Saksassa tuomioistuin näytti vihreää valoa tukipaketeille

Tänään nähtiin markkinoilla useamman päivän kovan laskun jälkeen vaihteeksi nousupäivä kun Sakassa perustuslakituomioistuin näytti vihreää valoa näille pelastuspaketeille. Mutta asetti samalla ehdon että uudet paketit pitää hyväksyttää Saksan parlamentilla. Samalla tuomioistuin käytännössä blokkasi eurobondit, mitä markkinat ja jotkut poliitikot ovat kovasti toivoneet. Suomen kannalta on loistava uutinen että eurobondeja ei tule. Ei olisi oikein että siirretään suomalaisten maksettaviksi muiden maiden velkoja samalla kun täällä kerätään euroalueella eniten veroja ja julkinen talous on Euroopan vähiten velkaantunut ja kansa köyhää juuri näiden kovien verojen takia. Ja en oikein pidä näistä pelastuspaketeistakaan. Jossain vaiheessa ajattelin että ne ovat OK, mutta ehkä se olisi parempi antaa kapitalismin toimia. Kapitalismiin kuuluvat riskinotto ja riskien toteutuminen ja konkurssit. Ilman jälkimmäisiä “riskien” otto karkaa käsistä kun apuun huudetaan aina veronmaksajat huonojen aikojen koittaessa. Kyllähän ne konkurssit kirpaisevat ja hidastavat taloutta mutta niissä on myös siemen uuteen kasvuun. Tämmöiset pelastuspaketit vain hidastavat ongelmien korjausta ja voivat jopa pahentaa niitä. Markkinoiden toimintaa on mahdoton ennustaa kun poliitikot sotkevat näppinsä tuonne. Keskittyisivät siihen että laittaisivat julkisen talouden menot tulojen mukaan ja siten että velkataakka kevenee joka vuosi. Järjetöntö tuhlata miljardikaupalla rahoja korkokuluihin joka vuosi Suomessa. Ei tämä velkarahalla rahoitettu “hyvinvointi” ole oikeaa hyvinvointia. Olisi hyvä tunnustaa tämä nopeasti ja reivata julkista taloutta alas reippaalla kädellä.

No joo eksyttiin vähän sivuraiteille mutta mitenkähän markkina tästä eteenpäin kehittyy? Epävarmuus tulee jatkumaan. Tänään oli nousupäivä, huomenna voi olla taas laskupäivä kun muistetaan että se Kreikka voi Saksan tuomioistuinpäätöksestä huolimatta mennä nurin. Maan tilanne näyttää huonolta ja eivät tunnu pystyvän pääsevän sovittuihin parannuksiin. Kreikka tarvitsee uutta rahaa pian ja takuita uudelle paketille ei ole, Suomen vakuusvaatimukset ja muutaman muun maan negatiivinen suhtautuminen pakettiin voi blokata sen. Perjantaina tai ehkä jo torstaina jännitetään sitä että osallistuvatko pankit jne. yksityiset tahot tähän Kreikan pelastuspakettiin. 90% yksityisistä velkojista pitää osallistua tähän tai sitten Kreikka ei pakettia ota vastaan ja varmaankin hakeutuu sitten konkurssiin. Nyt tänään 75% suostumuksia on kasassa.

Kuukausi sitten tyhjentämäni salkku olisi eilen ollut noin 10% alemmalla tasolla, tänään kovan nousun jälkeen salkku olisi noin 5% alemmalla tasolla. Melkoista heiluntaa on ollut ja ne jotka osaavat päiväkaupan tekevät kyllä rutkasti rahaa. Sinällään tekisi mieli kyllä kokeilla itsekin ja napsia vähän osakkeita aina kovina laskupäivinä salkkuun ja sitten myisi nousupäivänä. Mutta ei se taida ihan noin helppoa olla?

Tags: , ,

2 Responses to “Saksassa tuomioistuin näytti vihreää valoa tukipaketeille”

 1. Antti Says:

  Kreikka kaatuu, siitä ei ole epäilystäkään. Kyse on vain siitä kauanko väistämätöntä voidaan viivästyttää ja kuka lopulta maksaa laskun. Mitä pidemmälle lykätään Kreikan konkurssia, sitä enmmän veronmaksajine rahoja poltetaan ja lainaa antaneet tahot pääsevät pälkähästä.

  Juuri nyt eurobondeja ja tukipaketteja lobbaavat juuri näiden rahoittajien edustajat ja tekevät kaikkensa pelotellakseen politikkoja ja kansalaisia.

  • analyzing Says:

   Jos Kreikan oletetaan kaatuvan joka tapauksessa kyse on miten asia hoidetaan niin että asia hoidetaan jotenkin ilman paniikkia. Jos sen oltaisiin annettu mennä nurin vuosi sitten tilanne olisi ollut täysin hallitsematon ja on melko lapsellista kuvitella että talouden lukkoonmeno paniikin seurauksena olisi sinulle, minulle tai veronmaksajille ylipäätään ilmainen ratkaisu.

   Jos nyt vuoden aikana tilanne on saatu eristettyä, pankkien taseita vahvistettua, varauduttu pankkien kaatumiseen jne niin että yleistä paniikkia ei tule niin hinta on ollut melko olematon. Ensimmäisestä ohjelmastahan ei ole maksettu vielä edes kaikkia eriä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: