Pettymysten ja muutosten helmikuu

Tämä helmikuu ja  erityisesti synkkä päivä 11.2 (112) jää muistoihin. Nokian uusi strategia julkaistiin ja se ei ollut missään nimessä mieluista luettavaa ja kuultavaa. Ja mr. Markkina oli samaa mieltä. Aamulla ehdin juuri lukaista tiedotteen ennen työpalaveria jonka jälkeen tsekkasin kurssin joka olikin mennyt juuri kuten arvelinkin luettuani tiedotteen. Luettuani tiedotteen vielä uudestaan ja mietittyäni asiaa 5 minuuttia monelta kantilta en löytänyt mitään muuta järkevää vaihtoehtoa kuin myydä, suoraan laitaan ja roimalla tappiolla. Hieman seurasin markkinaa jotta saisin parhaan mahdollisen hinnan ja sitten myin ja näin saa päätöksensä yksi aikakausi sijoitusurallani samalla kun monia asia yhtiössä nimeltä Nokia. Tuo firma on ollut minulle se kiinnostavin sijoituskohde jo vuosia ja yhtäkkiä yhdellä tiedotteella firma muuttui hetkessä ei-kiinnostavaksi kohteeksi. Firmaksi muiden joukossa eikä välttämättä edes erityisen hyväksi sellaiseksi. Tältä tuntuu nyt, voi olla että fiilikset muuttuu tulevaisuudessa. Katson että tällä hetkellä Nokian osakkeessa ja sen bisneksessä on sellaiset riskit etten näe viisaaksi juuri nyt sijoittaa firmaan ja uskon että firmassa voi olla lyhyellä aikavälillä (tämä vuosi) merkittävän laskun mahdollisuus vielä edessä. Mutta myönnän että pitkässä juoksussa potentiaalikin voi olla mukavaankin nousuun. Nokialla olen tehnyt parhaimmat voitot mutta sillä olen tehnyt myös karvaimmat tappiot. Ei ole helppo osake ja siinäkin mielessä harkitsen kyllä kaksi kertaa haluanko enää omistaa tätä.

Nokiasta huolimatta salkun arvo laski vain vajaa 3% helmikuussa. Onneksi myin enkä “jäätynyt” sillä osake laski alkukuun 7,82 eurosta 6,28 euroon. Itseasiassa exittini ansiosta Nokian omistukseni arvo ehti laskea vain 4-5%. Nokian lisäksi salkussa laskivat erityisesti Rautaruukki, Kemira ja myös Metso, jonka itseasiassa päädyin myös myymään pois. Kun Metso oli salkkuni suurin osake Nokian jälkeen tuli salkkuun melkoisesti rahaa. Uutta rahaa en salkkuuni lisännyt. Ja tätä rahaa käytinkin kuun aikana ostamalla lisää Nokian Renkaita sekä uutena tulokkaana salkkuuni PKC Grouppia useampaan otteeseen. Näen molemmissa ja erityisesti PKC Groupissa aika merkittävää nousupotentiaalia ja ihan kiva osinkokin irtoaa molemmista. Salkun laskua tasapainotti juuri Nokian Renkaat jonka kurssi nousi reilusti kuun aikana. Jenkki-indeksit tekivät kolmanne nousukuukauden putkeen, Nasdaq ja S&P500 nousivat molemmat n. 3% kun taas Nokian lasku painoi OMX Cap indeksin n.3% laskuun. Eli hävisin Jenkki-indekseille mutta päädyin tasapeliin OMX HEX Capin kanssa. USA olisi nyt hyvä sijoituskohde, työttömyys näyttäisi olevan laskussa ja taloudessa on voimaa siitä huolimatta että asuntomarkkinat ovat surkeassa jamassa edelleen. Ja uskon edelleen että dollari vahvistuu pitkässä juoksussa euroa vastaan.

Yhtenä osoituksena Jenkkien talousmahdista olkoon se että Eurooppa hävisi älyluurien käyttistaistelun Nokian ilmoittaessa että lopettaa Symbian OS:n ja laittaa MeeGon jonnekin labran nurkkaan. Tulevaisuudessa käyttikset ovatkin sitten käytännössä kaikki pohjoisamerikkalaisia: Googlen Android, Applen OSX, Windows Phone ja RIMmin Blackberry. Kiinalaiset saattavat vääntää oman Linux-pohjaisena systeemin (wo phone) kun eivät kauhean innostuneita ole amerikkalaisista käyttiksistä. Nokian 60% Symbian markkinaosuus siellä tuskin siirtyy Nokian 60% Windows Phone osuuteen siellä muutaman vuoden sisällä. Ironista olisi jos Samsung, LG ja ZTE jne. päättävät panostaa Nokian ja Intelin rakentamaan MeeGoon josta Nokian on luopumassa. Erityisen ironista jos ne menestyvät sillä ja Nokian ovet ja ikkunat vuotavat. Jenkit ovat voittajia, eurooppalaiset häviäjiä. Karu totuus. Ai niin, USA:n teollisuustuotannon ostopäällikköindeksi ISM PMI nousi edelleen tammikuun hurjista 60.8 pisteen lukemista jo 61.4:aan. Toukokuussa 2004 ollaan viimeksi oltu yhtä korkealla. Mikäli kasvu ensi kuussa edelleen jatkuu pitääkin mennä aina vuoteen 1983 asti. Tämä kuvaa sitä kuinka hyvässä iskussa Jenkkitalous nyt on. Öljyn hinnan kohoaminen ja epävarmuus markkinoilla voi tosin nyt pudottaa lukemia.

Helmikuussa nähtiin isoja muutoksia myös arabimaissa joissa kuohunta diktaattoreita vastaan johti mm. Egyptissä vallan vaihtumisen ja Libyassa näin on parasta-aikaa käymässä myös. Libya on suhteellisen suuri öljyntuottajamaa ja siksi öljyn hinta onkin ollut selvässä nousussa. Tänään hinta on noussut jo 116 dollariin ja tänään nähtiin 4% nousu. Ihmettelen hieman miksi RNE ETF ei nouse paremmin, sillä koko Venäjä hyötyy öljyn korkeasta hinnasta. No okei Venäjä on ETF:ssä nyt 36% painolla kun Puola on noussut jo 25%:iin. Markkinat ovat nyt hieman varovaisia Libyan tilanteen kanssa ja jos kuohunta leviää esim. Saudi Arabiaan on katastrofi käsillä ja öljyn hinta nouseen yli 200 dollarin niin että heilahtaa ja blobaali talouskasvu loppui siihen.

Helmikuussa blogissani oli 21 390 vierailua. Mukava määrä. Vilkkain päivä oli Nokian strtegia-päivä 112 jolloin vierailuja oli 1785. Kun Nokia nyt ei enää salkussani majaile ja tulen kirjoittamaan siitä tulevaisuudessa vähemmän uskon myös että blogini vierailumäärät laskevat.

Kuukauden voittajaosakkeet:

 • Nokian Renkaat +12%
 • Tikkurila +3%
 • PKC Group +2%
 • RNE ETF +2%
 • PBD ETF +2%
 • EWZ ETF +1.5%

Kuukauden luuseriosakkeet:

 • Nokia -20% (myin 112 päivänä)
 • Rautaruukki -8%
 • Kemira -7%
 • Metso -4% (myin ennen kuun loppua)

Maaliskuussa alkaa osinkoja irrota ja sen ja arabihermoilun takia markkina voi hyvinkin laskea lisää. Salkkuni on suurimmalla käteispainolla (13% salkusta käteistä) sitten elokuun 2008. Purin kuukauden aikana velkavivun ja mietin että ostanko osakkeita nyt lisää ennen osinkojen irtoamista vaiko vasta sen jälkeen sopivana ajankohtana. Rautaruukkia voisin kyllä harkita ostavani ja Metsot haluaisivat palata salkkuuni, tiedän sen.

Annan samalla salkulleni tulosvaroituksen. En usko pääseväni vuodenvaihteessa antamaani 30% arvonnousutavoitteeseen tänä vuonna. Tavoitteeni on nyt kasvattaa salkun arvoa vähintään 10%.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Pettymysten ja muutosten helmikuu”

 1. C Says:

  Surullisinta tuossa Nokian hommassa on se, että Qt:lle ei annettu käytännössä lainkaan kunnon mahdollisuutta mitä sillä pystyy tekemään. Vedettiin matto alta juuri, kun kaikki alkoi olla valmista.

  Äskettäin julkaistu uusin Qt SDK 1.1 beta on uskomattoman hyvä koodaajan näkökulmasta katsottuna ja sillä tekee hetkessä näyttäviä softia jotka toimivat niin Symbianissa, Maemossa, Meegossa, työpöytä Linuxissa kuin Windowsissakin ja kohta ilmeisesti myös Androidissa. Nokian pitäisi vaatia Qt-tukea WP7:aan tai muuten ei tule kauppoja.

  Tässä yksi esimerkki uudesta Qt:sta:

  • Laimea Silli Says:

   Juuri näin. 100% samaa mieltä. Olen yrittänyt tietoisesti olla ajattelematta koko asiaa ja tätä uutta strategiaa sillä se vetää mielen niin matalaksi välittömästi 😦

   Ja en ole viitsinyt aiheesta kirjoittaa juuri yhtään blogiinkaan vaikka mieli tekisi. Parempi niin, jos ei ole hyvää sanottavaa niin parempi on ehkä olla kirjoittamatta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: