Saksa luopuu ydinvoimasta vuonna 2022

Viherhörhöily on saavuttanut kliimaksin Saksassa. Vihreät käyttivät kaiken hyödyn Fukushimasta ja runnoivat läpi päätöksen luopua kokonaan ja peruuttamattomasti ydinvoimasta vuonna 2022. Jo suljetut reaktorit pysyvät tästedes suljettuina ja raktoreita suljetaan asteittain siten että viimeiset kolme suljetaan vuonna 2022. Saksa tuotti 22% sähköstään ydinvoimalla viime vuonna kun uusiutuvien osuus oli 17%. On siinä saksalaisilla insinööreillä työtä keksiä keinot joilla tuottaa sähköä luotettavasti kaikissa tilanteissa, myös silloin kun ei tuule ja aurinko paista. Luonnollisesti tämä kiihdyttää uusiutuvien kysyntää ja alan liikevaihtoa (PBD ETF:lle tekee hyvää) Ehkä saksalaiset rakentaa uusia hiilivoimaloita tai polttaa maakaasua ja lisäävät siten hiilidioksidipäästöjä. Tai ehkäpä ostavat sähköä Suomen ydinvoimaloista? Niin tai näin niin sähkön hinta tulee selvästi nousemaan, myös Nordpoolissa ja siten Fortumin tuotot tulevat kasvamaan. Toki riskinä Fortumillakin on se että poliittinen painostus maan ulkopuolelta ja maan sisällä kasvaa ydinvoimaa vastaan. Mutta eihän tässä onneksi ole ongelmaa, sähköä saa töpselistä.

Oma mielipiteeni on se että Suomeen pitäisi nyt rakentaa useampi uusi ydinvoimala ja myydä sähköä Saksaan ja generoida mukavaa tasaista kassavirtaa. Niin tai näin niin Fortum on hyvä sijoituskohde nyt ja tulevaisuudessa, tänään kurssi nousi uutisesta 2.66%. Osaketta löytyy salkustani. Mitenkähän tämä päätös vaikuttaa uraanin hintaan ja siten myös osittain Talvivaaraan? Veikkaanpa että hinta tulee laskemaan kun tulevaisuudessa yksi maa vähemmän käyttää uraania, Venäjä (RNE ETF osta!!)  taas voipi nostella maakaasun hintaa jos Saksa nojautuu entistä enemmän siihen suuntaan. Ja sopivan paikan tulleen Venäjä voi laittaa hanat kiinni ja Saksa tekee mitä Venäjä haluaa jotta kaasu taas alkaa virrata. Siemens ja muut ydinvoimaloiden parissa puuhastelevat firmat tulevat tästä kärsimään, orastava ydinvoimalabuumi on ohi ja kysyntää tulevaisuudessa lähinnä purkupalveluissa.

Advertisements

Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Saksa luopuu ydinvoimasta vuonna 2022”

 1. 55vuotiaanaelakkeelle Says:

  Ei Saksalla käytännössä ole muuta vaihtoehtoa kuin siirtyä käyttämään enemmän kivihiiltä ja maakaasua. Tuskin tässä yhtäkkiä mitään uutta ja mullistavaa keksitä. Toistaalta tämän suuntaiset poliittiset päätökset saattaa osaltaan helpottaa rahoituksen saamista uusien energiamuotojen tutkimiseen.

  Saksa ehtii kyllä muuttaa mielensä vielä moneen kertaan päättäjien vaihtuessa. Eikös Ruotsissa tehty vastaava päätös aikoinaan ja nyt sitä ollaan pyörtämässä?

  Fortumille olisi järkevää myöntää lupa lisärakentamiselle/päivittämiselle, koska siellä on jo joka tapauksessa infrastruktuuri valmiina.

  • Laimea Silli Says:

   Joo, Kivihiilen osuus tulee kasvamaan. Kasvihuonepäästöt eivät sitten vissiin olekaan ongelma eikä hiukkaspäästöt.

 2. Timppa Says:

  Kyllä, ruotsalaiset päättivät Three Mile Islandin jälkeisessä paniikkikansanäänestyksessä v. 1980 luopua ydinvoimasta vuoteen 2010 mennessä. Tuo oli kansankodin kaikkien aikojen typerimpiä päätöksiä; ydinvoimaloihin ei enää satsattu, ja alalle ajautuivat töihin ne kaikki Håmer Simpsonssonit jotka eivät muualle päässeet. Tällä hetkellä länsinaapurin sähköstä ydinvoimalla tuotetaan n. 45%.

  Silkka poliittinen veto Merkeliltä. Rouva teki suositun päätöksen, sen kenties vähemmän suosittu pyörtäminen jää jonkun toisen liittokanslerin tehtäväksi. Tietysti kun Saksan sähköstä ydinsähköä on vain se 22%, ydinvoimasta luopumisen aiheuttama lovi ei olisi yhtä jättiläismäinen kuin Ruotsissa — toisaalta, eipä tuossa aikaakaan annettu kuin 11 vuotta.

  Jos tuossa “sähkö tulee töpselistä” -porukan lisäksi löytyy joku voittaja, niin tosiaan Gazprom, Venäjä ja Putin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: