Android matkalla kohti tuhoa?

Android ja Google on kohta ajettu nurkaan patenttitaistelussa. Oracle vaatii Googlelta jopa 6.1 miljardin dollarin patenttikorvauksia Java käyttämisestä Androidissa ilman lupaa. Ceissi vaikuttaa aika vahvalta Oraclen vinkkelistä. Microsoft on vaatimassa Samsungilta 15 dollarin patenttikorvauksia per myyty Android-luuri. HTC maksaa jo myymistään Androideista Microsoftille ja on vain ajan kysymys kun LG saa vastaavan haasteen. Ja nyt Applen patentticeissi HTC:n Android-luureja vastaan on saanut päätöksensä ITC:ssä ja tuomio on se että HTC rikkoo kahta patenttia ja HTC voi nyt siis saada tuontikiellon Android-luureilleen USA:han. Paitsi tietty ellei HTC suostu maksamaan Applelle rojalteja per myyty Android-luuri. Tuo ei ole vain HTC:ta vastaan suunnattu ceissi vaan Apple voi vaatia vastaavat rojaltit kaikilta Android-valmistajilta tai estää noiden latteiden maahantuonnin. Melko heviä.

Why is the ITC ruling such a death blow? Because the patents in question are not unique to HTC–they are integral to the Android OS itself. If HTC is found to be violating these two Apple patents, then so are Motorola, and Samsung, and anyone else making Android devices

Alkaa näyttää siltä että Androidin taru on lopussa. Minkään valmistajan ei taloudellisesti kannata valmistaa ja myydä näitä Android-luureja. Mikä on vaihtohto? Lähinnä Windows Phone ja MeeGo, mutta MeeGoa käyttämällä saattaa olla sama patenttiongelma. Nokialla on itsessään laajalti patentteja joten sillä ei olisi ongelma käyttää MeeGo-luuria. Muilla ongelmia voi hyvinkin olla. Toki pitää muistaa että Motorolalla esimerkiksi on laaja patenttiportofolio mobiiliteknikoita koskien ja jos Apple alkaa kiukuttelemaan ei se myy yhtään iPhonea enää USA:ssa sillä sen luurit käyttävät Motorolan patentoimaa teknologiaa. Joten voi olla että Android-polku on pian kuljettu loppuun vain joiltain valmistajilta. Mutta jos edes näin käy niin säilyykö Googlen kiinnostus alustaa kohtaan?

Voi olla että vuoden-kahden sisään ei myydä kuin iPhoneja ja Windows Phone luureja ja marginaalisesti MeeGoja. RIM lienee kuopattu jo silloin.

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

10 Responses to “Android matkalla kohti tuhoa?”

 1. heh Says:

  Hehheh, kiitokset päivän kevennyksestä!

 2. Juha Says:

  “Heh”, mikset perustelis ees jotenkin kommenttias ?

  Mielestäni silli kirjotti ihan hyviä pointteja.
  Ja jos miettii, millasilla kateprosenteilla valmistajat noita halvempia Android luureja pukkaa, niin tämä on mielestäni hyvinki tärkeä pointti..

 3. Oonakonna Says:

  Kun Google oikein pahasti ajetaan nurkkaan noissa patentti jutuissa niin enpä ihmettelisi vaikka lähtis superhalpaa Nokiaa havittelemaan. Olisi tämän jälkeen patenttisalkku tasavertainen moneen kilpailijaan nähden.

  Kun asiaa vähän pidempään miettii niin tuolla kehityskululla tilanteesta tulisi aikas mielenkiintoinen.

  Myös Nokia hyötyisti tällaisesta tilanteesta koska samassa hetkessä hyljekistystä sylkykupista saattais tulla salonkikelpoinen ja herättäisi monen muunkin ostajakanditaatin. Avoin liehittely puhdistais Nokian yleistä imagoa ja tod.näk. lisäisi sitä kautta väkinsinkin puhelin myyntiä ainakin ns. älypuhelimissa.

 4. titi Says:

  Mielenkiintoinen kirjoitus ja mahdollinen skenaario ehdottomasti. Yleisesti olen jo kauan ihmetellyt, miten monet analyytikot ym. ajattelevat lyhytnäköisesti kun on kyse mobiilikäyttöjärjestelmistä kuten Android, Symbian, Windows etc. Ajatellaan että koska Android on muutaman vuoden kasvanut kovaa, siitä tulee hallitseva ja peli on sitten ohi. Omasta mielestäni päin vastoin, peli on vasta alussa. Symbian oli aikoinaan hallitseva, mutta iOS pisti pelin uusiksi ja sen jälkeen muutamassa vuodessa on tapahtunut paljon. Kehitys ei ole kuitenkaan pysähtymässä vaan kiihtyy entisestään. Ei ole mitään syytä miksi yksittäinen asiakas, kuluttaja tai yritys, ei voisi vaihtaa mobiililaitteissa käyttöjärjestelmästä toiseen. Olen itse veivannut kaikkien tärkeimpien välillä muutaman vuoden aikana, testaillut laitteita kun aihe kiinnostaa. Jos vaihdan iPhonesta johonkin Android luuriin en jää mistään tärkeästä paitsi. Sama kun vaihdan Androidista Symbianiin jne. Kaikki itselleni tärkeimmät ominaisuudet ja appsit löytyy jokaisesta. Eroja on toteutuksessa, toisissa esim. navigointi tai Facebook appsi toimii paremmin kuin toisessa, mutta kyse ei ole sinänsä käyttöjärjestelmästä ja kaikki kehittyvät hyvää vauhtia.

 5. analyzing Says:

  Hiukan epäilen että Androidin meno on nyt sen verran voimakasta että pahimmillaankin nämä patenttiongelmat ovat pieniä pomppuja tiessä. Vaihtoehtoisena skenaariona voisi esittää Android leirin tiivistymisen ja sitä kautta vahvistumisen – Googlen, Motorolan, Samsungin, SonyE:n ja kumppaneiden yhteinen patenttisalkku on sen verran voimakas että yhteistyöllä voivat torpata Applet ja Microsoftit. Oraclen tapausta puolestaan on käsitelty jo niin pitkään että vaihtoehtoja on ehditty teknisesti kehitettää valmiiksi käyttöönotettaviksi. Hiukan tuo voi ylimenokaudella kirpaista muttei riittävästi Androidin menon pysäyttämiseksi.

  • Laimea Silli Says:

   Tuosta yhteistyön tiivistymisestä. Sehän tarkoittaisi käytännössä sitä että SonyEricsson ja Motorola käytännössä jeesaisivat HTC:ta, Samsungia ja LG:tä joilla ei ole kovin kummoista patenttisalkkua. Miksi Motorola ja SE haluaisivat noita kovia kilpailijoitaan auttaa ja jeesailla?

   Kiinalaisilta taas voi olla hyvin vaikeaa saada mitään patenttimaksuja kerättyä ainakaan USA:n ja Euroopan ulkopuolella myydyistä luuruista.

   • analyzing Says:

    Samsung on ollut bisneksessä toistakymmentä vuotta, en vähättelisi yhtiön patenttisalkkua. Eiköhän myös LG ole ehtinyt kerätä salkkua. Nähdäkseni Applen laitteet eivät toimisi ilman noiden kahden komponentteja, luulisi siellä jotain patenttiakin olevan?

    Patenttiyhteistyön osalta, se on jo menossa, esim Intellectual Ventures hoitaa tuollaista toimintaa. Siinä yksi esimerkki miten patentteja voidaan hyödyntää eri yhtiöiden välillä yhteistä vihollista vastaan. Ja Samsung, HTC ja kumppanit ovat jo mukana tuossa.

    Keksit varmasti itsekin syitä miksi yhtiöt tekisivät ja tekevät yhteistyötä? Eihän tuossa ole mitään uutta vaan se on ihan selkeää pässinlihaa, kysymys on vain sopimuksista.

 6. Simba Says:

  Voisiko olla, että hieman yliarvioit patenttien merkitystä? Nokia vs. Apple? Applen Nokialle maksamat kipurahat ovat aivan mickey mouse money verrattuna iPhonen generoimaan profittiin. Eikö?

 7. Samsung ja Microsoft patenttisopuun « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Kirjoittelin heinäkuussa Samsungin ja Microsoftin patenttikiistasta koskien Androidia. Oraclen ceissi on edelleen kesken mutta Microsoft on edennyt voitosta voittoon tässä patenttikiistassa. HTC:n kanssa sillä oli jo aiemmin sopimus, jonka mukaan se saa 5 dollaria rojalteja jokaisesta myydystä Android-luurista. Samsungilta Microsoft vaati 15 dollaria ja Samsung tarjosi 10 dollaria per myyty Android-luuri ja syvempää yhteistyötä Windows Phonen ympärillä. Sopimus lienee jotain tuolta väliltä ja luonnollisesti sopimuksen yksityiskohtia ei julkisuuteen kerrottu mutta satojen miljoonien sopimus tuo on, se on selvä. Samsungilla on ilmeisesti nyt ristiinlisensiointisopimus Microsoftin kanssa ja tuo saattaa tuoda sille etua Applea vastaan käytävässä patenttisodassa. Näyttää myös siltä että Samsung satsaa tulevaisuudessa enemmän WP alustaan. “Microsoft and Samsung see the opportunity for dramatic growth in Windows Phones and we’re investing to make that a reality,” Windows Phone unit president Andy Lees said.“ […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: