Maanantaista tulee mielenkiintoinen päivä

Perjantaina pörssien sulkeutumisen jälkeen tapahtunut USA:n historian kautta aikojen ensimmäinen luottoluokituslasku AAA:sta AA+:ksi S&P:n toimesta on herättänyt tänään melkoisesti keskustelua eri puolilla maailmaa ja luonnollisesti sijoitusaiheisilla keskustelupalstoilla ja todennäköisesti maanantaina tulee laskemaan kursseja vaikka osa tuosta on varmastikin hinnoiteltu jo kursseihin. Tai laskisi ellei pelastuspakettia olisi tulossa. G7 maat ovat taas pitäneet hätäkokousta taloustilanteen tiimoilta ja ihmehän se on jos maaantaina ennen pörssien aukeamista ei ole uudesta pelastuspaketista ilmoitettu. “Many economists see the world’s big central banks as the last line of defense at this moment in the crisis, after policymakers in Europe and the U.S. have failed to agree on the kind of shock-and-awe moves that many investors demand

Mutta auttaako tuo pidemmässä juoksussa? Fakta on se että USA:ssa ja Euroopassa on velkaongelma ja julkiset taloudet ovat alijäämäisiä ja että jotain tarttee tehdä jotta velkaa saadaan vähennettyä. Se “jotain” on ikävä kyllä sellaista joka tuppaa vähentämään kansalaisten ostovoimaa eli veronkorotuksia ja sosiaalitukien kevennyksiä tai sitten kansalaiset saavat verovaroilleen aiempaa huonompia palveluita. Se myös hidastaa kasvua. Ei kauhean mukava asia poliitikkojen kannalta kun seuraavissakin vaaleissa pitäisi pärjäillä. Riittääkö kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta hoitaa velkaongelmaa pois?

USA:n pörsseissä Dow Jones on laskenut vuoden alusta runsaan prosentin ja toukokuun huipuistaan (heinäkuun lopulla oltiin liki samoissa lukemissa) laskenut vajaa 11%. Nasdaq vastaavasti laskenut 11.9% vuoden alusta 4.5% ja huipuistaan noin 12%. Suomessa HEX on tullut alas 31% joten se on jo “markkinakorjaus” – lukemissa kun USA:ssa ei siellä vielä olla. Kannattaa lukaista tämä marraskuussa 2007 kirjoittamani juttu USA:n bear-markettien tilastoista. Tässä kenties parhaat palat ko. jutusta:

  • Sadan viime vuoden aikana USAssa on nähty 19 bear-markettia (yli 20% kurssilasku huipuista).
  • Keskimääräinen aika bear-marketin lopusta seuraavan alkuun on 45.3 kuukautta eli vajaa neljä vuotta on bull-markkinan pituus. Teknokuplan krapula alkoi hellittää vuonna 2003 eli noin 4 vuotta sitten.
  • Keskimääräinen bear-markkinan kesto on n 18.5 kuukautta eli n. puolitoista vuotta.
  • Keskimääräisessä karhumarkkinassa kurssit laskevat huipuista keskimäärin 36%.
  • Nousurekyyleitä, jopa vahvoja nähdään, mutta ne jäävät aina entisten huippujen alle

Noista tilastoista puuttuu tuo uusin vuoden 2007 lopulla alkanut bear-markkina jonka loppu nähtiin maaliskuussa 2009 ja joka oli todella syvä. Jos USA:ssa kurssit tulevat vielä hieman lisää alas ollaan sielläkin bear-markkinassa ja keskimäärin 1.5 vuotta sitten kärvistellään ja kurssit laskisivat vielä reilusti lisää. Jos uskoo että bear-markkinaa ei tule, niin kurssit eivät tästä enää paljoa alempana käy ja kääntyvät kohta kun luottamus palautuu uusien pelastuspakettien myötä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: