Japanin tilanteesta

Japanilaiset firmat joutuvat sulkemaan tuotantoaan koska eivät saa komponentteja. Sähkökatkokset ja tsunamin ja maanjäristyksen vaurioittamat tehtaat haittaavat merkittävästi tiettyjen komponenttien tuotantoa ja erityisen pahasti kärsii elektroniikka- ja autoteollisuus. Joka viides tietokonesiru maailmassa tehdään Japanissa. Kriisi on jo nyt nostanut komponenttien hintoja ja se taas heikentää eloktroniikkafirmojen marginaaleja.

Mielenkiintoista on myös se että kaivosfirmat ympäri maailmaa ovat myös kärsimässä. Syy tähän on se että japanilaiset kaivosalan firmat eivät saa tehtailtiin ulos koneita ja laitteita joita kaivosformat tarvitsevat. Japanissa on lisäksi pois pelistä monia isoja satamia vielä kuukausia. Metso voisi hyötyä tästä merkittävästikin, tosin ilmeisesti kyseessä on hieman laitteet mistä tässä on kyse. Metson tärkeimmät kilpailijat kaivosteollisuudessa tulevat pääosin Euroopasta.

Tags: , , ,

One Response to “Japanin tilanteesta”

  1. Tero Says:

    Ehkä tärkeintä Japanin kriisissä on muistaa, että vaikka tuho on valtavaa, sen vaikutus on kuitenkin tilapäinen ja jälleenrakentaminen lähtee kohta käyntiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: