Google pelasi itsensä ulos patenttiansasta

Google ilmoitti tänään ostavansa Motorola Mobilityn ja syynä tähän on Motorolan patentit, joilla Google saa itselleen tarvittavat aseet pärjätäkseen Applea ja Microsoftia jne. vastaan patenttitaistelussa. Oracle-ceissi saattaa vielä jäädä jäljelle ja siitä Google todennäköisesti joutuu maksamaan mutta muut patenttiongelmat ovat varmaankin nyt vähiinpäin eliminoitu.

Ihan halvalla tämä ei tapahtu sillä Google maksaa Motorola Mobilitystä peräti 12.5 miljardia dollaria missä on 60% preemio perjantain päätöskurssiin nähden. Hauska yksityiskohta on tuo viime viikon vedätys Motorolan taholta jossa ilmoittivat että voivat siirtyä Windows Phonen käyttäjäksi jos saavat samat edut kuin mitä Nokia. Paljonkohan tuolla lausunnolla Motorola onnistui nostamaan kauppahintaa?

Osto ei tapahdu myöskään ilman riskiä sillä vaarana on se että Androidia nyt käyttävät noin 30 muuta luurivalmistajaa, isompina HTC, Samsung ja SE, vaihtavat käyttöjärjestelmää eli käytännössä ottavat Windows Phonen käyttöönsä. Vaikka Google väittää pitävänsä Androidin avoimena ja kohtelevansa Motorolaa kuin mitä tahansa muuta valmistajaa niin näinköhän asia todella on? Ottavatko valmistajat riskin ja pitävät Androidin ainoana vaihtoehtonaan? Vai tekevätkö myös malleja WP-pohjaisina? Vai saisikohan MeeGo tästä tarvitsemaansa potkua taakseen ja nyt Androidia käyttävät valmistajat hyppäävät tuohon junaan? Google voi tietysti pienentää riskiä ja myymällä Motorolan luurivalmistuksen ja osan tuotekehityksestä eteenpäin ja pitämällä lähinnä patentit. Tulee erittäin mielenkiintoinen talvi seurata miten Google onnistuu hallitsemaan tämän kuvion menettämättä Android-valmistajia.

Tämä päivän isoin uutinen herätti mielenkiintoisia kurssireaktioita. Nokia sulki 9% nousuun, Googlen kurssi on illalla Suomen aikaan kahdeksalta runsaan 2% laskussa, Microsoft on vajaan prosentin nousussa, Motorola nousussa vajaa 60%,  iso Android-valmistaja HTC runsaan 3% nousussa, Ericsson vajaan prosentin miinuksella. Apple lievässä nousussa. Hivenen yllätyin Nokian rivakasta kurssinoususta, mutta ilmeisesti sijoittajat näkevät että Windows Phone – ekosysteemin asema vahvistuu tai että Nokia on entistä todennäköisempi ostokohde Microsoftille, jota pidän täysin epätodennäköisenä. HTC ilmeisesti nostaa se että mahdollisesti sen maksamat rojaltit Microsoftille tulevat kevenemään, mutta miksi sitten Ericssonin kurssi laski?

Kuten olen blogissani moneen otteeseen tuonut esiin niin patentit saattavat ratkaista ekosysteemien sodan. Ja Google otti ja voitti tämän viimeisimmän taistelun, mutta kovalla hinnalla. Mutta tuskin tämä tähän loppuu ja Oracle-ceissi on edelleen kesken ja siihen nämä Motorolan patentit eivät nähdekseni auta.

Kukapa olisi uskonut 10 vuotta sitten että Google tulee aikanaan ostamaan Motorolan joka on vajonnut maailman 8. suurimmaksi valmistajaksi samaan aikaan kun Apple on noussut maailman voitollisimmaksi luurivalmistajaksi ja että Nokia on sakannut pahanlaisesti. Melkoisia muutoksia, kestäviä kilpailuetuja ei oikein tälläisillä aloilla ole ja sellainen buy and forget osakestrategia ei oikein toimi alalla. Sellainen strategia toimii vain aloilla ja firmoissa joissa on todellista pitkäkestoista kilpailukykyä. 10 vuoden päästä saatetaan ihmetellä kuin Facebook ostaa Googlen jonka alamäki alkoi Motorolan ostosta jne.

*UPDATE* Tässä vähän toisenlaista näkemystä kaupan syistä.

Advertisements

Tags: , , , , , , , , ,

7 Responses to “Google pelasi itsensä ulos patenttiansasta”

 1. Vulcan Says:

  Kauppa lienee ollut jo sovittu, ja tuo Windows Phone -heitto viime viikolla varmaankin Googlen juonima temppu jolla Nokian kilpailijoille väläytettiin että kannattaa kiristää Microsoftilta samat edut kuin mitkä Nokia saa. Tai sitten ei. Mutta google nyt toimii juuri niin, joten ei siinä olisi mitään ihmeellistä.

  • Laimea Silli Says:

   Joo voihan se olla tuotakin.

  • analyzing Says:

   Joissain raporteissa on kerrottu MSFT:n olleen toinen kilpahuutaja.

   • Laimea Silli Says:

    Juu luin saman jostain. Mielestäni tuossa huhussa ole mitään järkeä. Ellei sitten Microsoft olisi halunnut vain kiusata Googlea ja ostaa ne patentit ja dumpata sitten Moton veks.

    • analyzing Says:

     Microsoft on varmasti halunnut vedättää hintaa ylöspäin. Toisaalta Microsoft on jo useamman kerran pyrkinyt syvemmälle mobiililaitteiden valmistukseen.

     Kun integroidulla softa/rautamallilla päästään maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi sellaiseksi pyrkiminen alkaa kiinnostaa yhtiöitä kummasti. Oli siinä ulkopuolisen tarkastelijan silmissä pidemmällä tähtäimellä järkeä tai ei.

 2. Jontte Says:

  Jutussa väläytelty premissi, että erinäisten yhtiöiden tämän päivän kurssikehitys johtuisi juurikin Googlen liikkeestä on vähintäänkin arveluttava.

  Monilla mainitulla yrityksillä on hyvin paljon kyseisestä kaupasta riippumatonta toimintaa ja niiden hintaa voi heilutella ihan omatkin asiat ja/tai aiempien viikkojen aikana tullut markkinapaine.

 3. Laimea Silli Says:

  Haukkasikohan Google kuitenkin väärän palan ja aivan liian kalliilla? http://www.theregister.co.uk/2011/08/17/chocolate_factory_patent_panic/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: