Italian bondikorot hirmunousussa!!

Ei tullut Berlusconin lähdöstä tukea pörssikursseille kuin ihan avaukseen ja aamun ekalle tunnille Euroopassa. Pääosan varasti Italian bondikorot ja niiden rakettimainen nousu. 10 vuoden bondikorko kiipesi parhaimmillaan tai pahimmillaan yli 10% nousussa reilusti päälle 7 prosenttiin. Kun Irlanti, Kreikka ja Portugali olivat samassa tilanteessa tuli EU apuun ja antoi tukipaketteja kouraan. Italian tapauksessa näin ei voida toimia sillä EU:lla ei ole niin paljoa rahaa. Tämä kriisi alkaa kohta pelottaa oikein tosissaan. Seuraukset voivat olla merkittäviä ja arvaamattomia euroalueen hajoamisesta valtavaan 30-luvun kaltaiseen lamaan.

Sinällään pörssikurssit ovat kestäneet yllättävänkin hyvin tuon Italian korkopiikin. Tyyntä myrskyn edellä?

Hienoon jamaan ovat poliitikot saaneet julkiset taloudet Euroopassa, USA:ssa ja Japanissa. Velkaa velan perään kun ei kantti ja uskallus riitä karsimaan menoja silloin kun siihen on tarve. Pelkäävät seuraavia vaaleja enemmän kuin joskus myöhemmin mahdollisesti iskevää totaalista talousromahdusta. Ja tässä sitä sitten ollaan. Suomessakin hallitus ja eduskunta hyväksyivät optimistiseen arvioon pohjautuvan 7 miljardia euroa alijäämäisen budjetin. Ei paljon ole vataa suomalaisilla jeesustella Kreikan ja Italian tilanteesta kun täällä on suunta aivan sama. Jotain tarttis tehdä ja Suomessa veronkiritysten tie on käyty loppuun ellei totaalikommunismiin haluta mennä.

Elämme historiallisia aikoja!

Tags: , , ,

4 Responses to “Italian bondikorot hirmunousussa!!”

 1. SH Says:

  Niin, käteispositio euromääräisenä ei sekään tunnu turvalliselta vaihtoehdolta osakkeille. Vakaat ja suuret yhtiöt lienevät jopa turvallisempi sijoituskohde, kuin eurokäteinen.

  • MiLe Says:

   Voisikohan kulta olla “kovaa valuuttaa” tässä tilanteessa…

  • Laimea Silli Says:

   Voit olla oikeassa. Oma osaamiseni ja ymmärrykseni ei kyllä tähän tilanteeseen riitä. Melkoisessa myllerryksessä mennään ja mikä pahinta tämä ei taida olla ohi kovinkaan nopeasti. Voi mennä vuosia ennenkuin julkisen talouden säästöjen ja veronkorotusten vuoksi yhtiöiden bisnekset alkavat jälleen kasvamaan. Ja tämä on se optimistinen skenaario. Pessimistinen on se että 30-luvun lama toistuu ja melkoinen määrä firmoja menee nurin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: