Maailmanlopun meininkiä

Samaan aikaan kun tuijottelin viidakossa Maya-stelaa jossa lukee päivämäärä 21.12.2012 jonka yhden teorian mukaan väitetään olevan maailmanloppu oli Japanissa käynnissä maanjäristys ja sitä seurannut tsunami. Ja myöhemmin Japanissa tilanne kehittyi myös merkittäväksi ydinvoimaonnettomuudeksi jota edelleenkään ei ole saatu hallintaan ja jonka seuraukset voivat olla pahimmillaan todella pahat Japanissa, sillä Tokioon ei ole matkaa kuin 200 km vaurioituneista reaktoreista. Ja Libyassa tilanne paheni ja laajeni käytännössä usean eri maan muodostaman koalition ilmahyökkäykseksi jo käynnissä olleen sisällissodan päälle. Eipä ihme että osakemarkkinoilla on ollut “hieman” liikettä. Pakkohan se oli kurssit käydä tsekkaamassa useampana päivänä vaikka etukäteen olin päättänyt että lomalla en kursseja vilkaise kertaakaan. Oli sen verran poikkeukselliset meiningit käynnissä etten voinut olla katsomatta. Mutta se päätös sentään piti että yhtään kauppaa en lomalle tee. Ja nyt itseasiassa harmittaa aika paljon etten tehnyt, sillä olin aika lähellä ostaa Metsoa kun sen kurssi oli 36 euron nurkilla. Nyt tänään kurssi on jo 39.3 euroa.

Japanin ja Libyan tapahtumat ovat sen verran merkittäviä että ajattelin kirjoittaa lyhyen analyysin mitä vaikutuksia niillä mielestäni on. Jos lähdetään tarkastelemaan Japania niin lyhyellä aikavälillä hajonnut infra ja erityisesti voimalat ja mahdollinen laajalle Japanissa leviävä säteily aiheuttavat jopa merkittäviä ongelmia japanilaisille yhtiöille, mm. autovalmistajat, elektoroniikkafirmat ja sirufirmat. Nokia tänään tiedotti että se mahdollisesti tulee kärsimään komponenttiongelmasta. Uskon että ongelma on alakohtainen ja mm. iPad 2 käyttää flash-muistisiruja joita valmistetaan Japanissa. Lyhyellä aikavälillä globaali teknologiateollisuus voi kärsiä, jopa pahastikin, tästä tarjontaongelmasta. Yksi syy lisää välttää Nokiaa juuri nyt kurssilaskusta huolimatta. Pitkällä aikavälillä tuo voi hyödyttää teknologiateollisuutta merkittävästikin jos korvaavia tehtaita rakennetaan muualle ja tuotanto hajaantuu ja lisääntyy. Hinnat voivat laskea pitkällä aikavälillä. Itse välttäisin kuitenkin teknologiateollisuutta tällä hetkellä.

Ja tulee kestämään jonkun aikaa ennenkuin Japanin terästuotanto saadaan kuntoon. Ja terästä Japanissa tullaan tarvitsemaan paljon infran korjaamiseen ja asuntojen rakentamiseen niille 500 000 ihmiselle jotka menettivät asuntonsa. Japanin teräskysyntä tulee kasvamaan ja se tulee varmastikin lisäämään teräksen kysyntää ja hintaa. Ei ole huono uutinen Rautaruukille vaikka se ei mikään bulkkituottaja olekaan.

Japanin sähköntuotanto on pahoissa ongelmissa sillä useita ydinvoimaloita vaurioitui ja sähköä joudutaan säännöstelemään ja jopa katkomaan. Ydinvoiman tulevaisuudesta keskustellaan taas ja Saksassa poliitikot koittavat nostaa irtopisteitä vaalien lähestyessä sulkemalla vanhimpia reaktoreitaan turvallisuusselvityksiä varten. Tämä tulee nostamaan sähkön hintaa Nordpoolissa. Fortum voi hyötyä tästä. Myös Metso / Wärtsilä voi hyötyä tästä sillä Japani saattaa tarvita nopeasti voimaloita alueelle ja Metso / Wärre voisi suhteellisen nopeasti niitä alueelle toimittaa. Tämä ja Libyan kriisi voivat myös nostaa öljyn hintaa entisestään ja tämä saattaa nostaa merkittävästi kiinnostusta uusia energianlähteitä kohtaan: tuulivoima, aurinkovoima, aaltovoima jne. PBD ETF ja muut vastaavat ETF ja tietysti alan yhtiöt ovat jo hyötyneet ja tulevat varmasti hyötymään tästä pidemmälläkin aikavälillä. Voisi olla hyvä idea ostaa PBD ETF:ää tai vastaavaa ja samaten öljyfirmojen ja öljystä riippuvien maiden osakkeita. Uskoisin että Venäjä hyötyy ( RNE ETF) ja Venäjäsidonnaiset osakkeet kuten Stockmann, Tikkurila, Nokian Renkaat.

Japanin jälleenrakennus tulee olemaan valtava investointiboomi alueella ja vaikutukset heijastuvat globaalisti. Se tulee työllistämään valtavasti väkeä, rakennussektori tulee ylikuumenemaan ja mm. kuljetusala tulee hyötymään jopa ihan globaalisti. Raaka-aineita tarvitaan (kaivosala, Metso), uusia kuorma-autoja tarvitaan (PKC).  Pitkässä juoksussa tämä hässäkkä tulee hyödyttämään taloutta. Oma salkkuni vaikuttaisi olevan aika passeli tälle tilanteelle. Oikeastaan ainoastaan Kiina ETF hieman huolettaa sillä säteilyä voi levitä myös Kiinaan ja aiheuttaa erinäisiä ongelmia taloudelle. Toki globaalitalous tulee kärsimään päivänselvästi jos merkittävä määrä säteilyä leviää vaurioituneista reaktoreista kohti Tokiota tai muita isoja kaupunkeja.

Heilunnasta huolimatta oma salkkuni taitaa olla aikalailla samoissa lukemissa kuin pari viikkoa sitten.

Tässä lisää tästä Maya-maailmanloppu aiheesta jos kiinnostaa:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Maailmanlopun meininkiä”

  1. Maaliskuussa palattiin takaisin nousu-uralle « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

    […] ETF + 8.6%. Tässä kävi aivan kuten heti arvelinkin Japanin ydinturman ja Libyan kriisin […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: