Kova laskupäivä tänään globaalisti

FEDin eilinen stimulaatiopaketti laski jo eilen USA:n pörssejä aika reippaasti ja tänään lasku jatkui vieläpä eilistäkin reippaammin globaalisti kun euroopastakin saatiin masentavia makrolukuja.  Teollisuuden ostopäälliköindeksi laski Euroopassa syyskuussa 48.4 pisteeseen syyskuun 49 pisteessä ja palvelualojen indeksikin putosi alle 50:n. Suomessa Pellervon Taloudellinen Tutkimuskeskus arvioi että ensi vuonna talous supistuu 1.5%. Ensimmäinen realistinen arvio ja lisää lienee vihdoin luvassa.

Venäjällä pörssi laski tänään 8.6%, DAX 5%, Ranska yli 5%, UK vajaa 5%, Suomessa indeksit runsaat 5% ja USA:ssa indeksit ovat illalla puoli kymmenen aikaan vajaan 4% laskussa. Eipä kaduta että myin salkkuni tyhjäksi elokuun alussa, sillä salkun arvo olisi jotain 16-17% alemmalla tasolla ilman myyntejä. Ja tuskinpa ne pohjat nähtiin tänään. Entisen salkkuni osakkeet laskivat tänään kaikki yli 5% Uponoria lukuunottamatta joka laski vain 3.4%. Pahiten entisen salkkuni lapuista on saamassa RNE (Venäjä) ETF joka on nyt vajaan 10% laskussa.

Euro on tässä turbulanssissa ottanut aika pahasti kuokkaansa sillä yhdellä eurolla saa enää 1.35 dollaria. Tietää hyvää vientifirmoillemme.

Nähtiinpä tänään suomalaisittain hyviäkin uutisia sillä maailman suurin verkkovalmistaja Ericsson ilmoitti perustavansa Ouluun tuotekehityskeskuksen tutkimaan ja kehittämään radioverkkojen radiotekniikoita. Uusi keskus työllistää vähintää 200 mutta mahdollisesti paljon enemmänkin. Mahtava uutinen Oulun alueelle mutta ei sinällään yllättävä kun alue on globaalisti radiotekniikoiden huippuosaamisalue. Ericsson aikoo myös kasvattaa Kirkkonummen yksikkönsä työntekijämäärää. Hienoa että Suomeen investoidaan ja luodaan uusia työpaikkoja.

Jatkuuko lasku edelleen? Mikäpä tämän suunnan nyt kääntäisi, taantumaan ollaan menossa ikävä kyllä. Siltä se näyttää.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: