Veroprogressi edelleen erittäin kireää maassamme

On nuo Veronmaksajien julkaisemat käyrät ja muut tiedot kamalaa katsottavaa näin veronmaksajan vinkkelistä. Pienituloisia erittäin paljon suosiva verotus (pienituloiset maksavat Euroopan kevyimpiä tuloja Suomessa ainakin suhteessa muihin maihin) vs. ylikireä keskiluoka ja hyvin tienaavien verotus “Suomessa hyvätuloista työntekijää verotetaan noin
kahdesta viiteen prosenttiyksikköä ankarammin kuin muissa Euroopan vertailumaissa keskimäärin. Ero Euroopan ulkopuolisiin maihin kasvaa yli 10 prosenttiyksikköön.

Kannattaa lisäksi muistaa että pääomatulojen verotus kotimaassamme on Euroopan / maailman kireimpiä.

Mitä tekee Urpilainen? Uhkaa veronkiristyksillä siitä huolimatta että menoja supistettaisiin 5 miljardilla. Kuinkahan paljon progressio ja pääomatulojen verotus, ALVit sun muut kallistuu? Niin ja tottakai polttoaineiden verotus ja alkoholi.

Tags: ,

11 Responses to “Veroprogressi edelleen erittäin kireää maassamme”

 1. jv Says:

  Kirjoitus kuitenkin osoittaa että tuulipukukeskiluokalla usko sosiaaliseen nousuun on kova nykyisissäkin olosuhteissa. Näin myös jenkeissä, jossa sosiaalinen nousu on melkein mahdoton.

  Siis rikkaita verotetaan liikaa, köyhiä liian vähän. Omassa talaudessa alkoholin ja polttoaineiden verotuksella on merkitystä, kuten keskiluokalla yleensä.

 2. MiLe Says:

  Mielestäni on jokseenkin harhaanjohtavaa ja yksisilmäistä verrata Suomen verotusta OECD-maiden keskiarvoon. Tasapuolisempaa olisi tehdä vertailu keskenään samankaltaisten maiden välillä. Tässä tapauksessa hyviksi sparraajiksi löytyvät Ruotsi ja Tanska.

  Kun katsoo selvityksen taulukkoa 2.1 huomaa että Suomessa kokonaisveroaste on pysytellyt jatkuvasti selvästi alempana kuin Ruotsissa ja Tanskassa. Tässä siis Suomi voittaa verrokkinsa! +++

  Taulukosta 3.1 havaitaan että Ruostissa ja Tanskassa ALV on 25%, kun Suomessa se on ensi vuonna 23%. Jälleen Suomi voittaa verrokkinsa kirkkaasti! +++

  Kuvista 4.1 – 4.3 havaitaan että palkkaverotuksessa Tanska on hivenen Suomea kireämpi ja Ruotsi hivenen keveämpi. Laskettaneen tasapeliksi +-0

  Summa summarum. Ei meillä verrokkeihin nähden nyt ihan huonosti mene. Samalla tasolla mennään.

  ps. Jos saisin itse päättää, niin ALV nostettaisiin 23 % => 25 % ja tällä sitten kevennettäisiin palkkaverotusta keskiluokasta ylöspäin. Korkeimmaksi mahdolliseksi marginaaliveroksi asettaisin 50%. Verokarhulla kun ei mielestäni ole missään tilanteessa oikeutta viedä yli puolta ansiotuloista (tämä epäkohta näkyvissä kuvassa 4.9).

  • Laimea Silli Says:

   Ruotsissa perintöveroa ei ole, autoveroa ei ole jne.

   Miksi vertaat juuri noihin kahteen maahan? Miksei Viroon jossa on järkevä tasavero, jollainen pitäisi saada Suomeenkin. Siellä yritysverotuskin vaikuttaa fiksulta.

   ALVin nostaminen tuolle tasolle tappaisi aika monta kauppaa ja kaupan alan työpaikkaa. Postiin ja kuljetusalalle voisi tosin muutama uusi duunipaikka syntyä sillä ulkomainen webbikauppa hyötyisi merkittävästi.

   • MiLe Says:

    Kuten jo kirjoitin. Vertaan Suomea Ruotsiin ja Tanskaan sen vuoksi, koska ne ovat Suomen kanssa paljon samankaltaisempia maita kuin esimerkiksi Viro.

    Jos oikein tarkoitushakuiseksi aletaan, niin voidaanhan Suomen verotusta verrata vaikkapa Kazakstaniin. Siellä ansiotulojen veroprosentti on vain 10%. Siellä olisi ihmisen hyvä elää 😉

    • Laimea Silli Says:

     Samankaltaisia ns. pohjoismaisen “hyvinvointi”mallin valtioita kyllä, mutta onko se oikea ja paras malli? Naapurimaamme Viro käyttää erilaista mallia ja ymmärtääkseni malli toimii hyvin.

   • Kike Says:

    Kyllä Virossa on äärimmäisen järkevä verotus Suomeen verrattuna. Nopeaa se maa onkin noussut elintasossa ja muutenkin. Suomessa kannustetaa elämää toisten siivellä mieluummin kuin töillä. Virossa taas kannattaa tehdä mahdollisimman paljon töitä. Mutta ehkä Suomen kannattaisi kokeilla Saksan mallia.

    • Laimea Silli Says:

     Jep. Suomessa loisiminen on tehty kannattavaksi ja sitä tuetaan aivan liikaa. Jotain säätöä tämä maa kaipaisi, vähemmän tulonsiirtoja ja veronvähennyksiä kuten asuntolainan korkovähennys jne. ja matalammat perusverot. Asuntolainan korkovähennys ei ole pelkästään turha, vaan se on haitallinen ja on mennyt suoraan asuntojen hintoihin. Aivan turhaa veronmaksajien kuppausta rakennusfirmojen ja pankkien katteisiin.

     Yhteiskunnan rakenteet ja hallinto huomattavasti kevyemmäksi

     • MiLe Says:

      Asuntolainan korkovähennystähän on jo lähdetty purkamaan. Ja mielestäni ihan sopivalla nopeudella, ettei aiheuteta markkinoille häiriöitä. Vähennysoikeuskoroista 2011: 100 %, 2012: 85 %, 2013: 80 %, 2014: 75 %.

 3. muska Says:

  Tulee taysi verovuosi jenkeissa, 100ke liksasta menee 20ke tuloveroa, 5ke menee sosiaalikuluihin. 1ke vakuutuksen omaan osuuteen, 5ke kiinteistoveroon.

  Takaisin odottelen ~3ke veroissa.

  Ihan kohtuullista kun muut kustannukset ovat edulliset.

  • Laimea Silli Says:

   Jeps. Tosiaankin edullista kun tietää että autoveroa ei ole, polttoaineverotus on merkittävästi alempaa (onko siellä edes polttoaineveroa?) jne. jne.

 4. muska Says:

  Riippuu osavaltiosta, taalla bensa maksaa n.70c/l
  Elintarvikkeet ovat ilman alvia ja muut tuotteet n.8%. Tarjouksia kun katselee niin uusi v6 mustang maksaa 12ke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: