RIM syöksyy jälkipörssissä

RIM julkaisi juuri äsken tuloksensa ja sen seurauksena osakekurssi on jälkipörssissä reilusti yli 15% laskussa. RIM myi 10.6 miljoonaa luuria ja jäi selvästi ennusteestaan joka oli 11-12.5 miljoonaa kappaletta. Viime vuonna vastaavalla kvartaalilla RIMm myi 12.6 miljoonaa luuria joten selvään laskuun on firman myynti nyt kääntynyt pitkän nousuputken jälkeen. Ja onko siihen kasvuun enää paluuta? En usko että on. Kysyntä kohdistuu nyt niin selvästi Android ja iPhone luureihin että siinä on muiden vaikea pärjätä millään muulla alustalla. Nokia laittoi oman platforminsa palamaan ja RIM on vaan liian pieni pärjätäkseen yksin ja sen tuotekehitys ei pysy isompien kilpailijoiden perässä. Mikäli RIM ei kohta päätä hypätä joko Androidin tai WP:n kelkkaan ja rakenna palvelunsa tuon alustan päälle, se tulee menemään nurin tai sitten joku ostaa tuon pois Blackberry-palvelun takia.

Playbook-tabletit eivät menneet sen paremmin kaupaksi kuin Blackberry-luuritkaan sillä niitä myytiin vain 200 000 kun odotus oli 500 000. RIM uskoo itse että sen myynti kääntyy nousuun kolmannella kvartaalillaan uusien tuotteiden myötä mutta näinköhän käy.

RIMmin nettovoitto tippui 47% ja liikevaihto jäi 4.2 miljardiin dollariin kun edellisellä kvartaalilla tuli 4.9 miljardia ja vuotta aiemmin 4.6 miljardia. RIMmin pörssikurssi on tippunut alle 25 dollarin. Paljon on kurssi tippunut  150 dollarin huipuistaan kesäkuulta 2008 ja aika odotetusti.

Advertisements

Tags:

17 Responses to “RIM syöksyy jälkipörssissä”

 1. Jontte Says:

  Kuten jo aiemmin taisin kirjoittaa, ovat RIM ja Nokia ovat samassa myrskyssä, mielenkiintoista onkin nähdä miten ne vaikeuksista selviävät, veneet kun ovat eri ja suuntakin on otettu eri tavalla ja ajoituksella.

  RIM:n tablettimyynti oli odotettavasti olematonta, mutta olin lievästi positiivisesti yllättynyt muusta. Myynti on laskussa, mutta keskihinta näyttäisi olevan jopa nousussa. Puhelinliikevaihto oli suurempi kuin esim. Nokian älypuhelinten ja kateprosentti huomattavasti korkeampi, osin varmaan palveluliiketoiminnan (noin neljännes liikevaihdosta) ansiosta. Ja mikä tärkeintä, RIM on edelleen voitollinen, joka puhelinmarkkinassa alkaa olla jo harvinaista.

  Mallisto myös uusiutui lähes täydellisesti ihan just, joten seuraavat neljännekset voivat hyvinkin antaa vielä pienen buustin, mainoskampanjan ja joulun avittamana. Käyttistransitio QNX:aan on tulossa joskus ensi vuonna, saas nähdä miten RIM sen hoitaa, toivottavasti ainakin PR hoituu eri tavalla kuin Saapasfirmalla.

  • Laimea Silli Says:

   Aikalailla samoilla linjoilla olen tässä kanssasi. Sen verran vielä että tuo QNX kehitys näyttäisi olevan myöhässä ja taitaa myöhästyä vielä lisää. Aikamoinen voimainponnistus tuon kokoiselle firmalle kehittää omaa käyttistä. Paljon sitä suurempi Nokiakin päätti luovuttaa…

 2. analyzing Says:

  “RIM on edelleen voitollinen, joka puhelinmarkkinassa alkaa olla jo harvinaista.”

  Eipä tuossa ole kysymys alkamisesta vaan noin on ollut aina. Matkapuhelimilla on voittoa pystyneet tekemään suurin ja toiseksi suurin, eikä se toiseksi suurimmankaan voitontekokyky ole ollut varma ihan joka vuosi. Noiden lisäksi voittoa on pystynyt tekemään erittäin tiukalla ja onnistuneella erikoistumisella (esimerkkeinä RIM yrityssegmenttiin ja Apple yhteen malliin).

  Se että Nokia suurimpana valmistajana tekee tällä hetkellä tappiota (kun tuloksesta putsataan kertaluonteisia eriä) on erittäin merkittävä saavutus ja onnistui omien tuotteiden tuhoamistragedialla josta täälläkin on keskusteltu moneen kertaan.

  Mielenkiintoisena detaljina Ollila kertoi helmikuussa (olisiko ollut Aamulehdessä tms) että on (tai olisi ollut) oleellista pitää Symbian tuotelinja houkuttelevana puolentoista vouden siirtymäkauden ajan – siitä huolimatta Elopin annettiin tukkia tuo henkireikä, kuten myös Meegon mahdollisuudet. Nythän näyttää taas siltä että WP luureja tulee tänä vuonna se yksi malli ja sitäkin tihkuen valikoiduille markkinoille.

  Miksi N9:llä ei yritetty pelastaa neljännellä kvartaalilla mitä pelastettavissa on on täysin käsittämätöntä. Tuo malli olisi tullut todella hyvään saumaan kun rinnalle näyttää tulevan Iphonen viidennen mallin huono saatavuus, Android puolella lisää samaa vanhaa ja Blackberryt syöksykierteessä.

  • Laimea Silli Says:

   Hyvin kirjoitettu. N9:n ei edes haluta menestyvän. Mihin muuhun päätelmään voi tulla kun Nokia on rajoittanut luurin jakelua, markkinointia ei paljon näyttäisi olevan ja hintakin on mielestäni vedetty aika korkeaksi. Näyttäisi siltä että sen ei edes haluta menestyvän.

 3. Jontte Says:

  “Mielenkiintoisena detaljina Ollila kertoi helmikuussa […] että on (tai olisi ollut) oleellista pitää Symbian tuotelinja puolentoista vouden siirtymäkauden ajan – siitä huolimatta Elopin annettiin tukkia tuo henkireikä”

  Detaljin mielenkiintoisuudesta voidaan olla montaa mieltä, samastahan Elop ja koko johtotiimi puhuivat niissä helmikuun strategiakeynoteissa moneen otteeseen. En usko, että Elop olisi toteuttanut eri strategiaa kuin Ollila on linjannut, Nokian johdossa (mukaanluettuna hallitus, joka strategian hyväksyi) vaan tehtiin suuri virhearvio, toisaalta markkinoiden reaktiosta ja toisaalta Symbianin kilpailukykyisyydestä ja Anna-päivityksen aikataulusta.

  “Miksi N9:llä ei yritetty pelastaa neljännellä kvartaalilla mitä pelastettavissa on on täysin käsittämätöntä”

  Myydyistä puhelimista tulee joko tukikustannuksia moneksi vuodeksi eteenpäin tai pahaa karmaa, jos kalliin laitteen tuki loppuu kuin seinään. On aika selvää että N9:n ympärille ei pystytä rakentamaan elinkelpoista ekosysteemiä, joten sitä ei kannata tuoda niille markkinoille sotkemaan, joille Nokia on Windows Phonella tulossa ensiksi.

  Mielestäni koko puhelinta ei olisi pitänyt tuoda markkinoille vaan sen käyttöliittymäuutuudet julkistaa soveltuvin osin vasta Nokian Windows Phonessa, mutta imeisesti Intelin kanssa oli sovittu jotain muuta.

  • Laimea Silli Says:

   Tuleeko Nokialta mitään käyttöliittymäuutuuksia Windows Phoneen? Eloppihan on kertonut että sillä on lupa räätälöidä koodia mutta ei halua siihen.

   EIpä silti se kauhea duplo-palikka UI pitäisi välittömästi vaihtaa.

   • Jontte Says:

    Olen ollut joistakin lausunnoista tulkitsevinani, että on tulossa jonkinlaista kustomointia, koko pakkaa ei tietenkään vedetä uusiksi eikä ole järkevääkään. Mutta esimerkiksi N9:n ykkösjuttu, swipe, voisi toimia Windows Phonessakin mainiosti.

    Se tiiliin pohjautuva UI, joka on tulossa Windows 8:aankin, on niin perustavaa laatua oleva elementti, että sitä ei kyllä oikein voi poistaa, vaikka Nokia haluaisikin. En ole Windows Phonea käytätnyt kuin parikymmentä minuuttia, ja ainakaan siinä ajassa ei UI ahdistanut, jopa päin vastoin. Se vaikutti aika freesiltä ja oli erittäin responsiivinen.

    • Laimea Silli Says:

     N9:n ykkösjuttu on toimiva ja aito multi-tasking ainakin mun mielestäni, täysi konfattavuus ja aito ja tehokas Linux OS pohjalla.

     • Jontte Says:

      Tietojenkäsittelytieteen näkökulmasta “aito multitasking” löytyy jokaisen suositun mobiilikäyttiksen kernelistä (en ole ihan varma BlackBerry OS:n aitoudesta).

      Onko se sitten loppukäyttäjän näkemä multitasking toimiva ja annetaanko sitä rajoituksetta kaikkien prosessien käyttöön on hyvin pitkälti määrittely ja toteutuskysymys. Kaikkiin valintoihin liittyy kompromisseja. Käytetyn kernelin nimellä ei pitäisi nykymaailmassa olla juurikaan merkitystä loppukäyttäjälle. Sen päälle rakennetulla pinolla taasen paljon suurempi.

      N9:ssa on innovoitu käyttöliittymää varsin esimerkillisesti ja tehty se gesturejen ympärille, samalla laitteesta on saatu hauskempi käyttää ja yksinkertaisempi -> ei tarvita kotinappia.

      En ole N9:aa koittanut kuin aivan ohimennen, mitä tuo “täysi konffattavuus” tarkoittaa?

      • Laimea Silli Says:

       > En ole N9:aa koittanut kuin aivan ohimennen, mitä tuo >“täysi konffattavuus” tarkoittaa?

       Xterm. –> sudo gainroot

    • analyzing Says:

     Mielenkiintoista että alla puhut CS näkökulmasta multitaskingista (mistä muuten voit tietää miten suljetun käyttiksen moniajo on toteutettu?) ja sitten kirjoittelet käyttöliittymän muokkaamisesta.

     Jos on yhtään perspektiiviä CS:ään ja käytettävyyteen niin ymmärtää nopeasti että käyttöliittymän käyttölogiikkaa ei laitevalmistaja paljoakaan muuta ilman että siitä seuraa ongelmia, todennäköisesti samointein kolmansien osapuolten peruskäyttölogiikan mukaan suunnittelemien ohjelmien kanssa mutta viimeistään seuraavan version yhteydessä.

     Melkoisia olettamuksia sinulla oman tietämyksesi laajuudesta 🙂

 4. analyzing Says:

  Heh. Lautanpolttomemon ja 11.2. jälkeen oli jopa ulkopuoliselle tarkkailijalle täysin selvää miten Symbianin kanssa tulee käymään. Jos tämä tosiaan tuli Nokialle täytenä yllätyksenä niin äkkiä koko johto vaihtoon. Tuo on yhtä hyvä selitys kuin aikoinaan silloisen Tietoenatorin toimitusjohtaja kertoi silmät pyöreinä kuinka laskutus jäi ilmoitettua pienemmäksi kun pääsiäinen sattui osumaan kyseiselle kvartaalille.

  Ja tuon jälkeen vielä on pokkaa kommentoida N9:n julkaisemisen tuomasta pahasta karmasta. Epätodellista 🙂

  • Jontte Says:

   “Ja tuon jälkeen vielä on pokkaa kommentoida N9:n julkaisemisen tuomasta pahasta karmasta. Epätodellista”

   Lueppa ihan rauhassa uudestaan. Kirjoitin ainakin omasta mielestäni, että pahaa karmaa tulee *jos* kalliin puhelimen tuki loppuu kuin seinään. Jos taas näin ei tapahdu tulee siitä valmistajalle kustannuksia tarvittavasta tuesta.

   Oletko eri mieltä vai sattuiko väärinymmärrys?

   • Laimea Silli Says:

    N900:ssä kävi noin. Tuki loppui aika nopsaan. Vanjoen lupaama Ovi Maps ilmaisella navigoinnilla ei koskaan tullutkaan. Surkeaa.

   • analyzing Says:

    Jeps, luet minun kirjoituksiani kuin piru raamattua ja perään ehdotat että minun pitäisi tavata sinun kirjoituksesi rivinvälit. Ymmärtänet että tarkoitin kirjoituksellani että jos N9 (ja Meego) olisi hoidettu ammattimaisesti alusta loppuun niin Nokialla olisi ollut jotain mahdollisuuksia tulevassa joulumyynnissä. Sen jälkeen sitten olisi voitu ihan rauhassa mietiskellä mites nämä nyt sitten asettuukaan. Kun joka tapauksessa WP:n kanssa venähtää sinne 2012 puolelle. Ei mitään tolkkua tappaa omia lypsäviä lehmiä tähdenlentojen toivossa.

    • Jontte Says:

     En ehdota. Toivoin, että olisit lukenut mitä kirjoitin. Sanat “jos” ja “tai” ovat ihan tavallista kielenkäyttöä ja niitä ei käytetty mitenkään erityisen monimutkaisesti.

     En tiedä mitä tarkalleen tarkoitat tuolla “ammattimaisesti alusta loppuun”. Jos Meegostrategia ja -kehitys olisi ollut ammattimaista, olisi se voinut olla aikataulussa ja koko Windowsiin ei olisi tarvinnut mennä. Koko edellinen vuosi olisi myyty Meegoa kuin siimaa ja Meego olisi Nokian “ykkösstrategia”. Tämä kuitenkin on rinnakkaistodellisuus.

     Oikeasti Nokian Meego-softaprojekti myöhästyi pahasti ja johti muutaman laitteen cancelointiin, uudelleenkoodaukseen ja paljoon muuhun, käsittääkseni pitkälti jo ennen Elopia. Samanaikaisesti hassattiin Symbianpuolella aikaa ja rahaa opensource-pelleilyyn ja muuhun tuottamattomaan työhön. Niillä raunioilla oltiin noin vuosi sitten, ja jotain piti keksiä.

     Tänään fakta on kuitenkin se, että Nokian Windowspuhelimia on tulossa, valituille markkinoille oletettavasti jo tänä vuonna. N9:n “Meego” ei ole alusta jolle on suunniteltu tulevaisuutta, eikä sillä ole kehittäjien eikä muiden valmistajien tukea. Tässä todellisuudessa muutaman neljänneksen voittojen keräys ei ole järkevää jos se on ristiriidassa pidemmän aikavälin strategian kanssa. Ja siitä koituisi markkinointi-, tuki- ja kehityskustannuksia tai mielipahaa tuen loppuessa pikaisesti.

     Lisäksi operaattoreille, medialle ja suurelle yleisölle voi olla vaikeata selittää mikä se Nokian strategia oikein on. Nyt on selvästi kerrottu mitä aiotaan tehdä, kaikki firman sisällä ja ulkonakin tietävät suunnan ja työskentelevät sitä kohti. Onnistuuko se on sitten toinen juttu.

  • Laimea Silli Says:

   > Jos tämä tosiaan tuli Nokialle täytenä yllätyksenä niin äkkiä koko
   > johto vaihtoon

   Juuri tuon takia en oikein Nokiaa voi omistaa. Luottamus puuttuu ylimpään johtoon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: