Mustia pilviä luurimarkkinoiden yllä?

Research In Motion antoi perjantaina tulosvaroituksen jossa pääosassa oli huonosti kaupaksi käynyt ja varastoihin kertynyt Playbook tabletti ja sen aiheuttamat alaskirjaukset, mutta ei tuo RIMmin älyluuribisneksessäkään kovin häävisti nyt juuri mene: “While the Company is still in the process of finalizing its third quarter financial results, the Company shipped approximately 14.1 million BlackBerry smartphones in the third quarter ended November 26, 2011 which was in line with previous guidance of between 13.5-14.5 million” Vuosi sitten 3Q:lla RIM myi 14.2 miljoonaa luuria joten sen myynti on kääntynyt nyt laskuun ja se menettää markkina-osuutta. Erityisen pahasti Pohjois-Amerikassa missä Apple ja Googlen Android antavat sille oikein “isän kädestä”. Ja RIMmin 4Q:lla tilanne senkun pahenee: “The Company is still in the process of finalizing its fourth quarter outlook, and based on preliminary estimates, RIM expects unit shipments in the fourth quarter to be below third quarter levels.  The lower expected shipments in the fourth quarter are due to several factors including lower than expected sell-through in the third quarter and RIM’s current view of fourth quarter demand

Kuten blogiani lukeneet tietävät olen jo pitkään ollut sitä mieltä että RIM ei tule pitkässä juoksussa pärjäämään ja olen kehottanut myymään firman osakkeita.

HTC ilmoitti tänään että sen marraskuun myynti laski peräti 30% vuoden takaisesta. Melko karsea pudotus. Ei ole pitkä aika siitä kun HTC hehkutti että hyvin menee tai itseasiassa menee loistavasti. Mitä oikein tapahtui? Samsung on noussut Android luureissa paljon suuremmaksi ja operaattorien suosikiksi mm. Galaxy S mallinsa ansiosta ja oikeudessa tuli ja taitaa tulla edelleen pataan Applelta.

Onko tämä pelkästään kahden kilpailukykyään menettänneen firman haparointia vaiko yleisempi ongelma markkinoilla? Gorilla-lasia valmistaja firma antoi tulosvaroituksen ja noitahan menee paljon myös Applelle ja joidenkin huhujen mukaan Applella olisi jonkinlaisia vaikeuksia myös, ehkä liittyen valmiskapasiteettiin ja osien saatavuuteen, mutta myös akkuongelmista on kirjoiteltu paljon. LG on aivan lirissä, Ericsson myös osuutensa surkeasti pärjänneestä SonyEricssonista Sonylle. Oikeastaan vain Samsungilla ja osin Motorolalla tuntuu menevän nyt hyvin. Nokian Lumian menekistä on myös ollut paljonkin juttuja. Joidenkin mukaan se käy kaupaksi todella hyvin ja joidenkin mukaan huonosti. Itse pelkään sitä että vaikka Lumia kävisikin kaupaksi niin se ei nosta ollenkaan Nokian kokonaismyyntimääriä vaan Symbian, N9 ja S40 myyntimäärät laskevat enemmän mitä Lumia kasvaa ja nyt tästä myös kirjoitellaan mediassa. Kilpaileeko Nokia lähinnä itsensä kanssa?

 

Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Mustia pilviä luurimarkkinoiden yllä?”

 1. Jontte Says:

  Applen on ainakin huhuttu käyttävän nykyään muuta toimittajaa kuin Gorilla Glassia valmistavaa Corningia. Onko huhuissa perää ja jos on mikä on toimittajien osuus jäävät kysymysmerkeiksi.

  Poislukien Motorolan Google-vedätys, millä mittarilla sillä menee hyvin? Ainakin oman muistin mukaan se on ollut jo useamman neljänneksen tappiolla.

  HTC ja RIM sentään, huonoista uutisista huolimatta, ovat vielä voitollisia, kuten ilmeisesti myös ZTE. Kuinka pitkään sitä iloa kaksikolla jatkuu jää nähtääväksi, merkit eivät ole kauhean hyviä vaikkakin jouluneljänneksen pitäisi auttaa..

  • Laimea Silli Says:

   Motorolasta… Sehän kasvoi kovaa vauhtia 2Q:lla mutta teki toki edelleen tappiota ja Googlen ostoksen myötä uskoisin että Moton tilanne tulee paranemaan kun Google antaa sille erityistä huomiota vaikka muuta väittääkin https://laimeasilli.wordpress.com/2011/07/29/motorola-teki-tappioita-2qlla/

   Totta, HTC ja RIM ovat vielä voitolla ja jos RIM tappiolle putoaa on sen todella todella vaikea enää laivaa kääntää. Mun mielestä se ei voi tuossa kilpailussa omalla alustallaan pärjätä tuolla markkinaosuudella ja sovellusten määrällä.

   • Jontte Says:

    Njoo, Googlen erityishuomio voi auttaa 9kk-12kk aikavälillä.

    Q3:lla liikevaihdon kasvu näyttäisi taas hidastuneen. En voi kyllä pitää myyntimääriä kauhean positiivisena. Moto myi neljänneksessä suunnilleen yhtä monta älypuhelinta kuin iPhone 4S ensimmäisenä viikonloppuna. Keskihinta alempi ja tehdään vielä tappiota, se on toki vähentymään päin.

    • Laimea Silli Says:

     Voi olla että Motolla oli vaan erityisesti hyvä 2Q ja nyt 3Q:lla ja eteenpäin on taas palattu “normaaliin menoon”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: