USA:n mellakoista

Kannattaa lukaista tämä pitkähkö, erinomainen juttu syistä USA:n mellakoiden taustalla. Periaatteessa kyse on epäoikeudenmukaisesti tulonjaosta ja korkealle kohonneesta työttömyydestä. Juttu on täynnä poimintoja FEDin tilastoista, joita itsekin olen blogissani käyttänyt. Vaikka FEDin tilastojen mukaan virallinen työttömyysprosentti on “vain” vähän päälle 9% on todellinen työttömyysprosentti n. 17% joka alkaa olemaan jo lähellä 30-luvun suuren laman vähän päälle 23% työttömyysprosentteja. Samaan aikaan yhtiöiden tuotot ovat ennätysluokkaa, firmojen ylimmän johdon palkat ovat suhteessa työntekijöihin korkeampia kuin koskaan, erittäin hyvätuloisten verotus alhaisempaa kuin koskaan, duunareitten palkat eivät käytännössä ole nousseet 20 vuoteen ja jos inflaatio otetaan huomioon, niin palkat eivät ole nousseet 50 vuoteen. Eli palkkatulojen osuus taloudesta on pudonnut ennätysalhaalle. Suurelta osin tämä varmaankin selittyy globalisaatiolla. Työpaikat ja investoinnit ja osa hyvinvoinnista ovat valuneet Aasian.  USA:n tulonjako on maailman tulonjaon oikeudenmukaisuuslistalla vasta sijalla 93. Edellä ovat mm. Venäjä, Iran, Kiina, Egypti, pohjoismaista ja Euroopan isoista talouksista puhumattakaan. Kaukana takana ei ole Meksikokaan.

Amerikkalainen unelma siitä että voi tyhjästä tulla ja luoda omaisuuksia tai nostaa itseään alhaalta vaikkapa edes menestyvään keskiluokkaan on epätodennäköisempää kuin ehkä koskaan viimeiseen sataan vuoteen.

Amerikkalaiset pankit ovat jo muutaman vuoden voineet saaneet käytännössä rahaa nollakorolla ja kun maksavat käytännössä nollakorkoja talletuksille ja saavat hyvillä marginaaleilla lainaamilleen rahoille korkoa ne tekevät huipputulosta siitä huolimatta että lainaavat rahaa paljon vähemmän yksityisille kuin ennen kriisiä. Mikä ehkä on ihan OK sillä jenkkien säästäväisyysaste olikin aika karmea jo pitkään. Ja siksi amerikkalaiset ovat aika velkaantuneita tuhlattuaan rahansa asuntokuplaan.

Saas nähdä miten tilanne tästä kehittyy. Täältäpäin katsottuna olisi ehkä paikallaan että hallitus korottaa hyvätuloisten veroja ja tukee maahan tehtäviä investointeja kerätyllä rahalla vaikkapa antamalla yrityksille väliaikaista verohyötyä näihin investointeihin. Jollain tavalla maahan pitäisi saada luotua lisää työpaikkoja ja myös nostaa palkkojen osuutta maan taloudessa jotta sillä palkalla tulisi toimeen. Kuulostaa hieman sosiaalidemokraattiselta, eikö? Ehkä meissä kaikissa elää pikku demari? Jos mitään ei tehdä, saattaa yhteiskuntarauha oikeasti järkkyä maassa ja sen jälkeen ei ole kellään kivaa ihan globaalistikin.

Advertisements

Tags: , , ,

6 Responses to “USA:n mellakoista”

 1. (i)valo Says:

  Panen tyydytyksellä merkille, kuinka havainnointikykysi on selvästi terävöitynyt.
  Kirjoitin sinulle verotuksen- ja tulonjaonongelmista joskus elokuun puolivälissä. Haukuit mielipiteeni silloin kommunismiksi. Nyt nimität itseäsi sosialistiksi, tosin pieneksi sellaiseksi. Minulle nämä asiat eivät ole sen enempää kommunismia kuin sosialismiakaan. Minulle kyse on puhtaasti oikeudenmukaisuudesta. Mitä oikeudenmukaisempi maailma on, niin sitä turvallisempi ja vakaampi se on meille kaikille, niin rikkaille kuin köyhillekkin. Sellaisessa ilmastossa myös sijoittajat viihtyvät.
  Tuskin Warren B. aivan pyyteettömästi kehottaa veroja korottamaan. Eiköhän hänkin tasan tarkkaan tiedä, millaisessa maailmassa hänen sijoituksensa parhaiten menestyvät.

 2. Laimea Silli Says:

  anteeksi jos olen pahoittanut mielesi. Sinällään olen sitä mieltä että USA:n ja Suomen tilanteet ovat hyvin paljon erilaiset. Suomessa on maailman tasaisin tulonjako ja siinä on ihan yhtälailla ongelmia kuten on USA:n erittäin epätasaisessa tulonjaossa.

  Suomessa pitäisi veroja keventää ja sallia hieman nykyistä suuremmat tuloerot. Se tekisi vain hyvää yhteiskunnalle.

 3. Martin Says:

  M, Romney:tä mukaillen:

  Euroopan velkakriisii on osoitus siitä, ettei Euroopan malli toimi euroopassa, eikä se toimisi jenkeissäkään.

  Yhteiskunta köyhtyy (kollektiivisesti), jos pääomat (tai muut resurssit) revitään tuottavista käsistä ja jaetaan tasaisesti kaikkien kesken.

 4. SH Says:

  Yhdysvaltalaiset ovat seurailleet yhteiskunnan muutosta epäoikeudenmukaisempaan suuntaan kummallisen rauhallisesti. Vaikkei nykyisillä mielenosoituksilla vielä välttämättä mitään suunanmuutosta tapahdu, kyse on silti symbolisesti hyvin merkittävästä asiasta USA:ssa. Amerikkalaiset on saatu uskomaan lähes täydellisesti juuri tuohon blogissa esitettyyn, eli että omasta itsestä kaikki on kiinni ja yrittävä saa palkkansa.

  Valitettavasti tämä ei ole pitänyt USA:ssa paikkaansa enää pitkään aikaan, vaan palkkansa saa suhteilla hyviin asemiin pääsevä eliitti.

  Amerikkalainen unelma (minulle se merkitsee siis sitä, että ahkeruudella saavuttaa kohtalaisen toimeentulon ja aseman yhteiskunnassa) jäsentyy minusta parhaiten mitattavaksi säätykierroksi. Yhdysvalloissa, kuten blogissa huomautettiin, säätykierto on hidastunut jatkuvasti ja unelma toteutuu yhä harvemman kohdalla. Sen sijaan pohjoismaissa säätykierto on maailman nopeinta.

  Vaikuttaa siltä, että amerikkalainen unelma toteutuu paremmin Euroopassa ja erityisesti Pohjoismaissa.

  • Laimea Silli Says:

   HYvä kommentti. Siltä se tosiaankin alkaa näyttämään että amerikkalainen unelma onnistuu paremmin Euroopassa ja erityisesti pohjoismaissa. UK:ssa luokkayhteiskunta on edelleen aika voimakas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: