Nokialle torjuntavoitto

Karmean 2Q:n jälkeen Nokia onnistui saamaan selvän torjuntavoiton 3Q:lla sillä odotukset tulokselle, markkinaosuudelle ja myynnille olivat paljon alempana mitä lopulta tuli. Myös kassavirta oli reilusti plussalla, vaikka osa analyytikoista (ja myös minä) odotti että kassa olisi vuotanut tälläkin kvartaalilla. Muutamia poimintoja:

 • Myynti 9 miljardia euroa. Laskua 13% vuodentakaisesta ja 3% 2Q:lta
 • Ei-IFRS voitto 252 miljoonaa euroa. Monet analyytikot ennustivat tappiota ja itsekin uskoin että Nokia tekee tappiota
 • Ei-IFRS EPS 0.03 euroa
 • Kassavirta bisneksestä oli +852 miljoonaa euroa (edellisellä kvartaalilla -176 miljoonaa euroa)
 • Nettokassan koko on nyt 5 miljardia euroa missä on nousua vuodentakaiseen 16% ja 2Q:lle peräti 30%. Osa noususta selittyy Siemensin 500 miljoonan pääomaruiskeella NSN:lle tosin rahaa kului myös NSN:n Motorola ostokseen.
 • Fiitseriluurit tekivät tupla-SIMmeillä (niitä myytiin 18 miljoonaa)  komean comebackin ja myynti kasvoi edelliseltä kvartaalilta 14% 2.9 miljardiin. Toki vuoden takaiseen nähden tuli laskua 14% Tämä aika pitkälti pelasti myös Nokian tuloksen (EI-IFRS) plussalle. Fiitseriluurien ASP oli 32 euroa ja voittomarginaali 10.2%
 • Älyluurien myynti 2.2 miljardiin euroon mikä sekin oli positiivinen yllätys. Paljon pahempaa odotettiin. Liikevoittomarginaali oli -5.9%
 • Nokia myi olosuhteisiin nähden erinomaisen määrän, 106.6 miljoonaa, luureja millä se nosti markkinaosuuttaan ilmeisesti jonnekin n. 29%:iin 2Q:n 25%:sta
 • Älyluureja se myi 16.8 miljoonaa mikä ei loppujen lopuksi jäänyt 0.3 miljoonaa kappaletta. Tämä jos mikä oli torjuntavoitto kun Symbian luurien kysynnän arveltiin romahtaneen täysin 112-strategian myötä.  Hinnanalennuskampa onnistui  ja ASP oli silti 131 euroa
 • Pohjois-Amerikassa myytiin enää 0.7 miljoonaa luuria. Euroopassa myynti romahti 29% vuoden takaiseen
 • Luurit generoivat 222 miljoonan euron ei-IFRS voiton
 • Navteq teki 68 miljoonan euron ei-IFRS voiton. Kasvu oli hieman negatiivista
 • NSN kasvoi 16% ja teki 6 miljoonan euron ei-IFRS voiton

Tämä olikin sitten viimeinen kvartaali missä myytiin pelkästään vanhoja tuotteita. Ensi viikon Nokia Worldissä esitellään ensimmäinen tai ensimmäiset WP luurit ja myyntiin se tai ne tulee rajoitetusti jo 4Q:lla. En kyllä usko että merkittävää tulosvaikutusta noilla vielä on 4Q:lla mutta siitä eteenpäin niiden pitäisi sitten tehdä Nokialle ne voitot. Mitään takeita ei edelleenkään ole että Nokiankaan WP-luurit menestyvät, tähän asti nuo luurit ovat olleet selkeä floppi. Eli riski säilyy merkittävänä kunnes tulee jotain näyttöä siitä että noille on reilusti kysyntää ja samalla vanhojen luurien kysyntä laskee reilusti. Tämä onkin syy miksi en Nokiaa omista enkä kyytiin hypännyt tänäänkään. Tosin siinä vaiheessa jos näyttöä tulee hyvästä kysynnästä ja isoista toimitusmääristä on osakekurssi jo paljon nykyistä korkeammalla uskoakseni. Riskiä pitäisi siis ottaa mikäli haluaisi Nokialla kunnon voitoille, edellyttäen että niitä voittoja siis tulee.

Nokia ennustaa luuripuolen voittomarginaaliksi (ei-IFRS) 1-5%.Tämän voi katsoa olevan tässä tilanteessa positiivinen uutinen.  NSN:lle ennustetaan 3.7 – 4.0 miljardin euron liikevaihtoa ja 1-4% marginaalia. Tässä ei ole sitten parannusta ed. vuoteen jolloin tuli 3.96 miljardin liikevaihto ja 3.7% marginaali ja tämä on selkeä pettymys. Saapas nähdä joutuuko NSN vielä tekemään rakenteellisia uudistuksia ja väenvähennyksiä jotta se nousisi selkeämmin voitolliseksi. Sillähän on Motorolan ostamisen jälkeen 71 000 työntekijää, joista selvästi yli puolet työskentelee operaattoreiden verkkoja pyörittämässä NSN:n services yksikössä. Loput sitten tuotekehityksessä, myynnissä, markkinoinnissa jne.

Nokia ei kerro millaiset rojaltitulot se saa Applelta ja muilta. Se antoi vain luvun 70 miljoonaa euroa joka oli kertaluonteinen rojaltierä tälle kvartaalille. On siis mahdoton arvioida että paljonko Apple joutuu maksamaan rojalteja myymistään luureista ja iPadeista ym.

Ensi vuonna Nokia voinee maksaa jopa osinkoja, ehkäpä 0.2 euroa mikä olisi puolet tämänvuotisesta osingosta. Tuo kyllä edellyttäisi että WP luurit otetaan hyvin vastaan.

Nokia kurssi nousi runsaat 5% oltuaan jo parhaimmillaan 11% nousussa. Koko markkinaa painoi jälleen eurohermoilu.

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: