Meno synkkenee

Kurssit jatkavat laskuaan ympäri maailman, jopa Saksan bondihuutokauppakin epäonnistui, HTC antoi jo toisen ja melko massiivisen tulosvaroituksen kolmen viikon sisään ja NSN aloittaa Suomen ennätys-luokkaa olevat YT-neuvottelut globaalisti ja aikoo vähentää vuoden 2013 loppuun mennessä peräti 17 000 duunaria. Revi näistä nyt positiivisuutta.

Selvää laskua kursseissa tänäänkin, mm. HEX putosi runsaan prosentin. Nokia putoaa kohta alle 4 euron kurssin kun Lumian myyntimäärät ja huhutut akkuongelmat puhuttavat maailmalla. Nokia itse kommentoi että Lumia on myynyt hyvin ekalla viikollaan Britanniassa mutta kaikki on tietysti suhteellista: “Lumia 800:n myynnin alku oli Nokian älypuhelimien paras viikko Britanniassa viimeaikaisessa historiassa“. Mitä ikinä tuo viimeaikaisessa historiassa sitten tarkoittaakaan. Britanniassa Nokia ei kuitenkaan ole kauhean hyvin menestynyt viime vuosina ja nyt Nokian Lumia myyntiä boostaa Orange-operaattorilla kylkiäisenä tuleva ilmainen Xbox. Ei kauhea ihme että näin ennen joulua luuri myisi hyvin moisen kylkiäisen ja operaattorisubventoinnin kera. Mediassa liikkuu myös hämäriä tietoja Compalin Lumia-luurien myyntimääristä ja ne eivät kyllä kovin suuresta myynnistä kerro. Kivasti ainakin huhuja ja erilaisia “analyysejä” on aiheen tiimoilta kertynyt ja päälle tosiaan eri saittien uutisoima mahdollinen akkuongelma ja muutamassa päivässä kurssista on niistetty 20%.

Edes NSN:n tänään ilmoittama jättimäinen 17 000 duunarin vähentäminen nykyisestä 74 000 duunarista ei innostanut kurssia vaan yli 2% laskuun päätyi ja 4.09 euron kurssilla saattaa jopa huomenna pudota alle neljän euron. NSN keskittyy uudessa strategiassaan niihin bisneksiin joissa se menestyy parhaiten ja luopuu niistä joissa menestys on heikompaa. Kuten tiedotteessa lukee niin se koittaa etsiä ostajaa uudessa strategiassa sivuraiteelle joutuville tuotteilleen ja siten irtisanomisia ei varmaan tule lähellekään tuota 17 000:ta. Suurin vaikutus tulee kiinteän verkon tuotteille ja siten Saksaan. Toivottavasti näiden vähennysten ja uudelleenjärjestelyiden jälkeen NSN muuttuu kunnolla voitolliseksi ja listautuu itsenäisenä firmana pörssiin.

HTC antoi yllätystulosvaroituksen kun edellisestä oli kulunut aikaa vain kolme viikkoa. Nyt HTC laskee liikevaihtoennustettaan peräti 23% edellisestä. Ei kauhean hyvin mene nyt tälläkään älyluuripajalla. Samsung ja Apple ovat vieneet markkinoita ja olisiko niin että taloustaantuma alkaa nyt näkyä älyluurien myynnissä yleisestikin. Ei “kauhean hyvä uutinen” Nokiallekaan jolla on päälle vielä yhtiökohtaiset ongelmansa. HTC alaskirjasi myös aiemmin ostamansa S3 Graphics – yhtiön arvoa hävittyään tuon firman patentteihin liittyvän väännön Applea vastaan. Koko ostoksen järkevyys onkin kyseenalaistettu markkinoilla tämän patenttihäviön jälkeen, sillä suurimpana syynä kaupalla oli juuri patentit joilla piti voida rahastaa Applea. Nyt kun HTC:n kasvu on hyytynyt täysin se aikoo laajentua hieman halvempien luurien markkinoille ja mm. Intiaan, Kiinaan jne. Nokialle lisää kilpailua sen parhaimmalle segmentille tällä hetkellä.

Markkinoita suorastaan järkytti tänään Saksan epäonnistunut bondikauppa. 6 miljardin euron edestä piti huutokaupata 10 vuoden bondeja mutta vain runsaat puolet kävi kaupaksi ja Saksan 10 vuoden bondikorko hypähti tänään liki 12%. Ei hyvältä näytä, usko euroalueeseen ja jopa sen vahvimpaan valtioon horjuu pahasti.

*UPDATE* Ai niin meinasi kokonaan unohtua euroalueen ostopäällikköindeksi joka myös oli selvä pettymys. Euroalueen ostopäällikköindeksi laski lukemaan 46.4 lokakuun 47.1:stä. Ja Saksassa ostopäällikköindeksi laski vastaavasti lukemaan 47.9 mikä taitaa olla alin lukema kahteen vuoteen.

USA:n pörssit sulkivat reilussa laskussa ja huomenna siellä on markkinat kiinni kiitospäivän vuoksi. Nasdaq – 2.4%, DOw Jones -2%

Advertisements

Tags: , , , , ,

3 Responses to “Meno synkkenee”

 1. 55 Says:

  Pahalta näyttää kaikin puolin eikä juurikaan näy valoa tunnelin päässä.

 2. Make Says:

  Tragikoomista tässä on vielä se että lähestulkoon ainoa suomalaisen säästöjä vielä puolustava on Saksan rautarouva Merkel. Kotoinen Käteisemmehän jo ilmoitti eurobondien kolmosvaihtoehdon olevan jatkokehityskelpoinen ja vakuus-jutta keksi tänään että EKP:n olisi hyvä lisätä bondiostojaan. Saas nähdä miten pitkään Merkel kestää painostuksen alla – ja saattaa toisaalta olla että haluaa vain ensin varmistaa tarkan kontrollin muiden budjetteihin ja sitten suostuukin euvostobondeihin tai setelipainoon. Yhtä kaikki, kateeksi käy saksalaisia poliitikkojen suhteen. Mitä pahaa me suomalaiset ollaan tehty…

  Oletko muuten Silli missä vaiheessa aikonut aloittaa ostoja? Makrokuvahan toki mustuu päivä päivältä mutta moni lappu tekee jo uusia pohjia, jotkut jo 2009 hintojen alla. “Harmittaa” vaan kun esim. NRE ja koppelo eivät vaan putoa (ihan) tarpeeksi lisäostoihin omaan suunnitelmaan :p

  Ai niin, tuosta Saksan huutokaupasta. Itse tulkitsin tilanteen toisin kuin Bloombergin kommentoijat yms. Komissiohan ilmoitti samana iltapäivänä näistä pahuksen (epä)vakausbondeista. Saattoi karkottaa ostajia koska pienikin “harkitaan” vihjaus noihin Saksalta olisi nostanut korkoa välittömästi. Miksi ostaa alle kahden prosentin tuotolla jos on riski siitä, että Saksa suostuisi näihin viritelmiin mikä kasvattaisi riskiä hurjasti ja korkokin nousisi. (nousihan se korko toki näinkin pieleen menon jälkeen…)

  • Laimea Silli Says:

   Joo, samaan olen kiinnittänyt huomioni. Kiitos vaan Merkel. Sinällään liittivaltiokehitys voisi olla positiivinenkin asia jos meidänkin asiat verotusta myöden hoidettaisiin Saksasta. Näyttäisi olevan linjakkuutta, järkevyyttä ja ammattitaitoa hoitaa asioita. Mulla on hieman usko mennyt kotimaisten poliitikkojen osaamiseen.

   Ostot eivät ole olleet mielessä ihan viime aikoina, mikä on hyvä asia koska käteisenä tätä laskua on ollut hyvä seurailla. Näyttäisi siltä että lasku tulee vielä jatkumaan ja voi olla että määrällisestikin sitä tulee vielä ainakin indeksitasolla reippaastikin ja jos pohjien tuntumasta onnistuisi ostamaan ja osakevalinta menee putkeen niin seuraavan nousumarkkinan huipulla voipi kotiuttaa satojen prosenttien tuotot.

   Sulla on erittäin hyvä huomio tuosta Saksan huutokaupasta. Uskoisin että olet oikeassa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: