Eurobondeja?

Barroso totesi tänään EU parlamentin (?) kokouksessa että aikoo esittää Eurobondeja ja tiiviimpää yhteistyötä ja keskitetympää valtaa lähitulevaisuudessa. Kuulostaa melko huonolta suomalaisten veronmaksajien vinkkelistä jos tuo toteutuu sillä sittenhän velat tasataan ja Suomen suhteellisen pieni velkamäärä per asukas nousee reippaasti ja AAA reittaukselle saisi sanoa hyvästit. Käytännössähän tuo tarkoittaisi Eurooppaan liittovaltiota tai ainakin jotain lähellä sitä. Mutta tuon toteutuminen ei ole ihan helppoa sillä Saksa ja Saksalaiset vastustavat eurobondeja ja ihan hyvästä syystä.

Toteutuessaan markkina kyllä tuosta innostuisi sillä sehän tarkoittaisi että veronmaksajat hoitavat piikin ja konkurssiuhka isoilta pankeilta jne. poistuu ja taantumakin voi jäädä todella lyhyeksi. Mutta julkistalouden velkaongelma säilyy ja pitkässä juoksussa se voi edelleen jopa pahentua ja mitä sitten tehdään?

Markkina innostui jo tänään jo ihan näistä huhuistakin ja Saksan, Ranskan ja Kreikan kriisipalaverista jonka tuloksena oli lausuntoja joiden mukaan Kreikka pidetään eurossa eikä sitä päästetä nurin. Mitään konkreettista ei kuitenkaan esitelty.

Advertisements

3 Responses to “Eurobondeja?”

 1. analyzing Says:

  Saksan mukaansaaminen edellyttää että muissakin euromaissa otetaan käyttöön saksalainen valtiontalouden hoitamistapa, perustuslakeihin juntattuine tuhlauksenestopykälineen. Tämä olisi ihan tervettä kehitystä.

  • Laimea Silli Says:

   Tuo olisi sinällään erinomainen asia, myös Suomelle. Mutta silti tuo tarkoittaisi Suomelle karmeaa ryöstöä. Suomi taitaisi olla suurin menettäjä.

 2. N900 Says:

  Kyllä saksassa on paljon järkevämpi lainsäädäntö kuin verotus. Esim. kauppojen monopoli on siellä mahdoton, koska niillä on maksimi koko. Käytännössä jos tähän ollaan menossa niin meidänkin kannattaisi vetää maan talous aivan kuralle. Sitähän urpo jutta varmaan yrittää. Jos olet käynyt saksassa, niin siellä on asiat kyllä paljon paremmin kuin täällä. Johtuuko sitten ihmisistä vai päättäjistä?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: