Marraskuuta ei tule ikävä

Samaa sekavaa makrotaloussoppaa maustettuna onnettomien poliitikkojen sähläyksellä ja jälkiruuaksi synkkää keliä, pimeyttä ja sadetta. Eipä tule marraskuuta ikävä. Salkun arvo tippui 4% kun jätin ahneuttani salkkuuni haalimani osakkeet rahastamatta kivalla voitolla silloin kun olisi pitänyt ja myin ne sitten tappiolla. Surkeaa. Indeksi tippui n. puolet tuosta. Jossain vaiheessa olin selvästi edellä indeksejä mutta näin kävi tällä kertaa. En ole vieläkään oppinut tarpeeksi kärsivällisyyttä olla ostamatta osakkeita tilanteessa kun makrotalous säätää osakekursseja firmakohtaisten uutisten sijaan. Mahdanko koskaan oppiakaan? Suoraan sanottuna inhoan tilannetta kun mennään  markotalous edellä, ei selvästikään ole ihan omaa osaamisaluetta. Ärsyttää seurata typerien poliitikkojen typeriä lausuntoja. Hitto kun ovat ajaneet julkiset taloudet tuohon jamaan ottamalla vuosi vuoden perään velkaa ja lisää velkaa.

Tänään on uutisoitu että jonkinlaista uutta taloussopimusta ollaan jälleen laatimassa. Sopimus rajoittaisi ja estäisi velkaantumisen yli tietyn rajan ja ilmeisesti EKP aloittaa sopimuksen solmimisen jälkeen “isommat toimenpiteet” eli käynnistävät setelipainot. Saas nähdä millaisen inflaation saavat aikaiseksi jos tämä nyt ylipäätään toteutuu. Voisi olla hyvä idea ostaa hyödyke-ETF:iä sillä niiden hinta tulee nousemaan selvästi tuossa ympäristössä. Monen firman ja kuluttajan kustannukset kasvavat hirmuisesti ja saavatko firmat siirrettyä kaiken hintoihinsa ja saako kuluttaja inflaatiota vastaavia palkankorotuksia vai jääkö jälkeen niin ettei tule enää toimeen? Velat tietysti sulaa jos palkat nousevat inflaation tahtiin mutta eipäs se meikäläistä, velatonta paljon lämmitä. Tosin eiköhän velkojen korotkin samalla kohoa.

USA:n ISM PMI indeksi oli pikkaisen yllättäen nousussa 52.7 pisteessä. USA:sta on muutenkin tullut pääosin positiivista talousdataa. Ja kurssit ovat nytkin tunti ennen sulkemista pikkaisen plussalla. Euroopassa sensijaan PMI on pudonnut jo 46.4:ään, mikä on alhaisin arvo yli kahteen vuoteen.

Joulukuusta on vaikea sanoa mitään. On mahdollista että Euroalue saa jonkinlaisen suunnitelman aikaiseksi tai edes hajua siitä joulukuussa ja toteutukseen myöhemmin mutta hidas ja pitkä polku näistä ongelmista pois tulee olemaan. Joka tapauksessa. On ihan mahdoton arvailla miten pörssi käyttäytyy.

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: