Ei hyvältä näytä

Euroalueen uusimman kriisikokouksen päätökset eivät sitten riittäneet markkinoille, ei mitenkään. EIkä tilannetta auttanut yhtään Intelin ja Vaconin tulosvaroitukset, Nokian Renkaiden isohkot lomautukset raskaiden rinkuloiden puolella. Venäjällä ihmiset ovat alkaneet voimakkaasti osoittaa mieltää hallintoa ja erityisesti Putinia vastaan ja saas nähdä millaisia levottomuuksia maassa tullaan näkemään. Italian bondikaupassa korot olivat jälleen korkealla. Huhuja isojen ja vähän pienempien pankkien kaatumisesta. Eipä ole paljon riemun aiheita taloudessa.

Hex sulki vajaan 3% laskuun. Seurantasalkkuni kaikki osakkeet laskivat ja aika reilusti. Metso eniten, liki 6% ja vähiten tippui Fortum n. 1.5%. Metsoa ei auttanut edes oikeuden päätös yli 30 miljoonan dollarin patenttikorvauksista joita se saa Terex yhtiöltä ja vielä korot päälle.

Vacon, joka vielä vähän aikaa sitten ennusti kasvavansa tänä vuonna 10-20% ja liikevoittoprosenttinsa nousevan viime vuodesta ja osakekohtaisne tuloksen kasvavan merkittävästi, joutui tänään tulosvaroittamaan. Uusi ennuste kuuluu näin: “Vacon laskee vuotta 2011 koskevaa tulosohjeistustaan ja arvioi nyt vuoden 2011 liikevaihdon kasvavan 10-15 prosenttia vuodesta 2010 ja liikevoittoprosentin olevan noin 6-7 prosenttia. Osakekohtaisen tuloksen odotetaan laskevan vuodesta 2010.” Melko isohko muutos aiempiin näkymiin nähden joten tuo n. 6% lasku oli aika lievä. Vaconin eräs aurinkoenergia-asiakas on joutunut rahoitusongelmiin erääntyneen luottonsa seurauksena ja Vacon kirjaa alas 10 miljoonaa euroa saamisiaan. Ja Kiinassa tytäryhtiöllä on tullausongelmia jotka nekin mahdollisesti aiheuttavat 10 miljoonan euron kustannukset oikeuskäsittelyn jälkeen. Tuon päälle vielä heikko tilauskertymä ja pehmeys bisneksessä ja soppa on valmis. Vacon tippui suoraan lennosta ja ainakin minulle varoitus tuli täytenä yllätyksenä.

Uponorilla saattaa olla edessä tappio oikeudessa USA:ssa joka voi johtaa merkittäviin korvauksiin. Yhtiö ei ole asiasta vielä tiedottanut mutta eiköhän se kohta joudu sen tekemään.

Intel joutui myös varoittamaan. Komponenttipulan takia liikevaihto jää miljardin dollarin verran odotettua pienemmäksi 13.4 – 14.0 miljardin dollarin välille. Thaimaan tulvat tuhosivat ainakin ison läjän kovalevyjä ja varmasti siinä meni muutama komponenttitahdaskin mukana ja onko Japanissa vielä saatu pystytetty Tsunamin ja maanjäristyksen tuhoamia tuotantolaitoksia? Lieneeköhän myös kysyntäongelmaa kun tabletit ja älyluurit ovat vieneet osan ihmisistä pois PC-laitteista?

USA:ssa Nysset ja Nasset ovat selvässä laskussa n. 2% laskussa noin tunti ennen markkinan sulkeutumista. Laskua voi näin käteisenä seurata melko levollisin mielin. Ai niin ja eurokin on selvästi heikentymässä. Alkaakohan dollarikurssi kohta 1.2x:llä? Ihmeen vahvana tuo euro onkin pysynyt.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: