Nokialla mielenkiintoinen patenttidiili

Nokia se jaksaa yllättää. Nyt se on päättänyt ulkoistaa osan patenteistaan ilmaiseksi Mosaid nimiselle kanadalaisfirmalle ja antaa vielä kaikenlisäksi tuolle firmalle kolmasosan patenttien tuottamasta rahavirrasta. Mikä tässä on oikein ideana voisi hätäisempi kysyä mutta tässä taitaa olla ihan hyväkin idea taustalla. Nokialla on valtava massa langattomien verkkotekniikoiden patentteja, pääosin siitä syystä että sen verkkolaite-yksikkö Nokia Networks (nykyinen NSN) on ollut innovoimassa tekniikoita joita rakennetaan langattomiin verkkoihin jopa vuosia ennenkuin ne päätyvät päätelaitteisiin. Patenttitaistelussa massa ei kuitenkaan ratko mitään vaan oikeustaisteluihin valitaan vain muutama essentiaalipatentti ja sitten väännetään niistä. Laatu siis ratkaisee.

Kun Nokia tiedotti voitostaan Apple-patenttisodassa se ilmoitti samalla että se aikoo tulevaisuudessa hyödyntää paremmin isoa patenttimassaansa. Tämä tänään ilmoitettu on arvatenkin osa tätä. Ideana on kaiketi ulkoistaa hankalasti Nokian itsensä hyödynnettävät patentit tuolla Mosaidille jonka hommana on sitten maksimoida niistä saatava hyöty, ottaa palkkiona kolmasosa ja tilittää sitten Nokialla kaksi kolmasosaa. Mosaid aikoo tutkia mitkä firmat käyttävät noita patentteja maksamatta niistä ja sitten neuvottelemalla niistä sopimukset tai tarvittaessa jopa haastamalla niitä oikeuteen.

Ihan fiksun oloinen liike Nokialta, vaihteeksi. Nokian kurssikin on noussut jo noin 30% pohjiltaan ja osake vaikuttaa jonkinlaiselta turvasatamalta ainakin juuri nyt. Mutta mahdollinen 3Q tulosvaroitus saattaa muuttaa kaiken sekunneissa. Itse en uskalla Nokiaa ostaa ja pitkässäkin juoksussa Nokialla ja Microsoftilla on jättimäinen työ tehdäkseen noista WP luureista asiakkaita kiinnostavia. Kilpailu on kovaa ja monet entiset Symbian käyttäjät voivat aivan hyvin vaihtaa Androidiin tai iPhoneen kun jokatapauksessa joutuvat uuden alustan opettelemaan. Ja Linux-pohjaisen Maemon käyttäjien ensisijainen valinta ei ole Windows Phone.

Tags: , ,

6 Responses to “Nokialla mielenkiintoinen patenttidiili”

 1. analyzing Says:

  Onpa hämärä diili.Nokia antaa patenttinsa kolmannen osapuolen hoidettaviksi ja niitä ilmoitetaan hoidettavan “Nokian ja Microsoftin puolesta”. Nokian sivuilta en äkkiseltään löytänyt tiedotetta asiasta, Microsoft sen sijaan kommentoi?

  Sinänsä hyvä jos patentteja pystyy hyödyntämään tehokkaasta, mutta miten tuolla pienellä yhtiöllä on resursseja valvoa Nokian patentteja mutta Nokialla ei ole? Nokialla on käsittääkseni kuitenkin viimeisten parinkymmenen vuoden aikana rakennettu IPR osaamista kai sitä on jo kertynyt… Ja Nokian patentitkin luulisi olevan paremmin tiedossa kuin yhtiöllä joka vasta alkaa niiden kanssa pelata.

  Ja miten meneteltäisiin tyypillisessä tapauksessa jossa myös vastapuolella on patentteja ja lopputuloksena päädytään jonkinlaiseen ristiinlisensiointiin ja rahalla kompensoidaan vain osa tai ei mitään? Mistä tuo yhtiö saa siivunsa tuossa tapauksessa? Vai jääkö nuo tapaukset kokonaan hoitamatta kun insentiiviä ei ole?

  • Laimea Silli Says:

   Joo kieltämättä tämä on hieman hämärä juttu etenkin kun Nokia ei ole antanut mitään tiedotetta asiasta. Ja miten Microsoft asiaan liittyy kun nuo ovat Nokian patentteja eikä Microsoftin. Hämärää…

 2. pager Says:

  Tämä oli mielenkiintoinen juttu myös:
  http://www.mosaid.com/corporate/news-events/releases-2011/110907.php

 3. Nokian Mosaidin patenttidiilistä vielä « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] on päätynyt aikalailla samoihin johtopäätöksiin kuin minä tämän Mosaid-kaupan tiimoilta. Sitä en kylläkään tiennyt että tuo Core Wireless oli noin tuore firma. Eiköhän Nokia […]

 4. Applelle jälleen uusi patenttihaaste. Nokia mukana kuviossa « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] kun Nokia ilmoitti syyskuussa ulkoistavansa osan patenteistaan Mosaid – nimiselle kanadalaisfirmalle hoidettavaksi. Idea […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: