Puola satsaa ydinvoimaan, Suomi risukasoihin

Puolassa tuntuu olevan fiksua kansaa ja jopa fiksuja poliitikkoja. Maan parlamentti hyväksyi juuri murskaavalla enemmistöllä (407-2) ydinvoimalain ja kohta alkaa voimalaa kohota. Ja mikä parasta Fortum lienee mukana ainakin joissain tulevista voimaloista. Kun ei Suomalaiset poliitikot (ja kansasta aika isoa osa) Suomeen halua ydinmiiluja oikein halua rakentaa niin suomalainen teollisuus saattaa ottaa ja pakata kimpsunsa muualle. Ei ne metallisulatot oikein pelaa jos ei tuule tai aurinko paista eikä risukkoja ole kerätty poltettavaksi. Saksan ydinvoimapäätösten seurauksena Nordpoolin sähkö – ja sähkö ylipäätään Euroopassa, tulee kallistumaan ja Puolalaiset haluaa mukavaa, tasaista kassavirtaa. Myyvät sitten ydinsähköä rajan taakse kovaan hintaan jeesusteleville Saksalaisille haha 🙂

Puola, joka tuottaa energiastaan 90% saastuttavalla kivihiilellä aikoo nyt rakentaa kaksi tai kolme saasteetonta ydinmiilua. Fortum on aika hyvissä asemissa päästä mukaan projekteihin.

Advertisements

Tags: ,

13 Responses to “Puola satsaa ydinvoimaan, Suomi risukasoihin”

 1. Jukka-Pekka Says:

  Hmmm, mistä lähtien ydinvoima on ollut täysin saasteetonta? Oletko koskaan kuullut ydinjätteestä??

  • Laimea Silli Says:

   En ole koskaan kuullut yhdestäkään ydinvoimalasta joka normaalitoiminnassa syytäisi ydinsaasteita ilmaan, veteen tai maaperään. Ja käytön jälkeen ydinjäte varastoidaan.

   Mutta hiilivoimalat syytävät joka hetki myrkkyjä ja pienhiukkasia taivaalle ja tappavat joka vuosi miljoonia ihmisiä. Pelkästään EU-alueella 350 000 ihmistä vuodessa. Joka vuosi. Eikä media revi tuosta otsikoita, Greenpeace ei tee näyttäviä iskuja jne.

 2. Frank Says:

  On hieman tarkoitushakuista vertailla Suomen metsäenergia projektia Puolan päätökseen, kun juuri jokin aika sitten Suomessakin tehtiin päätös kahdesta ydinvoimalasta.

  • Laimea Silli Says:

   Kaksi ydinvoimalaa ei auta. Suomesta tuodaan edelleen sähköä Venäjältä ja Loviisan yksiköt poistuu suht. kohta käytöstä kun ovat jo niin vanhoja.

 3. MiLe Says:

  Olisi kyllä hyvä jos Fortum:kin saisi sen lupansa kolmanteen uuteen ydinvoimalaan. Sillä turvattaisiin Suomen raskaan teollisuuden jatkumo Suomessa ja luotaisiin lisää työpaikkoja. Lisäksi tulevaisuudessa olisi tiedossa mukavaa tasaista kassavirtaa sähkönmyynnistä mm. Saksan suunalta.

 4. Keke Says:

  Puolan ETF EPOL voisi olla ajatus, nostetta on riittanyt tanakin vuonna

 5. N900 Says:

  Olen ihmetellyt tuota ydinvoiman hintaa jonkun aikaa. Korjaa jos olen väärässä. Olkiluoto kolme maksaa 6 miljardia ja tuottaa 1,2 gigawattia eli 1200 megawattia tunnissa. Tuulivoima maksaa noin miljoona per megawatti eli 6 gigawattia samalla rahalla. Tästä päästään sitten siihen tuulivoiman ongelmaan, eli hyötysuhde on suomessa 23 – 44 prosenttia. Eli jos tuulen huippuhetket voitaisiin varastoida vaikka vetyyn, niin tuulivoima olisi itse asiassa halvempaa energiaa.
  Ydinvoimaan en laskenut käyttökustannuksia, ylläpitoa, enkä loppusijoitusta, joka on todella kallista.

  Viherpiipertäjät tietenkin vastustaa kaikkea kaikenvaralta.

  • Laimea Silli Says:

   Olet varmaan oikeassa noiden hintojen suhteen. Ja tuo varastointihan on se ongelma. Jos aurinko- ja tuulivoimalla tuotettua energiaa voitaisiin varastoida kustannustehokkaasti suuria määriä olisi se ratkaisu aika moneen asiaan. Minua kiinnostaisi henkilökohtaisesti rakennuttaa joskus sellainen omakotitalo joka olisi energiaomavarainen. Aurinkopaneeleita, aurinkokeräin käyttöveden lämmitykseen ja pieni tuulivoimala. Saa nähdä yleistyykö tuollainen hajautettu energiantuotanto tulevaisuudessa, toivottavasti. Tosin se voi johtaa sitten korkeampiin siirtomaksuihin.

   Mutta mitä ydinvoimaan tulee, niin kauan kuin Suomi tuo Venäjältä ydinvoimalla tuotettua sähköä, ei ole mitään järkeä kieltää ydinvoiman lisärakentamista Suomessa.

 6. N900 Says:

  Olen samaa mieltä ydinvoimaluvista, niitä saa kyllä antaa. Mutta ei enää verorahoilla rakentamista, koska on olemassa vaihtoehtoja. Nykyinen ydinvoima taitaa jopa riittää vipuvoimaksi tuulivoimalle(en osaa laskea sitä). Oman käsityksen mukaan hajautettu energian tuotanto nimenomaan helpottaa verkkoja, koska energiaa tulee joka suunnasta.
  Tulevat ydinvoimalat tulee vielä kalliimmaksi fuguahiman takia.

  • Laimea Silli Says:

   Ei kait niitä ole verovaroilla tähänkään asti rakennettu? Fortum on itsenäinen yritys joka on kyllä osittain valtion omistuksessa. Mutta se tekee mukavaa voittoa ja tuottaa valtiolle joka vuosi erittäin hyvin osinkoja (kuten myös minullekin ja muillekin omistajille)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: