Nokian 2Q oli täysi katastrofi

Hienosti Nokian johto onnistui torpedoimaan älyluuriensa myynnin 2Q:lla ja Nokia ei enää ole maailman suurin älyluurien valmistaja, ei ede lähelläkään. Apple on kaukana edellä ja niin varmasti myös Samsung, joka ei vielä lukujaan ole julkistanut. Muutamia poimintoja tuloksesta:

 • Älyluurien liikevaihto oli vain 2.4 miljardia euroa. Laskua vuodentakaisesta 32%
 • Älyluureja myytiin vain 16.7 miljoonaa kappaletta (25.2 miljoonaa). Laskua vuodentakaisesta 34%. Hirveä kontrasti Appleen joka kasvatti iPhone myyntiään 142% 20.34 miljoonaa kappaleeseen. Järjetön romahdus Nokialta, iso osa vanhoista potentiaalisista asiakkaista vaihtoi iPhone käyttäjiksi. Mutta kuka noita luureja enää ostaisikaan kun Nokian johto itse järjestelmällisesti haukkui koko Symbian alustan. Erilaisella tiedottamisella ja edes vähäisellä maalaisjärjen käytöllä tulos olisi aivan erinäköinen.
 • Fiitseriluurien myynti oli sekin vain 2.6 miljardia euroa. Laskua 20%. Ei mene hyvin tälläkään puolella. Kokonaisuudessaan luurimyynti laski Kiinassa ja Euroopassa aika pahasti sekä luonnollisesti myös USA:ssa
 • Fiitseriluureja myytiin 88.5 miljoonaa kappaletta (111 miljoonaa). Laskua 20%
 • Devices& services liikevoittomarginaali oli -4.5% ja jos huomioidaan kertaluonteiset patenttikorvaukset niin liikevoittomarginaali oli 6.7%
 • Navteqin liikevaihto junnasi paikoillaan mutta operaativista voittoa syntyi hieman enemmän kuin vuotta aiemmin eli 53 miljoonaa
 • NSN kasvatti liikevaihtoaan 20% 3.6 miljardiin euroon mikä jäi omista odotuksistani. Ilman Motorolaa kasvua syntyi 13% ja Motorola toi loput 7%

Ilmeisesti luuripuolen romahdus selittyy osin jo 1Q:lla tapahtuneesta varasto-ongelmasta joka on nyt purkautunut lähes kokonaan. 1Q luvut olivat siis hämäävästi korkeammat sillä luureja myytiin tukkuportaaseen joka ei saanut niitä kaupaksi Elopin haukuttua alustan surkeaksi. 2Q:lla on sitten myyty luureja tukkuportaasta ja Nokia on saanut sinne sitten myytyä paljon odotettua vähemmän. Eli 3Q:lla voisi ehkä odottaa tai ainakin toivoa että luurimyynti sujuisi hieman paremmin alennetuilla hinnoilla.

Nokia nopeuttaa kustannussäästöohjelmaansa ja pyrkii ylittämään aiemman tavoitteensa saada miljardin euron säästöt aikaiseksi vuonna 2013. Eli siis suunniteltua enemmän väkeä pihalle joko omista työntekijöistä tai alihankkijoilta.

Nokia kirjasi rojaltituloja 2Q:n aikana vain430 miljoonaa euron edestä. Tämä on selvästi arvioimaani n. miljardin euron korvausta alhaisempi ja siten selkeä pettymys. Nokia joutui antamaan vaatimuksissaan selvästi periksi. Nokia sai nyt korvauksia vuodesta 2007 aina 2Q2011 asti ja pelkästään iPhoneja on myyty vuoteen 2010 asti 74 miljoonaa plus tänä vuonna myydyt 36.54 miljoonaa eli yhteensä 110.5 miljoonaa iPhonea. Tämän päälle tulee vielä iPad, iPod Toouch yms. myynti mistä Nokia vaati rojalteja. Jos kuitenkin lasketaan pelkällä iPhone myynnillä saa Nokia rojalteja vain vajaa 4 euroa per myyty iPhone. Eli noin vajaa prosentti iPhonen myyntihinnasta. Oma minimiarvioni pelkille FRAND-patenteille perustui 2% rojaltikorvauksille. Tosin CFO Ihamuotilan kommentti on hieman kryptinen asian suhteen ja on kuin antaisi ymmärtää että tämä kertakorvaus ei sisältänytkään kaikkia korvauksia tähän mennessä:

Ihamuotilan mukaan Nokian saamien patenttikorvausten märän odotetaan kasvavan myös tulevina neljänneksinä. Nyt nähtyä 430 miljoonan euron erää ei kuitenkaan voida pitää ”minkäänlaisena viestinä suuruusluokasta”

2Q:lla Nokia kirjasi seuraavat kertaluonteiset kuluerät (kuinkahan monta kvartaalia luuripuolen uudelleenjärjestelykulueriä tulee?):

 • 68 miljoonan euron Nokia Siemens Networksin uudelleenjärjestelyistä ja muista kertaeristä johtuva kuluerä.
 • 297 miljoonan euron Devices & Services -liiketoiminnan uudelleenjärjestelyyn liittyvä kuluerä.
 • 275 miljoonan euron kuluerä Devices & Services -liiketoiminnassa liittyen Accenturen kanssa tehtyyn sopimukseen.
 • 41 miljoonan euron arvonalentuminen liittyen Devices & Services -liiketoiminnan osakkuusyhtiön osakkeisiin.
 • 83 miljoonaa euroa aineettomien hyödykkeiden poistoja ja muita hankintamenon kohdentamiseen liittyviä eriä, jotka johtuvat Nokia Siemens Networksin perustamisesta ja Motorolan verkkoliiketoiminnan hankinnasta.
 • 111 miljoonaa euroa aineettomien hyödykkeiden poistoja ja muita hankintamenon kohdentamiseen liittyviä eriä, jotka johtuvat NAVTEQ-yrityskaupasta.
 • 3 miljoonaa euroa aineettomien hyödykkeiden poistoja ja muita hankintamenon kohdentamiseen liittyviä eriä, jotka johtuvat OZ Communications-, Novarra- ja Motally-yrityskaupoista Devices & Services -liiketoiminnassa.
 • Yhteensä 878 miljoonaa euroa

Nokian kassavirta oli vankasti miinuksella 2Q:lla jolloin myös osingot menivät maksuun. Nettokassassa on rahaa enää 3.9 miljardia euroa mutta Elopin mukaan vuoden lopulla kassassa on enemmän rahaa kuin nyt. Eiköhän Nokia joudu selvästi pienentämään ensi vuoden osinkoa.

Nokia uskoo että 3Q:lla Devices & Services tekee hieman voittoa poislukien kertaluonteiset erät. NSN:n liikevaihtoennuste on todella alhainen 3.2 – 3.5 miljardia euroa kun 2Q:lla liikevaihtoa syntyi 3.6 miljardia. Ja liikevoittoprosenttikin liikuu – 3% ja nollan välillä. Toivottavasti arvio on yltiövarovainen. Ei hyvältä vaikuta. Paljon saa tapahtua että Nokia palaa entiseen loistoonsa, suorastaan ihme.

En näe syitä miksi ostaisin Nokiaa salkkuuni. Kännykkäpuolella kaikki on nyt kiinni Windows Phonen menestyksestä ja ei ole mitään takuuta että sillä menestystä saadaan. Symbian-laitteiden kysyntä on romahdutettu Nokian johdon toimesta ja MeeGo on käytännössä Nokialle jo kuollut alusta. Riski on valtava ja lojaali asiakaskunta on firman johdon toimesta ajettu kilpailevien tuotteiden pariin. Eipä tässä 2Q raportissa ja tulevaisuuden näkymissä ollut oikeastaan mitään positiivista. Tai no ehkä luuripuolen ennustettu 3Q liikevoittoprosentti, mikäli nyt siis uskoo annettuihin ennusteisiin.

*UPDATE* Fiitseriluurien puolella tupla-SIM luurien puute lienee suurin syy tuohon nähtyyn syöksyyn ja Elopin mukaan aivan loppukvartaalista myyntiin tulleet Nokian tupla-SIM luurit on otettu hyvin vastaan. Ehkä tämä kääntää perusluurien suunnan?

Nokian osakekurssi nousi 2.5% päivän päätteeksi, ilmeisesti markkina odotti vielä parempaa katastrofia.

Advertisements

Tags: , , ,

19 Responses to “Nokian 2Q oli täysi katastrofi”

 1. meripihka Says:

  Miksi sinä kirjoitat Q2:n väärin päin? Jos sinä haluaisit sanoa toinen neljännes noin, niin se pitäisi varmastikin kirjoittaa 2. Q sillä ilman pistettä tuollainen ilmaisutapa menee sekaisin kuuden kuukauden aikamäärää ilmaisevan lyhenteen kanssa. Vastaavia ovat mm. 2h, 2s, 2m, 2yr ja vaikkapa tuo 2Q joka tarkoittaa puolta vuotta jolloin aikajakso koostuu kahdesta vuosineljänneksestä, eli kahdesta kolmen kuukauden jaksosta.

  Oletko sinä varma siitä, että featurepuhelimia myytiin todellakin tuo 88,5 miljoonaa kappaletta? Olisikohan tuossa luvussa mukana hieman muitakin puhelimia?

  Tuosta 430 miljoonan euron erästä, minä epäilisin kyllä, että mukana on muidenkin yritysten Nokialle maksamia maksuja, vaikkakin Applen maksama summa lienee suurin yksittäinen erä. Netissä onkin ollut lukuisia arvioita Applen maksuista ja niiden perusteella minä epäilen Nokian saavan Applelta Q3:n (Lyhenne tarkoittaa vuoden 2011 neljännes kolmea, eli vuoden kolmantena tulevaa neljännestä) myynnistä ehkäpä 60-80 miljoonaa euroa olettaen, että Applen myynnin kasvu vähintäänkin puolittuu tai laskee jopa hieman enemmän.

  Minun mielestäni Nokia pärjäsi vanhentuneen tuotepalettinsa huomioon ottaen oikein hyvin, sillä yhtiön kyky uusia yhdistelmälaitemallistoaan on ollut hyvin heikko eikä Nokialta ole tullut myyntiin juurikaan sellaisia uusia Symbian-puhelimia jotka kykenisivät kilpailemaan tehokkaasti alan muita pelureita vastaan.

  🙂

 2. anonyymi Says:

  Laimea Silli,

  Miksi olet niin pettynyt?:) Nokian FY 2011 on menetetty vuosi ja se on ollut kaikkien tiedossa jo pitkään.

  Mielestäni osakesäästäjän näkökulmasta ei myöskään ole mitenkään välttämätöntä, että Nokian pitäisi palata entiseen loistoonsa. Varovaisesti lasketulla osien summa -analyysilla Nokian pilkkomisarvo on mielestäni huomattavasti korkeampi kuin yhtiön nykyinen markkina-arvo. Tämän päälle nykyisellä osakekurssilla saa käytännössä ilmaisen option eli arpakupongin Nokian ja MSFT:n yhteistyön mahdollisista tulevista hedelmistä. Osien summa -analyysiahan olet itsekin käsitellyt blogissasi kirjoittaessasi mm. Nortelin patenttikaupoista ja verratessasi sitä esim. Nokian patenttiportfolioon.

  Mitä tulee Applelta saatuun könttäkorvaukseen, joka kirjattiin Q2-jaksolle, kyse ei ole kertaluontoisesta erästä, joka pitäisi puhdistaa “todellisesta tuloksesta”. Könttäkorvauksessa on kyse aikaisempien vuosien ja kvartaalien aikana ansaitusta tulosta joka tuloutui nyt.

  Sillin huomiot Ihamuotilan rojaltikommentteihin liittyen olivat mielenkiintoisia. Onko Silli esim. sitä mieltä, että jossakin Q2-taseen saamisten joukossa on vielä aikaisempiin jaksoihin liittyviä korvauksia tulossa, vai että tulevat rojaltitulot on laskettu eri prosentilla vai mitä Ihamuotila Sillin arvion mukaan kommenteillaan tarkoitti?

  • Laimea Silli Says:

   Miksikö olen pettynyt? No voiko noiden lukujen jälkeen olla muuta kuin pettynyt? Olen hirveän pettynyt ja vihainen siitä että Nokian johto tuhoaa kansallisomaisuuttamme tällä tavalla. Sekä ajaa alas suomalaista softateollisuutta. Miksi Symbian-alustan lopettaminen uutisoitiin ja kerrottiin johtoryhmän ulkopuolelle ennenkuin korvaava alustaa käyttävät tuotteet ovat olleet kaupoissa jo jonkun aikaa. Tällöin shokki kurssille, asiakkaille ja sidosryhmille ja työntekijöille olisi huomattavasti vähäisempi.

   Miksi MeeGo pitää tappaa? Jos Nokian kilpailijoilla kuten Samsungilla on varaa tehdä luureja jotka käyttävät eri OS:ia kuten WP, Android ja Bada älyluureissa niin miksei Nokialla olisi varaa tehdä tuotteita käyttäen kahta OS:aa jolloin riski yhden OS:n strategiassa olisi vähäisempi?

   Nokia ei mitenkään voi palata entiseen loistoonsa mielestäni tällä nykyisellä strategialla ja tavalla miten Nokia on siirtymänsä hoitanut.

   Siitä olen samaa mieltä että pilkottuna Nokian arvo olisi nykukurssia korkeampi.

   Mistä sait päähäsi että luulen tätä 2Q:lla maksettua patenttikorvausta ainoaksi rahaksi mitä Applelta saa? Mielestäni aika selkeästi kirjoitin että se on korvaus vuodesta 2007 vuoden 2011 toiselle kvartaalille. Tästä eteenpäin jokainen myyty iPhone generoi noin neljä euroa. 20 miljoonaa myytyä iPhonea generoi siis n. 80 miljoonan voiton ja liikevaihdon Nokialle. Tosin 2Q rojalteissa on mukana myös muilta firmoilta saatuja rojaltituloja sekä myös rojaltimenoja mm. Qualcommille. Joten ulkopuolisen on mahdotonta arvioida tarkasti mikä on Applen rojaltien tarkka määrä.

   Ihamuotilan kommenteista… niin tosiaan rivien välistä voisi olla ymmärrettävissä että Apple ei maksanutkaan kaikkia rojalteja 2Q 2011 ja sitä ennen myydyistä iPhoneista. Mutta mahdotonsa se on sanoa. Täytyy taas odottaa 3Q tulosta ja katsoa millaisia rojelteja Nokia on saanut.

 3. analyzing Says:

  430 miljoonaa koostuu:

  1) Nokian normaalista, vanhoihin sopimuksiin perustuvasta rojaltitulovirrasta

  2) 27.4. ilmoitetusta 150 miljoonan rojaltierästä

  3) Applen maksamasta rojaltista

  ( 4) Mahdollisesti muista pienemmistä rojaltieristä joita ei ole erikseen ilmoitettu, suurimmasta osasta Nokian solmimista lisenssisopimuksista ei ole tehty PR:ää, ne ovat “business as usual”).

  Applen maksamien könttäkorvauksen yläraja on siis 280 miljoonaa, itse pidän todennäköisenä että kohdat 1 ja 2 > 0, joten summa olisi tuotakin pienempi.

  Applen kanssa solmittu sopimus on nähdäkseni umpisurkea ja voi hyvin olla että se tehtiin hätäpäissään kun huomattiin että tämä kvartaali oli menossa totaalisen penkin alle.

  • Laimea Silli Says:

   Sinä et ottanut ollenkaan huomioon Nokian maksamia rojalteja mm. Qualcommille. Muillekin firmoille Nokia maksaa rojalteja.

   Mikä tuo 27.4 ilmoitettu 150 miljoonan rojaltierä on? En löydä ko. päivälle mitään moista erää.

   Sinällään jos katsoo Nokian antamia vertailulukuja niin Devices&services Other nuo rojaltimaksut pitävät sisällään ja luvut ovat tässä (liikevaihto ja contribution). Nämäkin luvut ovat suuntaa-antavia sillä ne pitävät sisällään mm. Vertu-bisneksen ja varaosabisneksen:

   1Q 2010 liikevaihto 107 miljoonaa ja contribution -139 miljoonaa euroa

   2Q 2010 * 106 miljoonaa * -153 miljoonaa euroa

   3Q 2010 * 197 miljoonaa * -7 miljoonaa euroa

   4Q 2010 * 156 miljoonaa * -246 miljoonaa euroa

   1Q 2011 * 152 miljoonaa * -90 miljoonaa

   Vaikea näistäkään luvuista on mitään vertailutietoa rojaltimaksuista kaivaa

   • Laimea Silli Says:

    2Q 2011 Devices & Services Other taas oli seuraavanlainen

    liikevaihto 548 miljoonaa euroa * contribution – 319 miljoonaa euroa ja gross profit 451 miljoonaa. Taitaa tuo gross profit olla lähimpänä tuota rojaltimaksua ja gross profit luvut aiemmilta kvartaaleilta ovat seuraavanlaiset:

    1Q 2010 * 45 miljoonaa euroa
    2Q 2010 * 37 miljoonaa euroa
    3Q 2010 * 120 miljoonaa euroa
    4Q 2010 * 70 miljoonaa euroa
    1Q 2011 * 60 miljoonaa euroa

    Eli 2Q 2011 toi lisäystä vuodentakaiseen kvartaaliin (gross profit) 414 miljoonaa eli suurinpiirtein saman mitä tuo tiedotettu 430 miljoonan rojaltisumma.

   • analyzing Says:

    Ilmoitettiin tosiaan 21.4..

    Miten niin en ottanut huomioon Qualcommia ja muita? Toteamukseni 1 + 2 > 0 (tosin olisi pitänyt olla 1 + 4 > 0) implikoi lähinnä sitä että pidän todennäköisenä Nokian olemista nettosaajana rojaltipelissä jo tähänkin asti. Sillä nyt on kuitenkin suht hyvä salkku joten noin pitäisi olla. Voi toki olla että ovat hoitaneet salkkua huonosti. Positiivisemmaksi sekään ei kokonaiskuvaa nähdäkseni muuta.

   • Laimea Silli Says:

    Eli tuolla 21.4 ilmoitetulla 150 miljoonan euron rojaltierällä tarkoitit tätä: “- Receipt of approximately EUR 150 million of royalty income related to earlier periods”

    Niin oliko tuo Nokian varovainen arvio Applelta saatavista rojalteista vaiko rojaltisummasta muilta alan toimijoilta pitäen mukanaan myös kulut? Tätähän ei voi kuin arvailla…

    Nokia tiedotti sovusta Applen kanssa 14.6.

   • analyzing Says:

    Toinen arvaus on että sillä on jotain tekemistä saman päivän toisen tiedotteen kanssa jossa kerrottiin Nokian saavan ipr-tuloja… Kumpi lie jännempi yhteensattuma, Apple soppari reilun puolentoista kuukauden päästä vai samana päivänä ilmoitettu soppari?

   • Laimea Silli Says:

    Siis viittaat tuohon 21.4 Microsoft tiedotteeseen vai onko sulla taas mennyt päivämäärät sekaisin? 🙂

    Niin onhan se mahdollista että tämä kohta tuottaisi Nokialle sen 150 miljoonaa 2Q:lla:
    “An agreement that recognizes the value of intellectual property and puts in place mechanisms for exchanging rights to intellectual property. Nokia will receive substantial payments under the agreement.”

    Jos tuo arvelusi pitää paikkansa niin Applelta saadut korvaukset ovat maksimissaan 280 miljoonaa euroa vuodesta 2007 aina 2Q 2011 asti ja summa on mitätön ja Nokia otti pataan tuossa oikeustaistelussa oikein kunnolla.

    Nokia ilmeisesti tahallaan on jättänyt tarkat luvut antamatta koska silloin sen patenttineuvottelut muiden yhtiöiden kanssa voisivat vaikeutua. Ja siksi tämä on tälläistä arvailua. Niin tai näin niin jokatapauksessa patenttikorvausten määrä Applelta oli pettymys ja Nokia ei menestynyt tuossa patenttitaistelussa odottamallani tavalla.

    • Laimea Silli Says:

     Sinällään jos tuo 150 miljoonan euron rojaltimaksu olisi tullut Microsoftilta olisi se melkoinen uutinen sekin. Olisiko se pelkästään kertaluonteinen maksu vai generoisiko Nokialle maksuja tästedes joka kvartaali ja kuinka paljon?

 4. anonyymi Says:

  Silli,

  Olet oikeassa ja Analyzin says on väärässä. Ihamuotila selvästi totesi tänään, että 430 miljoonan euron IPR-erässä on kyse “one-time item” -erästä, joka liittyy aikaisempiin jaksoihin ml. Q2/2011. Analyzing saysin viittaamat päivämäärät eivät myöskään pidä paikkaansa.

  Ehkä Sillin blogiin pitäisi laittaa etikettiin disclosure-vaatimus, muuten mielenkintoisesta blogista tulee joku AP-palsta, jossa huudetaan milloin mitäkin. Aloitan vapaaehtoisesti, jos sopii.:)

  Disclosure: Long NOK

 5. Tuomo-QT Says:

  Kun olen niin sanotussa “vauhdissa”, tulee sanottua, että oikeudessa punnittavat asiat jäävät nähtäväksi. Tällöin maallikon “odotettu” tulos tai päivän selvä korvaussumma voikin olla aivan jotain toista.

  Kemppisen blogin kirjoituksesta lainattua (18.7.2011):
  >
  Kun pelissä on paljon rahaa, kuten patenttioikeudessa, syntyy aivan erikoinen salatiede. Vain hupsu kuvittelisi pääsevänsä patenttilain tekstiä tutkimalla järkeviin tuloksiin. Patenttiviranomaisten käytäntö on kivijalka ja esimerkiksi patenttilisenssejä tehdään eri aloilla monenlaisia menettelytapoja noudattaen. Sama ”common law” painaa hyvin paljon yrityskaupoissa ja yritysjärjestelyissä.
  <

  Lienen kovinkin ärsyttävä hahmo, koska joko en ole samaa mieltä tai totean, että tulevaisuutta ja tuloksia on vaikea ennustaa.

 6. beholderblog Says:

  Huonohan tuo Nokian Q2 oli, suorastaan surkea, mutta ihan noin synkkää kuvaa en maalaisi tulevaisuudesta kuin Silli. Positiivisiakin ajureita on paljon:

  1. Tällä hetkellä mallisto on vanha ja älypuhelimet tekivät tuon 147 miljoonaa euroa tappiota. Ajatellaan, että ensi vuonna Windows-phonet tulevat volyymilla myyntiin ja Nokia säästää ensi vuonna tuon miljardi euroa kustannuksissa. Yhtälö on mielestäni hyvä ja mahdollisuudet ihan eri tason tuloksiin tulevina vuosina ovat olemassa.

  2. Varastot on purettu Q2:lla, eli myynti siirtyy Q3:lla suoraan tulokseen. Älypuhelinten polkuhinnoittelu ja perusmalleihin tulevat dual-simmit Aasian markkinoille tukevat varmasti Q3:a.

  3. N9 jäänee marginaalituotteeksi, mutta jos ensimmäiset Windows phonet saataisiin marraskuussa joulumyyntiin voisi Q4 olla jo ihan kelvollinen.

  Ei Nokia voi tulevaisuutta joka tapauksessa rakentaa Iphone myynnin varaan, joten siinä mielessä ei kannata rojalteja liikaa tuijottaa. Totta kai tuollainen 80-100 miljoonaa kvartaalissa on rahaa, mutta toivottavasti summa on joulusta eteenpäin laskemaan päin.

  Kaiken kaikkiaan olen itse yllättynyt positiivisesti Q2:sta alkuvuoden viestintäsekoilujen jälkeen. Pysyy jatkossakin pitkässä salkussa ja lisäystä mietitään alle 4 eurossa.

 7. eloPhone Says:

  Täsmennys tuohon Nokian ja Applen patenttisopimukseen:

  Monessa paikassa on unohdettu, että sopimus oli ristiinlisensoitu. IP:tä liikkui siis molempiin suuntiin, mutta suhteessa jossa Apple jäi edelleen netto maksajaksi. Jobs kommentoi, että eivät lisensoineet Nokialle mitään mikä “tekee iPhonesta erinomaisen” (vapaa suomennus ulkomuistista).

  Applella on erinomaiset patentin kosketusnäyttötekniikassa, ja toivon, että Nokia olisi päässyt näihin käsiksi. Tarkasti ja älykkäästi käyttäjän sormenliikkeitä tulkitseva näyttö on nykyluureissa avain ominaisuus luontevan käyttöliittymän saavuttamiseksi. Monimutkaiset algortmit tulkitsevat kosketuksia, ja asia on paljon monimutkaisempi kuin äkkiseltään voisi arvata.

 8. Jake Says:

  Kilpailijoihin kun vertaa, niin Nokian lanseeraussykli uudelle puhelimelle on hämmästyttävän pitkä. HTC ehtii tehdä samassa ajassa monta versiota Windows-puhelimeksi ja Taiwanin myynnin perusteella romuttaa huonot tuotteet. Lupaavat kehitetään eteenpäin ja viedään uusille markkinoille.

 9. Finnish Says:

  Olen kyllä täysin samaa mieltä Sillin kanssa. Nuo lausahdukset menetetystä vuodesta, siitä että Nokian ei tarvitse enää palata entiseen loistoonsa (“Nokian FY 2011 on menetetty vuosi ja se on ollut kaikkien tiedossa jo pitkään. Mielestäni osakesäästäjän näkökulmasta ei myöskään ole mitenkään välttämätöntä, että Nokian pitäisi palata entiseen loistoonsa.”) ja että, WP luurit tulevat kohta markkinoille eivät ole mitkään lainkaan positiivisia. Älkää käsittäkö noita väärin.

  Olen samaa mieltä, että vuosi on menetetty. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ensi vuosi olisi yhtään parempi. WP luurien menekistä ei ole mitään takuita tai varmuutta. Ne ovat aivan samalla tavalla Nokian luureja kuin nykyiset Symbianitkin. Olisi tietysti täysi katastrofi jos Nokia pystyisi vielä tästäkin huonompaan suoritukseen, mutta mitään suurta menestystä WP:sta ei ole syytä odottaa. Lisäksi tulee muistaa, että Nokia on vain yksi raudanruuvaja muiden WP valmistajien kuten Samsungin ja HTC:n kanssa. Nämä kaksi ovat tehneet markkinoiden parhaita luureja viimeisen vuoden aikana, joten kilpailu tulee olemaan kovaa myös WP:n sisällä.

  Kukaan täysijärkinen tuskin odottaa Nokian palaavan entiseen loistoonsa. Pitäisin ihmeenä jos onnistuivat saavuttavan takaisin edes pienen murusen siitä. Mielestäni nyt olisi hyvä toivoa, että pystyisi säilyttämään edes nykyisen asemansa=(~15% markkinaosuus, älyluurit), tämäkin tulee olemaan erittäin hankalaa.

 10. Nokialle torjuntavoitto « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Karmean 2Q:n jälkeen Nokia onnistui saamaan selvän torjuntavoiton 3Q:lla sillä odotukset tulokselle, markkinaosuudelle ja myynnille olivat paljon alempana mitä lopulta tuli. Myös kassavirta oli reilusti plussalla, vaikka osa analyytikoista (ja myös minä) odotti että kassa olisi vuotanut tälläkin kvartaalilla. Muutamia poimintoja: […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: