Kesäkuu oli surkea kuukausi

Aivan kuten toukokuun kuukausikatsauksessa arvelinkin oli kesäkuu huono kuukausi, mutta aivan näin huonoa en kuitenkaan arvellut. Pahimman katastrofi pelasti kuun kaksi viimeistä päivää jolloin Kreikan parlamentin niukka enemmistöpäätös säästötoimista sai markkinat nousuun. En halua edes arvailla millainen romahdus olisi seurannut toisenlaisesta päätöksestä. Kreikan päätös tarkoittaa sitä että nyt sillä on ainakin mahdollisuus saada taloutensa tasapainoon ja sillä on edelleen pääsy lainarahaan jota se vielä hetken ainakin tarvitsee. Kreikan kaatuminen olisi tarkoittanut todennäköisesti ketjureaktioiden sarjaan joka pahimmilaan olisi voinut johtaa 1930-luvun kaltaiseen lamaan. Uhka on päällä vieläkin mutta ehkä riski hieman pieneni nyt. Osakesalkkuni arvo laski vajaa 4% kesäkuussa. Samaan aikaan OMX Hex tippui 5.5%, Nasdaq 2.2% ja S&P500 1.8%. Helsingin pörssi on pärjännyt todella huonosti koko ensimmäisen vuosipuolikkaan ja toukokuu ei ollut poikkeus. Nokian surkea meno tietysti näkyy mutta ei mene muillakaan osakkeilla kovin hyvin keskimäärin kovin hyvin.

Kesäkuun sankariosakkeet:

 • Nokian Renkaat +2%
 • IFN (Intia) ETF +2%
 • EWM (Malesia) ETF +1%

Kesäkuun luuseriosakkeet (pitkä ja synkeä lista):

 • Fortum -14%. Kiitos Katainen ja kumppanit, sosialistisen hallitusohjelmanne seuraukset näkyvät erinomaisen hyvin tässä
 • PKC -8%. Kovan nousun jälkeen löytyi voitonkotiuttajia siitä huolimatta että osakkeessa on edelleen reilusti nousupotentiaalia
 • Stockmann B -6%. Huono meno jatkuu osakkeessa, onneksi puuvillan pahin hintapiikki on jo takana
 • PBD ETF -6%. On tämä ollut surkea sijoitus kaikenkaikkiaan
 • Nokia -6%. Tätä ei onneksi salkustani kesäkuussa löytynyt.
 • FXI (Kiina) ETF -5%
 • Rautaruukki -5%
 • Kemira -4%
 • EWZ (Brasilia) ETF -2.5%
 • Metso -2%

Lista puhuu puolestaan. Tein kesäkuussa yhden kaupan, ostin lisää EWZ (Brasilia) ETF:ää. Useammasta ETF:stä irtosi kesäkuun loppupuolella osingot ja ne tulee maksuun heinäkuun alkupuolella ja nostaa siten heinäkuun tuottoa. Uuden hallitusohjelman myötä innostus sijoittaa kotimaisiin osakkeisiin on himmennyt ja tulen todennäköisesti suuntaamaan ostot lähinnä ulkomaisiin ETF:iin ja amerikkalaisiin osakkeisiin. Siltä ainakin juuri nyt tuntuu. Öljyn hinta laski myös kuun aikana hieman, euron ja dollarin suhde pysyi suunnilleen ennallaan.

Nokiasta tuli pääosin kesäkuussakin negatiivisia uutisia. Pahin oli ehkä ensimmäisen ja viimeisen MeeGo-luurin, N9:n, julkistaminen. Luuri on hieno ja se sai innostuneen vastaanoton mutta seuraavana päivänä Elop heitti kylmää vettä niskaan ja muistutti että tämä on viimeinen luuri, Nokia ei anna mitään tietoa kauanko luuria tuetaan eli miten siihen tulee päivityksiä ja korjauksia ja lisäksi luuria ei edes julkaista kuin 23 maassa ja Euroopan suurimmat maat, USA, Intia jne. ovat listan ulkopuolella. Naurettavaa. Kun firma saa kilpailukykyisen luurin ulos se tuhotaan firman johdon puolelta tällä tavalla. En ymmärrä. Windows Phonella on USA:ssa tällä hetkellä 1% markkinaosuus. Tällä Nokian sitten pitäisi pärjäillä. Positiivisena uutisena oli tuo patenttitaistelun voitto Applesta, tosin vasta 2Q tulosjulkistuksen yhteydessä selviää oliko tuo lopulta voitto vaiko ei kun kertakorvauksen suuruus julkistetaan. Alle miljardin suuruinen kertakorvaus on pettymys minulle, markkinaodotus on paljon alhaisempi.

Kesäkuussa eri käyntejä blogiini kertyi 14 222.

Heinäkuulle odotan nousua. Myyjät lomailevat ja pahin velkahermoilu on ainakin vähäksi aikaa takana. USA:n tänään julkistettu ISM PMI indeksikin oli 55.3 eli reipas nousu tuli edelliskuun lukemista. Heinäkuun ensimmäisenä pörssipäivänä salkkuni oli vajaan prosentin nousussa jatkaen näin nousuputken kolmeen päivään.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “Kesäkuu oli surkea kuukausi”

 1. Henrikki Says:

  Stockmann B. Minulla on optio-ohjelman kautta näitä huima määrä (siis vähän eli noin 40). En tiedä sijoittamisesta juuri mitään, mutta aikoinaan seurasin thesteert.comin teknisiä analyysejä aktiivisesti. Kun katsoo tuota B:n käyrää, niin jos alle 18:sta jäädään pitkäksi aikaa, niin sitten alamäki voi kestää vielä pitkään.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: