Vilkkaan tulospäivän satoa

Tänään oli yksi 1Q tuloskauden vilkkaimmista päivistä. Tänään tuloksensa julkaisivat Affecto, Ahlstrom, Amer Sports, Biohit, Cargotec, Dovre Group, Finnair, Fortum, Ixonos, Kesko, Konecranes, Metso, Nordea Bank, Olvi, Oriola-KD, Solteq, Soprano, Stockmann, Talvivaaran Kaivososakeyhtiö, Tieto, UPM-Kymmene ja Uponor. Boldattuina salkustani löytyvät osakkeet. Muitakin listan osakkeita olen omistanut, Uponoria ihan hiljan.

Fortum teki erinomaisen tuloksen joka ylitti ennusteet. Muutamia poimintoja:

 • Liikevaihto pysyi käytännössä ennallaan
 • Liikevoitto oli 900 miljoonaa euroa (724 miljoonaa) jossa mukana
 • Osakekohtainen tulos 0,76 (0,63) euroa, +21 %
 • Ydinvoiman käytöasteet normalisoituivat mikä näkyy suoraan tuloksessa
 • Finngridin myynti tuo 325 miljoonaa Fortumille 2Q:lla josta voittoa kirjataan 200 miljoonaa (0.22 euroa per osake)
 • Velka laski 500 miljoonaa euroa 4Q:lta
 • Fortum lisäsi hieman suojaustasoaan kuluvalle vuodelle. Nyt 70% sähkön tukkumyynnistä on suojattu 44 euron hintaan

Fortumin meno on tasaista ja mitään kurssiraketointia ei kannata odottaa, pikemminkin hyviä osinkoja ja maltillista kurssinousua. Tänään kurssi laski 0.77% hyvästä tuloksesta huolimatta hieman yllättäen.

Metso teki myös erinomaisen tuloksen. Muutamia poimintoja:

 • Uusia tilauksia tuli 1 847 miljoonan euron arvosta, mikä oli 35 % enemmän kuin vuosi sitten (1 366 milj. e). Palveluliiketoiminnan tilaukset olivat 48% kaikista tilauksista eli 848 miljoonaa euroa (48 % ja 648 milj. e).
 • Liikevaihto kasvoi 23% vuodentakaisesta ja oli 1 444 miljoonaa euroa (1 170 milj. e). Palveluliiketoiminnan liikevaihto oli 47% konsernin liikevaihdosta, eli 641 miljoonaa euroa (44 % ja 512 milj. e).
 • EBITA (tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja) ennen kertaluonteisia eriä oli 123,6 miljoonaa euroa eli 8,6 prosenttia liikevaihdosta (87,6 milj. e ja 7,5 %).
 • Osakekohtainen tulos oli 0,49 euroa (0,20 e).

Huomionarvoista on se että palveluliiketoiminnan osuus bisnesksestä on hienoisessa kasvussa ja tämä tarkoittaa että Metso on hieman aiempaa vähemmän suhdanneherkkä. Kannattavuus otti mukavan harppauksen samalla kun liikevaihto kasvoi roimasti ja tämä yli kaksinkertaisti osakekohtaisen tuloksen. Oikein mukava tulos ja osakemarkkina palkitsi Metson 2% nousulla. Eiköhän kurssissa ole nousuvaraa vielä jäljellä reippaastikin lähivuosina kun kaikilla alueilla ja kaikissa bisneksissä kysyntä ei ole vielä edes normalisoitunut.

Stockmannin tulos oli odotetun huono. Muutamia poimintoja:

 • Konsernin liikevaihto kasvoi 9,4 prosenttia ja oli 407,7 Me (372,6 Me).
 • Liiketulos oli -29,9 Me (-9,2 Me).
 • Katsauskauden tulos oli -34,8 Me (2,2 Me).
 • Osakekohtainen tulos oli -0,49 e (0,03 e).

Tavaratalopuolella kaikki näyttää hyvältä. Uudet tavaratalot ja vanhat laajennukset sekä Venäjän ja Baltian-maiden talouksien nousu kasvattavat tavaratalojen myyntiä selvästi koko vuoden. Mutta Seppälässä ja Lindexissä meno ei ole yhtä hyvää, läheskään. Kilpailu on kiristynyt, kohtuuhintaisten vaatteiden kysyntä on odotettua vähäisempää ja puuvillan hinnan nousu näkyy kannattavuudessa. Myös puuvillan saatavuuden kanssa oli ongelmia. Jopa kävijämäärät myymälöissä laskivat. 1Q tuloksessa negatiivisesti näkyvät toki myös uusien myymälöiden avauskustannukset.

Hullut päivät onnistui erinomaisesti ja tukee 2Q tulosta mutta Stockmann uskoo tuloskasvuun vasta 2H:lla. Saas nähdä joutuuko Stockka vielä puolen vuoden sisään antamaan varoituksen loppuvuoden tuloskehityksestä. Toivottavasti ei sillä osake alkaa olla aika hinnoissaan jo nyt PE-luvulla mitattuna melko reilusta alkuvuoden kurssilaskusta huolimatta.

Stockmannilla on hieman vaikea kausi nyt menossa mutta enpä taida lähteä enää myymään. Osakekurssi ennakoi puolisen vuotta eteenpäin ja eiköhän nämä ongelmat ole ohimeneviä ja ensi vuosi ja jo loppuvuosi pitäisi sujua paremmin. Stockkan kurssi laski tänään(kin) 3.5%

Uponorin vaikeudet tuntuvat jatkuvan. Tosin firma näkee parannusta markkinanäkymissä ja kysynnän hieman elpyvän. Mutta ongelmaksi voi muodostua raaka-aineiden hinnannousu jota pitäisi kompensoida nostamalla omien tuotteiden hintoja ja siinä on omat riskinsä. En taida ainakaan ihan lähiaikoina ostaa sitä takaisin salkkuuni. Tänään tosin firman kurssi nousi 7%. Markkina ilmeisesti odotti paljon huonompaa. Voihan olla että se käänne osakkeessa on nyt käsillä.

Salkkuni arvo nousi tänään yli prosentin. Parhaiten nousi Kemiran kurssi, yli 5% ilman mitään uutisia. Nokia nousi yli 2% kuten myös PKC ja Metson lisäksi hyvin nousi myös Nokian Renkaat.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: