Nokian 112:n seuraukset alkavat näkyä

Kenenkään ei pitäisi olla yllättynyt Nokian tämänpäiväisistä uutisista joiden mukaan 7000 työntekijää saa lähteä. Nokia kertoi jo tuoreeltaan 11.2 että merkittäviä irtisanomia on tulossa kun omat käyttöjärjestelmät ja niihin liittyvä tuotekehitys ajetaan alas. Ja tulosjulkistuksen yhteydessä Nokia kertoi hakevansa tulevilla irtisanomisilla ja muilla säädöillä miljardin euron vuosisäästöjä vuoden 2013 loppuun mennessä. Nyt nämä suunnitelmat siis konkretisoituvat.

3000 (1500 Suomesta uutisten mukaan) Symbian tuotekehittäjää siirtyy Jenkkifirma Accenturelle joka siis hoitaa Symbian tuotekehityksen loppuun saakka ja sen alasajon ja keksii sitten noille 3000 Nokialaiselle jotain muuta tekemistä, esimerkiksi Windows Phoneen liittyen. Olen nyt illalla huomattavasti positiivisempi tästä ulkoistuksesta mitä olin tuoreeltaan. Ekat fiilikset olivat että Nokia vain ulkoistaa likaisen työn eli irtisanomiset Accenturelle. Selattuani nettiä ja tutustuttuani paremmin Accentureen kääntyi tosiaan fiilis positiiviseksi. Accenture on iso firma 215 000 työntekijällä yli 120 maassa ja Accenturella on Avanade-yhteisyritys Microsoftin kanssa joka kehittää mm. Windows Phonea. Avenadella on yli 10 000 työntekijää 60 maassa. Tuonne nuo nyt siirtyvät Nokialaiset sopivat kuin nenä päähän. Nokia ja Accenture ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään ja Nokia ulkoisti joku aika sitten Symbian-tukeen liittyvät työpaikkansa Accenturelle. Nuo nyt siirtyvät työpaikat siis säilyisivät ja Suomessa 1500 ex-Nokialaista maksaisi edelleen veroja Suomeen eikä joutuisi työttömiksi tai muuttaisi muualle työn perässä. Jonkunhan se pitää rahoittaa Persujen ja SDP:n “”hyvinvointionnela”.

Mikä on Digian, Tiedon, Ixonoksen, Saskenin ja muiden Nokian nykyisten kumppaneiden kohtalo? Tarkoittaako tämä Accenture-sopimus sitä että se hoitaa Symbianiin liittyen tulevaisuudessa kaiken työn? Vai jääkö hommia myös noille nykyisille kumppaneille? Suomessa on paljon alan työpaikkoja noissa kumppanifirmoissa ja pahoin pelkään että melkoisen paljon noista firmoista katoaa lähivuosina työpaikkoja.

4000 Nokialaisen nykyinen työ lopetetaan mutta Suomessa kaikki Nokia-paikkakunnat säilyvät toisin kuin Tanskassa, UK:ssa ja USA:ssa. Tanskassa R&D lopetetaan kokonaan, mikä on melkoinen isku siellä, ja 1000 saa kenkää, UK:ssa kolme saittia lakkautetaan ja USA:ssa yksi saitti. Suomessa 1400 saa lähteä, tosin osa näistä saa varmaankin työtä Nokian sisältä muista tehtävistä. Nokia kyllä hoitaa nuo irtisanomiset tyylikkäästi ja viimeisen päälle, näin uskon. Ja varmastikin useimmet elleivät kaikki irtisanottavat tulevat saamaan töitä joko omissa uusissa firmoissaan tai sitten muissa alan firmoissa. Monet firmat ovat pitkään etsineet osaavaa työväkeä, nyt sitä on tarjolla.

Melko huvittavia olivat median jutut Nokian YT-neuvotteluista. Suomalainen media ja erityisesti talousmedia ovat kyllä melko amatöörimäisiä. Jokua lehti kirjoitti, kun ei muutakaan keksinyt, bussinkuljettajan lausunnon jonka mukaan Nokialaiset keskustelivat tiedotustilaisuuden jälkeen matkalla takaisin töihin että menevätkö syömään heti vai myöhemmin.

Nokian kurssi nousi tänään 3.27% HEXissä ja nousu USA:ssa on tuosta edelleen jatkunut ja osin tätä ennakoiden ostin Nokian osakkeita viime viikolla tulosjulkistuspäivänä. Uskon että lähiaikoina nousu jatkuu mutta kuten olen kirjoittanut pitkän tähtäimen osalta en näe kuin riskejä tällä hetkellä. Mikään ei takaa että Windows Phone menestyy, eihän se tähänkään asti ole menestynyt vuosien ja vuosien yrityksen jälkeenkään. Itseäni ei Windows luuri kiinnosta pätkääkään. Ostan sen Nokian tulevan MeeGo-luurin kunhan se tulee ja toivon että seuraavat luurinikin sen jälkeen ovat MeeGoja oli se valmistaja sitten muka tahansa. Suljetut alustat eivät minua kiinnosta.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: