Niinpä Nokia niinpä!!

Tästä Engadgetin jutusta en voisi enempää olla samaa mieltä. MeeGon lopettaminen on täysin järjetön idea ja se tuhoaa omistaja-arvoa. Tässä bloggaukseni 11.2, Suomen taloushistorian synkimpänä päivänä. Kurssikehitys on ollut murheellista tuosta lähtien.

Advertisements

Tags: ,

24 Responses to “Niinpä Nokia niinpä!!”

 1. Vulcan Says:

  Elopin suhteen on kaksi vaihtoehtoa:
  1) toimii Microsoftin edun mukaisesti, Nokian edusta piittaamatta tai
  2) antaa omien fiilistensä viedä, ja tuli taloon siinä käsityksessä amerikkalaisista blogeista asioita selviteltyään, että kaikki talossa on sontaa ja siksi koodaajille potkut ja kaikki talon omat softaprojektit seis… eli anlyyttinen observointi feilaa ja ennakkokäsitystä ei osata muuttaa vaikka aihetta olisi. Kyvytön ymmärtämään mitä kerrotaan, kyvytön arvioimaan kokonaisuuksia ja niiden vaikutuksia, CMD:tä edeltänyt traaginen “memo” tästä esimerkkinä jota ei vielä eilen tiistaina Shanghaissakaan myöntänyt virheeksi. Jo se, että ei myönnä että tiedottamisessa olisi voinut olla mitään muuta linjaa osoittaa, että puolustelee toimiaan osaamatta kyseenalaistaa niitä enää jälkeenpäin. Miten voi oppia virheistään jos kiistää ne?

  • Laimea Silli Says:

   niinpä…

  • Jontte Says:

   Kova on tässä maassa viha Elopia kohtaan.

   Elop tuli taloon toteuttamaan hallituksen uutta strategiaa, siirtymistä Windowsiin ja isoa saneerausta. Ainakin ulkoa katsoen toteuttaa sitä varsin hyvin.

   Ei Elop voisi toimia, jos tämä olisi yrityksen linjan vastaista, vaan olisi ulkona kuin leppäkeihäs. Tämä on nimenomaan Ollilan ja kumppaneiden uusi linja.

   • Laimea Silli Says:

    Se on totta että hallituksen strategiaa tuossa toteutetaan mutta kenen etuja tuo hallitus palvelee? Joskus tuntuu siltä ettei ainakaan Nokian osakkeenomistajan…

 2. Vulcan Says:

  Mietin vielä MeeGo:n suhteen täyskäännöksen mahdollisuutta, mutta se tuntuu ohuelta. Mikä olisi tempoilevan yrityksen uskottavuus tuollaisen tuotteen osalta? Nokian on hyvin vaikea nyt muuttaa strategiaansa. Se voisi lähinnä tapahtua MeeGo Harmattan -laitteiden osalta vähin äänin, uusia melleja sittenkin esim. kerran vuodessa väsäilemällä. Periaatteessa voisivat pitää resurssitkin ohuina jos N9:lle tulisi vain facelift, pari uutta väriä, ja tehokkaampi prossu ja enemmän muistia vanhalle piirilevylle. Halpa päivitys Nokialle, softan ylläpito tuskin sen suurempi homma kuin N9:n kohdallakaan.

  Mutta olisiko tuossa noin mahdollisuuksia kohtuulliseen markkinaosuuteen? CMD:n jälkeen ilmeisesti ei. Mitä olet mieltä?

  • Laimea Silli Says:

   >Nokian on hyvin vaikea nyt muuttaa strategiaansa. Se voisi lähinnä tapahtua
   >MeeGo Harmattan -laitteiden osalta vähin äänin, uusia melleja sittenkin
   >esim. kerran vuodessa väsäilemällä

   Niinpä. Jotain tuollaista mahdollisesti pienellä porukalla mikä jää jäljelle. Mutta millainen sopimus Nokialla on Microsoftin kanssa? Kieltääkö se jopa tälläisen?

   Vaikea tuohon on sanoa muuta kuin että aika näyttää…

  • analyzing Says:

   Toisin kuin tuossa yllä todistellaan, Nokian uusi strategia on henkilöitynyt hyvin vahvasti Elopiin. Sen myötä muutos olisi suht uskottavasti tehtävissä heittämällä Elop ulos talosta. Tosin näyttää siltä että Nokian hallitus ei saa tuota tehtyä ennenkuin WP on flopannut markkinoilla pariinkin kertaan, ensin ne ODM luurit ja sitten perään ensi erä Nokian omia luureja.

   Toinen mikä tuli mieleen N9:n hehkutusta lukiessa oli että miksi toiminta ajetaan alas, vaihtoehtoinahan olisi ollut vaikka spinnata tuo omaksi yhtiökseen, joko Nokian alla, listattuna pääomaruiskeen jälkeen tai jopa yrittää myydä se. Talenttiahan tuolla selvästi on. Nyt Nokia ei pääse hyötymään tuosta mitenkään.

   • Laimea Silli Says:

    MeeGo spin-offi Nokiasta olisi uusi kilpailija. Itse ostaisin sen jälkeen tuon uuden kilpailijan tuotteita enkä Nokian.

    Tosin paljon pitää tapahtua että tulen ostamaan Windows Phonen. Tulen ostamaan N9:n ja uskon käyttäväni MeeGoja sen jälkeenkin jos niitä muilta valmistajilta tulee. Jos ei niin sitten jää vaihtoehdoksi Android ja Windows Phone tässä järjestyksessä.

   • analyzing Says:

    Tuollaiset detaljit voi ratkaista omistusrakenteella ja sopimuksin. Nokia jäisi vaikkapa osaomistajaksi yhtiöön jolloin hyötyisi menestyksestä ja samoin patenteista sopparit. Johtoon Meego tyypit ja niille myös osaomistus draivaamaan toimintaa.

    Tai sitten omistus nykyisille osakkeenomistajille joiden kannalta olisi sitten ihan sama kumpi menestyy tai voivat ottaa kantaa myymällä toisen omistuksen. Tietty Nokian johto ei hyötyisi tuosta mutta kai yhtiön tarkoitus on tehdä päätöksiä omistajien, ei johdon edun mukaan?

   • Laimea Silli Says:

    >Tietty Nokian johto ei hyötyisi tuosta mutta kai yhtiön >tarkoitus on tehdä päätöksiä omistajien, ei johdon edun >mukaan?

    vielä kun tietäisi että minkä yhtiön omistajien edun mukaan… 😦

 3. Fyrkkapoika Says:

  2):n ongelmana oli varmaan myös sen hetkisen (ja varmaan pääosin nykyisenkin) muun ylimmän johdon ja upper-level managmentin ymmärtämättömyys ja uskon puute omaan osaamiseen ja markkinoiden suhtautumiseen MeeGoon liittyen. Ne keillä tähän oli enemmän näkemystä (Vanjoki, Jaaksi jne..) ovatkin jo sitten poistuneet(ttu) talosta..

  Aika heikolta tuntuu, että kompassia pystyttäisiin kääntämään suuremmin MeeGon suuntaa enää tässä vaiheessa. Elop on jatkuvasti jauhanut isosta betsaamisesta puolelta toiselle Microsoftin kanssa, eikä varsinkaan Elopista oman historiansa vuoksi ole tämän tilanteen kääntäjäksi.

  Mutta eihän näistä koskaan tiedä, sellainen arpa tämä Nokia on ollut. N9 launchi oli todella näkyvä ja veikkaan, että huikean positiivinen vastaanotto tuli heillekkin pienoisena yllätyksenä..

  • Laimea Silli Says:

   N900:lla oli samanlainen huikean positiivinen vastaanotto kaksi vuotta sitten blogosfäärissä mutta tuotetta ei markkinoitu kunnolla, sille ei onnistuttu saamaan kunnolla operaattorisoppareita ja olihan se hieman raakile tullessaan ja on vieläkin mutta on se ollut hauska laite omistaa ja viritellä toimimaan. MMS:n tuen sille sai applikaatiolla, laitteeseen lisää tehoa ylikellottamalla jne. jne. EI ihan perusjampan luuri. Mutta tää N9 vaikuttaisi olevan sellainen perusjampan puhelin myös, toivottavasti se kuitenkin on tehty niin että sitä voi edelleen viritellä ja säätää jos niin haluaa.

   Tullaanko N9:iä markkinoimaan kunnolla? Tekevätkö operaattorit lajinsa viimeisen luurin kanssa soppareita? Mitä miettivät kuluttajat?

   • Fyrkkapoika Says:

    Samaa mieltä. Perusjampan luurista muuten, että tätä N9:hän on kaikissa Nokian teasereissa ja mainosvideoissa mainostettu nimenomaan juuri tuolla helppokäyttöisyydellä, pyyhkäisy – liike mikä on kaikille luontainen. Hupaisaa jos tämä kuitenkin sitten käytännössä jätetään ns. hc-jamppojen harteille ja Symbian ja WP sitten toimivat massaluureina.

    Toinen hauska homma on tämänkin launchin ajankohta. Eloppi on pitkään jaaritellut Nokian uudistuneesta toimintatavasta saada kapulat nopeasti kauppoihin. No, totta on, ettei N9 päiviä ole vielä ilmeisesti vahvistettu, mutta ainakin Engadget raportoi jotain syyskyyn lopusta. Jos N9 kauppoihin tulo siis venyisi syys-lokakuuhun tai pahimmillaan jopa myöhemmäksi, kilpailisi se kaikkien muiden luurien lisäksi myös Nokian omia WP luureja vastaan. Se siitä N9:lle annetusta mahdollisuudesta. Voin meinaan vannoa, ettei Nokia ala WP luurien kauppoihin tulon aikana vetämään mitään massiivista markkinointitemppua kakkosplatformille joksi MeeGo on selkästi jäänyt.

    Mutta kuten todettua, aika näyttää.

 4. Laimea Silli Says:

  “Elop HS:lle: N9 jää ainoaksi Meego-puhelimeksi myyntimenestyksestä riippumatta”
  http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Talous/1194684338547/artikkeli/elop+hs+lle+n9+jaa+ainoaksi+meego-puhelimeksi+myyntimenestyksesta+riippumatta.html

  Mun mielestäni melkoisen ylimielinen asenne firman lojaaleja asiakkaita kohtaan. Se voi olla että N9 jää mun ja meidän perheen viimeiseksi Nokia-luuriksi.

  • Fyrkkapoika Says:

   Samaa asennetta voi havaita myös tästä Noksi engineerin mailinvaihdosta Elopin kanssa..

   http://felipec.wordpress.com/2011/06/21/my-disagreement-with-elop-on-meego/

   • moose Says:

    Tuon blogin kommenteista löytyy hyvä kommentti nimimerkillä Thiega Maciiera. Tässä pieni lainaus:

    “From all I’ve heard since Feb 11, that’s the reason. Not that it wasn’t competitive; not that it wasn’t easy to port; not that it couldn’t be adapted to other needs. It was simply that there were few others of relevance who would join Nokia in the handset market to create an ecosystem. We were told that operators welcome a third option to Android and iOS, but their reaction is “make it happen first then we’ll join”. So the higher ups decided that joining the WP provided a more likely chance of succeeding in creating that third ecosystem.”

    Kommentoija jatkaa vielä, että hänen ei tarvitse _hyväksyä_ tehtyä päätöstä, mutta hän ymmärtää sen taustalla olleen ajatusprosessin.

    Kommentissa on hyviä pointteja. Kyse ei siis välttämättä ole teknisestä paremmuudesta, vaan ekosysteemistä, jota Elop on mielestäni paukuttanut enemmän kuin tarpeeksi. Ja ehkä Nokian johdossa on todellakin todettu, että WP:n kanssa heillä on parempi _todennäköisyys_ onnistua. Aika näyttää ovatko he oikeassa vai väärässä.

    Tietysti tähän ratkaisuun liittyy epävarmuustekijöitä, ja se näkyy pörssikurssissa. Peli on vasta alussa.

    Haluaisin vielä nostaa esiin sellaisen näkökulman, että Elopilla tuskin on varaa enää tässä vaiheessa ruveta puhumaan WP:a vastaan vaikka mieli tekisikin. Sopimus on tehty ja sinne on varmasti osattu sorvata melko tiukat reunaehdot tälle yhteistyölle. Ymmärrätte varmasti sen, että Microsoft ei kauhean hyvällä katso sitä, jos Nokian toimitusjohtaja noin 2kk sopimuksen tekemisen jälkeen rupeaakin paukuttamaan toisen käyttöjärjestelmän puolesta.

   • analyzing Says:

    Eipä tuohon Microsoftilla ole kovin hirveästi sanomista. Käytännössä kaikilla muilla valmistajilla on monitoimittajastrategia käyttöjärjestelmien suhteen. Microsoftin tehtävä on tehdä järjestelmästään ylivoimaisen kilpailukykyinen, ei Nokian. Nokian pitää tehdä päätöksiä joilla se saa laitteistaan ja niissä olevista palveluista ylivoimaisia, ei päätöksiä jotka miellyttävät Microsoftia. Bisnes on bisnestä, kaverisuhteita hoidetaan sitten vaikka saunassa.

   • moose Says:

    Pitää paikkansa. Bisnes on bisnestä eikä siitä mihinkään pääse.

    Tässä kohtaa unohdamme ne “muut laitevalmistajat”. Tämä on tietysti oma arvaus, mutta julkisten esiintymisien perusteella olen tullut sellaiseen loppupäätelmään, että Nokian ja Microsoftin liitto ei ole vain liitto muiden joukossa. Kuinka moni näistä “muista laitevalmistajista” esimerkiksi omistaa oman karttayhtiön* ja pystyy tarjoamaan Microsoftille sitä kautta lisäarvoa?

    (* joka muuten työstää 3D-karttoja LIDAR-teknologiaa hyväksi käyttäen ja jonka liikevaihto on kasvanut useana kvartaalina kymmeniä prosentteja)

    Niin kuin sanottua, bisnes on bisnestä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että bisneksen teossa liiallisuuksiin viety itsekkyys voi johtaa tuhoon. Kaikki riippuu siitä mitä Nokian ja Microsoftin välillä on sovittu, ja tätä me emme yksinkertaisesti voi tietää.

    Kuitenkin jos itse olisin Microsoftia edustamassa tämäntyyppisessä sopimusneuvottelussa, vaatisin jonkinlaista takuuta siitä, että lupaus käyttöjärjestelmän ottamisesta pääasialliseksi älypuhelinalustaksi pitää.

    Paljon on mediassa puhuttu siitä, että Microsoft on julma toimija. Miksiköhän he olisivat tässä kohtaa niin naiiveja, että jättäisivät kaiken pelkän luottamuksen varaan? Bisnes kun on kuitenkin bisnestä.

   • analyzing Says:

    Jos Nokialla on jotain tarjottavaa tuohon mitä muilla yhtiöillä ei niin sitä paremmalla syyllä Nokia tekee juuri niinkuin itse parhaaksi näkee eikä niinkuin Microsoft parhaaksi näkee. Ei se että Nokia tuo enemmän pöytään pitäisi heikentää Nokian neuvotteluasemia niin että MSFT saa kaikki haluamansa vaatimukset läpi vaan juuri tasan toisinpäin.

   • moose Says:

    Tämä selvä.

 5. LaruX Says:

  http://www.unwiredview.com/2011/06/23/elop-new-full-touch-ui-is-coming-to-nokia-s40-phones/

  S40 kategoria on nyt todella, todella, todella mielenkiintoisessa myllerryksessä. S30/S40 ovat jäämässä/jääneet touch&typestä huolimatta vähän kilpailijoiden (bada, android) jalkoihin.

  Nyt Nokia selvästi sommittelee palauttavansa kaapin paikan: 1ghz rauta+Qt+SwipeOS = killeri yhdistelmä low/mid kategoriaan.

  Bada on herättänyt Nokian väen! (Meego N9:n kohtalo kyllä ärsyttää)

 6. N900 Says:

  Onko joku lukenut tuon jutun helsingin sanomista? Sanoiko Elop suoraan että N9 on viimeinen vai että Meegosta ei tule pää alustaa vaikka se menestyisi? Noista lehtijutuista ei ota selvää.

  • Laimea Silli Says:

   Elop toisti sen mitä on kertonut jo 11.2 lähtien. MeeGo tapetaan ja yksi luuri eli N9 tulee. Se on sitten siinä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: