Synkkä laskupäivä tänään(kin)

Pörssivuosi on ollut surkea tähän mennessä, etenkin Suomessa. OMX Helsinki CAP on laskenut vuoden alusta 12.78% ja viiden vuoden tuotto tällä indeksillä on 4.6% pakkasella. Surkea vuosi ja surkea viisivuotiskausi!! OMX Helsinki, jossa Nokia on suuremmalla painolla on tullut alas 14.8% ja viiden vuoden tuotto on -20.79%. Suomen pörssi on yksi maailman surkeimmin menestyneistä koko vuonna. Ruotsissa laskua on tullut runsaat 6% alkuvuodesta, Saksassa DAX on noussut n. 3%, Nasdaq on vajaan prosentin pakkasella vuoden alusta, Dow Jones kolmisen prossaa plussalla. Venäjän RTS vajaa 10% plussalla.  Ydinvoimaonnettomuudesta, maanjäristyksestä ja Tsunamista kärsinyt Japanikin on pärjännyt paremmin, jopa velkaongelmista kärsineet Kreikka, Espanja ja Irlanti ovat pärjänneet Suomea paremmin. Kahdessa jälkimmäisessä kurssit on jopa nousseet. Nokia luonnollisesti selittää Suomen surkeaa menoa mutta vain osittain.

Pelkästään Suomeen ja erityisesti Nokiaan sijoittaneet ovat tänä vuonna siis lähinnä hukanneet rahojaan. Maantieteellinen hajautus kannattaa. Suomi on jossain maailman reunalla sijaiseva pieni reunapörssi jossa asuu vähän väkeä ja joka puhuu kummallista kieltä. Kun maailmalla rytisee pakenee raha yleensä tälläisistä reuna-alueista, heilahtelut Suomen pörssissä ovat kovia. Nyt kun Euroopassa on velkaongelmia, Nokialla on ongelmia ja Suomen vaalitulos kummallisine persuineen herättää ihmettelyä maailmalla. Uutta hallitusta ei tunnuta saavan kasaan millään ja verot tuntuvat olevan nousussa, poliittiset riskit ja firmojen toimintaedellytykset ovat siis menossa huonompaan suuntaan maassa.

Oma salkkuni on tätä kirjoittaessa vajaan 2% laskussa. Onneksi hyvät makroluvut (työttömyys, asuntoaloitukset) USA:sta käänsivät pörssit siellä nousuun. Erityisen pahasti viimeaikoina on laskenut PKC, aamulla ekoja kauppoja tehtiin yli 7% laskussa ja ajattelinkin jo että PKC:lta oli tullut yllätysnegari. Uskon edelleen että PKC:n potentiaali on kova ja ihmetelen tätä laskua. Joko nuo myyjät tietävät jotain mitä minä en tai sitten ne ovat idiootteja. Toki jos tässä nyt on isompi markkinakorjaus menossa joka jatkuu pidempään, ei tuo myyminen mikään huono idea ole. Olisi kyllä kannattanut itsekin myydä toukokuussa salkku tyhjäksi. Nyt saisi joka lappua aikalailla halvemmalla. Jälkiviisaus se on niin helppoa.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , ,

2 Responses to “Synkkä laskupäivä tänään(kin)”

 1. Anom Says:

  PKC kurssikehitys kyllä koettelee uskoa. Tuntuu tippuvan päivä päivältä aina vain rajummin. Nyt jo reilu 3 euroa alas kuukaudessa. Vaihto on tietysti ollu melko pientä ajoittain, mutta hämmästyttää silti. Q1 tulos oli huikea ja kaikki merkit indikoivat Q2 olevan tuotakin parempi.. Kevensin omaa positiota jo alta 17 eurossa hieman, täytyy kahtoa milloinka kopata nuo takaisin..

  • Laimea Silli Says:

   Näin on. En lähde myymään, ihmettelen laskua. Onneksi tänäänkin aamulla jatkunut lasku kääntyi Kreikka-pakettihuhujen myötä nousuun.

   Eiköhän tämä tästä, jos tää Kreikka hässäkkä helpottaa näen PKC:n kurssin lähiaikoinan 20 eurossa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: