Nokia julkisti ekat Windows-luurinsa

Nokia World ei tänään tarjonnut oikeastaan mitään yllätyksiä. Windows-luureista oli tippunut nettiin tietoja jo pidemmän aikaa kuvia ja speksejä myöden. Kaksi Lumia-nimistä luuria sieltä sitten tulikin. Halpismalli jossa vaihdettavat värikuoret, jotka olivat kuuminta hottia 90-luvun puolivälissä ja sitten tuo N9 kopio N800 joka on kieltämättä hienon näköinen luuri jos UI:ta ei satu vilkaisemaan. Jotkut tykkää ja kehuu, mutta minä en tuosta UI:sta ja sen ideasta vaan saa kiinni. Isoja rumia laatikoita jotka vilkkuu ja välkkyy. Tarjoavat kuulemma aivan uudenmoisen tavan tuoda ajantasalla olevaa tietoa laitteen käyttäjälle ilman että tarvitsee käynnistää applikaatiota. Julkistuksessa käytettiin esimerkkinä sää-laatikkoa josta näki kätevästi lämpötilan. Hohhoijaa, kyllä N900:n yhdelle kotisivuista sijoitetetusta sääwidgetistä asian näkee paljon paremmin ja tyylikkämmin kuten alta näkee vs. nuo laatikot jotka vilkkuu ja välkkyy. Ja samalla kotisivulle voi sijoittaa muitakin haluamiaan widgettejä, kuvakkeita joista saa käyntiin suosikkiappsejaan ja webbisivu-kirjanmerkkien kuvakkeita. Noh, se siitä. Wp-luurit eivät selvästikään ole minun tarpeisiini ja makuuni suunniteltuja. Ei ainakaan nämä Mangot.

Nokia erottuu muista Wp-luureista kolmella tapaa. Tärkein niistä on Nokia Drive ääniopastettu navigointi. Suomalaisitten ehkä vähemmin kiinnostava on amerikkalaisen ESPN:n urheilusovellus jolla voi katselle eri lajien tilastoja ja joukkuetietoja. Ja kolmantena siellä oli musiikkisovellus jolla voi soittaa ilmeisesti jonkun muun luomia soittolistoja. Eli webbiradioltahan tuo kuulosti. Biisejä pystyy myös downloudaamaan laitteeseen ja soittamaan offlinea. Ymmärtääkseni biisit ovat ilmaisia. En nyt oikein innostunut tästä musatoiminnosta ja Nokian esittelijäkin joutui pyytämään yleisöä taputtamaan kun päätti musasovelluksen esittelyn. Eipä tuossa oikeastaan ollut mihinkään muuhun edes mahdollisuuksia sillä puhelimia taidettiin kehittää vain 8kk ja Mango-alusta oli “valmis” kun Nokia päätti hypätä kyytiin. Mangon seuraajassa Apollossa lienee sitten paljon enemmän Nokian kädenjälkeä mukana, nyt nämä Nokian luurit ovat käytännössä kuin muut Wp luurit tuota navigointia lukuunottamatta. Tosin olen ymmärtänyt asian niin että Nokia ja Microsoft tuovat niitä Nokian tekemiä appseja ja palveluita suoraan sinne alustaan eli ne ovat muidenkin Wp lisensioijien käytössä. Joten niillä Nokia ei kaiketikaan pysty erottumaan muista.

Itselleni suurin pettymys Wp-luureihin liittyen oli se että Nokialla ei ollut kertoa merkittävistä operaattorisopimuksista USA:ssa. Ja itseasiassa USA:ssa noita luureja ei edes myydä ennenkuin “aikaisin vuonna 2012”. Alussa nuo tulevat myyntiin Ranskassa, Saksassa, Hollannissa, Espanjassa ja UK:ssa jo marraskuussa. Myöhemmin tänä vuonna tarjonta laajenee Hong Kongiin, Intiaan, Venäjälle, Taiwaniin ja Singaporeen. Ja alkuvuodesta sitten uusiin maihin. 31 operaattorin kanssa on jo sopimukset tehty jakelusta. Kiinaan vasta 1H 2012. Myöhemmin ensi vuonna tulee myös CDMA ja LTE-variantti joilla arvatenkin sitten yritetään USA:n markkinoille ja miksei myös vaikkapa Japaniin. Nokia on mielestäni lähdössä aika hitaasti liikkeelle Wp:n kanssa ja ainakin minä näen riskinä sen että Wp luurit kilpailevat aika voimakkaasti myös Symbian-luurien kanssa. Kannibalisoiko Nokia oman Symbian myyntinsä noilla? Pystyykö se houkuttelemaan muille alustoille menettämiään asiakkaita takaisin Nokiaan Wp:n avulla? Se jää nähtäväksi seuraavien kvartaalien aikana. Tero Kuittisen mukaan ei pysty. Jos näkisin tuon alustan itselleni kiinnostavaksi niin suhtautuisin Nokiaan varmaan paljon positiivisemmin kuin nyt suhtaudun, nyt omassa näkemyksessäni korostuu lähinnä riskit. Mutta olenkin älyluurin hevi-juuseri ja tähän asti olen nähnyt Nokian Maemo-luurit markkinoiden parhaana tarpeisiini ja aion N9:n ostaa lähikuukausien aikana koska pidän sitä markkinoiden parhaana tarpeisiini. Se minkä luurin ostan sitten parin vuoden päästä jää nähtäväksi mutta Wp:lla on kova homma nousta omassa asteikossani Androidin yläpuolelle. iPhonea en kuvittele ostavani, sillä tuollaiset suljetut ja rajoittuneet ekosysteemit ei vaan kiinnosta. Ja Wp ekosysteemi on myös samanlainen suljettu systeemi. Noh, se siitä. Suurimalle osalle kuluttajista noilla asioilla ei ole varmaan mitään merkitystä. Nokian brandi myy hyvin (toivottavasti) ainakin Euroopassa vielä, perus luurinostaja ei taida edes tietää mikä käyttöjärjestelmä luurissa pyörii tai edes ymmärtää mikä se sellainen käyttöjärjestelmä on.

Halpispuolella Nokia toi asiallisen oloisia luureja, joiden avulla se pystyy nostamaan markkinaosuuttaan ja voittojaan. Näin uskon. Kukapa olisi uskonut muutama vuosi sitten että S40 luurien moottorina toimii 1Ghz prosessori , joissa on tyylikäs kosketusnäyttö ja hw näppis ja jossa pyörii Angry Birds!! Ja hinnat ovat ominaisuuksiin nähden todella halvat. Luurit tukevat suuria HSPA-nopeuksia ja niissä on tupla-SIM slotit. Ja myyntiinkin tulevat jo 4Q:n aikana. Mahtavaa. Siinä on kilpailijoilla tekemistä että pärjäävät näitä vastaan. 3Q tuloksen pelasti halpisluurit ja nimenomaan dual-simmit. Näitä uusiakin luureja tullaan myymään kymmeniä miljoonia ja ne generoivat Nokialle mukavasti voittoja.

Itselleni Nokia Worldin paras uutinen oli se että N9 saa loppuvuoden aikana softapäivityksen ja ne jotka tykkäävät valkoisista luureista saavat vaihtoehdoksi valkoisen 64GB mallin. Tuo tuleva softapäivitys vahvistaa ostopäätöstäni ja toivottavasti niitä tulee lisää jotka myös tuovat uusia ominaisuuksia.

Itse tilaisuudessa huomiota kiinnitti se että yhtään suomalaista ei ollut puhumassa ja kun Salon tehtaaltakin tuli lyhyt suora insertti jossa tehtaan johtoon kuuluva kaveri pakkasi luureja pahvilaatikkoon, hänkin oli intialainen. Melko tehokkaasti suomalaisesta firmasta on saatu suomalaisuus karkoitettua. Kotimaisen käyttöjärjestelmän sijaan luurissa on nyt amerikkalainen käyttis, toimitusjohtaja on kanadalainen, johtopaikoilla on paljon Pohjois-Amerikkalaisia. En ole kauhean tyytyväinen tähän kehityssuuntaan ja minusta tuo shown alkukin oli hieman omituinen. Elop aloitti puhumalla ensin pari minuuttia Beirutista ja jostain beirutilaisesta tyypistä ja sen jälkeen puhumaan tullut intialainen(?) nainen höpisi itsestäänselvyyksiä miten luureja käytetään ja kuinka ne ovat levinneet joka paikkaan. Itse S40 laitteet mentiin ohi hyvin pikaisesti. Olisin itse mieluummin kuunnellut esittelyä noista laitteista.

Nokian kurssi oli yli viidessä eurossa ja n. 4% nousussa ennen Nokia Worldin alkua mutta julkistukset laskivat kurssin jopa pakkaselle josta se toipui taas muun markkinan nousun myötä useamman prosentin nousuun kunnes plussalle auennut USA:n pörssi lähtikin laskuun ja muut markkinat sen mukana. Nokia päättyi lopulta 0.58% laskuun. Mulla oli ideana se että olisin ostanut Nokian osakkeita 3Q tuloksen jälkeen ja myynyt ne pois juuri ennen Nokia Worldia mutta idealta meni pohja kun 3Q tulos olikin odotettua parempi ja kurssi nousikin laskun sijaan. Nyt näen riskit itselleni liian suureksi sijoittaa Nokiaan suhteessa näkemääni tuottopotentiaaliin.

Ai niin, minkä ihmeen takia Nokia nimesi Wp- luurinsa Lumia-nimisiksi. Espanjankielisiä ihmisiä on aika paljon.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: