Euroalueen teollisuus alamaissa lokakuussa

Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi laski edelleen edelliskuun huonoista 47.3 pisteen lukemista 47.1 pisteeseen. Taantumaahan tämä ennakoi, kysymys lienee lähinnä siitä että kuinka pitkä ja kuin syvä taantumasta tulee. Europoliitikot ja osin myös EKP ovat vain pahentaneet talousongelmia ja vaikka jotain päätöksiä on tehty on niitä saatu toteutettua aika huonosti tai sitten tulee Kreikka joka vetää maton alta ja toteaa että kaikista neuvotteluista ja sopimisesta huolimatta koko homma saattaa mennä kansanäänestyksen myötä uusiksi ja pahimmassa(?) tapauksessa koko euroalue hajoaa. Tosin olisiko se Suomelle niin pahaksi irrottautua eurosta ja palata markkaan? Ruotsi ainakin pärjäilee mukavasti. Markka kellumaan ja huonoina aikoina se devalvoituisi ja hyvinä aikoina revalvoituisi ja tasoittaisi samalla suhdanteita.

Pörssit ovat sitten tosiaan tänään olleet nousussa Euroopassa ja myös USA:ssa ollaan selvässä nousussa. Kun en saa tolkkua markkinan liikkeistä niin taidan seurailla ihan sivusta tätä touhua ainakin jonkun aikaa nyt. Saatan tosin yrittää päiväkauppaa pienillä panoksilla.

Advertisements

Tags: , ,

7 Responses to “Euroalueen teollisuus alamaissa lokakuussa”

 1. Make Says:

  Tuo PMI oli itse asiassa vaan “final/tarkistettu” versio edellisestä flash (“nopea arvio”) lukemasta lokakuulle. Taantumaahan tuo silti ennakoi. Pörsseissä tuo ei silti vielä hirveästi näy ainakaan nyt pikanousun jälkeen, kun arvostuksia katsoo. Etenkään jenkeissä.

  Jenkkien tilannehan tässä tietysti asioita “sotkee”. Siellä BKT vielä kasvoi Q3 ihan ok. Kysymys kuuluukin mitä tapahtuu viennille (ja arvostuksille) kun euroalue vajonnee taantumaan viimeistään q1/12 – ellei jo nyt q4.

  Jos KL:n palstaa lukee niin siellähän moni uskoo pitkän nousun alkaneen ja G20 maiden/poliitikkojen tekevän sellaiset paketit että alta pois. Itse kun tuota mietin niin vaikea uskoa. Jos jotenkin saadaan tarvittavat säästöpäätökset aikaiseksi niin tulojen/kulutuksen tippuminen johtanee taantumaan (ks. Kreikka). Jos taas ei säästetä niin kohta kaatuu Italia/jne. Hitaan kasvun aika josta Käteinenkin kuuluu puhuvan olisi ehkä optimistisin skenaario, mutta tällöinkin nuo nykyiset arvostustasot tuntuu hiukkasen korkeilta.

  Noh, mielenkinnolla katsellaan. Itsellä osakepaino ~25%, myyn ainakin konepajat pois jos vielä enempi noustaan. Jos missaan sitten jonkun ihmenousun niin sitten missaan, ostan vaikka sitten myöhässä osingonmaksajia uutta panikkia odotellessa.

  Hieno blogi muuten, erityisellä mielenkinnolla lukaisin mietteitäsi kolmen vuoden takaa. Melko täydellinen deja-vu jos käännetään USA ja EU toisinpäin. Koskeekohan tämä jenkkejä? 🙂

  • Laimea Silli Says:

   Ookoo, en itseasiassa tiennyt että Euroalueella nuo PMI luvut pitää erikseen vielä tarkistaa / tarkennella myöhemmin. Jopa Jenkeissä se onnistuu kerralla.

   Eiköhän tuo Euroalueen taantuma näyn globaalisti ja erityisesti Aasiassa ja USA:ssa. FEDin Bernanke jaksaa olla kuitenkin optimisti ja puhuu edelleen kasvusta vaikka vaatimattomasta seuraavat pari vuotta.

   Samaa mieltä paketeista. Aika ihmeelliset paketit saa olla että julkinen velka ei kasva ongelmallisiin mittoihin kun velat jo nyt alkavat olla ongelmallisissa mitoissa ympäri Eurooppaa. Ja jos ei rakennella paketteja ja säästetään niin se on pois ostovoimasta ja se taas firmojen voitoista ja myynnistä ja se taas tarkoittaa YT-neuvotteluita.

   Kiitoksia kehuista. Ne lämmittää aina 🙂 Tuskin ne Jenkeissäkään voivat Kataisen tapaan todeta “tämä ei koske meitä” haha 🙂

   • Make Says:

    Juu täällä tarkistellaan mutta rapakon tällä puolen ollaan myös nopeampia – tarkkuuden kustannuksella 😉 Tuo 47.3 oli viime maanantain “Flash Manufacturing PMI” lokakuulle. Tuo sitten tarkentui nytten 47.1:een (“Final Manufacturing PMI”). Jenkeistä ei taida alueellisia lukuja lukuunottamatta saada ennakkotietoja, vaan esim nuo lokakuun luvut tulivat eilen. Itse seurailen noita Forex Factoryn sivuilta.

    Benistä tulisi hyvä poliitikko. Mitä MarketWatchin tiivistelmästä luin niin kaveri toisaalta odottaa hidasta (onko 2.5% hidas?) kasvua mutta varoittaa heti että eurooppa on suuri uhka. Eipä tuossa voi paljon pieleen mennä 🙂

 2. analyzing Says:

  Ruotsin hyvinmenemisestä on hyvä muistaa että viime kriisissä Ruotsin pankit olivat kävivät erittäin lähellä kuilun reunaa ja ongelmien leviämistä niihin estettiin tukipaketein joihin Suomikin osallistui. Eli ei se oma valuutta ja sen heiluminen turvaa maata kriisin hetkellä.

  Tuon twilight kokemuksen jälkeen Ruotsi on vahvistanut valtiontalouttaan joten ovat nyt paremmin varautuneita tuon toistumiseen, mutta jos se tosiaan tapahtuu uudestaan eikä muilla mailla ole enää varaa osallistua Ruotsin pankkien pelastamiseen ja niiden hoitaminen jää yksin Ruotsin harteille niin Ruotsin valtiontalous ei enää näytäkään niin kamalan kaksiselta. Suo siellä jne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: