä toimijaa on sitoutunut WP:hen,
  näistä pari eksklusiivisesti.
  Nokia tyhjiö antaa kovan kasvupotentiaalin

  Asettukaa myös itse microsoftin asemaan ja kuvitelkaa
  että kai mäkelä johtaa sitä. Miten te toimisitte?

  Avainpohdinta on tämä: Kumpi on realistisempi
  strategia microsoftille nousta
  2-4 pinnasta yli 30:een parissa vuodessa:

  1. Tehdä niin houkutteleva WP että
  android ja iOS näyttävät seinäruusuilta

  vai

  2. Varmistaa ettei tärkeimmiltä tuotemerkeiltä
  ole juuri muuta kuin WP:tä tarjollla

  Mielestäni jälkimmäinen on ainoa mahdollinen
  ja paranoidi skenaarioni pohjautuu sen kehittelyyn.

  PS1. Samsung ja Sony Erkki ilmoittivat
  kuin yhdestä suusta luopuvansa sympparista
  syyskuussa eri juuri kun y.o. operaatioita
  suunniteltiin.
  PS2. Sony erkki pyörsi yllättäen päätöksensä
  keskittyä androidiin ja on kaikessa hiljaisuudessa
  työstänyt omaa wp7 puhelinta
  PS3. Miksi Elop haukkui symbianin paskaksi niin
  että Q2 ilma katoaa varmasti jalkojen alta.
  PS4. Miksi Nokia Windows puhelin tullaan lupaamaan
  vasta loppuvuoteen?
  PS5. Miksi julistettiin Heti elopin tultua tämä meego+
  qt strategia, jolla saatiin aikaiseksi vain kaikki tekemään
  jotakin turhaa ja massiiviset alaskirjaukset Q1 tulokseen?
  PS6. Miksi Bill Gates et. al ovat myyneet pää märkänä
  omia MS osakkeitaan, niin että MS:n kurssi jopa laski
  perjantaina, vaikka ostajia oli varmasti jonoksi.
  Olisiko kyseessä vain fund raisng johonkin jaloon, vai
  liittyisikö tämä jotenkin Nokian tulevaan yhtiökokoukseen.
  PS7. Miksi samsungilla amoled lisäkapasiteetin valmistus
  kestää yli 2v, vaikka tällä viiveellä se rajoittaa omaakin
  myyntiään?
  Luulisin että esisopimuksia on jo tehty

  • Laimea Silli Says:

   Mielenkiintoista pohdintaa kerrassaan. Ehkä hieman tuossa on mielikuvitus laukannut liikaa mutta mistäs sen tietää vaikka tässä oltaisiin asian ytimessä. Olen kanssasi kyllä samaa mieltä siitä että tässä on monia asia jotka ovat erittäin outoja.

   Elop kuitenkin toteuttaa Nokian hallituksen ohjeita ja strategiaa. Ennen viimeaikojen vaikeuksia eivät nuo Nokia omistajat ilmeisesti juuri vaikuttaneet hallituksen työhön. Mutta entä viime aikoina? Päättivätkö Nokian isoimmat omistajat (USA:sta) viime kesänä/syksynä yhdessä että nyt tarvitaan muutos? Olivatko nuo omistajat samalla Microsoftin isoja osakkeenomistajia? Tämähän selittäisi koko kuvion…

   Nerokkainta Microsoftin kannalta on että se sai Nokian leiriinsä ilman että sen tarvii sitä ostaa. Ja samalla Nokia polttaa sillat takanaan ja ainoa tie eteenpäin on Windows Phone. Microsoftille mobiilipuoli on vain yksi pieni osa kun taas Nokian pääbisnes jonka mukana se kaatuu tai nousee.

 17. Laimea Silli Says:

  Mielenkiintoinen juttu ja keskustelua aiheesta: http://nokialand.blogit.kauppalehti.fi/blog/22192#94336

 18. mobiili Says:

  Itse näen tässä synkistelyssä selvän kontraamisen paikan, eli näen kokonaisuutena MS uutisen hyvänä sijoittajan kannalta. Suomen työllisyyden ym. osalta tilanne on tietysti synkkä.

  Täytyy muistaa että se on Nokian hallitus, joka on tämän päätöksen takana ja siellä uskoakseni kuitenkin haetaan firman parasta. Ei ne mitään hölmöjä siellä ole, varmasti uskovat että sopimuksella (jonka yksityiskohdat ja riskit tuntevat tarkasti) lähtee firma nykyistä vahvempaan kasvuun.

  Tosin täytyy sanoa, että en tiedä pitäisikö Nokiaa ostaa jo nyt vai vasta kun synkistely on jatkunut vielä vähän aikaa.

 19. Micel Says:

  http://nokiaplanb.com/

  Itse lähden täysillä mukaan tähän. Toivottavasti kaverit saisivat institutionaaliset sijoittajat heräämään. Nokian romahdus strategian vaihdoksen takia luo oivan mahdollisuuden ostaa ison kasan Nokiaa ja lähteä mukaan joukolla palauttamaan vanhaa strategiaa.

  Jos tämä saa tulta purjeisiinsa oikein isolla tavalla, voisi Nokian tulevaisuudessa vielä olla toivoa. Pyydän, että sinä laimeasilli vetoat suomalaisomistajiin sivuillasi ja bloggaat tämän Plan B.

  Jos strategian muutos oli syynä osakkeidesi myyntiin. Eikö periaatetasolla strategian palauttaminen ja hienosäätäminen merkitsisi osakkeiden uudelleen ostoa luovuttamisen sijaan.

  Joskus tuulimyllyjä vastaan on taisteltava ihan vaan oman periaatteen ja näkemyksen puolesta!

  • Laimea Silli Says:

   Plan B ammuttiin jo alas kuten arvelinkin. Minä seuraan tätä tragediaa nyt sivusta. Jos kurssi laskee oikein kunnolla ja nöhdään kapitulaatio voin harkita ostamista.

   Riski on nyt niin iso etten minä voi perustella ostoa itselleni. Liikaa muuttujia. Nokian ja Microsoftin yjsityiskohdista ei ole mitään tietoa, ilmeisesti mitään sopimusta ei vielä ole mihin osapuolet olisivat sitoutuneet. On vain aiesopimus.

 20. Jari Laru Says:

  *** Nokian “viimeinen” MeeGo laite ei sekään sitten ole MeeGo.
  Tästä ketjusta saatte _kaiken_ selville (http://forum.meego.com/showthread.php?t=2719):
  – N950 on Fremantle-Meego eli Maemo6
  – käyttää .deb pakettienhallintaa
  – Vain tämä laite on tulossa. Piti olla vain steppi ennen MeeGoa, mutta nyt ainoa ennen uusia suunnitelmia.
  ***
  Ja vielä tämä: Meego johtaja Valtteri halla (14 vuotta Nokialla) on tänään eronnut tehtävästään: http://twitter.com/valhalla101

  • Laimea Silli Says:

   joo tuo oli tiedossa mutta Hallan lähtö oli uutta. Surullista 😦 Kamalaa kattoa mihin tuo firma on menossa 😦

 21. Nokia on täysin kriisiyhtiö « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] 1Q tuloksensa ja antoi paljon odottamaani paremmat ennusteet loppuvuodelle. Itse odottelin tämän surullisen uuden strategian ja täysin epäonnistuneen viestinnän myötä että 2Q:lla tai viimeistään 3Q:lla Nokian […]

 22. Niinpä Nokia niinpä!! « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] samaa mieltä. MeeGon lopettaminen on täysin järjetön idea ja se tuhoaa omistaja-arvoa. Tässä bloggaukseni 11.2, Suomen taloushistorian synkimpänä […]

 23. Nokian 4Q 2011 « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] ja kommunikoinnin myötä. Osakkeenomistajia on koulutettu isolla kädellä tuon takia. Itse kommentoin Nokian uutta strategiaa tuoreeltaan ja niinhän tuo on aikalailla mennyt kuten silloin arvelin. Hassua tuossa on se että joidenkin […]

 24. Nokialta yllätyksetön tulosvaroitus « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Lopuksi kertauksena mitä kirjoitin 11.2.2011 kun Nokia julkisti uuden strategiansa. […]

 25. Elopin 112 strategia etenee « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] 11.2.2011 kirjoitin näin: “Merkatkaa tämä päivä ylös. 11.2, 112. Suomen taloushistorian yksi synkimmistä päivistä. Nokian päätös ottaa Windows Mobile 7 ensisijaiseksi käyttöjärjestelmäkseen ja laittaa MeeGo, Symbian ja QT sivuraiteelle johtaa käytännössä suomalaisen ohjelmistoalan alasajoon.  Pahimmillaan tuo voi tarkoittaa yli 10 000 työtöntä Suomessa. Tampereella, Oulussa, Salossa ja Espoossa voi tulla melkoinen lovi verotuloihin“ […]

 26. Kukapa olisi uskonut? « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] On tämä uusi strategia ja sen toteutus kauheaa katsottavaa. Ihan kuten alusta lähtien arvelinkin. […]

 27. Kaksi vuotta Nokian 112 strategiaa « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] on surullinen 112 vuosipäivä. Nokia julkaisi tasan kaksi vuotta sitten uuden strategiansa josta kirjoittelin tuoreeltaan näin myytyäni Nokia osakkeeni pois yritettyäni turhaan ymmärtää tuota uutta strategiaa: […]

 28. Nokian 2Q tuloksesta | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Windows Phone on osoittaunut selväksi pettymykseksi Nokialle ja tuohon 112 strategiaan uskoneille. Itse arvelin silloin tuoreeltaan että hyvin tässä ei käy ja myin kaikki Nokian osakkeeni pois. Noinhan siinä kävi kuten arvelinkin ja Nokia ja […]

 29. 112 osa II. Judgement Day | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] asemastaan ja minä luovuin Nokian osakkeista. Pidin strategiaan huonona ja suoraan sanottuna en ymmärtänyt sitä Nokian ja Nokian osakkeenomistajien kannalta ollenkaan. (Suosittelen lukemaan edellä olevan linkin.). Ja tulevina kukausina ihmettelin Elopin […]

 30. Vuosi 2013 oli erinomainen sijoitusvuosi! | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Mielestäni erittäin hyvä päätös osakkeenomistajien ja Nokian kannalta. En koskaan tätä Nokian 112 strategiaa ymmärtänytkään. Muutosten seurauksena Nokian kurssi nousi vuodessa 100%. En ollut tämän […]

 31. TTWO:n huikea joulukvartaali | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] sitkeästi 20 dollarin, minitavoitehintani, rikkoutumista. Tätä kirjoittaessa 11. helmikuuta (112 päivänä) on kurssi 1.43% nousussa 19.2 dollarissa oltuaan tänään jo 19.58 dollaria. Uskoisin että yli […]

 32. Microsoftin luuridivisioona teki karmeat luvut 2Q:lla | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] En ole sitten 11.2.2011 halunnut enää pitää kirjaa Nokian ja muiden alan isoimpien pelureiden luurimyynnistä. Nyt pikkaisen harmittaa etten tuota vertailua jatkanut. Syy tähän vertailun lopettamiseen oli täydellinen tyrmistys 112 strategian järjettömyydestä heti tuoreeltaan ja ymmärrys siitä että luvut tulemaan rumia joten miksi pitää kirjaa etenkin kun usko loppui firmaan ja sen osakkeeseen välittömästi. Sitten usko palautui ja palasin omistajaksi ja olen omistaja edelleen. Katastrofaalisen 112 virheen jälkeen Nokia on tehnyt kaksi tämän vuosikymmenen ihan globaalistikin parhaimmistoa olevaan kauppaa. NSN puolikkaan osto Siemensiltä jota hehkutin heti tuoreeltaan että luurien myynti Microsoftille. Moni ei ymmärtänyt kumpaakaan kauppaa tuoreeltaan eikä ehkä vieläkään, mutta luulisi että Microsoftin eilen ilmoittamat 2Q kännykkäluvut viimeistään kertovat kaiken oleellisen siitä kuinka loistava kauppa Nokialta oli myydä luurit pois. […]

 33. 112 osa III. The End | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Lue ensin osa I ja sitten osa II. Tänään tuli sitten trilogian loppuosa. Kukaan ei varmaan enää yllättynyt kun Microsoft ilmoitti lopettavansa käytännössä kaikki luureihin ja luurikäyttiksiin liittyvät toimintonsa Suomessa. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: